www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 638 - Week 7 : van 14 tot 20 februari 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

PAROCHIERAAD LEGT ADVIES
(VOORLOPIG) NAAST ZICH NEER

PAROCHIERAAD LEGT ADVIES (VOORLOPIG) NAAST ZICH NEER
Zo zag het interieur van de Sint Adrianuskerk er uit voor de parochieraad begon met zijn experiment. Volgens het advies van Joris Polfliet zou de opstelling van het altaar en de stoelen ongeveer op de zelfde manier moeten terugkomen.

Eind juli vorig jaar deden in parochiaal Adegem de geruchten de ronde dat er een herschikking van het interieur (altaar en stoelen) van de Sint Adrianuskerk zou komen. Reden voor de herschikking was het te verspreid zitten van de kerkgangers tijdens de erediensten.

Opmerkelijk was dat toen wij over de op komst zijnde wijzigingen ons licht opstaken bij leden van de kerkfabriek daar niemand op de hoogte was van eventuele veranderingen.

PAROCHIERAAD LEGT ADVIES (VOORLOPIG) NAAST ZICH NEER
Bij een eerste herschikking kwam het altaar tussen 2 zuilen voorbij de preekstoel te staan.

Met enige vertraging ging (zonder de toestemming van de kerkraad) de herschikking door. Het altaar kwam voorbij de preekstoel, tussen twee zuilen evenwijdig met de noordelijke zijmuur van de kerk te staan.

De stoelen stonden in een halve maan rond het altaar. De kerkgangers werden voor het begin van de zondagmis aangemaand om meer vooraan bij het altaar plaats te nemen - iets waar niet iedereen toe bereid was.

Ook bij uitvaartplechtigheden zorgde de nieuwe opstelling voor praktische ongemakken. Behalve de leden van de parochieraad en een paar enkelingen was niemand gelukkig met deze opstelling.

NIEUWE OPSTELLING

PAROCHIERAAD LEGT ADVIES (VOORLOPIG) NAAST ZICH NEER
Het altaar staat nu ter hoogte van de spreekstoel en een deel van de stoelen staan achter het altaar.

Het duurde niet lang of de parochieraad paste de opstelling van het kerkmeubilair opnieuw aan: het altaar verhuisde terug naar de middenbeuk. Niet op het verhoog voor de communiebank zoals vroeger, maar ter hoogte van de preekstoel.

Tijdens een overleg tussen de kerkraad en de parochieraad werd overeenstemming bereikt om het advies van een deskundige in te winnen.

ADVIES
Op 30 november was Joris Polfliet in zijn hoedanigheid van deskundige bij de interdiocesane Commissie Liturgische Zielenzorg op bezoek in de Sint Adrianuskerk in Adegem. Hij bekeek er samen met delegaties van de kerkraad en de parochieraad de opstelling van het kerkmeubilair.

Zowel de kerkraad als de parochieraad hebben later een uitgebreid schriftelijk advies over de opstelling van het meubilair in de kerk gekregen.

In zijn overwegingen schrijft de heer Polfliet: "Het lijkt me niet wenselijk om de huidige opstelling te behouden. De voornaamste reden is dat de huidige schikking helemaal geen rekening houdt met de architecturale structuur van het kerkgebouw als geheel. Het hoogkoor wordt eigenlijk 'uitgeschakeld' en kan niet meer helpen om het liturgisch gebed te oriënteren. Men richt een nieuw liturgisch centrum in dat eigenlijk helemaal los staat van het kerkgebouw."

In zijn advies schrijft de heer Polfliet: "Om recht te doen aan de bekommernis tot meer betrokkenheid van de gemeenschap tijdens de liturgische vieringen én tegelijkertijd de structuur en architectuur van het kerkgebouw te blijven respecteren, moet er naar mijn oordeel een andere oplossing worden gezocht.

De meest aangewezen piste lijkt me om het huidige altaarpodium te vergroten en uit te breiden tot en met de eerste zuilen van het kerkschip. Dat zou toelaten om het huidige altaar dichter bij de gemeenschap te brengen en ook meer ruimte te geven. Dat zou ook toelaten om het altaar en de ambo niet op één lijn te plaatsen, en ook een ruimere plaats te geven aan de zetel van de voorganger."

GEVOLG
Het advies van de her Polfliet werd in januari besproken tijdens een bijeenkomst van de kerkraad en de parochieraad. Het voorstel van de kerkraad om het kerkmeubilair te herschikken werd door de parochieraad niet aanvaard, die wil namelijk een eigen voorstel uitwerken.

