www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 614 - Week 36 : van 30 augustus tot 5 september 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

BIN EN POLITIE TE GAST IN
DEN HOOGEN PAD EN GBS DE KRUIPUIT

BIN EN POLITIE TE GAST IN DEN HOOGEN PAD EN GBS DE KRUIPUIT
Samen met de bevolking willen de Pz Maldegem en het Buurtinformatienetwerk Maldegem werken aan het veiligheidsgevoel in onze gemeente.

In 2014 werden er in Maldegem 81 inbraken in woningen bij de politie aangegeven. In 2013 waren er dat 45.

Volgens de vaststelling van de politie gebeurt het grootste aantal inbraken tijdens de donkere maanden ( oktober, november en december).

De meeste inbraken gebeuren via de achterdeur. Voor 2015 staat de teller van de woninginbraken midden augustus op 26.

Dat is volgens hoofdinspecteur Dominque Schaepdrijver een gunstig resultaat maar wij mogen er ons niet op blind staren.

De donkere maanden komen er aan en dan kan de toestand snel veranderen.

De hoofdinspecteur wees er op dat inbrekers het vaakst in onbeheerde woningen inbreken. Tijdens de donkere maanden gebeuren de inbraken dan vooral tussen 14u en 20u.

Als werkterrein kiezen zij woningen uit die in de nabijheid van grote wegen liggen.

Dan kunnen zij na de inbraak of als zij tijdens het inbreken gestoord worden snel uit Maldegem verdwijnen.

INFOAVONDEN

Omdat dieven en inbrekers weinig tijd hebben, is het belangrijk dat de mensen hun huizen goed tegen inbrekers beveiligen.

Om hen daarbij met tips te helpen, organiseren het Buurtinformatienetwerk en de Pz Maldegem onder de vlag van "De Ronde van Maldegem' tussen woensdag 9 september en woensdag 28 oktober 8 informatieavonden op 8 verschillende locaties in Maldegem rond diefstal- en inbraakpreventie en de werking van het Buurtinformatienetwerk.

Het initiatief voor "de Ronde van Maldegem" ging uit van het Buurtinformatienetwerk dat onmiddellijk op de medewerking van de politie en de gemeente ( stelt een aantal lokalen ter beschikking) kon rekenen.

"In het eerste luik van de infoavonden worden er tips gegeven om woningen met soms kleine en niet dure ingrepen beter te beveiligen.

Er zullen ook manieren aangereikt worden om woningen waar niemand thuis is toch een bewoonde indruk te laten geven" legde wijkagent Peter Vermeulen uit.

Hij wees ook op de dienst preventie van de politie die bij de mensen gratis aan huis komt om de inbraakveiligheid van de woning te controleren.

Mensen die een of meerdere dagen afwezig zijn, kunnen bij de politie ook een aanvraag indienen om tijdens hun afwezigheid hun woning in het oog te houden BIN In het tweede luik van de infoavonden komt de werking van het Buurtinformatienetwerk aanbod. " Bijna 11 jaar geleden werd het buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen opgericht.

Zelfstandigen die zich bij BIN Z aansloten werden via een communicatiesysteem ingelicht als er in Maldegem inbraken of andere verdachte handelingen ten nadele van zelfstandigen werden gepleegd.

In een later stadium is het Buurtinformatienetwerk uitgebreid voor alle inwoners van onze gemeente.

De 500 leden die bij van het netwerk zijn aangesloten, worden door de politie via een telefoonnetwerk gewaarschuwd als er in onze gemeente inbraken gemeld worden of als andere verdachte handelingen gepleegd worden.

Via andere sociale kanalen worden er informatie en preventietips verstrekt" legde Peter Van Hecke, voorzitter van het Buurtinformatienetwerk Maldegem uit.

EXTRA OGEN

Maldegem is een uitgestrekte gemeente. Het is voor de politie onmogelijk om op ieder moment overal aanwezig te zijn. Daarom heeft de politie extra ogen nodig. Daarom kwam de samenwerking met BIN tot stand.

