www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 610 - Week 32 : van 2 tot 8 augustus 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

BRAND LEGT WERKPLAATS IN AS

BRAND LEGT WERKPLAATS IN AS

Vrijdagmiddag 31 juli was de 61 jarige Ronny Pauwels met zijn slijpschijf aan het werk in de werkplaats die aan zijn woning is aangebouwd. Door de wegspringende vonken is er in de werkplaats brand ontstaan.

De heer Pauwels probeerde tevergeefs het vuur te blussen met een emmer water. Zijn 21 jarige stiefzoon, die voorbij de werkplaats passeerde, werd door de uitslaande vlammen licht verbrand aan zijn benen. Hij werd voor verzorging naar het AZ Alma overgebracht.

De heer Pauwels slaagde er in om zonder kwetsuren of brandwonden de brandende werkplaats te verlaten.

De brandweer was snel ter plaatse maar kon niet verhinderen dat de werkplaats volledig uitbrandde en rijp is voor de sloop. De brandweer slaagde er wel in om de woning van de heer Pauwels voor schade te vrijwaren.


EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE
VOOR MARIJN EN LUCRESE

EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR MARIJN EN LUCRESE
Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Marijn De Busschere en zijn echtgenote Lucrèse Defreyne samen met hun familie in het Maldegemse gemeentehuis ontvangen.

Op 3 augustus 1965 gaven Marijn de Busschere en Lucrèse Defreyne elkaar in het Adegems gemeentehuis hun jawoord. Daarna volgde het kerkelijk huwelijk in de Sint Adrianuskerk.

Op zaterdag 1 augustus werden Marijn en Lucrèse als gouden paar samen met hun familie door schepen van burgerlijke stand Annelies Lammertyn in het Maldegemse gemeentehuis ontvangen.

Lucrèse werd op 5 december 1948 in het moederhuis in Eeklo geboren. Lucrèse, die met haar familie in de Staatsbaan in Adegem woonde, volgde eerst les in de meisjesschool in Adegem om daarna nog tot haar 16 jaar school te lopen bij de Zusters Maricolen. Daarna hielp Lucrèse in het huishouden en het café van haar ouders.

Marijn zag op 10 augustus 1941 eveneens in het Moederhuis in Eeklo het levenslicht. Hij woonde samen met zijn familie op het Westeindeke (nu Oosteindeke) in Adegem. Hij liep school tot zijn 14 jaar en hielp daarna op de boerderij van zijn ouders.

Tijdens de oorlog verloor Marijn een zusje zij overleed toen zij op terugweg van school door een legervoertuig werd aangereden.

Naast het werken op de boerderij van zijn ouders, speelde Marijn met de vinken. Als bestuurslid van de vinkenmaatschappij "Ons Genoegen" kwam hij regelmatig in het café De Korenbloem in de Staatsbaan. Daar kruisten de wegen van Lucrèse en Marijn elkaar en na twee jaar verkering huwden zij.

Nadat zijn broer de boerderij van zijn ouders had overgenomen, ging Marijn aan de slag in de bouw.

Eerst werkte hij voor de firma Vandekerckhove en daarna voor de firma Allaert. Op zijn 55ste ging hij met pensioen.

EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR MARIJN EN LUCRESE
Schepen Annelies Lammertyn overhandigde het gouden paar het gemeentelijk geschenk.

Het jonge paar woonde eerst in het Spoorwegstraatje en daarna in de Kerkstraat. Later bouwden zij hun eigen huis in de Moerwege, waar zij nu nog altijd wonen.

Marijn en Lucrèse kregen drie kinderen (zonen) en zijn ondertussen ook de trotse grootouders van 5 kleinkinderen.

Lucrèse, die als voltijdse huisvrouw vooral de opvoeding van de kinderen voor haar rekening nam, was net als Marijn actief in het verenigingsleven.

Zij traden noch bij de vinken, het kermiscomité en de voetbal op de voorgrond, maar waren -en zijn- er altijd bij als er moest gewerkt worden.

Door problemen met de gezondheid moet Lucrèse het nu al enkele jaren kalm aan doen. Zij kan op de onvoorwaardelijke steun en hulp van haar Marijn rekenen.

Ook al is het leven niet altijd gemakkelijk, Lucrèse en Marijn kunnen nog altijd samen en met vrienden genieten van een etentje.

Zij hopen nog vele jaren samen gelukkig te kunnen zijn in de Moerwege.


VELDEKENS LACHT MET
DE INITIATIEVEN VAN DE GEMEENTE

VELDEKENS LACHT MET DE INITIATIEVEN VAN DE GEMEENTE
Begin deze week snoeiden de arbeiders van de groendienst een deel van het onkruid langs Veldekens.
Na een dag werden de snoeiwerken stopgezet.

