Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 809 - Week 22 : van 26 mei tot 1 juni 2019 Archief…

HENRIETTE EN ALBERT HAND IN HAND IN HET BRILJANT

HENRIETTE EN ALBERT HAND IN HAND IN HET BRILJANT
Ter gelegenheid van hun briljanten huwelijksjubileum werden Henriette Schelstraete en haar echtgenoot Albert De Metsenaere samen met hun familie in het Maldegemse gemeentehuis ontvangen.

Henriette Schelstraete en haar echtgenoot Albert (volgens zijn identiteitskaart Albrecht) De Metsenaere straalden toen zij zaterdagvoormiddag onder luid applaus als briljanten paar door schepen van Burgerlijke Stand Rudi De Smet in het Maldegemse gemeentehuis werden ontvangen. Voor de familie blikte schepen De Smet even terug op de levenswandel van de jubilarissen.

Henriette werd 88 jaar geleden in de Striepe in Adegem geboren. School liep ze in de meisjesschool in Adegem. Daarna ging ze aan de slag in de textielnijverheid. Gedurende 30 jaar werkte zij in 't Hoekske in Waarschoot.

Albert zag op 20 juli 1929 in de Oude Weg in Adegem het levenslicht. Hij deed zijn eerste boekenwijsheid op in de jongensschool in Adegem. Daarna was het tijd om geld te verdienen. Hij heeft in zijn ganse beroepsloopbaan maar een werkgever gehad. Hij werkte als ketelmaker bij de firma Mahy in Gent.

Henriette en Albert komen nog uit de tijd dat de sociale media nog niet bestonden en het persoonlijk contact nog gewoon en belangrijk was. Hun wegen kruisten elkaar enkele malen in de Oude Weg waar Albert woonde en dat was voldoende om de liefdesvonken te doen oversprongen. Na 4 jaar verkering trouwden zij eind maart 1954 voor de wet en op 1 mei in de kerk in Adegem.

HENRIETTE EN ALBERT HAND IN HAND IN HET BRILJANT
Raadslid Boudewijn de Schepper overhandigde het briljanten paar het erediploma dat bij een briljanten huwelijksjubileum hoort.

Naast werken en het huishouden verzorgen had Henriette breien als hobby. Zij heeft bergen kousen, truien en sjaals gebreid. Albert kweekte vogels en volgde de sportieve prestaties van zijn broers.

Albert en Henriette woonden tot voor kort in de Striepe, maar hebben de Striepe geruild voor een huisje met een tuintje in de Lazarusbron in Maldegem. Daar genieten ze nu samen veder van het leven. Ze zorgen er samen voor dat het huis en de tuin er piekfijn bijligt en genieten van iedere mooie dag die het leven hen schenkt. Samen kijken zij veel naar sport op TV.

Zij hopen nog jaren samen van het leven te kunnen genieten.

TIJDELIJK EENRICHTINGSVERKEER IN DE ZANDAKKERS

Omdat er momenteel meer kinderen naar de Zandloper komen dan gewoonlijk, heeft het gemeentebestuur beslist om in de Zandakkers tijdelijk eenrichtingsverkeer in te voeren. Automobilisten mogen enkel via het kruispunt met de Ringbaan en de Kallestraat de Zandakkers inrijden.

De Zandakkers verlaten mag enkel langs de zijde van het André Trensonstadion. Het eenrichtingsverkeer zal vermoedelijk nog tot eind deze week van kracht zijn.

OPNIEUW WIELERTOERISTEN GEVALLEN AAN SPOORWEGOVERGANG

OPNIEUW WIELERTOERISTEN GEVALLEN AAN SPOORWEGOVERGANG
Hoewel de gemeente er na het vorige ongeval een waarschuwingsbord heeft geplaatst, zijn er vorige week opnieuw wielertoeristen gevallen aan de spoorwegovergang in de Gentse Steenweg in Maldegem.

Het was rond 10 uur zondagvoormiddag dat een groepje wielertoeristen uit Deinze in Maldegem door de Gentse Steenweg reed. Tijdens het rijden over de spoorwegovergang raakte een van de wielertoeristen met zijn voorwiel tussen de sporen en het wegdek. Hij viel en nog enkele van zijn fietsvrienden vielen over hem. Er kwam een ziekenwagen ter plaatse maar niemand moest worden afgevoerd.

