Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 748 - Week 13 : van 25 tot 31 maart 2018 Archief…

KLEINE AANPASSINGEN OP KRUISKEN, VERBRANDEN BOS EN WINDVANG

KLEINE AANPASSINGEN OP KRUISKEN, VERBRANDEN BOS EN WINDVANG
Op de uitwijkzone op het kruispunt van het Kruisken en de Verbranden Bos verdwijnen de biggenruggen.

Op het einde van hun bezoek aan de werken op Kruisken en Heulendonk (maandag 19 februari) beloofde de delegatie van het schepencollege dat zij de opmerkingen en klachten die door de ontevreden landbouwers geuit werden ernstig zouden nemen en dat zij zouden nagaan of er nog aanpassingen konden gebeuren.

Vorige week kregen de inwoners van Spanjaardshoek, Kruisken en Heulendonk een brief van de gemeente. In het eerste deel van dat schrijven legde het schepencollege uit dat de werken die in het kader van het SPAM 12 dossier in de drie straten uitgevoerd werden conform de richtlijnen die door Europa en het Vlaams gewest worden opgelegd.

Bij het opmaken van de plannen moest rekening gehouden worden met het afvalwaterbeleid en het integraal waterbeleid. De ingrepen die in de structuur van het nieuwe wegdek werden gedaan zijn er volgens het schepencollege gekomen om de verkeersveiligheid in de drie straten te verhogen en om het zwaar verkeer te ontmoedigen om nog van deze wegen gebruik te maken.

AANPASSINGEN
In het tweede deel van het schrijven kondigt het schepencollege een aantal aanpassingen aan. Op Het Kruisken zullen een aantal niet-verharde zones tussen opritten alsnog verhard worden, zodat er extra uitwijkmogelijkheden komen voor de auto's.

Op het kruispunt van het Kruisken met de Verbranden Bos werd een uitwijkzone aangelegd en op die uitwijkzone werden biggenruggen geplaatst. Niemand die daar passeert begreep waarom die daar waren aangebracht. Om de auto's vlotter over die uitwijkzone te laten rijden zullen die biggenruggen nu verwijderd worden.

Door ook op de uitwijkzone aan de Windvang de biggenruggen te verwijderen zullen de landbouwwerktuigen ook daar vlotter over de uitwijkzone kunnen rijden.

ADVIES
Het schepencollege sluit zijn brief af met een advies voor alle inwoners van de drie straten. Het vraagt hen om, als zij het nog niet gedaan hebben, hun afval- en regenwater van hun woning af te koppelen en die afkoppeling te laten keuren. Dat moet gebeuren voor 1 november

Het keuringsattest bewijst niet alleen dat de afkoppeling correct is gebeurd maar bevestigt ook dat de woningen op het nieuwe stelsel werden aangesloten.

Dat keuringsattest moet overgemaakt worden aan de gemeente. Wie het attest niet overmaakt aan de gemeente krijgt na verloop van tijd een aanslagbiljet om een vergoeding te betalen.

GRASDALLEN

KLEINE AANPASSINGEN OP KRUISKEN, VERBRANDEN BOS EN WINDVANG
Grasdallen naast het wegdek zouden er volgens Jason Van Landschoot voor kunnen zorgen dat het verkeer in de Verbranden Bos, de zijtak van het Kruisken en Heulendonk vlotter zou verlopen.

De laatste weken zijn er verschillende schepenen en gemeenteraadsleden de SPAM 12 werken gaan bekijken. Jason Van Landschoot (Open VLD), die de werken al van bij het begin opvolgt en overleg pleegde met schepen Annelies Lammertyn (CD&V) vroeg in de gemeenteraad van donderdag 22 maart om een verbreding van het wegdek in de Verbranden Bos, de zijtak van het Kruisken en Heulendonk principieel goed te keuren.

Die verbreding zou er kunnen komen door langs beide zijden van de weg grasdallen aan te leggen. Die zorgen volgens de heer Van Landschoot voor meer ruimte voor de auto's en het regenwater kan door de grasdallen in de grond dringen.

Het aanleggen van grasdallen zou volgens schepen van openbare Werken Erwin Goethals (Groen) echter een verkeerd signaal zijn: door de grasdallen zou er meer ruimte zijn voor de voertuigen waardoor er sneller zal gereden worden en ook het zwaar vervoer zal opnieuw in de verleiding komen om gebruik te maken van de nieuw aangelegde straten. Schepen Goethals is wel gewonnen voor de aanleg van een aantal uitwijkstroken in de straten.

Zowel burgemeester Marleen Van den Bussche als schepen Lammertyn vroegen de heer Van Landschoot om het niet tot een stemming te laten komen. Zij willen samen nagaan wat er in de drie straten als eventuele aanpassingen nog mogelijk is. Die belofte was voor het Open VLD raadslid voldoende om af te zien van de stemming van zijn punt op de dagorde.

