www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 718 - Week 35 : van 27 augustus tot 2 september 201

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

't BROEKELKEN HEEFT EEN
FLITSEND UILENBAKJE

't BROEKELKEN HEEFT EEN FLITSEND UILENBAKJE
Wie te snel door 't Broekelken rijdt loopt de kans dat er geflitst wordt. Men ziet niet onmiddellijk of de flits van een flitspaal of een uilenbakje komt.

Hoewel de maximum toegelaten snelheid in 't Broekelken 50 kmper uur is wordt daar door veel automobilisten te snel gereden. Raadslid Boudewijn De Schepper heeft dat probleem aangekaart bij zowel burgemeester Marleen Van den Bussche als bij de PZ Maldegem. Hij wees er hen op dat er in 't Broekelken en omgeving veel schoolgaande kinderen zijn.

Een van de in- en uitgangen van het Speelplein in het Dappersbroekelken komt uit in 't Broekelken. Als een kindje met zijn fiets uit de uitgang op 't Broekelken komt gereden kan volgens Boudewijn een wagen die daar een hoge snelheid ontwikkelt het kind nooit ontwijken.

Op zijn vraag werden er in 't Broekelken anonieme metingen uitgevoerd. De metingen hebben volgens commissaris John Van Acker aangetoond dat sedert op Celieplas de afrit van de Expresweg richting Adegem afgesloten is het verkeer er drastisch verminderd is. Toch zijn er nog altijd automobilisten die te snel rijden. Tijdens de metingen werden snelheden van meer dan 100km/u geregistreerd.

ACTIE
Naast de anonieme metingen heeft de politie er ook al het scherm geplaatst waarop de automobilisten konden aflezen hoe snel ze wel reden. Boudewijn kreeg de verzekering dat 't Broekelken zou worden opgenomen in de lijst van de straten waar er effectieve snelheidscontroles worden uitgevoerd.

Het Adegemse gemeenteraadslid is niet de man van grote woorden maar wel die van de (ludieke) acties die de mensen doen opkijken of hen op iets wijzen.

Sedert een paar weken heeft hij in zijn voortuin achter zijn haag een paal geplaatst met daarop een uilenbakje dat behalve de kleur lijkt op een flitsplaat. In het bakje zit een flitstoestel dat Boudewijn van op afstand in werking kan zetten. Hij heeft het flitsen al enkele maken uitgetest en er zijn al automobilisten die in 't Broekelken hun snelheid hebben aangepast.

ONWETTIG?
Aan commissaris Van Acker vroegen wij of het Adegemse gemeenteraadslid met de flitspaal in zijn voortuin zijn boekje niet te buiten gaat.

"Iedereen mag op zijn eigendom een paal zetten die lijkt op een flitsplaat. Dat die paal af en toe een lichtsignaal geeft is evenmin onwettig. De paal in de tuin mag echter geen foto' s nemen van de voertuigen die passeren. Dat is schending van de privacy en daar zouden wij moeten tegen optreden" legde de commissaris uit.

Commissaris Van Acker merkte nog op dat, mocht iemand in 't Broekelken een ongeval hebben en verklaren dat hij verblind werd door de flits, de politie die verklaring aan het PV moet toevoegen. Dan is het aan de rechter om te beslissen of Boudewijn mee verantwoordelijk wordt gesteld voor het ongeval.

"Ik heb mijn lichtsignaal zo ingesteld dat de lichtflits boven de voertuigen gaat, zodat de chauffeurs niet gehinderd worden" legde Boudewijn uit toen wij hem de verklaring van de commissaris voorlegden.

Het raadslid kijkt uit naar het resultaat van de eerste snelheidscontrole die in 't Broekelken georganiseerd wordt...


KOMT ER EEN NIEUWE BUURTWINKEL
IN HET OUD-INTERMARCHEGEBOUW?

KOMT ER EEN NIEUWE BUURTWINKEL IN HET OUD-INTERMARCHEGEBOUW?
Tot eind juni 2010 kon Adegem voor de aankoop van huishoudelijke producten en voedselwaren terecht in de Intermarché in de Staatsbaan.

In 1990 openden Rik en Rika hun Intermarché in de Staatsbaan in Adegem. Na familiale tegenslagen lieten zij hun zaak over aan de andere leden van de Musketiers die de Intermarche groep vormden.

