Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 801 - Week 14 : van 31 maart tot 6 april 2019 Archief…

PRINS BOUDEWIJNLAAN TWEE UUR AFGESLOTEN NA ZWAAR VERKEERSONGEVAL

PRINS BOUDEWIJNLAAN TWEE UUR AFGESLOTEN NA ZWAAR VERKEERSONGEVAL
Woensdagavond zat het verkeer tussen Adegem en Eeklo enkele uren in een knoop.

Woensdagavond rond 18 uur gebeurde er in de Prins Boudewijnlaan in de omgeving van het Canadees kerkhof een zwaar verkeersongeval, waarbij twee personenwagens en een vrachtwagen betrokken waren. Er vielen twee licht- en een zwaargewonde. De baan was gedurende twee uren voor het verkeer in beide richtingen afgesloten.

Een 56 jarige automobilist uit Aalter reed in de richting van Eeklo. Ter hoogte van het Canadees Kerkhof week het voertuig om een nog onbekende reden uit naar rechts. Nadat hij een elektriciteitspaal had geraakt reed de auto naar de overkant van de N9, waar hij in aanrijding kwam met een vrachtwagen die uit de richting Eeklo kwam en die bestuurd werd door een 54 jarige man. Een 34 jarige automobiliste uit Maldegem die achter de vrachtwagen reed kon niet tijdig meer stoppen en reed in op de vrachtwagen.

De chauffeur uit Aalter werd met levensbedreigende verwondingen afgevoerd naar het AZ Alma in Eeklo. Zowel de bestuurder van de vrachtwagen als de bestuurster van de personenwagen die op de vrachtwagen inreed werden slechts licht gewond maar voor verzorging eveneens overgebracht naar het AZ Alma.

Door het ongeval moest het autoverkeer van en naar Eeklo gedurende twee uren langs de Oude Staatsbaan worden omgeleid. De PZ Maldegem was vol lof over de manier waarop de mensen uit de omgeving waar het ongeval gebeurde het verkeer regelden tot de hulpdiensten ter plaatse waren.

VERKAVELING IN HET BOS KOMT STAP DICHTERBIJ

De bvba BIMMO heeft plannen om, in wat in Adegem het bos van de familie Van Landschoot wordt genoemd, een verkaveling te realiseren. Het dossier van de bouwvergunning zit momenteel bij de raad voor vergunningsbetwistingen. Als de bvba net als de gemeente de dading ondertekent, staat niets de aflevering van de bouwvergunning nog in de weg.

De bvba diende vorig jaar een aanvraag voor een bouwvergunning voor 60 wooneenheden (deels assistentiewoningen, deel meergezinswoningen), gelegen tussen de N9, Den Hoogen Pad en de VBS De Papaver in. Omdat het toenmalig schepencollege de bouwvergunning op 19 maart 2018 weigerde stapte de bvba naar de Bestendige Deputatie van Oost Vlaanderen die de bouwvergunning wel afleverde.

Op 26 oktober ging het Maldegemse schepencollege tegen de beslissing van de Bestendige Deputatie in beroep bij de Raad voor vergunningsbetwistingen. Het toenmalig OCMW had op 25 september al beslist dat het ook tegen de beslissing van de Bestendige Deputatie in beroep ging.

KOERSWIJZIGING
Sedert begin dit jaar is er in Maldegem een nieuwe meerderheid en die neemt in dat dossier een andere positie in. Na overleg heeft het nieuw schepencollege beslist om, als er een aanpassing komt van de plannen, een dading op te stellen om het schorsend beroep ondertussen stop te zetten en om het vernietigingsberoep stop te zetten van zodra de dading door alle partijen is ondertekend.

Als motivatie voor het opstellen van het dadingsontwerp dat moest goedgekeurd worden door de gemeenteraad stelde schepen Nicole Maenhout (N-VA) dat het door de komst van de nieuwe verkaveling drukker zal worden in de onmiddellijke omgeving van de verkaveling. Om de veiligheid daar te garanderen zullen er in de omgeving extra werken moeten gebeuren. Die werken die geraamd worden op 60.000 euro moeten volgens het dadingsvoorstel uitgevoerd en gefinancierd worden door de bvba BIMMO.

TEGEN
Zowel CD&V als Groen (de vorige meerderheid) kantte zich tegen het ondertekenen van het dadingsontwerp. Annelies Lammertyn (CD&V) bekeek het verkavelingsplan in functie van de VBS De Papaver. Mevr. Lammertyn vond het zelfs met de voorgestelde aanpassing van de plannen niet verantwoord om de verkaveling te realiseren. "Het stukje Adegem Dorp tussen de Dorpsstraat en de parking van Den Hoogen Pad is niet geschikt om nog in beide richtingen extra verkeer op te vangen.

Het verkeer dat uit de verkaveling komt zou via het baantje langs de watergang naar de N9 moeten geleid worden, maar dat stuit op een njet van het Agentschap Wegen en Verkeer", stelde Mevr. Lammertyn. Zij benadrukte dat de VBS De Papaver niet gekant is tegen de komst van de nieuwe verkaveling, maar dat die op een andere manier moet gerealiseerd worden.

Daarna haalden haar partijgenoten Marten De Jaeger (fractieleider) en Leandra Decuyper de zware juridische kanonnen boven. Zij verwezen onder meer naar rechtspraak van de Raad van State die dergelijke dadings van tafel veegde.

