Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 789 - Week 2 : van 6 tot 12 januari 2019 Archief…

DOKTER HERREBAUTLAAN KLONK OP HET NIEUWE JAAR

DOKTER HERREBAUTLAAN KLONK OP HET NIEUWE JAAR

Vrijdagavond wandelden de inwoners van de Dokter Herrebautlaan tussen de prachtige kerstverlichting naar het huis met nummer 6, bij Sofie en Stijn. Daar klonken de inwoners van de straat op het nieuwe jaar.

De nieuwjaarsreceptie is voor de inwoners een ideaal moment om bij (veel) hapjes en drankjes gezellig bij te praten en het is ook het moment om speciale gebeurtenissen in de wijk te vieren.

Omdat Frank de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, Natasha en Johnny 10 jaar samen zijn en Natasha ook nog Sarah ontmoet zorgden zij vrijdag samen voor het aperitief. Het buurtcomité dat bestaat uit Sofie, Stijn, Marnix + junior en Desiré zorgden voor een rijkgevulde tafel.

Omdat het er bij ieder feest in de Dokter Herrebautlaan gezellig aan toe gaat was er ook vrijdagavond een grote opkomst voor de nieuwjaarsreceptie. Zoals steeds was er de harde kern die bleef plakken om bij te springen bij de opkuis...

't KRUISKEN HEEFT NU OOK ZIJN WIELERCLUB


Vorige week zondag werd de nieuwe WTC 't Kruisken bij Mieke en Koen voorgesteld.

Omdat zij zich thuis voelden in café 't Kruisken en zij het niet eens waren met het bestuur van hun club om van lokaal te veranderen hebben een aantal wielertoeristen de afgelopen maanden de oprichting van een nieuwe WTC voorbereid.

Vorige week zondag was het dan zover. In hun lokaal in Adegem werd WTC 't Kruisken officieel voorgesteld. Ronny Bauwens is voorzitter. François De Roo is secretaris en Steven Van de Voorde zorgt voor de centen. De lokaalhouders Mieke en Koen maken het bestuur voltallig.

De nieuwe WTC telt al 45 leden. De fietsende leden zijn in drie groepen ingedeeld. Naast het vrouwenteam is er bij de heren het A- en het B-team. Afhankelijk van de snelheid die je als lid wil rijden kies je voor het A- of B-team.

Voor de tijdens het officiële seizoen geleverde prestaties worden er verschillende klassementen opgemaakt. Omdat op het einde van het seizoen niet alle trofee's naar dezelfde persoon zouden gaan, kan een lid per seizoen maar één van de klassementen winnen.

WTC 't Kruisken maakt uit van de federatie Cycling Vlaanderen. Op zaterdag neemt de club dan ook deel aan ritten die door andere clubs van de federatie worden ingericht. Op 8 juni en 22 september richt 't Kruisken zijn eigen ritten in. Op zondag zijn er ritten met start en aankomst in het lokaal.

Voor wie tijdens de weekends te weinig tijd heeft om te fietsen zijn er ook ritten op dinsdagavond.

Op zondag 2 februari is er de eerste officiële zondagrit. Een week later (9 februari) is er de familierit.

WTC 't Kruisken wordt gesponsord door Projectbouw Borgonjon, Metaalhandel Christiaens, Crelan, Tuinbouw De Pauw en Café 't Kruiken.

Voor meer informatie en inschrijvingen als lid kan men terecht op de Facebookpagina van WTC 't Kruisken en in het lokaal.

MOET DEN HOOGEN PAD UITGEBREID WORDEN?

MOET DEN HOOGEN PAD UITGEBREID WORDEN?
Als het van de cultuurraad afhangt moet er, in het kader van de ontwikkeling van de gronden tussen Den Hoogen Pad en de Ringbaan, een gebouw bijkomen bij Den Hoogen Pad.

Voor het eerst hebben alle adviesraden en de cel erfgoed samen alle leden van de nieuwe gemeenteraad uitgenodigd om hen hun verlangens voor de komende bestuursperiode te laten kennen.

Iedere adviesraad had, nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, zijn verlanglijstje opgemaakt voor het nieuwe bestuur. Als iedereen klaar was en de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen was gekend, hadden zij de ontmoeting met de nieuwe gemeenteraad voorbereid.

"Het werd een ontmoeting waar de raadsleden vooral geluisterd hebben", vertelde Etienne Dhont, voorzitter van de Cultuurraad. Volgens Piet Blomme, secretaris van de cultuurraad, komt bij de meeste adviesraden de vraag naar een betere samenwerking tussen de gemeentelijke diensten onderling en met de adviesraden aan de orde. Een verhoging van de werkingskosten is ook iets waarvoor de meest adviesraden pleiten.

NIEUWBOUW
Het grootste memorandum kwam van de cultuurraad. In die nota werden niet alleen zaken gevraagd waarvan de cultuurraad en zijn aangesloten verenigingen beter van worden, er waren ook vragen voor veranderingen die een invloed en impact hebben op de werking van alle organisaties en ook voor de gemeente. Er wordt voor alle verenigingen een terugkeer gevraagd naar het subsidieniveau van 2013. Dat zou een verhoging van ongeveer 15% zijn.