't FOLKLOORKE EN CC ROT WEISS TE GAST IN HET WARMHOF

Het is een traditie dat een delegatie van 't Folkloorke en CC Rot Weiss Lampertheim tijdens het verbroederingsweekend van 't Folkloorke een bezoek brengen aan de Adegemnaren in het WZC Het Warmhof.

Tot vorig jaar ging dat bezoek door in wat 'de Adegemse zaal' van Het Warmhof werd genoemd. Omdat er nu Adegemnaren op verschillende afdelingen zitten ging de ontvangst voor het eerst door in de zaal waar de Prins en Prinses van het Warmhof wonen. De ontvangst was er niet minder gezellig om.

Ook dit jaar werden de Prins en Prinses van het Warmhof in de Orde van CC Rot Weiss Lampertheim verheven. Naast een drankje en een hapje was er ook nog een attentie voor de mensen van Het Warmhof.

LICHTEN REGELEN HET VERKEER OP DE EEKLOSEWEG

LICHTEN REGELEN HET VERKEER OP DE EEKLOSEWEG

Omdat er betonplaten vervangen werden in de Eekloseweg (onderdeel van de N499 Eeklo-Aalter), sloot het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de N499 ter hoogte van de Eekloseweg af voor het doorgaand verkeer.

De PZ Maldegem werkte aanvankelijk een omleiding voor het verkeer uit. Omdat verschillende voertuigen zich echter niet aan de opgelegde omleiding hielden voerde de politie eenrichtingsverkeer in het Blakkeveld in.

Aan het AWV vroeg de PZ Maldegem om het verkeer in de Eekloseweg niet langer af te sluiten voor het doorgaand verkeer, maar dat verkeer te regelen met verkeerslichten. Dat zou vanaf dit weekend gebeuren.

COMMUNICEREN
Het AWV heeft ook gereageerd op ons artikel van vorige week. Het merkt op dat zijn diensten wel degelijk gecommuniceerd hebben over de werken in Adegem. Zij deden dat op hun website en met de gemeente Maldegem.

Volgens het AWV is het aan de gemeente Maldegem om haar inwoners over de werken te informeren. Schepen Erwin Goethals kon ons niet bevestigen dat zijn diensten door het AWV van de werken op de hoogte werden gebracht.

GBS DE KRUIPUIT TURNT AF EN TOE IN MEOS

GBS DE KRUIPUIT TURNT AF EN TOE IN MEOS

Omdat de school zelf over geen volwaardige turnzaal beschikt en het nog te koud is om buiten te turnen trekt de GBS De Kruipuit voor zijn turnlessen af en toe eens naar de sporthal MEOS in Maldegem.

Woensdag waren de leerlingen van het vierde leerjaar er te gast. Op het programma stonden het hoogspringen en zijn technieken.

BENEN DOOR HET DAKVENSTER

Vorige week in de nacht van vrijdag op zaterdag hoorde een vrouw omstreeks 3u30 lawaai op het dak van haar woning. Toen zij ging kijken zag zij niets verdachts.

Een uur later werd zij opnieuw opgeschrikt door lawaai op het dak. Toen zij in haar badkamer het licht aanstak zag zij twee benen van een inbreker door haar dakvenster hangen.

De inbreker was geschrokken door het licht en maakte zich uit de voeten. De politie was snel ter plaatse maar van de dader(s) was er geen spoor meer te bekennen.

TTC MALDEGEM VIERDE KAMPIOENSTITEL

Na een nieuwe overwinning en met nog drie wedstrijden te gaan mocht de A ploeg van TTC Maldegem (Bernd Bracke, Sander Dhooge, Cederic Bundervoet, Pieter De Buysser en Armand Marami) samen met voorzitter Jan Cocquyt en zijn bestuur vorige week zaterdag rond 23 uur de kampioenstitel vieren.

TTC Maldegem bestaat 52 jaar en de A ploeg speelt in tweede provinciale. Het is de eerste maal dat de ploeg kampioen speelt. Iedereen bij TTC Maldegem is er van overtuigd dart de A ploeg ook in eerste provinciale geen slecht figuur zal slaan.

VAKEKERKWEG GEDEELTELIJK VOOR HET VERKEER AFGESLOTEN

Als de weersomstandigheden het toelaten worden er op dinsdag 27 maart werken uitgevoerd in de Vakekerkweg in Maldegem. Tussen 8 en omstreeks 17 uur zal de straat tussen de rotonde aan de Gidsenlaan en de Karreweg voor het doorgaand verkeer worden afgesloten.

VBS DE PAPAVER LOOPT VOOR SCHOOL IN GAMBIA

Op vrijdag 30 maart organiseert de VBS De Papaver zijn tweede Papaverrun voor het goede doel. De leerlingen van het derde tot en met het zesde leerjaar lopen samen met de leerkrachten en ouders rondjes op een omloop op en rond de school.

De eerste groep leerlingen start om 13u45. Om 15 uur starten de leerkrachten, ouders en sympathisanten. Voor de supporters is er ook een bar voorzien.

De opbrengst van de Papaverrun wordt geschonken aan de Seidemann school in Gambia.