Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 830 - Week 43 : van 20 tot 26 oktober 2019 Archief…

ADEGEMSE KUNST IN DE SINT-ADRIANUSKERK

ADEGEMSE KUNST IN DE SINT-ADRIANUSKERK
Vorig weekend stelden 21 Adegemse kunstenaars hun werken voor in de kerk.

De kunsttentoonstelling in de Sint-Adrianuskerk was dit jaar de enige blikvanger tijdens de Adegemse winterkermis. Die tentoonstelling was een initiatief van kunstschilder Willy Van de Velde, die 20 Adegemse kunstenaars bereid gevonden had om samen met hem hun kunstwerken tentoon te stellen tijdens de kermis.

Hij was er van overtuigd dat er nog meer Adegemse kunstenaars met hun werken een plaats in de tentoonstelling verdienden.

ADEGEMSE KUNST IN DE SINT-ADRIANUSKERK
Dat kunst niet groot moet zijn om mooi te zijn werd ook tijdens de tentoonstelling in Adegem aangetoond.

De talrijke bezoekers - die ook van ver buiten Adegem kwamen - hebben prachtige kunstwerken kunnen bewonderen.

Vooral de Adegemse bezoekers hebben kunstwerken gezien van mensen waarvan ze geen kunstwerken verwachtten.

MALECOTE WACHT OP VERVOLG VAN DE MAAIWERKEN

MALECOTE WACHT OP VERVOLG VAN DE MAAIWERKEN
Zo zagen de gracht en de berm in Malecote er afgelopen juli uit.

In juli vreesden inwoners van Malecote dat automobilisten in hun straat bij een uitwijkmaneuver in de gracht zouden terechtkomen omdat zij hem niet meer zagen door het onkruid dat de gracht overwoekerde.

Van schepen van Openbare Werken Jason Van Landschoot kregen zij de verzekering dat de opkuis van hun gracht in de werkmap zat en zij nog even geduld moesten oefenen. Zij waren dan ook tevreden toen kort daarop de maaimachine in hun straat verscheen en de bermen een beurt gaf.

GRACHT
De bermen liggen er nu proper bij maar in de gracht is er, behalve op enkele plaatsen waar de inwoners zelf de gracht hebben gekuist, nog niets veranderd.

De automobilisten zien nu wel hoever de bermen lopen maar door het onkruid dat in de gracht is blijven staan wordt de afvoer van het regenwater afgeremd.

In Malecote hoopt men dat de gracht nog voor het einde van dit jaar wordt uitgekuist...

DE DRIESPRONG ONTVING SPAANSE EN ROEMEENSE COLLEGA'S

DE DRIESPRONG ONTVING SPAANSE EN ROEMEENSE COLLEGA
De Driesprong en schepen van Onderwijs Glenn Longeville (Open VLD) ontvingen woensdag leerkrachten uit Spanje en Roemenië.

Eerder dit jaar trokken juffrouw Veronique Pauwels en juffrouw Evy Sierens van De Driesprong met leerlingen naar Roemenië, waar zij te gast waren om er samen met Roemeense en Spaanse leerlingen uit het Lager Onderwijs toneel te spelen in het kader van een twee jaar durend Erasmusproject.

In mei van 2020 komen de Spaanse en Roemeense leerlingen voor enkele dagen naar België voor een educatieve verbroedering.

WERKBEZOEK
Afgelopen woensdag waren leerkrachten uit Spanje en Roemenië voor een werkbezoek te gast bij De Driesprong in de Katsweg. Voordat zij aan het programma van de verbroedering van de kinderen begonnen, kregen de buitenlandse gasten eerst een rondleiding in de klassen van De Driesprong.

Zij zijn het niet gewoon van kinderen onder de 4 jaar in de klas te zien: in Spanje en Roemenië gaan de kinderen niet voor de leeftijd van 4 jaar na school.

VOLKSDANSEN
De verbroedering van volgend jaar zal in het teken van dansen staan. Als ontspanning voor de gasten organiseerde De Driesprong een workshop volksdansen. Daarvoor deed de school een beroep op Luc Verplancke van de Donkse Klopperdansers.

Tijdens die workshop, waaraan ook schepen Longeville deelnam, hebben zij enkele volksdansen aangeleerd en hebben zij veel gelachen.

WACHTEN OP DE VERHUIS VAN HET COMPOSTPAVILJOEN

WACHTEN OP DE VERHUIS VAN HET COMPOSTPAVILJOEN
Bij de VBS De Papaver wacht men op het moment dat de gemeente het compostpaviljoen achter de school verplaatst om een nieuwe ingang naar de school te maken.