In juni 2010 kreeg het personeel dat er werkte zijn ontslag en sedert die datum staat het gebouw leeg. In die periode opende in de Koning Leopoldlaan in Maldegem een Colruyt zijn deuren er was er al sprake van de komst van een nieuwe AD Delhaize in de Sint Barbarastraat.

TOEKOMST

KOMT ER EEN NIEUWE BUURTWINKEL IN HET OUD-INTERMARCHEGEBOUW?
Van Hyfte Projects wil van het Oud - Intermarchégebouw een moderne buurtwinkel maken.

Omdat Patrick Van Hyfte er van overtuigd is dat Adegem nood heeft aan een goede en moderne buurtwinkel heeft Van Hyfte Projects enkele maanden terug het pand in de Staatsbaan gekocht.

"Een controle heeft aangetoond dat de stoel van het gebouw nog in goede staat is. Het is enkel vanbinnen dat het gebouw moet aangepast worden. Wij zoeken nu iemand die de uitdaging wil aangaan om in dat gerenoveerde gebouw een winkel te openen.

Er is daar nog tot 2018 een vergunning om voedingswaren te verkopen. Zonder veel administratieve verplichtingen kan men er met een nieuwe zaak starten." Legde de heer Van Hyfte uit.

Wie belangstelling heeft om een nieuwe uitdaging aan te gaan kan contact opnemen met Van Hyfte Projects.


OPENDEURDAG BIJ HET LOKAAL
DIENSTENCENTRUM OUD ST. JOZEF

Het lokaal Dienstencentrum (LDC) Oud St. Jozef in de Mevr. Courtmanslaan bestaat 5 jaar. In die periode is het LDC uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor de senioren uit onze gemeente. Zij kunnen er terecht voor informatie, advies, zorg, ontspannings- en vormingsactiviteiten. Daarvoor werkt het LDC samen met verschillende plaatselijke en externe organisaties.

Om zijn 5-jarig bestaan te vieren zet het LDC op zondag 3 september tussen 14 en 18 uur zijn deuren open voor het groot publiek. Tijdens die opendeurnamiddag zullen alle activiteiten die regelmatig in het LDC worden georganiseerd te bewonderen zijn. Er zijn ook rondleidingen in het gebouw en een wandeling in de omgeving van het LDC.


INBRAAK
ZONDER BUIT

Bij de politie liep er vorige week een melding binnen dat er op zaterdagnacht was ingebroken in een handelszaak in de Staatsbaan in Adegem. De inbrekers hadden een deur aan de achterzijde van het gebouw geforceerd. Volgens de eerste vaststelling werd er niets gestolen.


EERSTE CARA-CYCLINGWEDSTRIJDEN
IN MALDEGEM

EERSTE CARA-CYCLINGWEDSTRIJDEN IN MALDEGEM
Zowel de start als de wedstrijd van de Handbikers was spectaculair en dwong bewondering af bij het publiek.

Familie Fietsclub 't Wit Peird organiseerde vorige week zondag in samenwerking met het gemeentebestuur en de Wielercel zijn eerste Cara cycling wedstrijden in Maldegem. Daarvoor was een deel van het centrum van Maldegem voor het verkeer afgesloten.

In de eerste wedstrijd reden de handbikers en de driewielers. In de 2de wedstrijd was het de beurt aan de tweewielers en tandems.

Alle deelnemers dwongen met hun prestaties respect af bij het talrijk opgekomen publiek. Regelmatig kregen de deelnemers spontaan applaus. De wedstrijd van de handbikers was de spectaculairste wedstrijd van de namiddag.

Bij de start stonden de handbikers per drie opgesteld. Hun start verliep zoals bij de start van een F1 wedstrijd. Net als bij de F1 wedstrijden is het bij de handbikers ook niet eenvoudig om elkaar voorbij te steken.

Toch doen ze dat en dat gebeurt, in tegenstelling met de F1 piloten, zonder elkaar te hinderen. Zowel bij de handbikers als bij de tweewielers hebben de deelnemers respect voor elkaar en brengen elkaar niet in de problemen.

Zowel de deelnemers als het publiek hebben van de namiddag genoten en vinden de wedstrijden voor herhaling vatbaar.


