www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 648 - Week 17 : van 24 tot 30 april 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

GEEN AUTOWIJDINGEN MEER
OP DEN HOEKE !

GEEN AUTOWIJDINGEN MEER OP DEN HOEKE

Onze Lieve Vrouw van de Weg zal in de toekomst op Hemelvaartdag niet meer in het centrum van de belangstelling stelling staan: het comité van O L Vr van de Weg heeft beslist dat er dit jaar en in de toekomst geen autowijdingen meer georganiseerd worden.

Toen Marijn Baute, voorzitter van het Comité van O L Vr. van de Weg, ons uitnodigde voor een gesprek dachten wij - gezien de werken die op Spanjaardshoek en 't Kruisken worden uitgevoerd - dat het zou gaan over het nieuwe parcours dat de voertuigen tijdens de jaarlijkse autowijding moeten volgen.

Er viel ten huize Baute echter veel minder positief nieuws te rapen: het Comité heeft beslist om na 51 jaar te stoppen met het organiseren van de jaarlijkse autowijding.

GESCHIEDENIS
Het was Louis Savat die 51 jaar geleden de eerste autowijding ter hoogte van de kerk organiseerde. De autowijding verhuisde daarna naar den Hoeke, waar later ook het beeld van O l Vr van de Weg een plaats kreeg.

Toen Louis Savat om gezondheidsredenen de organisatie van de autowijding moest opgeven werd zijn taak overgenomen door Walter Borgonjon.

Toen Walters gezondheidstoestand later eveneens achteruit ging, betrok hij de leden van het Comité meer bij de voorbereiding van de autowijding. Vanaf 2002 werd Marijn Baute de nieuwe voorzitter van het comité.

MOEILIJKE BESLISSING
"Wij zijn bij het nemen van de beslissing niet over ijs van een nacht gegaan. In 2002 begonnen wij met een kleine kas aan de autowijding. Wij vonden het een eer om het werk van Walter verder te mogen zetten.

Omdat er kosten waren aan de borden die jaarlijks geplaatst worden, er nieuwe vlagen moesten komen en er een schuttingswand achter het Mariabeeld moest komen werd de bijdrage van de mensen die aan de autowijding deelnamen tot 3 euro per deelnemende auto opgetrokken.

Naast die kosten was en is er ook jaarlijks aankoop van de attenties die de chauffeurs bij de wijding van hun auto krijgen.

De kosten zijn jaar na jaar gestegen, maar de inkomsten niet. Het kleine spaarpotje dat we door een aantal kosten zelf te financieren hadden opgebouwd is de laatste jaren geslonken. Onze doelstelling - een reserve hebben om een tegenvallende autowijding financieel te overleven - halen wij niet meer.

Wij hadden na de 50ste editie van de autowijding al eens overwogen om te stoppen, maar wij hebben omdat wij het een schone traditie vinden toch nog een jaar verder gedaan. De bodem van onze kas is nog beter zichtbaar geworden.

Toen wij dit jaar ook nog geconfronteerd werden met de werken in Spanjaardshoek en op 't Kruisken, waardoor de normale route voor de auto's die aan de wijding deelnemen niet te volgen is, hebben wij met pijn in het hart besloten om na 51 jaar een punt achter de organisatie van de jaarlijkse autowijding te zetten" legde voorzitter Baute uit.

De kas is nog niet helemaal leeg, maar het is volgens voorzitter Baute zeker niet de bedoeling om wat er nog in zit samen met de comitéleden op te souperen: er wordt momenteel overleg gepleegd over de goede doelen waaraan het geld kan geschonken worden.


KAPELLEKES SCHOONMAKEN
ALS VERJAARDAGSOPDRACHT

KAPELLEKES SCHOONMAKEN ALS VERJAARDAGSOPDRACHT

Vorige week zondagnamiddag waren een aantal mensen de Kapellekes van de Kruisweg op 't Oosteindeke aan het opkuisen.

Een bezoekje ter plaatse leerde ons dat het om een groep mensen gingen die er enkele mooie tradities op na houden: zij trekken er al 24 jaar ieder jaar drie dagen op uit om samen te wandelen.