Normaal wordt onkruid langs de openbare wegen uitgeroeid. De arbeiders van de Maldegemse groendienst kregen begin vorige week de opdracht om het onkruid op Veldekens (tussen de rijweg en het fietspad op Veldekens waar haagplantjes waren ingezet) te snoeien.

Hoewel zij dit een eigenaardige opdracht vonden deden zij wat hen was opgedragen, maar konden begrijpen dat de mensen op Veldekens een glimlach niet konden onderdrukken toen zij hen bezig zagen...

VELDEKENS LACHT MET DE INITIATIEVEN VAN DE GEMEENTE
Vanaf woensdag zijn de arbeiders van de groendienst bezig met het onkruid langs Veldekens uit te trekken. Een werk dat dagen in beslag zal nemen.

Een dag later kregen de arbeiders een andere opdracht: waar zij dinsdag het onkruid hadden gesnoeid moesten zij nu het achtergebleven onkruid manueel verwijderen - een opdracht die bij de inwoners van Veldekens opnieuw op gelach werd onthaald.

HAAGJE
Het aangekondigde haagje (tussen de rijweg en het fietspad) is al van bij het begin een doorn in het oog van mensen die in Veldekens wonen.

Aanvankelijk was er voorzien dat er een rij haagplantjes zouden komen. Toen wij enkele maanden terug informeerden wanneer het haagje zou geplant worden, kregen wij te horen dat het toen te laat was om te planten en dat het planten verschoven werd naar het najaar.

Een paar weken later vernamen wij van inwoners van Veldekens dat er niet 1 maar 2 rijen haagplantjes in de opgevoerde gronden waren geplant.

Wat gevreesd werd door mensen die thuis zijn in de land- en tuinbouw gebeurde: het onkruid schoot over gans de lengte van Veldekens uit de grond en overwoekerde in geen tijd de haagplantjes. Ook de houten paaltjes die als extra veiligheid tussen de rijweg en het fietspad werden geplaatst waren niet meer te zien.

De afgelopen dagen zijn al schepenen en gemeenteraadsleden op Veldekens gesignaleerd. Het is de bedoeling dat de gemeente Maldegem, nadat de werken op de Zwepe zijn afgerond, het beheer over Veldekens en de Zwepe overneemt van het AWV.

Net als andere inwoners van Veldekens hoopt ook gewezen Open VLD raadslid Marcel Steyaert dat het schepencollege en de gemeenteraad tweemaal nadenken voor zij het beheer over de beide straten overnemen.

Op Veldekens verwacht men ook dat er door de gemeente in verband met de zone tussen de rijweg en het fietspad drastische maatregelen worden genomen.


INGRIJPENDE WERKEN
LANGS DE AALTERBAAN

Wie regelmatig langs de Aalterbaan moet zijn met de auto, mag zich vanaf 18 augustus tot eind november aan extra problemen verwachten.

Op 18 augustus wordt er over een afstand van ongeveer 1500 meter (tussen de kruispunten met de Lievevrouwdreef en de Kleitkalseide) een laag geluidwerende asfalt op de betonplaten aangebracht.

In een eerste fase worden de betonplaten in de richting van de Expresweg aangepakt. Vanaf oktober worden de betonplaten richting Aalter aangepakt. Tijdens de werken zal er steeds in beide richtingen op één vak verkeer mogelijk zijn.

Het AWV maakt van de werken gebruik om de middenstroken ter hoogte van de Thijskensstraat en de Nieuwhofdreef af te sluiten. Op die plaatsen zal de Aalterbaan in de toekomst niet meer overgestoken kunnen worden.

Wie uit de Thijskensstraat of de Nieuwhofdreef komt zal na de werken nog enkel naar rechts kunnen afslaan. Wie toch naar links moet zal eerst rechts tot aan de volgende lichten moeten rijden.

Tijdens de duur van de werken komen er aan de Thijskensstraat tijdelijk verkeerslichten. Daardoor zal er tijdens de werken altijd een kruispunt (de Halledreef of de Thijskensstraat) openblijven voor het verkeer dat van oost naar west van Kleit moet.


DOPEN IN ADEGEM KLEIT EN MALDEGEM

Sedert begin juli is er in de parochiale gemeenschap van Adegem, Kleit en Maldegem een nieuwe regeling in verband met het dopen van kinderen van toepassing.

Kinderen worden niet meer afzonderlijk, maar in groepen van maximum vier kinderen gedoopt.

Iedere eerste zondag van de maand wordt er om 14 uur gedoopt in de kerk in Maldegem. Zijn er op die dag meer dan vier kinderen die gedoopt moeten worden dan wordt er om 15 uur een tweede plechtigheid georganiseerd.

Iedere derde zondag wordt er afwisselend in Adegem en Kleit om 11u45 gedoopt. Indien nodig wordt om 14 uur een tweede doopplechtigheid georganiseerd.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home