Nu men in Adegem Dorp gezien heeft welke invloed de aanleg van een nieuwe verkaveling op het verkeer en de verkeersveiligheid heeft vraagt men zich af hoe de veiligheid van de schoolgaande jeugd zal verzekerd worden als binnenkort projectontwikkelaar Brody begint met de realisatie van de verkaveling in het bos van de familie Van Landschoot.

De uitrit van die verkaveling komt immers tegenover een van de ingangen van de VBS De Papaver.

NIEUWE INGANG
Bij De Papaver denkt men al enkele maanden na over maatregelen om de veiligheid van de leerlingen te verzekeren. De beste oplossing zou zijn om de ingang van de school tegenover de pastorij te sluiten en die te vervangen door een nieuwe ingang aan de achterzijde van de school.

De kinderen zouden die ingang kunnen bereiken zonder dat zij te voet of met de fiets langs de uitrit van de nieuwe verkaveling zouden moeten passeren.

COMPOSTPAVILJOEN
Om de nieuwe ingang te creëren heeft de school de medewerking van de gemeente Maldegem nodig: de voorziene nieuwe ingang komt namelijk uit op het compostpaviljoen.

Toen het compostpaviljoen in 2014 officieel werd geopend stond het al vast dat zijn plaats achter de school niet zijn definitieve plaats zou zijn. Over de verplaatsing van het compostpaviljoen is al onderhandeld tussen het schepencollege en de school.

Toen wij tijdens de vakantie contact opnamen met de directie van De Papaver hoopte men daar dat de verplaatsing van het compostpaviljoen in augustus zou gebeuren.

Administratief gezien heeft de verplaatsing van het paviljoen echter meer voeten in de aarde dan voorzien.

Wij zijn ondertussen al bijna 3 maanden verder en bij De Papaver weet men nog altijd niet wanneer de gemeente het compostpaviljoen zal verplaatsen.

Er wordt ondertussen ook uitgekeken naar de firma Brody om te weten wanneer die met de werken op de verkaveling zal beginnen.

SINT-ANNAZWEMBAD SLUIT ENKELE DAGEN

Het Sint-Annazwembad schakelt over naar een nieuw waterbehandelingssysteem. Het omschakelen van dat systeem zal tussen 4 en 8 november gebeuren. In die periode zal het zwembad zijn deuren sluiten voor het publiek.

HALLOWEENWANDELINGEN VOLZET

In het kader van Halloween pakt het Comité voor Initiatief voor het eerst uit met Halloweenwandelingen met start en aankomst aan het Sint-Annakasteel. Het Sint-Annapark wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een griezelpark.

De Halloweenwandelingen gaan door op zaterdag 2 november. Om 18 uur start een kindvriendelijke Halloweenwandeling. Om 19u30 start de wandeling waaraan ook de ouderen kunnen deelnemen en waar er meer zal worden gegriezeld.

Tijdens de wandeling moeten de deelnemers op zoek gaan naar de verdwenen Anna. Op enkele plaatsen zitten er mensen die het verhaal van Anna vertellen. In hun verhaal zitten tips verborgen om Anna te vinden.

Het was de bedoeling dat er voor de wandelingen kon ingeschreven worden tot 25 oktober, maar omdat het maximumaantal deelnemers (500) nu al bereikt is werden de inschrijvingen reeds afgesloten.

PRIVE ZWEMLESSEN IN HET SINT-ANNAZWEMBAD

Tot voor kort was het een privé leraar niet toegestaan om mensen te leren zwemmen in het Sint-Annazwembad, maar daar is nu verandering in gekomen: een privé lesgever mag er nu aan maximum 2 mensen zwemles geven.

De voorwaarden waaraan men moet voldoen als lesgever zijn terug te vinden op www.maldegem.be/zwemmen.

SENIORENFEEST IN DEN HOOGEN PAD

Voor het jaarlijks seniorenfeest dat dit jaar door de seniorenraad op donderdag 28 november wordt georganiseerd zijn optredens van Eddy Vromans en Herbert Verhaeghe en Eveline Cannoot vastgelegd.

Het feest begint om 13u30. Kaarten kosten 15 euro (koffie en gebak inbegrepen) en kunnen besteld worden bij Georges Degrande op de nummers 04 85 80 21 75 of 050 71 69 70.