Voor ieder lid van de groep die een speciale verjaardag te vieren heeft bedenken zij een verjaardagsopdracht die past bij het werk of de hobby's van de jarige. Die opdracht wordt dan samen uitgevoerd.

Het opkuisen van de kapellekes van de kruisweg op 't Oosteindeke was de verjaardagsopdracht voor Hilda De Sloovere, die eerder dit jaar 60 jaar geworden is: Hilda was gedurende jaren bij de vzw Combrio de verantwoordelijke voor een groep mensen met psychische problemen die kerkinterieurs kuisen.

Om het gezellig te houden hadden de vrienden zondagnamiddag ook de nodige drank en hapjes meegenomen naar 't Oosteindeke. De regen werd echter spelbreker: zij waren pas aan de opkuis van het derde kapel begonnen toen het begon te regenen.

De groep moest noodgedwongen de verjaardagsopdracht stopzetten. Zij zijn echter vast besloten om een nieuwe datum te zoeken om hun opdracht verder af te werken.


GOED NIEUWS
VOOR MALECOTE

Voor de inwoners van het tweede deel van Malecote, waar momenteel, in het kader van het Strategisch Plan Afvalwater Maldegem, werken worden uitgevoerd, is er goed nieuws: begin deze week wordt de eerste laag van hun nieuw wegdek gegoten.

De inwoners zullen een paar dagen niet met hun auto tot aan hun woning kunnen rijden. Daarna zal er voor gezorgd worden dat iedereen 's avonds met zijn auto op zijn oprit kan.

Wanneer de toplaag wordt gegoten en de opritten worden aangelegd staat nog niet vast.


JULIAAN EN DIANA DELEN
AL 60 JAAR LIEF EN LEED

JULIAAN EN DIANA DELEN AL 60 JAAR LIEF EN LEED
Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum werden Juliaan Veirman en zijn echtgenote Diana Driessens Samen met hun familie in het Maldegems gemeentehuis ontvangen.

Stralend van geluk betraden Juliaan Veirman en Diana Driessens afgelopen zaterdag de trappen van het Maldegems gemeentehuis. Daar werden zij, samen met hun familie, ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum ontvangen door schepen van burgerlijke stand Annelies Lammertyn, die even terugblikte op het rijk gevulde leven van het diamanten paar.

Juliaan Werd op 16 juli 1934 in zijn ouderlijke woning in de Weide in Adegem geboren. Hij liep tot zijn 14 jaar school in de Adegemse jongensschool en ging daarna werken in het textielbedrijf Van De Putte in Eeklo. Hij volgde ook nog avondles Textiel. Dat was ook de tijd dat hij trompet speelde bij de V V A.

Diana zag op 27 mei 1936 het levenslicht in haar ouderlijke woning in de Oude Staatsbaan in Adegem. Tot haar 14 jaar liep ze school in de Adegemse Meisjesschool. Daarna ging ook zij werken bij de firma Van de Putte.

Julien was 18 jaar toen hij, zowel in de fabriek als op weg van en naar het werk, Diana tegenkwam. Het duurde wel even voordat Diana op de avances van Juliaan inging. Het was in die zelfde periode dat Juliaan opgeroepen werd om zijn legerdienst te doen. Hij werd eerst in Gent en daarna in Antwerpen gekazerneerd.

Op 19 april 1956 trouwden Juliaan en Diana voor de wet in het Adegems gemeentehuis. Twee dagen later werd hun huwelijk in de Sint Adrianuskerk ingezegend. Het jonge paar vestigde zich in de Oude Staatsbaan, in de schaduw van het monument van de Grenadiers.

JULIAAN EN DIANA DELEN AL 60 JAAR LIEF EN LEED
Burgemeester Marleen Van den Bussche overhandigde het diamanten paar het gelukwenstelegram van het vorstenhuis.

Toen het tweede kind op komst was stopte Diana met werken in de fabriek. Zij begon in de Oude Weg een Végé winkel. Dat was de eerste zelfbedieningszaak in Adegem.

Diana en Juliaan kregen 2 dochters en zijn nu de trotse grootouders van 8 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen.

