www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 662 - Week 31 : van 31 juli tot 6 augustus 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

GROTERE BORDEN NODIG
OP DE ZANDAKKERS

GROTERE BORDEN NODIG OP DE ZANDAKKERS
Voor sommige weggebruikers zijn die verkeersborden aan de inrit van de Zandakkers te klein of onbekend. Van het eenrichtingsverkeer in de straat trekken zij zich niets aan.

In 2013 werd voor het eerst -en op vraag van de speelpleinwerking Adegem- tijdens juli en augustus in de Zandakkers eenrichtingsverkeer ingevoerd.

Met die maatregel wou de gemeente de veiligheid van de kinderen die van en naar de speelpleinweide wandelen of fietsten verhogen. Ieder jaar wordt het eenrichtingsverkeer duidelijk aangegeven door verkeersborden.

Ondanks die borden zijn er alle jaren automobilisten die de verkeersborden en het eenrichtingsverkeer negeren. Sommige automobilisten steken zelfs de middenvinger in de lucht als voetgangers hen op hun fout rijgedrag wijzen.

Sommige automobilisten hebben niet alleen problemen met het tijdelijk eenrichtingsverkeer in de Zandakkers: regelmatig worden er ook auto's gesignaleerd in de Lekvijverwegel, een kerkwegwegel tussen de Ringbaan en Adegem Dorp, die enkel door voetvangers, fietsers en dienstwagens mag gebruikt worden.


SCHEPEN FRANK SIERENS MOET
FIETSVAKANTIE IN DOLOMIETEN UITSTELLEN

SCHEPEN FRANK SIERENS MOET FIETSVAKANTIE IN DOLOMIETEN UITSTELLEN
Een val met de fiets zorgt er voor dat schepen Frank Sierens het de eerstkomende weken bijzonder rustig aan moet doen.

Schepen van financiėn Frank Sierens bereidde zich al enkele maanden voor op een fietsvakantie met enkele CM collega's naar de Dolomieten. Tot die voorbereiding behoorden ook de fietstochten die hij regelmatig samen met WTC 2000 rijdt.

Vorige week zondag (24 juli) nam hij samen met enkele WTC 2000 leden deel aan een rally die hen onder meer in Oostkamp bracht. Daar ging het voor de fietsende Frank Sierens mis.

In een reactie om een collega's fietser te ontwijken kwam hij ten val. Het moet een stevige val geweest zijn want zijn fietshelm was gebroken.

De schepen voelde wel wat pijn in de heupen maar dat belette hem niet om nog met de fiets naar Adegem te rijden. Het was pas thuis dat de pijn heviger en ondraaglijk werd.

De kwetsuren waren evenwel erger dan schepen Sierens had verwacht: onderzoek en foto's wezen uit dat hij bij zijn val een barst in zijn bekken heeft opgelopen. Rusten is het enige wat de heer Sierens voor de komende weken kreeg voorgeschreven.

Verplaatsen doet hij zich voorlopig met een rolstoel. Zijn fietsvakantie is voor dit jaar uit zijn agenda geschrapt. Hij wil die naar volgend jaar verplaatsen.


ELZA CROMHEECKE
WERD 102 JAAR

ELZA CROMHEECKE WERD 102

Elza Cromheecke straalde dinsdagnamiddag van gezondheid en geluk toen zij de feestzaal van het Woonzorgcentrum Tilia werd binnengeleid. Daar vierde zij samen met haar familie en de andere bewoners van het Woonzorgcentrum haar 102de verjaardag.

Net als op haar 101ste verjaardag droeg Elza uit het hoofd een gedicht voor van meer dan 20 lijnen lang. Zij had ook nog zin in een dansje.

Elza is niet de enige sterke vrouw in haar familie: op de foto zit haar zus die 93 jaar is naast haar. Haar tweede zuster, die dit jaar de kaap van de 99 jaar heeft bereikt, kon niet aanwezig zijn op het feest.

Elza hoopt dat zij nog enkele jaren gezond en gelukkig mag blijven.


ZIJN DE CHINESE WOLHAND-
KRABBEN MET VAKANTIE?

