www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 657 - Week 26 : van 26 juni tot 2 juli 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

WOLHANDKRABBEN
PERFOREREN BODEM ZWEMBAD

WOLHANDKRABBEN PERFOREREN BODEM ZWEMBAD
Na de doortocht van de wolhandkrabben weet Dante Laverge niet of hij de eerstkomende weken of maanden in het zwembad zal kunnen duiken.

Vorige week zaterdagavond kregen wij bericht dat de rust in omgeving van het sas gedaan was, de Wolhandkrabben waren in groten getale teruggekeerd en ze rukten verder op in de Oude Staatsbaan en de Kleine Moerewege.

Zowel in de Oude Staatsbaan als de Kleine Moerewege werden er in verschillende tuintjes krabben gemeld.

Zondag hoorden wij dat er zelfs een aantal krabben, er in geslaagd waren de huizen binnen te dringen.

In de Kleine Moerewege bij de familie Laverge - Van Hamme hebben de krabben tot op heden de meeste schade aangericht.

" Ons zwembad is pas enkele maanden volledig afgewerkt. Zaterdag stelden wij vast dat het water in het zwembad gedaald was.

Later bleek dat de krabben in de bodem van het zwembad verschillende gaatjes hadden geprikt of gebeten. De 12.000l water die in het zwembad zaten zijn verloren gegaan. Op de bodem zijn de kleine gaatjes duidelijk te zien.

Ik heb contact opgenomen met het Agentschap Natuur en Bos. Op mijn vraag wie er de schade aan ons zwembad zal betalen kreeg ik als antwoord dat de krabben een natuurverschijnsel zijn zij daar niets kunnen aan doen.

Ik moest contact opnemen met mijn verzekering. Volgens mijn verzekering staart er in onze polis niets dat de terugbetaling van onze schade kan rechtvaardigen.

Wij hebben de schade door de politie laten vatstellen. Ondertussen hebben wij nog krabben in onze tuin gehad. Toen ons hondje in huis naar zijn drinkbakje ging, keerde het onmiddellijk terug.

Toen wij gingen kijken zat er een krab in zijn drinkbak" vertelde Vanessa Van Hamme. Haar echtgenoot heeft de lekjes proberen dichten. Of het gelukt is zal binnenkort duidelijk worden.

PLATEN

Overdag laten zich niet zoveel krabben zien. Het is alsof de krabben pas in actie komen als de sluis open gaat en er een snelle stroming op gang komt.

Vanaf 21u wordt het druk in en rond het sas aan het schipdonkkanaal. Mensen die in de ochtendploeg werken, vertelden ons dat zij als zij rond 4u thuis vertrekken, in de omgeving van het sas tientallen krabben zien kruipen in de richting Oude Staatsbaan en Kleine Moerewege.

Om te vorkomen dat de krabben vanuit het Schipdonkkanaal via de schuine muur naar de Ode Staatsbaan en de Kleine Moerewege kunnen kruipen, heeft de gemeente Maldegem van het Agentschap Water en Zeekanalen de toestemming gekregen, om net voorbij het sas over een aantal meters langs het schipdonkkanaal, platen met een gladde zijde te plaatsen zodat de krabben er niet meer kunnen overkruipen.

WOLHANDKRABBEN PERFOREREN BODEM ZWEMBAD Deze jongens poseerden zondagavond met 2 krabben die ze gewoon uit een groep van de Oude Staasbaan hadden geplukt.

De eerste dagen waren er weinig of geen krabben meer te zien. Daarna hadden de harige beestjes de oplossing gevonden. Zij kruipen gewoon een eindje verder aan land en komen nu terug met velen in de Oude Staatsbaan en de Kleine Moerewege.

Burgemeester Marleen Van den Bussche heeft de brandweer de opdracht gegeven, om nog meer platen langs het Schipdonkkanaal te plaatsen.

Een definitieve oplossing voor het krabben probleem is er momenteel niet. De inwoners van de Oude Staatsbaan en de Kleine Moerewege, nodigen de leden van het schepencollege uit, om als zij de toestand ter plaatse komen bekijken, dat niet te doen in de namiddag maar s'avond na 22u.


VOETBALSCHOOL ONTVING OUD-LEERLINGEN

VOETBALSCHOOL ONTVING OUD-LEERLINGEN

Jonge voetballers, die tussen de 2 seizoenen aan hun conditie maar vooral aan hun techniek willen werken, kunnen dat in Maldegem al enkele jaren in de Voetbalschool Maldegem doen.

Daar leren Trainer Geert Troch en zijn medewerkers de jonge sporters de knepen van het vak.

Om de huidige lichting leerlingen van de Voetbalschool te laten zien dat de Voetbalschool degelijk werk levert, had Geert Troch voor de voorlaatste les van dit seizoen enkele oud leerlingen uitgenodigd.

Die jongens voetballen nu bij Club Brugge, A A Gent, Zulte Waregem en Cercle Brugge.


GEEN GEMEENTELIJKE PARKING
OP OUD OF NIEUW INDUSTRIETERREIN

Bij de bespreking van het parkeerverbod voor vrachtwagens langs de N44 a (stukje Aalterbaan), stelde Wim Swingedouw (Open VLD) vast, dat de gemeente al een aantal parkeerplaatsen voor vrachtwagens heeft geschrapt maar de chauffeurs geen alternatieven heeft aangeboden.