Het dadingsvoorstel vond ook bij Groen geen genade. Vooral de manier waarop de firma de start en de opvolging van het dossier heeft aangepakt werd de firma zwaar aangerekend. Stefaan standaard had het er moeilijk mee dat de bvba de moeite niet genomen heeft om van bij de opmaak van de plannen met verschillende besturen in overleg te gaan.

STEMMING
In haar reactie wees schepen Maenhout er op dat de firma alles in het werk zal stellen om het in de omgeving van de school zo mooi en zo veilig mogelijk te maken. Omdat het schepencollege en de meerderheidsfracties (Open VLD, N-VA en de Merlaan) er van overtuigd zijn dat het dadingsvoorstel wettelijk volledig in orde is stemden zij voor het ontwerp. CD&V en Groen stemden tegen.

EMIEL VERSTRYNGE HEEFT ZIJN SUPPORTERSCLUB

EMIEL VERSTRYNGE HEEFT ZIJN SUPPORTERSCLUB
Woensdagavond werd de supportersclub van Emiel Verstrynge in zijn lokaal 't Lapperken voorgesteld.

In 2017 reed Emiel Verstrynge zijn eerste wedstrijden bij de tweedejaars nieuwelingen. Hij reed niet alleen op de weg, hij startte ook in de veldritten. Zijn eerste cyclocross reed hij in Eeklo en behaalde daar voor een onbekende nieuwkomer een puik resultaat.

Wie bij de jeugd die wielwedstrijden en cyclocrosswedstrijden volgt die heeft de afgelopen twee jaar meermaals de naam van de Adegemnaar Emiel Verstrynge tegengekomen. Hoewel hij best zijn mannetje kan staan in de wegwedstrijden heeft Emiel toch een grote voorkeur voor het rijden in het veld.

Dat heeft hij vorig seizoen zo sterk onderstreept dat zelfs de bondscoach hem selecteerde voor enkele internationale wedstrijden.

Emiel zal ook dit seizoen op de weg rijden maar dan vooral als voorbereiding op zijn cyclocrossseizoen. Hij wil nog beter doen dan vorig jaar en hoopt op meer startmogelijkheden in internationale wedstrijden en kampioenschappen.

SUPPORTERSCLUB
Zijn goede uitslagen zorgden er voor dat de supportersschare rond Emiel aangroeide. Een autobus supporters volgde zijn knappe prestatie tijdens het BK in Koksijde.

Dat er een supportersclub in de maak was hing al een tijdje in de lucht. Piet Lammertyn, Dirk Basslé, Peter Borgonjon en Andy Willems stelden woensdag de Supportersclub Emiel Verstrynge voor in 't Lapperken.

De hoofdsponsors van de nieuwe supportersclub zijn het Crélan kantoor Lambrecht Adegem, Keukens Hentonic Adegem, Metaalhandel Christiaens Eeklo, projectbouw Borgonjon Adegem en Nieuwbouw en verbouwingen Marc Versick Maldegem.

FEEST
De steunkaarten van de supportersclub gaan vlot de deur uit. Op 6 april organiseert de supportersclub zijn eerste eetfestijn. Wie er nu pas aan dacht om te gaan moeten wij teleurstellen: alle kaarten voor het eetfestijn zijn al de deur uit. Vanaf 22 uur is iedereen welkom voor de fuif. Er is een optreden voorzien van Louis de Roo (Lewis).

AUTO UITGEBRAND IN ADEGEM DORP

AUTO UITGEBRAND IN ADEGEM DORP

Vrijdagavond heeft een automobilist uit Brugge in Adegem de schrik van zijn leven beleefd. Rond 19 uur was hij op weg met kennissen naar het restaurant in Adegem Dorp.

Hij was al op Den Hoeke toen zijn aandacht getrokken werd door een automobilist die achter hem reed en maar met zijn lichten bleef knipperen. De chauffeur stopte en stapte uit. Meteen zag hij het vuur van onder zijn BMW komen.

Zijn medepassagiers hadden nog maar net de auto verlaten of de vlammen laaiden al metershoog op en maakten de auto klaar voor de sloop.

Totdat de brandweer ter plaatse kwam hielpen mensen uit Adegem Dorp bij het blussen van de auto. De brandweer moest daarna ook de baan afspuiten.

MELD STORMSCHADE BIJ DE GEMEENTE

Na de storm van zondag 10 maart liepen er bij de gemeente al 96 meldingen van stormschade binnen. Net als andere steden en gemeenten zal Maldegem er bij de Vlaamse regering op aandringen om de storm van 10 maart als ramp te erkennen.

Om een volledig beeld te krijgen van de schade die de storm in Maldegem heeft aangericht doet de gemeente een oproep naar de mensen en bedrijven om voor 5 april hun stormschade aan de gemeente te melden via www.maldegem.be/stormschade.

Wie over de melding meer informatie wil kan contact opnemen met het nummer 050 72 86 11.

Zowel particulieren als bedrijven moeten in geval van stormschade eerst contact opnemen met hun verzekering. Een melding bij de gemeente vervangt in geen enkel geval de aangifte van schade bij de verzekering.

Als de Vlaamse regering de storm als ramp erkent (en dat kan nog even duren) zal de gemeente de bevolking inlichten over hoe en wanneer men zijn dossier van stormschade bij het Vlaams Rampenfonds kan indienen.