Van de leden van het Buurtinformatienetwerk worden geen heldendaden gevraagd. Zij moeten gewoon de extra ogen van de politie zijn. Een telefoontje naar de politie van een burger dat een verdacht persoon of voertuig heeft gezien kan inbraken of andere strafbare feiten voorkomen.

Zowel bij de politie als bij de stuurgroep van het Buurtinformatienetwerkwerk wijzen zij er op dat er in het verleden al inbraken zijn voorkomen en opgelost door de snelle en goede samenwerking tussen de politie, het Buurtinformatienetwerk en bevolking.

PLAATSEN EN DATA

De ronde van Maldegem start in Adegem. Alle infoavonden gaan door op woensdagavond en beginnen om 20u De eerste infoavond gaat op 9 september door in den Hoogen Pad.

Daarna zijn de infoavonden op 16 september in de Kring in Kleit, op 23 september in de gemeenteschool p de Kruipuit, op 30 september in de Zal Kanunnik Andries in Middelburg.

Op 7 oktober in het gemeentehuis in Maldegem, op 14 oktober in de zaal de Poermolen in Donk, op 21 oktober in de school De Ark op Strobrugge en op 28 oktober in De Ark op het Vossenhol.

Op iedere locatie wordt er de aanwezigen op het einde van de infoavond een drankje aangeboden.

Wie wenst kan zich op die avonden ook bij het Buurtinformatienetwerk aansluiten. Wie meer informatie wil over het Maldegems buurtinformatienetwerk kan terecht op de website van het netwerk.


VOS VREDESWAKE
OP HET CANADEES KERKHOF

VOS VREDESWAKE OP HET CANADEES KERKHOF
Ieder Jaar slaagt VOS Maldegem er in om van zijn vredeswake iets speciaals te maken.

Dit jaar werd, toen alle gasten aanwezig waren, het hekken van het militair kerkhof gesloten.

Op die manier wou voorzitter Robert De Clerck dat de aanwezigen zich beter konden inleven in de stilte van het kerkhof. Aan 2 willekeurig gekozen grafzerken, las voorzitter De clerck een bezinningstekst.

In zijn toespraak bekeek Jos De Cock voorzitter van VOS Sint. Niklaas de oorlog door de ogen van 3 dichters.

De uitkomst was dezelfde: In een oorlog zijn er geen winnaars enkel verliezers. Ook schepen Annelies Lammertyn laakte de vergelijking met vroeger en nu.

De mensheid heeft duidelijk nog niet of onvoldoende geleerd uit zijn fouten uit het verleden.


EEN NIEUW SCHOOLJAAR
MET MEER LEERLINGEN EN MEER RUIMTE

EEN NIEUW SCHOOLJAAR MET MEER LEERLINGEN EN MEER RUIMTE
Het lokaal dat vanaf dit schooljaar als zorgklas zal dienstdoen, is een van de lokalen dat door directeur Manu Buysse en de leerkrachten van de GBS De Kruipuit zelf werd ingericht.

Door het stijgend aantal leerlingen in de GBS de Kruipuit kwam die school de afgelopen jaren vooral voor haar omkadering ( directie, administratie, zorgklas en refter) in lokalennood.

De gemeente zag wegens "te duur" af van het plaatsen van extra containerklassen.

Toen het huis naast de school te huur kwam zag de gemeente dat als de geschikte ( tijdelijke) oplossing) voor het te kort aan lokalen van de school.

Er werd toen in de gemeenteraad gezegd dat, na wat aanpassingswerken na de kerstvakantie de eerste diensten naar het nieuw schoolhuis zouden kunnen verhuizen. Later koos de gemeente voor een grondiger aanpak van de aanpassingswerken.

Daardoor kan het schoolhuis pas nu in gebruik genomen worden.

KANTELMOMENT

In het schooljaar 2004 - 2005 werd Manu Buysse die tot dan les gaf aan de gemeenteschool in Damme, als nieuwe directeur van de GBS De Kruipuit aangesteld.