De cultuurraad heeft grote uitbreidingsplannen voor Den Hoogen Pad. Omdat Adegem centrum met de ontwikkeling van de gronden tussen Den Hoogen Pad en de Ringbaan een nieuwe toekomst tegemoet gaat, wil de cultuurraad dat er naast het huidig gebouw van Den Hoogen Pad een gebouw bijkomt. Daarin zouden onder meer de Adegemse afdeling van de bibliotheek en de gemeentelijke kinderopvang een onderkomen moeten krijgen. De afdeling van de KUMA zou ook meer ruimte en mogelijkheden krijgen.

BETALEN
Wij spraken al met burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) en enkele raadsleden. "Wij hebben oor voor de verzuchtingen van de adviesraden. Wij weten niet of zij voor de aanpassingen en veranderingen die ze vragen een kostenplaatje hebben gemaakt. Onze financiële middelen zijn niet onbeperkt. Wij zullen de komende jaren keuzen moeten maken", was hun eensluidend antwoord.

NIEUWJAARSDRINK BIJ DE ZANDRING

NIEUWJAARSDRINK BIJ DE ZANDRING
Bij hapjes en drankjes werden zaterdagavond door de inwoners van de Zandring (Ringbaan, Zandakkers en Blekkersgat) nieuwjaarswensen en informatie uitgewisseld.

Zaterdagavond waren alle inwoners van de Zandring door het buurtcomité in de polyvalente zaal van de jeugdbewegingen op de Zandakker uitgenodigd om samen te klinken op 2019.

Het buurtcomité maakt van de nieuwjaarsreceptie gebruik om de inwoners te informeren over de activiteiten die in de loop van het jaar zullen georganiseerd worden. Daarnaast bleef voorzitter Vermeulen ook stilstaan bij de ingrijpende veranderingen die in en rond de Zandring op hen afkomen. Voor meer informatie daarover gaf ze het woord aan Jan Bral, die als lid van de cel Beleid de plannen van die veranderingen opvolgt.

De heer Bral had het over de ingrijpende wijzigingen door de aanleg van het nieuw industrieterrein, de aanleg van de Wadi's en de werken die in het kader van het Strategisch Plan Afvalwater Maldegem zullen uitgevoerd worden. Ook de woonuitbreidingszone en de geruchten over de mogelijke aanleg van voetbalvelden aan de rand van de Ringbaan kwamen ter sprake.

De heer Bral verzekerde de inwoners van de Zandring dat de cel Beleid de plannen zal blijven volgen en als het nodig is de inwoners zal samenroepen om informatie te geven.

Vanaf 1 januari is het systeem van de wachtdiensten van de huisartsen in het Meetjesland ingrijpend veranderd. Voor het Meetjesland en het West-Vlaamse Beernem is er voor de wachtdienst van de huisartsen alleen nog het nummer 1733.

De wachtdienst begint tijdens het weekend op vrijdag om 20 uur en eindigt op maandag om 8 uur. Op feestdagen die in de week vallen begint de wachtdienst om 20 uur de dag voor de feestdag en eindigt om 8 uur de dag na de feestdag.

AZ ALMA
Wie het nummer 1733 belt krijgt de telefoniste aan de lijn die zal nagaan of de patiënt die een huisarts nodig heeft zelf naar de nieuwe wachtpost (boven de spoeddienst van het AZ Alma in Eeklo) kan komen, of als er een huisarts ter plaatse moet gaan. In geval van nood kan via die post ook een ambulance verwittigd worden om de patiënt op te halen.

Overdag zijn er op de wachtpost 4 artsen ter beschikken en 2 artsen die de patiënten thuis kunnen bezoeken. 's Nachts is er een arts op de wachtpost en een arts die de baan op kan. De dokters die patiënten thuis moeten bezoeken worden door een chauffeur naar de patiënt gevoerd.

Patiënten die een beroep doen op een dokter van de wachtpost betalen enkel het remgeld. De nieuwe regeling heeft voor de huisartsen het voordeel dat zij minder dan in het verleden van wacht zullen zijn.

KERSTBOOMINZAMELING IN ADEGEM EN MALDEGEM

Voor particulieren die van hun natuurlijke kerstboom af willen en daarvoor liever niet betalen op het recyclagepark heeft de gemeente Maldegem een oplossing.

Op dinsdag 8 januari kunnen zij tussen 18 uur en 20 uur gratis hun kerstboom dumpen in een container op de parking aan den Hoogen Pad in Adegem of in een container op de markt in Maldegem.

De kerstboom moet ontdaan zijn van zijn versiering en mag niet behandeld zijn met verf of andere producten. Ook de potten of de voet in hout of kunststof moet verwijderd zijn voordat de kerstboom de container ingaat.