www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 653 - Week 22 : van 29 mei tot 4 juni 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ALTAAR EN STOELEN
STAAN WEER OP HUN PLAATS

ALTAAR EN STOELEN STAAN WEER OP HUN PLAATS
Sinds maandagvoormiddag staan het altaar en de stoelen in de Sint Adrianuskerk opnieuw zoals de Kerkraad ze altijd gewild heeft. Het prachtig hoogkoor komt nu opnieuw volledig tot zijn recht.

Nadat in februari leden van de parochieraad mij tevergeefs hadden proberen te overtuigen van de goede sfeer en de vlotte samenwerking met de kerkfabriek van de Sint Adrianuskerk, was ik afgelopen maandag graag een vlieg in de kerk geweest...

Dan had ik namelijk kunnen zien en horen hoe tijdens de discussie over het herplaatsen van het altaar en de stoelen, mensen -bij gebrek aan argumenten- leden van de kerkraad verbaal persoonlijk probeerden aan te pakken.

Uiteindelijk zijn het altaar en de stoelen geplaatst zoals de kerkfabriek het in zijn laatste vergadering had beslist.

GESCHIEDENIS
In onze bijdrage nummer 611 van 9 augustus 2015 kondigden wij aan, hoewel het volgens de parochieraad nog niet mocht geweten zijn, dat het interieur van de Sint Adrianuskerk een grondige wijziging zou ondergaan.

Zonder dat de kerkraad, de beheerder van de kerk, officieel op de hoogte was gebracht, verplaatste de parochieraad het altaar tussen de twee pilaren voorbij de preekstoel en werden de stoelen in een halve maan rond het altaar geplaatst.

De kerkgangers werden met zachte dwang aangezet om op de eerste rijen stoelen rond het altaar plaats te nemen. Een werkwijze waar niet iedereen gelukkig mee was.

Het altaar werd daarna nog een paar maal verplaatst, tot het toch weer naar de middenbeuk kwam. Het werd verder dan vroeger naar voor geplaatst, waardoor langs beide zijden een aantal stoelen achter het altaar en de priester die de eredienst deed, stonden.

DOOF
De kerkraad heeft eerst via onderhandelingen geprobeerd om de parochieraad op andere gedachten te brengen. Toen dit niet lukte werden via het bisdom deskundigen inzake kerkinrichtingen naar Adegem gehaald.

Hun advies ging in tegen de gedachtengang van de parochieraad. Ondanks dat er bij de parochieraad werd aangedrongen om de adviezen van de ervaringsdeskundigen te volgen, veranderde er niets in de kerk.

De kerkraad heeft dan de knoop doorgehakt en gesteld dat er een nieuwe schikking van het altaar en de stoelen moest komen.

Vorige week maandag was het dan zover. Leden van de Kerkraad en de parochieraad kwamen in de kerk bijeen om het interieur te herschikken.

Hoewel de voornaamste leden van de parochieraad zich niet konden vinden in de schikking die door de kerkraad werd voorgesteld, werd het plan gevolgd. De eerste reacties op de herschikking waren positief.


MULTICULTUREEL FESTIVAL
ROND OUD SINT JOZEF

Om de asielzoekers en de eigen bevolking de gelegenheid te geven elkaar beter te leren kenen, organiseerde Maldegem 12 jaar geleden in de Lazarusbron met een bescheiden programma zijn eerste multicultureel festival.

Zowel het programma als de belangstelling voor het multicultureel festival zijn met de jaren gegroeid. Proeven van elkaars cultuur is na 12 jaar nog altijd het motto van het festival, dat nu georganiseerd wordt door het gemeentebestuur, het bestuur van het OCMW, Den Hoogen Pad, Fairtrade en de Raad voor Ontwikkelingssamenwerking.

Net als vorig jaar wordt het festival dit jaar (op vrijdag 3 juni) op het plein voor en de parking achter het dienstencentrum Oud Sint Jozef georganiseerd. Het festival begin om 19 uur en de toegang is gratis. Drankjes zijn aan democratische prijzen te verkrijgen en er worden proevertjes uit verschillende landen aangeboden.

Om de nachtrust van de buren niet te storen worden de geluidknoppen van de versterkers rond 23 uur op soft gezet.


't MOORKEN WORDT
"DE LOCHTINK"

't Moorken, op de weg naar Drongengoed, was in een ver verleden een gezellig cafeetje en een stopplaats voor veel fietsers. Later werd het een gekend restaurant met paling als specialiteit.

Nadat de uitbaters 't Moorken sloten om op Den Appelboom in Adegem een nieuw restaurant te openen, stond het gebouw leeg.

Peter De Clercq van den Elckerlijc en zijn dochter Axelle zorgen er nu voor dat 't Moorken als "De Lochtink" een nieuwe toekomst krijgt.

