www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 693 - Week 10 : van 5 tot 11 maart 2017

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

't FOLKLOORKE IS ZIJN GESTOLEN
CARNAVALSWAGEN NOG NIET VERGETEN

't FOLKLOORKE IS ZIJN GESTOLEN CARNAVALSWAGEN NOG NIET VERGETEN
Zoals de leden van 't Folkloorke hadden beloofd, waren zij afgelopen zondag zowel op de namiddag-als avondstoet in Maldegem nadrukkelijk aanwezig.

Toen de leden van 't Folkloorke vorig jaar vaststelden dat hun carnavalswagen van vorig jaar was ontmanteld en gestolen, zaten zij even in de put.

Het duurde niet lang, of zij kondigden aan dat zij er alles zouden aan doen om dit jaar te kunnen deelnemen aan Carnaval in Maldegem, maar een nieuwe grote wagen bouwen zat er niet in.

Zondag namiddagnamiddag stond keizer Frank niet zoals gewoonlijk op de prinsenwagen. Hij trok dit jaar samen met de andere leden van 't Folkloorke te voet door de straten van Maldegem.

Zij vierden het chinees nieuwjaar maar waren ook hun gestolen carnavalswagen niet vergeten: een klein wagentje verwees naar hun gestolen wagen en op de pancarten richtten de leden van 't Folkloorke hun pijlen op de mensen die achter de verdwijning van hun carnavalswagen zaten.

Net als de leden van 't Folkloorke waren ook de andere carnavalisten de diefstal van de carnavalswagen niet vergeten.


DE FLANDRIENS STARTEN NIEUW SEIZOEN
IN HUN LOKAAL't KRUISKEN

DE FLANDRIENS STARTEN NIEUW SEIZOEN IN HUN LOKAAL't KRUISKEN

Voor de wielertoeristen van De Flandriens start ieder nieuw seizoen met een bezoek aan hun lokaal 't Kruisken en een ontmoeting met hun sponsor Mevaco.

Zondagvoormiddag had de grote groep Flandriens na een korte rit afspraak met hun sponsor in 't Kruisken.

Bij een hapje en een drankje werden daar de belangrijkste aandachtspunten en activiteiten voor het komend seizoen uit de doeken gedaan. Er was ook een korte huldiging van de kampioenen van het vorige seizoen.


GEEN SUBSIDIES VOOR
NEDERLANDS GRACHTENSYSTEEM

GEEN SUBSIDIES VOOR NEDERLANDS GRACHTENSYSTEEM
Langzaam maar zeker wordt de nieuwe structuur van Spanjaardshoek en Kruisken duidelijk.

Tijdens de gemeenteraadszitting van februari, stelde Jason Van Landschoot (Open VLD) voor om de ingebuisde grachten op Spanjaardshoek en Kruisken nog niet opnieuw open te leggen, maar het Nederlandse grachtensysteem te onderzoeken.

Dat grachtensysteem stuit volgens schepen van Openbare werken Erwin Goethals bij ons op juridisch verzet. De plannen veranderen zou ook maanden vertraging van de werken met zich meebrengen.

Volgens schepen Goethals zou er voor het Nederlandse grachtensysteem, op basis van het bestaande waterdecreet, zelfs geen bouwvergunning worden afgeleverd. Een telefoontje naar de Vlaamse Milieumaatschappij, bevestigde de stelling van schepen Goethals.

Bij de VMMD vertelde men ons dat zij niet achter het Nederlands grachtensysteem staan, omdat de gaten in de betonplaten dichtslibben en er daardoor na verloop van tijd geen insijpeling van water in de grond meer is.

Zij wezen er wel op dat de uiteindelijke beslissing om het Nederlandse grachtensysteem al of niet te gebruiken, bij de gemeente en Aquafin ligt. Zij voegden er wel onmiddellijk aan toe dat er vanuit het Vlaams gewest voor dat systeem geen subsidies voorzien zijn.


BESTENDIGE OPDRACHTEN AAN
CLINICLOWNS SNEL TE SCHRAPPEN

Vorige week ontstond er in onze gemeente enige verwarring omtrent een actie van Cliniclowns om hen maandelijks via een permanente opdracht te steunen.

Sommige mensen wilden met de IPAD van de mensen die aanbelden een eenmalige storting doen. Een paar minuten later, kregen zij de bevestigingsmail van hun storting, maar ook het bericht dat er nu maandelijks een bedrag van hun rekening ging ten voordele van Cliniclowns.

Op Facebook werd er veel en hevig gereageerd op die praktijk van de aanbellers.

Een telefoontje naar Cliniclowns leerde ons dat er tussen de aanbellers en de mensen die een eenmalige storting deden, duidelijk een communicatiefout was.

Er werd ons verzekerd, dat het ongedaan maken van de bestendige opdracht, geen drie maanden duurt zoals op Fb werd aangegeven.

Een telefoontje of mail naar Cliniclowns is voldoende om de bestendige opdracht onmiddellijk te stoppen.


SPEELPLAATS GBS DE KRUIPUIT WORDT
NOG GROENER EN AVONTUURLIJKER

SPEELPLAATS GBS DE KRUIPUIT WORDT NOG GROENER EN AVONTUURLIJKER
Vorige week zaterdag hielpen de directie van de school en de ouders bij het aanleggen van de wadi en het bouwen van 2 hutten.

