Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 783 - Week 48 : van 25 november tot 1 december 2018 Archief…

15 Jaar Oigemse Gazedde!

Van de redactie
15 jaar « GAZETTE VAN ADEGEM » !

POL
Deze week viert de redactie van adegem.net - niet zonder enige trots - de vijftiende verjaardag van "De Week van Pol Veirman"

Zonder ook maar één enkele week over te slaan is journalist Leopold ('Pol') Veirman er al 15 jaar lang in geslaagd om ons ieder weekend te vergasten op nieuws over onze geliefde gemeente... Een heuse prestatie, waarvoor wijzelf en zijn honderden trouwe wekelijkse lezers hem terecht dankbaar mogen zijn.

Pol, nu een van de steunpijlers van adegem.net, kwam in 2003 eerder toevallig ons team vervoegen: medio november van dat jaar woonde hij een redactievergadering bij in de Dr. Herrebautlaan, met als enige bedoeling een artikel te schrijven over onze website voor het Vrij Maldegem en het Brugsch Handelsblad.

Al gauw kwam echter tijdens ons gesprek het idee naar boven dat een wekelijkse nieuwspagina op adegem.net een interessante aanwinst voor onze site zou kunnen zijn. Wij vroegen Pol of hij er eventueel belangstelling voor had om de redactie van een dergelijke nieuwspagina op zich te nemen en hij beloofde ons "dat hij daar wel eens over wou nadenken"

Erg lang heeft dat nadenken niet geduurd: op 27 en 28 november verschenen Pols artikels in het BH en het VM, en op 30 november stond de allereerste "Week van Pol Veirman" al online!

Die "Gazette" bleek overigens van het begin af aan een schot in de roos te zijn: FaceBook en dergelijke bestonden in die tijd immers nog niet en ook het fenomeen 'bloggen' stond anno 2003 in België nog zowat in de kinderschoenen - Pols Gazette was dus flink op haar tijd vooruit.

Al gauw vonden dan ook vele Adegemnaars uit Adegem zelf en uit de diaspora (in België en in de wereld) de weg naar hun wekelijkse nieuwspagina, mede dank zij de lovende artikels van Pols collega's in de plaatselijke en regionale media: AVS, De Eecloonaar, Pas Uit, Het Laaste Nieuws en Het Nieuwsblad.

Vandaag de dag kan "De Week van Pol Veirman" rekenen op een trouwe schare van ca. 750 vaste lezers, die steevast ieder weekend op zondag bij ons "hun" Adegems Nieuws komen lezen - en nieuws zonder reclame dan nog wel, tegenwoordig bijna een unicum op het internet!

Wij zijn trots u dit iedere week te kunnen aanbieden en wij zijn vooral Pol Veirman dankbaar dat hij al die jaren zijn foto's en teksten geheel belangeloos met ons en met u heeft willen delen.

En nu Pol : keroize - op naar de 25 !

BEVOLKING TREKT AL AAN DE MOUW VAN VOLGEND SCHEPENCOLLEGE

BEVOLKING TREKT AL AAN DE MOUW VAN VOLGEND SCHEPENCOLLEGE
Inwoners van de Verbranden Bos hebben de mensen die vanaf 2019 Maldegem zullen besturen al laten weten dat zij een aanpassing van hun SPAM dossier verwachten.

Bart Van Hulle stelde zijn nieuwe schepencollege voor dat vanaf 2019 Maldegem zal besturen. De bevolking wacht echter niet tot januari om aan de mouw van leden van het toekomstige schepencollege te trekken. Het toekomstige schepencollege kan nu nog geen beslissingen nemen maar het kan zich wel al inwerken in de dossiers waarover vragen worden gesteld.

Tijdens de gemeenteraadszitting van donderdag 22 november, die ongeveer een uur duurde, was het opnieuw raadslid Noël Wille (CD&V) die als enige een mondelinge vraag had voor het schepencollege.

In zijn inleiding wees hij naar het plan voor de aanleg van de nieuwe riolering en het nieuwe wegdek in de Verbranden Bos. Ondanks de gedane beloften is er volgens de heer Wille aan het plan niets veranderd.

Na dat verwijt aan het huidige schepencollege richtte de heer Wille zich tot de mensen die in het volgende schepencollege zullen zetelen. Hij wees hen er nog eens op dat in de huidige plannen het nieuwe wegdek te smal is om twee auto's toe te laten elkaar vlot te kunnen kruisen. Hij riep hen op om die plannen aan te passen. Hij waarschuwde hen wel dat zij voor de aanpassing van de plannen de nodige informatie moeten inwinnen bij het Vlaams Gewest en de provincie Oost Vlaanderen, om te voorkomen dat Maldegem een gedeelte van de subsidie voor de werken in de Verbranden Bos zou verliezen.

Niemand van het toekomstige schepencollege voelde zich geroepen om dieper in te gaan op de mogelijke aanpassingen van het SPAM plan voor de Verbranden Bos.

BEVOLKING TREKT AL AAN DE MOUW VAN VOLGEND SCHEPENCOLLEGE
Niet alleen in de Verbranden Bos, ook in de Weide verwacht men een grondige aanpassing van het SPAM-plan.

TELEFOONTJES
In de wandelgangen vernamen wij dat er de afgelopen dagen al meerdere telefoontjes over SPAM-dossiers bij Bart Van Hulle zijn binnengelopen. Hij begrijpt de bezorgdheid van de mensen en speelt de vragen en opmerkingen door naar Jason Van Landschoot, die in de volgende bestuursperiode schepen van Openbare Werken zal zijn.