Uit de vaststellingen bleek dat de fietsers daar eigenlijk niet mochten rijden, omdat ze maar met 9 waren. Zij moesten op het fietspad en dus in een hoek van negentig graden over de spoorwegbedding rijden.

Het is de bedoeling van de gemeente om het probleem met de spoorwegovergangen in de Gentse Steenweg in Maldegem en de Oude Staatsbaan in Adegem nog dit jaar op te lossen.

LEERLINGEN VAN DE KLEIHEUVEL LOPEN TIJDELIJK SCHOOL IN ADEGEM

LEERLINGEN VAN DE KLEIHEUVEL LOPEN TIJDELIJK SCHOOL IN ADEGEM
De inkomhal, de cafetaria en de kleine vergaderzaal van Den Hoogen Pad zijn tijdelijk omgevormd tot klaslokalen.

Omdat er tijdens werken aan de sporthal De Berken in Kleit asbestdeeltjes zijn vrijgekomen heeft de gemeente een veiligheidszone rond de sporthal ingesteld. In die zone zitten ook de kinderopvang Ukkie Pukkie en de VBS De Kleiheuvel.

De kleuters die normaal in Ukkie Pukkie Kleit worden opgevangen, worden sedert vorige week vrijdag opgevangen in de Ukkie Pukkie afdelingen van Adegem en Maldegem. Ook voor de leerlingen van De Kleiheuvel werd een oplossing gevonden.

DE PAPAVER
Een aantal leerlingen vindt een tijdelijk onderkomen in De Zandloper op de Zandakkers. De inkomhal, de cafetaria en de vergaderzaal van Den Hoogen Pad werden omgebouwd tot klaslokalen.

Ook VBS De Papaver stelt twee klaslokalen ter beschikking van De Kleiheuvel. "Zowel vorige week als deze week hebben twee van onze klassen buitenschoolse activiteiten. Daardoor kunnen wij iedere week twee klaslokalen ter beschikking stellen van De Kleiheuvel", vertelde Annelies Lammertyn, directeur van De Papaver.

VERKIEZINGEN
Het asbestprobleem heeft er ook voor gezorgd dat de gemeente het verloop van de verkiezingsverrichtingen van zondag 26 april heeft moeten aanpassen. Omdat de sporthal in de perimeter ligt kunnen de verkiezingen in Kleit daar niet doorgaan. De kiesbureaus zijn verhuisd naar de kantine van FC Kleit in de Hoogebranddreef. De Kleitenaars hebben vorige week een nieuwe kiesbrief in de brievenbuis gekregen.

Omdat in Den Hoogen Pad een aantal lokalen tot klaslokaal zijn omgevormd werden de kiesbureaus 49 en 50 verhuisd van Den Hoogen Pad naar een tent, die naast Den Hoogen Pad is opgesteld.

INFOAVOND OVER ASBESTPROBLEEM STELT NIET ALLE KLEITENAARS GERUST

INFOAVOND OVER ASBESTPROBLEEM STELT NIET ALLE KLEITENAARS GERUST
Tijdens een infoavond in Den Hoogen Pad is burgemeester Bart Van Hulle en zijn panel er niet in geslaagd om bij alle Kleitenaars de ongerustheid over het asbestprobleem weg te nemen.

Omdat er in Kleit nog veel mensen met vragen zaten over de problemen met de asbestdeeltjes die vrijkwamen bij werken aan de sporthal de Berken en omdat de gemeente in alle openheid over het probleem wil communiceren organiseerde burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) vorige week donderdagavond een infoavond in Den Hoogen Pad in Adegem.

De burgemeester liet zich tijdens die infoavond bijstaan door een vertegenwoordiger van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse regering, iemand van OVAM en een lid van het schoolbestuur van De Kleiheuvel en van De Papaver.

Vooraleer de burgemeester een chronologische opsomming gaf van de feiten die zich voorgedaan hebben tijdens de werken aan de sporthal in Kleit en de maatregelen die er daarna genomen werden, kreeg eerst de vertegenwoordiger van het Agentschap Zorg en Gezondheid het woord.