Nog voor de textielnijverheid in het Meetjesland volledig aan de grond zat had Juliaan ook al een nieuwe richting gekozen: hij ging in dienst bij een bedrijf dat elektriciteit in woningen en andere gebouwen legde.

Later werd hij allrounder in een meubelfabriek. Daar bleef hij werken tot hij Met pensioen ging. Dat moment had ook Diana uitgekozen om de deur van haar winkel te sluiten.

Met pensioen gaan betekende voor Diana en Juliaan niet op non actief gaan: zij waren de medeoprichters van dansclub Tropicana in Eeklo. Zij hebben daar 16 jaar dansplezier beleefd. Zij werden ook beiden bestuurslid van Okra. Juliaan steekt ook veel tijd en energie in Eendracht Maakt Macht Adegem, waarvan hij secretaris is.

Diana en Juliaan hebben een leven van hard werken achter de rug en het leven heeft hen niet altijd gespaard. Toch weten zij samen met hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van het leven te genieten. Zij hopen dat nog vele jaren te kunnen doen.


YEOMANRY STARTTE
NIEUW WERKJAAR AAN 't KRUISKEN

YEOMANRY STARTTE NIEUW WERKJAAR AAN 't KRUISKEN

Nadat ze tijdens de herfst en wintermaanden hun oud-legervoertuigen in de garage hadden gelaten en ze een stevige onderhoudsbeurt hadden gegeven verzamelden de leden van Yeomanry afgelopen zondagvoormiddag aan hun lokaal 't Kruisken. Van daar vertrok hun eerste zondagvoormiddag tocht van hun nieuw werkjaar.

De belangstelling voor die eerste rit was groot. Yeomanry beschikt over een eigen ordedienst zodat deze rit veilig en vlot verliep. Ook dit werkjaar zullen de leden van Yeomanry in binnen- en buitenland op herdenkingsplechtigheden te zien zijn.


MALDEGEMSE POLITIE GAF KLUIS VOL
MUNITIE MEE MET SCHROOTHANDELAAR...

Omdat de gemeente Maldegem de loods die bij het politiegebouw in de industriestaat staat verkocht heeft, moest die loods leeggemaakt worden. In die loods stond ook materiaal van de politie en bij dat materiaal was ook een oude zware kluis.

Omdat zij niet wisten wat ze met die kluis, waarvan de sleutel niet te vinden was, moesten aanvangen werd besloten om die door een schroothandelaar te laten ophalen. De kluis verhuisde ongeopend van de loods naar de schroothandlaar.

Toen die man de kluis thuis kraakte kon hij zijn ogen niet geloven: in de kluis zaten nog honderden kogels en een aantal laders. De schroothandelaar nam onmiddellijk contact op met de PZ Maldegem, die de munitie en de laders ging ophalen.

Burgemeester Marleen van den Bussche en hoofdcommissaris Yasmine Vanavermaete begrijpen niet hoe dit is kunnen gebeuren. Vast staat dat de kluis destijds in de rijkswachtkazerne in de Brugsesteenweg stond. Zolang die kluis daar stond zou ze ook gebruikt zijn.

Toen in 2009 alle leden van de PZ Maldegem naar hun nieuwe thuishaven in de Industrielaan verhuisden moest ook al het materiaal van de rijkswachtkazerne en het St. Annakasteel verhuisd worden. Omdat de kluis in het nieuw politiehuis niet meer gebruikt werd belandde die in de grote loods. Niemand heeft daarna de kogels of laders gemist.

Niemand heeft er de afgelopen jaren nog aan gedacht om even na te gaan waar de sleutel van de kluis was en of er nog iets in de kluis zat. Een intern onderzoek zal moeten uitgaan wat en waar het verkeerd is gelopen...


Correctie : SCHOOLFEEST MOET NOG KOMEN
In onze editie van vorige week is in de tekst bij de foto van de leerlingen van de GBS De Kruipuit een fout geslopen. Dat was geen foto van het optreden van de leerlingen op het jaarlijks schoolfeest maar een foto van de repetitie voor het schoolfeest. Dat schoolfeest gaat pas door op 5 juni.

UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home