Volgens burgemeester Marleen Van den Bussche is het niet de taak van de gemeente om er voor te zorgen dat vrachtwagenchauffeurs een veilig parkeerplaats hebben voor hun voertuig.

Freddy Boels (N-VA) verwees naar voorstellen die hij in het verleden in de gemeenteraad al heeft gedaan.

De gemeente zou de parking van het André Trensonstadion als nachtelijke parking voor vrachtwagens kunnen aanleggen. Ook op het nieuw nog aan te leggen industrieterrein, zou de gemeente volgens de heer Boels zelfs een parking voor vrachtwagens kunnen aanleggen.

Volgens schepen Erwin Goethals (Groen) is geen van beide voorstellen van het N-VA raadslid uitvoerbaar.

Vrachtwagens mogen op het terrein van het André Trensonstadion parkeren maar er mag geen parking aangelegd worden omdat dat terrein volgens het Gewestplan in de bufferzone van het industrieterrein ligt.

Om daar een parking aan te leggen zal nooit een vergunning worden afgeleverd.

Een parking zonder daarbij een commerciële activiteit aanleggen op het nieuw industrieterrein kan volgens schepen Goethals wettelijk ook niet.


HIGHLAND GAMES TERUG IN ADEGEM

HIGHLAND GAMES TERUG IN ADEGEM
De werkgroep biedt het publiek nog een uitgebreider programma aan dan vorig jaar.

Na het succes en de goede organisatie van vorig jaar, mag Adegem dit jaar opnieuw het Belgische kampioenschap Highland Games organiseren.

De wedstrijd die dit jaar doorgaat op zondag 10 juli, is een open wedstrijd die ook geldt als het kampioenschap van de lage landen.

De festiviteiten beginnen al op zaterdag 9 juli met het Militair kamp The Fleet, inschrijven voor de BBQ kan bij Marc Willems.

Op zondag start om 9u aan den Hoogen pad een Ruiterlijke wandeling. Inschrijven kan bij Danny Willems.

Om 10u30 worden The Highland Games op Schotse wijze geopend. De deelnemers leggen in de loop van de dag verschillende zware proeven af.

Ook voor de kinderen zijn er aangepaste Highland Games. Rond 18u zijn alle proeven afgelegd en kunnen de nieuwe kampioenen gehuldigd worden.

Tussen de verschillende af te leggen ploegen, krijgt het publiek nog verschillende activiteiten aangeboden. Er is om 12u en 15u een show met Roofvogels.

Er is een optreden van Triple Malted. Tijdens de games zijn er ook optredens van For Freedom Pipes &Drums.


ACV HULDIGDE TROUWE LEDEN

ACV HULDIGDE TROUWE LEDEN
Tijdens een gezellig samenzijn, huldigde ACV Maldegem in Den Hoogen Pad zijn trouwe leden.

Een Bronzen medaille was er voor leden die 25 jaar lid zijn. Leden die 35 jaar lid zijn kunnen aanspraak maken op een zilveren ereteken.

Wie 45 jaar lid is van de vakbond heeft recht op een gouden medaille. Voor wie al meer dan 50 jaar lid is was er een bijzonder ereteken.

Het gouden ereteken werd uitgereikt aan: Jozef Basslé, Marijn Baute, Daniel Bekaert, Maria Chavez D'Aguilar, Daniel Claeys, Henri de' Baets, Marijn De Busschere, Erik de Metsenaere, Eric de Sutter, Godelieve de Sutter, Johan Foré, Etienne Hermie, Marnix Lievens, Roger Longueville, Wilfried sierens, Roger Termont, Rudi Van de Geuchte, Noël Van de Velde, Carlos Van de voorde, Arlette Van Kerschaever, Marijn Van Kerschaever en Willy Van Kerschaever


MALDEGEMNAAR BETROKKEN
BIJ DRUGSHANDEL PER POST

De Federale politie heeft een internationale drugsbende opgerold waarbij ook een inwoner uit Maldegem betrokken is.

Het onderzoek liep al enkele maanden. Dat onderzoek kwam op gang, toen een handelszaak in Sint Niklaas een postpakket terug kreeg van de post, omdat het te laag gefrankeerd was.

Het pakket was bestemd voor Amerika en bevatte MDMA, een product die op zichzelf als drug gebruikt wordt en ook gebruikt wordt bij de aanmaak van XTC pillen.

Hoewel de handelszaak niets met het postpakket te maken had, stond de naam en het adres van de zaak wel op het pakket en zat er ook een (valse) factuur van de zaak in het pakket.

De federale politie startte een onderzoek en ontdekte dat er in Vlaanderen meer handelszaken waren die dergelijke postpakketten terug hadden gekregen.

Er werden in binnen en buitenland 17 huiszoekingen verricht. In België werden in Gent en Maldegem huiszoekingen verricht.

Bij de huiszoekingen werden 3 voertuigen 2kg MDMA, 10.000XTC pillen en 10.000 euro in beslag genomen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home