Die legde uit hoe langdurig mensen moeten blootgesteld worden aan asbestdeeltjes voordat er een kans bestaat dat zij daar over 15 jaar of later ziek van worden. Zij legde ook het onderscheid uit tussen de asbestdeeltjes die in openlucht vrijkomen en deeltjes die in kleinere gesloten ruimtes vrijkomen.

Verwijzend naar de bestaande literatuur besloot zij dat de kans dat in Kleit kinderen die in de omgeving van de sporthal kwamen toen er daar asbestdeeltjes vrijgekomen zijn daar later ziek zullen van worden onbestaande is.

De vertegenwoordiger van OVAM legde daarna uit dat het niet gevaarlijk is als men platen met asbest afbreekt, op voorwaarde dat men daarmee omgaat zoals de wet het voorschrijft. Dat dit in Kleit niet gebeurd was, was voor hem duidelijk en te betreuren.

INFOAVOND OVER ASBESTPROBLEEM STELT NIET ALLE KLEITENAARS GERUST
Op de site in de Kleitkalseide is een gespecialiseerde firma bezig met het opkuisen van de site. Verwacht wordt dat de werken tot ongeveer het einde van deze maand zullen duren.

VERSLAGEN
Tijdens zijn overzicht van de feiten en van de getroffen maatregelen verwees burgemeester Van Hulle ook naar de verslagen van de verschillende diensten die controles op de werken hadden uitgevoerd en die niets onwettigs hadden vastgesteld. Hij prees ook de opmerkzaamheid van de burgers die er voor gezorgd hebben dat de asbestbal aan het rollen is gegaan.

Hij verzekerde de aanwezigen dat de gemeente alle kosten die ze moet maken om de site asbestvrij te maken en alle andere kosten die door deze problemen moesten gemaakt worden op de aannemer zal terugvorderen.

VRAGEN EN OPMERKINGEN
Nadat de panelleden aan het woord waren geweest, kreeg ook de zaal het woord. Het werd meteen duidelijk dat niet iedereen in Den Hoogen Pad gerustgesteld was na de uitleg die ze gekregen hadden.

De meeste vragen gingen over de controles die werden uitgevoerd en die nooit iets verdachts hebben gesignaleerd. Ook over de manier en vooral over het moment waarop er stalen waren genomen, werden er bedenkingen gemaakt: die stalen werden immers genomen nadat de avond voordien alles was afgespoten.

Er werden volgens de mensen geen stalen genomen toen er op andere plaatsen aan de sporthal werken werden uitgevoerd, waar ook asbest kon vrijkomen.

De aanwezige ouders met kinderen vonden het ook eigenaardig dat zij pas op de infoavond moesten vernemen dat zij best de kleren en het materiaal dat de kinderen bij zich hadden toen de asbestdeeltjes vrijkwamen apart moesten wassen.

In zijn antwoord wees burgemeester Van Hulle er op dat er momenteel gerechtelijk onderzoek loopt en dat hij over dat onderzoek geen essentiële informatie kan geven.

Hij verzekerde de mensen nog eens dat er volledige klaarheid moet komen over wat er bij de werken aan de sporthal is misgelopen. De site zal pas worden vrijgegeven als nieuwe onderzoeken aantonen dat er geen asbest meer aanwezig is.

EERSTE COMMUNIE IN DE PAPAVER

EERSTE COMMUNIE IN DE PAPAVER

De zondag begon met lichte regen maar in de hartjes van de leerlingen van juffrouw Conny van de VBS De Papaver scheen de zon: zij werden samen met hun familie in de kerk verwacht voor hun eerste communie. Na de plechtigheid in de kerk werden de eerste communicantjes samen met hun familie door de school uitgenodigd op een drankje en een hapje.

BLOEMEN VAN DE PAPAVER VOOR LAURETTE

BLOEMEN VAN DE PAPAVER VOOR LAURETTE

Ieder jaar kan de VBS De Papaver bij de voorbereiding van de communies van haar leerlingen rekenen op de medewering van Laurette Veirman, medewerkster van de Sint-Adrianuskerk. Jaarlijks wordt zij voor haar inzet bedankt met een bloemetje.

Omdat zij de afgelopen jaren nog geen enkele afspraak heeft gemist hebben juffrouw Conny en de eerste communicantjes Laurette Veirman dit jaar onder de bloemen bedolven.