Aan de opstelling van het kerkmeubilair is er tot op heden niets ingrijpends veranderd. Ook een schrijven van Vicaris De Jonghe van het bisdom Gent om het advies van de heer Polfliet te volgen maakt momenteel weinig of geen indruk op de parochieraad.


VERGADERING RIOLERINGSWERKEN
SPANJAARDSHOEK KRUISKEN VERDAAGD

VERGADERING RIOLERINGSWERKEN SPANJAARDSHOEK KRUISKEN VERDAAGD
Voor verschillende inwoners van Spanjaardshoek en Kruisken is het openleggen van ingebuisde grachten een brug te ver.

In het kader van het Strategisch Plan Afvalwater Maldegem (SPAM) voorzien Maldegem en Aquafin dit jaar en begin volgend jaar werken aan een nieuw rioleringsstelsel op Spanjaardshoek, Kruisken en Heulendonk.

Vooral inwoners van Spanjaardshoek en Kruisken hadden veel vragen en bedenkingen bij de manier waarop de werken zullen uitgevoerd worden. Vooral de aanleg van het dubbele fietspad en het openleggen van de ingebuisde grachten zijn de grootste struikelstenen.

De inwoners hebben al hun grieven in een brief gebundeld en aan het Maldegemse schepencollege overgemaakt. Er was een overlegmoment gepland op maandag 15 februari, maar dat werd later verschoven naar maandag 22 februari.

Deze week komt er nog een werkvergadering van het Maldegemse schepencollege, de technische dienst en Aquafin.

De gemeente heeft begrip voor de klachten van de mensen op Spanjaardshoek en Kruisken. Het schepencollege wil met Aquafin overleggen om de plannen waar dat kan nog aan te passen.

De inwoners van de straten waar er werken zullen uitgevoerd worden zullen schriftelijk op het infomoment worden uitgenodigd.


NU OOK MAATREGELEN
VOOR BREDESTRAAT

Zoals ze vorige week al had aangekondigd heeft Burgemeester Marleen Van den Bussche nu ook schriftelijk bevestigd dat de maatregelen die genomen werden om het sluikverkeer in Celieplas en de Waleweg te voorkomen vanaf 22 februari (het begin van de aanleg van de tunnel in Balgerhoeke) worden opgeheven.

Op dat moment wordt immers op de Expresweg de afslag aan Celieplas richting Maldegem afgesloten door het Agentschap Wegen en Verkeer.

Omdat nu al melding gemaakt wordt van sluikverkeer in de Bredeweg en over de Koebrug zal de gemeente in de Bredeweg een tractorsluis aanleggen, zodat in de toekomst nog enkel landbouwvoertuigen langs die weg zullen kunnen rijden.


PAPINGLOBEEK KAN NU
WEL GEKUIST WORDEN

PAPINGLOBEEK KAN NU WEL GEKUIST WORDEN
Wateroverlast is momenteel een vaste waarde in de Halledreef en Thijskensstraat

De inwoners van een deel van de Halledreef en de Thijskensstraat hebben het nieuwe jaar slecht ingezet.

Volgens Luc Praet -een van de inwoners- heeft het water hen daar al een paar maal figuurlijk aan de lippen gestaan. De Thijskensstraat is zelfs een tijdje voor het verkeer moeten afgesloten worden.

Oorzaak van de langdurige wateroverlast zijn de rioleringsweken, die momenteel in de Thijskensstraat bezig zijn. Anderzijds is er ook de hevige regenval van de afgelopen weken en de Papinglobeek die het regenwater niet snel genoeg kan afvoeren.

Over de niet gekuiste beek was er vorige week kritiek van de gemeente Maldegem aan het adres van de Provincie, die instaat voor het onderhoud van de Papinglobeek. Volgens de verantwoordelijke van de provincie zijn de werken aan de riolering echter de grootste oorzaak van de problemen.

De gemeente en de provincie hebben vorige week samen aan tafel gezeten om het probleem op te lossen: de provincie zal er voor zorgen dat de Papinglobeek snel gekuist wordt, en de gemeente en de firma die werken in de Thijskensstraat uitvoert zullen maatregelen nemen om de waterproblemen rond de watercollector op te lossen.

Daarvoor zal het opdrijven van de pompcapaciteiten rond de collector nodig zijn. In de Thijskensstraat en Halledreef hoopt men dat de door de gemeente en de provincie beloofde maatregelen er snel komen, zodat men van de wateroverlast verlost geraakt.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home