ZIJN DE CHINESE WOLHANDKRABBEN MET VAKANTIE?
In tegenstelling met enkele weken terug is het nu zoeken om aan de rand van het Schipdonkkanaal een Chinese wolhandkrab te vinden.

Sedert mei worden de bewoners in de omgeving van het sas aan Balgerhoeke geplaagd door een invasie van Chinese wolhandkrabben.

Vooral 's avonds en in de vroege morgen konden de mensen in de Oude Staatsbaan en de Kleine Moerewege niet buiten komen zonder dat zij wolhandkrabben op hun weg vonden.

Bij een familie in de Kleine Moerwege zijn de krabben er in geslaagd om gaten te prikken in het zwembad dat in de tuin is opgesteld.

Omdat de krabben uit het Schipdonkkanaal kwamen namen de mensen contact op met het Agentschap Waters en Zeekanalen (AWZ). Die hadden net als de gemeente Maldegem geen oplossing voor het krabbenprobleem.

Volgens het AWZ zullen de krabben zich terugtrekken als het moment is aangebroken om hun eitjes in zee te leggen. Dat zou pas in het najaar zijn.

Het was vooral op de momenten dat de sluis werd opengezet en het water voorbij de brug in Balgerhoeke sterk steeg en er een sterkere stroming kwam dat de krabben aan land kwamen. Zelfs de schutting die door de gemeente Maldegem aan de dijk van het Schipdonkkanaal werd geplaatst kon de krabben niet tegenhouden.

De laatste weken is het stiller geworden rond de Chinese wolhandkrabben. Het is alsof de krabben ook met vakantie zijn. Vermoed wordt dat de krabben zich momenteel stilhouden omdat de sluizen minder worden opengezet.

De meeste mensen zijn ervan overtuigd dat, als na een paar dagen met fikse buien de sluizen opnieuw volledig opengezet worden, het krabbenprobleem terug boven water zal komen.


HOUSE OF HOUSEPARTY
IN ADEGEM

HOUSE OF HOUSEPARTY IN ADEGEM
Honderden jongeren hebben zaterdag hun weg gevonden naar de House of Houseparty die vanaf 12u30 op een perceel grond achter het Kerkhof in Adegem georganiseerd werd.

De vzw House of House organiseerde in Maldegem zijn eerste party in de Redekiel. Omdat de belangstelling voor de party zo groot was werd vorig jaar uitgeweken naar de terreinen van de vroegere houtzagerij Verstrynghe. Het werd de eerste openluchtparty.

Omdat de site Verstrynghe verkaveld werd moest de vzw op zoek naar een nieuwe locatie. Die werd in Adegem op een terrein in de omgeving van Den Hoogen pad en achter de begraafplaats gevonden.

INTERNATIONAAL
Veel vooral oudere Adegemnaren die vorige week naar het kerkhof gingen of er passeerden vroegen zich af wat er met het kerkhof aan het gebeuren was.

Omdat er via de klassieke mediakanalen geen reclame werd gemaakt voor de House of Houseparty bleven zij met hun vragen zitten.

Voor de organisatie van de party konden de 4 leden van de vzw zaterdag rekenen op een zestigtal medewerkers. Er was vooraf ook overleg geweest tussen de organisatoren, de gemeente, de politie en de brandweer.

In de dagen die aan de House of Houseparty vooraf gingen werden zowel het festivalterrein als de weg ernaartoe klaar gemaakt. De gespannen linten boordden de toegangszone naar de festivalweide af.

Zaterdagmiddag waren de eerste jongeren al op de afspraak. Officieel ging het feest vanaf 12u30 van start.

De organisatoren hadden een vergunning tot zondagmorgen. Rond 20 uur waren alle plaatsen op de parkings ingenomen en stond er een massa fietsen in de omgeving van het kerkhof.

Er werd stevige muziek gedraaid maar op het optreden van enkele internationale gasten was het toen nog even wachten.

De inrichters verwachtten tussen 's middags en het slot van het feest meer dan duizend jongeren.

Die jongeren genoten van hun openluchtfeest, waarvan een deel van de opbrengst naar Kom Op Tegen Kanker gaat.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home