Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 762 - Week 27 : van 1 tot 7 juli 2018 Archief…

NIET IEDEREEN WIL VELDEKENS EN DE ZWEPE AL OVERNEMEN

NIET IEDEREEN WIL VELDEKENS EN DE ZWEPE AL OVERNEMEN
Jason Van Landschoot (Open VLD) Noël Wille (CD&V) en Boudewijn De Schepper (CD&V) kregen het schepencollege zo ver dat er eerst een expert wordt aangesteld en dat er pas na zijn verslag een beslissing wordt genomen over de overname van Veldekens en de Zwepe van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

De N499 (de verbinding tussen Eeklo en Aalter over Veldekens en Knesselare) was een gewestweg. De volledige weg -behalve het gedeelte op Adegem (Veldekens en Zwepe)- werd overgenomen door Eeklo en door Knesselare en Aalter.

In tegenstelling met Eeklo en Knesselare en Aalter weigerde Maldegem een overname voor de weg, die in slechte staat was, volledig hersteld was.

Er werden daarover lange en hevige discussies gevoerd, maar uiteindelijk kreeg Maldegem toch zijn zin: het AWV herstelde de weg. Er kwamen nieuwe fietspaden en een nieuw, smaller wegdek.

OVERNAME
Dit jaar werden op de Zwepe de laatste werken uitgevoerd. Volgens het AWV was nu aan alle voorwaarden van Maldegem voldaan en kon de overname officieel getekend worden. Tijdens de gemeenteraadszitting van donderdag 28 juni werd de raadsleden gevraagd om de overname van de N499 goed te keuren.

Jason Van Landschoot, die de werken aan en de overname van Veldekens en de Zwepe altijd met een kritisch oog heeft bekeken, raadde het schepencollege aan om de overname niet te doen.

Volgens de heer Van Landschoot is de structuur van de grote betonblokken die als fundatie voor het nieuw wegdek werden gebruikt nu al zichtbaar op het wegdek. "Dat betekent dat wij over een paar jaar al met grote kosten aan de weg zitten", merkte het Open VLD raadslid op.

EXPERT
Hij vroeg het schepencollege het punt te verdagen en eerst een expert aan te stellen alvorens een beslissing te nemen. Die expert moet dan de stelling van de heer Van Landschoot bevestigen of tegenspreken.

Het schepencollege leek aanvankelijk niet van plan om in te gaan op het verzoek van het oppositielid. Die kreeg echter steun van Noël Wille en Boudewijn De Schepper, die allebei deel uitmaken van de meerderheid. Ook voor hen was het aanstellen van een externe expert verantwoord.

Volgens burgemeester Marleen Van den Bussche zal die expert enkel mogen nagaan of de werken uitgevoerd zijn volgens het bestek. Als dat het geval is moet de overname doorgaan.

Omdat men binnen het schepencollege aanvoelde dat men door de reactie van twee leden van de meerderheid bij een stemming mogelijks geen meerderheid zou halen werd het punt verdaagd en zal er een expert worden aangesteld.

Over een paar maanden komt het dossier opnieuw voor de gemeenteraad...

FRIETJESDAG BIJ DE GBS DE KRUIPUIT

FRIETJESDAG BIJ DE GBS DE KRUIPUIT
Dinsdagmiddag werden er bij de GBS De Kruipuit 100 kg frietjes gebakken. De kleuters mochten als eerste de frietjes proeven!

De leerkrachten en leerlingen van de GBS de Kruipuit maakten van dinsdag een speciale dag: zij kwamen allemaal uitgedost als supporters van de Rode Duivels naar school.

Als extraatje voor het einde van het schooljaar stonden er dinsdagmiddag voor iedereen frietjes met frikandellen op het menu. De leerkrachten kregen de medewerking van de leden van de ouderraad om alles vlot te laten verlopen.

FRIETJESDAG BIJ DE GBS DE KRUIPUIT
De GBS De Kruipuit kleurde dinsdag zwart- geel en rood.

Op school werd ook de Blitz-wedstrijd waaraan de school met haar dansje had deelgenomen druk besproken. Het dansje was bij de 5 beste geselecteerd maar kwam iets meer dan 100 stemmen te kort om de hoofdprijs, een schoolreis naar Bobbejaanland, te winnen.

De school is dik tevreden met de 2de prijs die ze won. De groep Blitz brengt volgend schooljaar een optreden in de school. Er zal nog met de groep worden afgesproken wanneer dat optreden zal doorgaan.

Nu we zomerse dagen beleven zouden sportievelingen de kriebels kunnen voelen opkomen om een duik te nemen in een van de spaarbekkens in de Baaikensedestraat.

Omdat er echter net als vorig jaar blauwalgen in het water van de spaarbekkens werden vastgesteld heeft de gemeente een zwemverbod in de spaarbekkens uitgevaardigd.

De diensten van de provincie onderzoeken momenteel welk soort algen het precies zijn. Sommige blauwalgen zijn schadelijk voor mens en dier.

AFSCHEID VAN DE VBS DE PAPAVER

AFSCHEID VAN DE VBS DE PAPAVER
Voor de leerlingen van het zesde leerjaar was de laatste schooldag ook de laatste dag dat zij les volgden in de school in Adegem Dorp.

Al meer dan 40 jaar nemen de leerlingen van het zesde leerjaar op een sportieve manier afscheid van hun school. Zij spelen onder elkaar een handbalwedstrijd. Ook dit jaar werden de 39 leerlingen ingedeeld in Zanzy's en Nicky's.

De wedstrijd werd niet alleen bijgewoond door de andere leerlingen van De Papaver maar ook door oud- leerlingen en ouders.