NIEUWE KMO ZONE OP HET
MALDEGEMSE INDUSTRIETERREIN

NIEUWE KMO ZONE OP HET MALDEGEMSE INDUSTRIETERREIN
De Groep Willy Naessens en Van Hyfte Projects bouwen in de Krommewege een nieuwe KMO-zone met 32 KMO-units.

Nadat op het perceel grond met nummer 32 in de Krommewege het archeologisch bodemonderzoek was afgerond konden de groep Willy Naessens en Van Hyfte Projects beginnen aan hun Project Krommewege, een nieuwe KMO-zone met 32 units van elk 200m² oppervlakte en een hoogte van 6m.

Volgens zowel Willy Naessens als Patrick Van Hyfte zijn de units opgetrokken uit duurzaam materiaal dat een levensduur heeft van meerder generaties.

De units zijn ideaal voor zowel beginnende als bestaande KMO' s en eenmanszaken. Zij kunnen gebruikt worden als opslagruimte of als atelier. Door hun hoogte kan er later ook een verdiep in gemaakt worden. Zij zijn te huur of te koop (190.000 euro).

UITBREIDING

NIEUWE KMO ZONE OP HET MALDEGEMSE INDUSTRIETERREIN
Als volgend jaar de gebouwen worden opgeleverd
zal de nieuwe KMO-zone er zo uitzien.

Voor zowel de Groep Naessens als Van Hyfte Projects komen zij met hun project op het juiste moment: de economie zwengelt aan en er wordt opnieuw geïnvesteerd.

Nog voor de werken op de Krommewege begonnen waren hadden er al bedrijven contact opgenomen met Naessens en Van Hyfte. Nu het project meer vorm begint krijgen zijn er al 8 van 32 units aan de man gebracht.

Burgemeester Marleen Van den Bussche prees het initiaief van de groep Naessens en Van Hyfte Projects. Zij wees op de Gunstige ligging van de nieuw KMO-zone in de nabijheid van de N44 die vlotte verbinding geeft met de expresweg en de E40.

De burgemeester wees ook nog op de uitbreiding van het gemeentelijk industrieterrein. Dat project wordt door Veneio geleid en sleept al jaren aan. De burgemeester is er van overtuigd dat er tegen volgend jaar schot in de zaak komt.


VOS VREDESWAKE OP HET
CANADEES KERKHOF

VOS VREDESWAKE OP HET CANADEES KERKHOF

Zaterdagvoormiddag organiseerde VOS Maldegem zijn jaarlijkse vredeswake op het Canadees Kerkhof in Adegem. Ook dit jaar namen verschillende VOS afdelingen aan de plechtigheid deel. Ook dit jaar was de plechtigheid speciaal door haar eenvoud en haar inhoud.

In zijn overwegingen benadrukte voorzitter Robert De Clerck dat er bij oorlogen geen winnaars maar enkel verliezers zijn. Een militair Kerkhof is een oord van rust maar ook een schreeuw om vrede en respect voor elkaars waarden.

Ook Raf Praet, de toekomstige directeur van de Vlaamse Vredesbeweging VOS, was aanwezig op de plechtigheid in de Prins Boudewijnlaan. Nadat hij gewezen had op de vrede die wij nu al meer dan 70 jaar kennen stond hij daarna onmiddellijk stil bij de vele broeihaarden van oorlogen en geweld in de wereld.

VOS moet volgens de heer Praat het geheugen en het geweten van de mensheid zijn. "Wij moeten blijven wijzen op het zinloze van oorlog en geweld en het positieve in de mensen benadrukken" besloot de heer Praet zijn toespraak.

De vredeswake werd afgesloten met de vredeshanddruk.


ZONDER RIJBEWIJS TEGEN
LUIFEL VAN MARKTKRAAM

Maandagvoormiddag negeerde een automobilist die in Maldegem in de Marktstraat reed de wegversperring die de marktzone afsluit en reed met zijn voertuig tegen de openstaande luifel van een marktkraam.

Toen de politie de vaststellingen deed bleek dat de chauffeur geen rijbewijs kon voorleggen omdat hij levenslang rijverbod had. Hij legde ook nog een positieve drugtest af.

Zijn voertuig werd in beslag genomen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home
 
Onze bezoekers in kaart