De school had toen 123 leerlingen, 6 leerkrachten en 9 personen voor administratie en om kadering en graadklassen. Bij zijn aanstelling kreeg de nieuwe directeur te horen dat, als hij niet slaagde, dit het einde van de gemeenteschool op de Kruipuit werd. Bij het begin van het schooljaar zijn er 164 kinderen ingeschreven.

Dat aantal zal in de loop van het jaar nog stijgen. Er zijn 16 mensen die instaan voor de pedagogische begeleiding en 7 voor de omkadering.

INGRIJPENDE WIJZIGINGEN

Het nieuwe schooljaar begint op de Kruipuit met ingrijpende wijzigingen. Buiten de leerlingen die zedenleer volgen en de zorgklas, blijven de kinderen in de vertrouwde lokalen.

In vergelijking met vorig jaar wisselen de leerjaren van klaslokaal en er komt een vierde kleuter(peuterklas) bij.

Directeur Buysse is bijzonder tevreden over het werk dat het gemeentepersoneel de afgelopen maanden heeft verricht op de Kruipuit.

Hij is er van overtuigd dat De Kruipuit nu klaar is voor de toekomst. Door de verhuis van directeur Buysse naar het schoolhuis zal het secretariaat nu over voldoende ruimte beschikken.

De refter werd ook uitgebreid zodat er nu in 2 in plaats van 3 shiften kan gegeten worden. Het bureau van de directeur is op gelijkvloers van het schoolhuis.

Daar is ook ruimte om mensen op een deftige manier te ontvangen.

Naast de volwaardige leraarszaal en het lokaal voor de zorgklas is er ook nog een lokaal waar externe zorgdiensten kunnen werken.

Directeur Buysse is er van overtuigd, dat dankzij de extra ruimte waarover de school nu beschikt, het aangenamer zal zijn om er te werken en dat nog meer ouders hun kinderen aan de GBS de Kruipuit zullen toevertrouwen.


AFSCHEID VAN AXELLE EN MAMA JOHANNA

AFSCHEID VAN AXELLE EN MAMA JOHANNA
Vriendinnen (leden van de Damse Ruitershoeve Moerkerke) van de 3 jarige Axelle openden donderdagavond met de lievelingspony van Axelle de ponytocht die in Maldegem als eerbetoon aan Axelle en haar Moeder Johanna Van Damme werd georganiseerd.

Meer dan 800 mensen namen donderdagavond in Maldegem deel aan de ponytocht die door Delphine Gysels als eerbetoon aan en afscheid van de 31jarige Johanna Van Damme en haar driejarig dochtertje Axelle werd georganiseerd.

Axelle verloor zondagmiddag bij een auto-ongeval het leven in Aalst.

Haar mama Johanna die eveneens door de wagen werd aangereden overleed woensdag aan haar verwondingen.

De 19 jaige chauffeur die het dodelijk ongeval veroorzaakte, pleegde vluchtmisdrijf en legde toen hij werd opgepakt een positieve ademtest af.

Ondertussen raakte bekend dat het niet de eerste maal was dat zijn rijbewijs werd ingetrokken om te rijden onder invloed.

AFSCHEID VAN AXELLE EN MAMA JOHANNA

Op het einde van de stille ponytocht deed Delphine Gysels een oproep naar alle chauffeurs om in de toekomst niet meer achter het stuur van hun auto te kruipen als ze gedronken hebben.

AFSCHEID NEMEN

Na een tocht langs de Buurtstraat, de Vakebuurtstraat, waar halt werd gehouden aan de woning waar Johanna, haar partner en Axelle binnenkort hun intrek zouden nemen, via de Vakebuurtstraat en de Vakekerkweg werden in het Sint Annapark honderden witte en roze ballonnen opgelaten.

Met een eredienst in de kerk in Knokke werd zaterdag afscheid genomen van Axelle. De urnen van Axelle en mama Johanna zijn vanaf dinsdag namiddag bij het uitvaart centrum Borgonjon in Adegem.

Mensen die de overledenen een laatste eer willen bewijzen kunnen dat iedere namiddag tussen 15u en 19u.

Zaterdag nemen familie en vrienden met een eredienst in de Sint Barbarakerk in Maldegem afscheid van Johanna Van Damme.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home