In samenwerking met de gemeente heeft de GBS De Kruipuit de afgelopen jaren al verschillende initiatieven genomen om de school groener en leefbaarder te maken.

Om het plaatsgebrek, veroorzaakt door het stijgend aantal leerlingen, op te lossen, heeft de gemeente de woning naast de school gehuurd.

In het tuintje van die woning werd een leeshut en zitbanken geplaatst. Er werd ook een stiltepleintje, waar kinderen tot rust kunnen komen, aangelegd.

Op de schoolsite werden er fruitbomen geplant, en er is een moestuintje met een kippenhok en er werd ook een insectenhotel gebouwd.

Bij die initiatieven werden de leerlingen nauw betrokken.

Er wordt nu gewerkt rond een totaal (toekomst)project voor de school.

Ook bij de opmaak van de plannen voor dat project, hadden de leerlingen hun inbreng. Iedereen mocht voorstellen indienen.

Uit alle binnengekomen suggesties, mochten de leerlingen kiezen wat er aan hun school moet aangepast worden.

Bij veel leerlingen stond het nog groener en aantrekkelijker maken van de speelplaats bovenaan hun verlanglijstje.

Voor advies en de uitwerking van de plannen, deed de school een beroep op het landschapbureau "Fris en gezond in het Landschap".

Van het groener en avontuurlijker maken van de speelplaats wordt sedert vorige week al werk gemaakt: het personeel van de groendienst heeft een deeltje van de betegelde speelplaats uitgebroken, en klaar gemaakt voor de aanleg van een wadi.

Vorige week zaterdag werd er door de ouders en de directie van de school verder gewerkt aan de aanleg van de wadi en de bouw van de (wilgen) hutten.

Om dat onderdeel van het totaalproject te financieren, heeft de school subsidie aangevraagd bij het provinciebestuur van Oost Vlaanderen.

De school heeft zich ook ingeschreven voor "Pimp je speelplaats", een wedstrijd die door het Agentschap Natuur en Bos (ANB) werd uitgeschreven.

Of de school ook bij die wedstrijd een (geld)prijs wint, wordt eind maart door het ANB bekend gemaakt.


VRACHTWAGENSLUIS OF NIET?

Veel mensen zullen raar opgekeken hebben toen zij gisteren of vandaag een pamflet van Groen in hun brievenbus kregen met als opschrift VRACHTWAGENSLUIS, JA.

De meeste mensen moesten eerst het pamflet lezen, om te weten waarover het juist ging.

Voordat zij het pamflet in hun handen kregen, hadden de meesten nog niets gehoord van de vrachtwagensluis in de ontsluitingsweg van het nieuw industrieterrein.

Het dossier van de uitbreiding van het industrieterrein en de ontsluitingsweg is al enkele jaren oud.

De uitbreiding van het industrieterrein komt ten noorden van de Ringbaan en loopt tot aan de achtertuinen van de mensen van de Staatsbaan en de koning Leopoldlaan.

In dat nieuw industrieterrein komt er een ontsluitingsweg die aansluit op de N9.

Op de schetsen van die ontsluitingsweg, was een vrachtwagensluis voorzien. Door die sluis zouden vrachtwagens van 7,5 ton en meer daar niet binnen of uit de ontsluitingsweg kunnen rijden.

Die zware vrachtwagens zouden dan het industrieterrein via de N44 en de Krommewege moeten bereiken en verlaten.

Hoewel de vrachtwagensluis al bijna 3 jaar een vaststaand feit was, is die na een laatste informatievergadering eerder dit jaar van het ontwerp geschrapt.

Volgens Groen is die schrapping onverantwoord. Of Groen daarmee het standpunt van het schepencollege verwoordt, is een andere vraag.


't WAS CARNAVAL IN MALDEGEM

Zoals Prins Nick had voorspeld, werd het in Maldegem een spetterend carnavalsweekend.

De stoeten waren ook dit jaar het hoogtepunt.

Er stapten in de namiddag en avondstoet samen 2.500 figuranten mee op.

Ook de publieke belangstelling lag hoog: voor de namiddagstoet zakten ruim 5.000 mensen naar het centrum van Maldegem af.

Voor de avondstoet was dat nog meer dan het dubbele.

Voor de gelegenheid hadden de muziekmaatschappijen die de stoeten begeleiden hun mooie uniformen in de kast gelaten en vervangen door hun carnavalsoufit.


DE BRIEVEN VOOR DE GRATIS
HUISVUILZAKEN KOMEN ER AAN

Bij verschillende mensen groeide de overtuiging dat er dit jaar geen gratis huisvuilzakken meer zullen bedeeld worden door de gemeente. Dat klopt niet met de werkelijkheid.

Op de vraag van Rudi De Smet (N-VA), hoever de gemeente staat met de voorbereiding van de bedeling van de gratis huisvuilzakken, bevestigde schepen Marten De Jaeger dat de gemeente klaar is om de gratis huisvuilzakken te bedelen.

De brieven waarin de mensen wordt uitgelegd waar en wanneer zij hun gratis huisvuilzakken kunnen afhalen, zijn klaar om huis aan huis besteld te worden.

De mensen die om medische redenen extra huisvuilzakken krijgen, hebben volgens schepen De Jaeger hun brief al met de post ontvangen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home