Het restaurant van weleer wordt omgebouwd tot een Bruin cafeetje waar je bij een streekbiertje kan genieten van onder meer droge worst, kopvlees met mosterd en zelfgemaakte pickles. Ook trappist en met hand gepelde garnaaltjes zullen op de kaart staan.


DEN HOOGEN PAD
VERWENDE ZIJN TROUWE BEZOEKERS

DEN HOOGEN PAD VERWENDE ZIJN TROUWE BEZOEKERS

Nadat de programmatieraad van den Hoogen Pad op vrijdag 20 mei zijn seizoen 2015 - 2016 met ABBA Gold Europe had afgesloten, nodigde de raad afgelopen dinsdagavond zijn trouwste bezoekers van het voorbije seizoen uit op een verwenningsavond.

Bij het genieten van een drankje en een gebakje werd het programma van het volgende seizoen voorgesteld en er was ook al een kort optreden van een van de gasten die volgend seizoen naar Den Hoogen Pad komt.

Sinds dinsdagavond is ook het nieuw programmaboekje voor het komend seizoen beschikbaar. Vanaf 14 juni kunnen kaarten ook online besteld worden.


COMITE SCHENKT
MARIABEELD AAN DE GEMEENTE

COMITE SCHENKT MARIABEELD AAN DE GEMEENTE

Nadat het comité van O. L Vr. van de Weg beslist had dat er geen autowijdingen meer komen op den Hoeke, heeft het ook besloten om het Mariabeeld dat op gemeentelijke grond staat aan de gemeente te schenken. De gemeenteraadsleden hebben tijdens de raadszitting van donderdagavond de schenking aanvaard.

De gemeente zal het comité vragen om het guldenboek en de vlaggen die volgens de raadsleden bij het beeld horen ook aan de gemeente te schenken.


POLITIE DUIDT EEN VERANTWOORDELIJKE
VOOR HET MUNITIEBEHEER AAN

Een paar maanden terug kwam de Maldegemse politie in het nieuws nadat zij een schroothandelaar een oude kluis had laten ophalen waarvan de sleutel niet meer te vinden was. Later, toen de schroothandelaar thuis de kluis kraakte, bleek dat er nog ongeveer 4000 kogels in de kluis zaten.

Zowel hoofdcommissaris Yasmine Vanavermaete als burgemeester Marleen Van den Bussche kondigden toen aan dat er een intern onderzoek volgde, om na te gaan wat er waar het verkeerd gelopen was.

In het kader van dat onderzoek werd ook de Algemene Inspectie afdeling audit naar de Industrielaan uitgenodigd om advies te geven bij nodige aanpassingen. Na dat bezoek werden kleine kluisjes bijbesteld en er komt een grote wapenkast voor de wapens die door mensen worden binnengebracht.

Een lid van het korps zal voor die wapenkast verantwoordelijk zijn. Er werd ook een verantwoordelijke aangesteld voor het beheer van de munitie.

Uit het intern onderzoek zou gebleken zijn dat er vooral in 2009 bij de verhuis van de politie naar de Industrielaan communicatieproblemen zouden geweest zijn. Daardoor zou niemand zich verantwoordelijk gevoeld hebben voor de kluis die in de oude rijkswachtkazerne stond en naar de loods in het politiehuis in de Industrielaan verhuisd werd.

Ondertussen is gebleken dat de 4000 oefenpatronen, die in de oude kluis zaten en bij de schroothandelaar werden opgehaald, gebruikt kunnen worden bij de schietoefeningen.


OPEN KERKENDAG IN DE SINT ADRIANUSKERK

De Adegemse kerk is al jaren aangesloten bij Open Kerken, een netwerk van open en gastvrije gebedshuizen in België, Noord Frankrijk en Luxemburg. De Sint Adrianuskerk is iedere dag open tussen 9 en 17 uur.

De Adegemse kerk neemt al een vijftal jaar deel aan de Open Kerkendag die jaarlijks georganiseerd wordt. Dit jaar gaat die Open Kerkendag door op zondag 5 juni en staat in het teken van "KLANKEN en STILTE".

In de Sint Adrianuskerk is er om 9u15 een concertmis met het Gemengd koor Canticorum onder de leiding van Jan Wauters en met organist Kurt Van de Veire. Zij brengen werken van onder meer H. Schutz, Purcell en J S Bach.

Om 10u speelt organist Van de Veire een mini-orgelconcert op het sinds 2010 gerestaureerde Van Peteghemorgel. Op het programma staan werken van J P Sweelinck, J P Pachelbel, L N Clérambault en J S Bach.

Om 10u30 volgt de presentatie "klankinstrumenten en muziek in de Sint Adrianuskerk", met onder meer het orgel, de klokken en het torenuurwerk van Louis Meire uit 1914, dat vijftig jaar lang zorgde voor de automatische bediening van de drie klokken.

Voor meer informatie over de Open Kerkendag in Adegem, kan contact opgenomen worden met Piet Blomme tel 050-71.43.57 of via [email protected].


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home