POGING TOT INBRAAK IN ADEGEM - VERDACHT GEDRAG IN MALDEGEM

Vorige week zaterdag hoorden inwoners uit de Croonestraat in Adegem rond 1 uur 30 geluiden aan hun woning. De volgende morgen stelden zij inbraaksporen vast. De inbreker raakte echter niet binnen en hij moest zonder buit afdruipen.

Een half uur later werd in de Stationsstraat in Maldegem een persoon gezien die zich verdacht gedroeg. De persoon die de aanwezigheid van de verdachte aan de politie meldde, kon de politie ook foto's van die man bezorgen.

Er wordt nagegaan of de beide feiten aan elkaar kunnen gelinkt worden.

TRACTOR REED IN OP GEVEL VAN CAFE WELKOM

TRACTOR REED IN OP GEVEL VAN CAFE WELKOM

De bestuurder van de tractor die afgelopen maandag inreed op de voorgevel van het Café op den Appelboom heeft de naam van het café "Welkom" wel echt letterlijk genomen: in plaats van zijn tractor op de parking achter te laten reed hij in op de voorgevel!

De klap was zo hevig dat de aanwezige klanten de voorgevel moesten stutten. Omdat er bij het ongeval geen gekwetsten waren werd de politie niet opgeroepen.

CEDRIC EN THIBO WINNEN PRESTIGIEUZE KOOKWEDSTRIJD JONG TALENT

CEDRIC EN THIBO WINNEN PRESTIGIEUZE KOOKWEDSTRIJD JONG TALENT

Cedric Borgonjon en Thibo Bomberna zullen 19 november 2018 niet snel vergeten: het is de dag waarop zij als winnaars van de prestigieuze kookwedstrijd "Jong Talent - Trophée Auguste Escoffier" felicitaties en hun diploma kregen van sterrenchef Peter Goossen van het Hof van Cleve!

Cedric, die enkele jaren terug nog stage mocht lopen in het op dat moment hoogst gequoteerde restaurant ter wereld, nam vorige week samen met zijn vriend Thibo, net als hijzelf leerling van het 7de Gastronomie van de Hotel- en Toerismeschool Spemalie in Brugge, deel aan de prestigieuze Kookwedstrijd in Flanders Expo.

Sterrenchef Peter Goossens was voorzitter van de twaalfkoppige jury die het werk van de kandidaten beoordeelde. Het was voor Cedric en Thibo een spannende maar ook stresserende ervaring. Op het einde van de dag straalden zij toen zij als winnaars van de kookwedstrijd samen met de voorzitter van de jury op de foto mochten.

FEMMA MALDEGEM BRACHT PLAYBACKSHOW

FEMMA MALDEGEM BRACHT PLAYBACKSHOW

Nu Femma Adegem ophoudt te bestaan kunnen creatieve leden eventueel de overstap maken naar Femma Maldegem. Die organisatie heeft een eigen werkgroep animatie.

Vorige week woensdag was die groep te gast bij OKRA Maldegem. Met onder meer "Anton uit Tirol" kreeg de Femma groep de ganse zaal aan het zingen.

SCHOOLGAANDE JEUGD ZAL OVER BALGERHOEKE BRUG KUNNEN

Aanvankelijk meldde het Agentschap Vlaamse Waterwegen dat ook de grote brug in Balgerhoeke voor alle verkeer zou afgesloten worden als eind november de fietsbrug wordt afgebroken en begin maart 2019, als de nieuwe fietsbrug wordt opgebouwd.

Het AVW heeft nu echter laten weten dat de schoolgaande jeugd altijd, zowel voor het begin als na het einde van de school te voet of met de fiets over de grote brug zal kunnen.

VOOR HET EERST EERBETOON VOOR OUD-STRIJDER AUGUST DE COSTER

VOOR HET EERST EERBETOON VOOR OUD-STRIJDER AUGUST DE COSTER
Edith, Odette en Jacqueline De Coster zijn nog altijd trots op hun vader en op de 15 medailles die hij als oud-strijder van WO I heeft ontvangen.

Wie een bezoek brengt aan de zaal van Café-Restaurant Den Tol, net over de Nederlandse grens, kan niet naast het oorlogstafereel op een van de wanden kijken: daarop staat een gestrande Duitse duikboot afgebeeld, waarvan de bemanning gevangengenomen wordt door Belgische soldaten.

Naast dat tafereel hangt een foto van een ruiter te paard. Die ruiter is August De Coster. Hij was een van de Belgische soldaten die de Duitse soldaten gevangennamen. Hij was ook de man die, samen met zijn echtgenote Zulma Coppens, gestart is met het café dat uitgegroeid is tot de huidige Den Tol.

Omdat hij als Belg in Nederland woonde kreeg August zijn eretekens als oud-strijder nooit rechtstreeks van het ministerie. Ieder ereteken ging eerst naar de Belgische ambassade in Nederland. Die bezorgde vervolgens de eretekens, waarvoor betaald moest worden, aan August.

August de Coster werd in 1893 op Vake in Maldegem geboren. Hij overleed op 83 jarige leeftijd en ligt begraven op het kerkhof van Middelburg.

Op initiatief van Wim Govaert van de Vriendenkring van de 4de Lansiers (het regiment van August), NSB Middelburg en de gemeente Maldegem werd er vorige week zondag voor het eerst officieel hulde gebracht aan de oud-strijder die in Middelburg begraven ligt.