Over een paar jaar wordt de 50ste editie van de wedstrijd tussen de Zanzy's en Nicky's georganiseerd. Die wedstrijd zal volgens directeur Annelies Lammertyn in een speciaal kleedje zitten.

AVT VIERT ADEGEMKERMIS MET "AOIGEM, DA'S ALHIER"

Nadat het vier jaar geleden met "Ekkerdeschekker en Scherlewiep" voor extra amusement zorgde tijdens de Adegemse zomerkermis pakt het AVT dit jaar opnieuw uit met een uur durende show.

Tijdens die show passeren Aoigemse woorden, gezegden en liedjes de revue. De show moet een aansporing zijn voor Aoigemnaren om hun dialect in ere te houden.

De optredens vinden plaats op 7 juli om 19 uur en op zondag 8 juli om 10u30 en 17 uur en gaan door in de cafetaria van Den Hoogen Pad. Wie wil meegenieten betaalt 5 euro. Kaarten reserveren hoeft niet.

VERA EN FREDDY VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

VERA EN FREDDY VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Samen met hun familie en vrienden werden Vera De Neve en haar echtgenoot Freddy Van Haele ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum in het Maldegemse gemeentehuis ontvangen.

Vera en Freddy straalden toen zij woensdagnamiddag door schepen van Burgerlijke Stand Annelies Lammertyn als gouden paar in het Maldegemse gemeentehuis werden ontvangen. Schepen Lammertyn blikte voor de familie en de vrienden even terug op het leven van de jubilarissen.

Vera werd op 5 april 1948 in Aardenburg geboren en groeide daar ook op. Zij volgde les aan het Koninklijk Atheneum in Maldegem. Na haar studies ging ze aan de slag bij een financiële instelling.

Freddy zag op 1 maart 1944 het levenslicht in zijn ouderlijke woning in de Karrewegel in Maldegem. Hij volgde een technische opleiding in het Koninklijk Atheneum in Maldegem. Zijn legerdienst bracht Freddy naar Leopoldsburg.

Hoewel ze elkaar op school tegenkwamen leerden ze elkaar pas echt goed kennen toen Vera op bezoek ging bij kennissen in de Karreweg. Er was een TD in de Rio in de Brielstraat. Het is daar dat zij samen een dansje deden en de basis legden van hun verdere toekomst.

Op 27 juni 1968 trouwden zij voor de wet in Aardenburg. Een dag later werd hun huwelijk ingezegend in de kerk in Eede. Het jonge paar vestigde zich in de Charles Rotsart de Hertainglaan. Later verhuisden ze naar Eeklo om zich in 1978 definitief in het Hof te Praat in Adegem te vestigen.

VERA EN FREDDY VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Raadslid Ann Van den Abeele overhandigde het gouden paar het gemeentelijk geschenk.

Vera werkte gedurende 48 jaar bij de financiële instelling en Freddy bouwde een loopbaan uit als elektricien bij Sidmar. Hij werkte ook jarenlang mee aan de website van de gemeente Maldegem.

Beiden genieten zij nu al jaren van hun pensioen, maar met pensioen gaan betekende voor hen niet luieren: beiden zijn geregeld op de tennisbanen terug te vingen en ze spelen ook regelmatig golf. Tuinieren is ook een van hun hobby's.

Zij genieten van het leven en hopen dat nog vele jaren te kunnen doen.

WERKEN OP DE EXPRESWEG ZIJN OP TIJD KLAAR

WERKEN OP DE EXPRESWEG ZIJN OP TIJD KLAAR
Sedert woensdagnamiddag werden op de Expresweg tussen Maldegem en Eeklo de twee rijvakken richting Antwerpen opnieuw voor het verkeer opengesteld.

Sedert begin maart werden er op het gedeelte van de Expresweg tussen de Verbrandingsoven en de Aardenburgkalseide in Maldegem werken uitgevoerd. Het betonnen wegdek werd vervangen door asfalt.

In een eerste fase werden de rijvakken richting kust aangepakt. Het verkeer in beide richtingen moest dan op de vakken die normaal enkel voor het verkeer richting Antwerpen voorzien zijn. De tweede fase begon begin mei. Toen werden de rijvakken richting Antwerpen aangepakt. Tijdens de werken werden enkele kruispunten voor het verkeer afgesloten.

Woensdagmiddag verliep het verkeer op het kruispunt van de Expresweg met de Aardenburgkalseide stroef omdat de verkeerslichten niet werkten. Er was politie nodig om het verkeer in veilige banen te leiden. Later op de namiddag werden de twee rijvakken richting Antwerpen opnieuw voor het verkeer opengesteld.

Er waren donderdag nog wat problemen omdat er nog wat werken moesten uitgevoerd worden maar de ellende op de Expresweg is nu al vergeten en het is ook minder druk geworden op de N9.

TRAJECTCONTROLE IN MALDEGEM

Sedert vorige week zijn er in Vlaanderen een aantal zones bijgekomen waar aan trajectcontrole wordt gedaan. Een van die zones ligt gedeeltelijk in Maldegem.

Wie tussen de rotonde aan de vroegere rijkswachtkazerne en de polykliniek AZ Alma in Sijsele rijdt kan maar beter op zijn snelheid letten: daar werkt nu namelijk de trajectcontrole!

KLJ ADEGEM FEEST EN SPORT

Ter gelegenheid van zijn negende verjaardag organiseert KLJ Adegem op vrijdag 6 juli een eetfestijn in de feesttent in de Vulderstraat. Op zondag 8 juli staat er een groot sportfeest op het programma. Naast de eigen afdelingen nemen ook veel afdelingen uit het verbond aan het sportfeest deel.