www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 601 - Week 23 : van 31 mei tot 6 juni 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

TOILET IN DE KERK
MOET NOG EVEN WACHTEN

Met de jaarwisseling raakten de gemeente en de Kerkfabriek van de Sint Adrianuskerk ( Adegem) het eens over het installeren van een toilet in de Adegemse kerk.

In april kreeg de kerkraad het verzoek om de ruimte waar het nieuw toilet zal komen snel vrij te maken.

De werken zouden over een paar weken beginnen. De ruimte staat ondertussen al weken leeg maar de werken zijn nog altijd niet begonnen.

Blijkbaar krijgen buitenwerken momenteel voorrang en wordt de installatie van het toilet nog enkele maanden uitgesteld.


JEUGDIG WIELERSPEKTAKEL IN ADEGEM

JEUGDIG WIELERSPEKTAKEL IN ADEGEM
Vorige week zondag en maandag kregen, dankzij de samenwerking van het Jong Cycling project, Jean Luc De Bruyckere en de wielerclub Knesselare, kregen de jongeren tussen 8 en 14 jaar de kans om zich in verschillende reeksen uit te leven in het fietsen.

Samen met de wielerbond Oost Vlaanderen zorgden leden van de wielerclub De Bezembinders ervoor de dat er in de wedstrijden voor de 8 - 9 - 10 en 11 jarigen begeleiders meefietsten.

Daardoor werden de kansen op valpartijen beperkt. Jean Luc De Bruyckere was tevreden over zijn initiatief en wil dat initiatief volgend jaar herhalen als hij aan voldoende medewerkers geraakt.


MALDEGEM ONDERTEKENDE
ENGAGEMENTSVERKLARING PREVENTIE.

MALDEGEM ONDERTEKENDE ENGAGEMENTSVERKLARING PREVENTIE.
Nadat de gemeente Maldegem besloot om uit het drugpreventieproject met Aalter en Knesselare te stappen, verzekerde het schepencollege dat er een nieuw globaal veiligheidsproject voor alle scholieren zou komen.

Er werd de afgelopen 2 jaar rond de tafel gezeten met leden van de verschillende scholen, de politie, de jeugdraad en Rotary Club Maldegem die in zijn jaarwerking een speciaal luik voor bescherming van de jeugd heeft.

Tijdens die bijeenkomsten werden initiatieven voor de verschillende leeftijdscategorieën uitgewerkt.

Er werd een convenant preventie opgesteld dat afgelopen vrijdag door alle besturen die aan het preventieproject deelnemen werd ondertekend.

De werkgroep die het convenant uitwerkt blijft tweemaal per jaar samenkomen om de acties te evalueren.


WIE WORDT STOEPREDDER

WIE WORDT STOEPREDDER
Visueel gehandicapten hebben het niet gemakkelijk om op voetpaden te wandelen die met obstakels bezaaid zijn.

Begin dit jaar deed het Maldegems Sociaal Huis in samenwerking met Mobiel 21 uit Leuven onderzoek naar toegankelijkheidsmoeilijkheden in Maldegem.

Aan senioren, visueel gehandicapten en rolstoelgebruikers werd gevraagd welke het grootste probleem was die zij tijdens hun wandelingen ondervonden.

Voor alle categorieën waren dat de fietsen en vuilniszakken die nonchalant op het voetpad worden achtergelaten.

Alle problemen die tijdens het onderzoek naar boven kwamen zijn in een lijst bijeengebracht en zijn terug te vinden op www.reddestoep.be/maldegem.

Een deel van die problemen zoals oneffenheden in het voetpad, slecht geplaatste verkeersborden en te smalle voetpaden moeten door de gemeente worden opgelost.

Er zijn ook problemen die door de mensen veroorzaakt worden.

WIE WORDT STOEPREDDER ook rolstoelgebruikers komen in situaties terecht waar zij zonder hulp van derden niet uit komen.

Op pinkstermaandag legde de werkgroep "Red de Stoep" rond de fontein op de markt een wandelpad aan waarop fietsen en vuilniszakken geplaatst werden.

Naast visueel gehandicapten en rolstoelgebruikers werden ook marktgangers uitgenodigd om het wandelparcours af te leggen.

Om hen op gelijke hoogte te plaatsen met visueel gehandicapten werd de marktgangers een blinddoek omgedaan en kregen zij een blindenstok in de hand.

Zij kregen ook nog aanwijzingen van een begeleider. Iedereen die geblinddoekt de wandeling deed, was onder de indruk van de problemen die hij bij de korte wandeling had ondervonden.

De werkgroep " Red de Stoep" zal de komende maanden nog acties ondernemen om de mensen er toe aan te zetten zijn stoep obstakelvrij te houden.

Wie meer wil weten over de werkgroep Red de Stoep en zijn acties, of eventueel problemen wil signaleren, kan dat op de website www.reddestoep.be/maldegem.


DE GEZINSBOND ADEGEM IS JARIG

Zondag 7 juni viert de Adegemse afdeling van de Gezinsbond zijn 90ste verjaardag.

In de voormiddag is er een receptie en het feestmaal voor het bestuur en de leden. 'S Namiddags is iedereen gratis welkom op het verjaardagsfeest.

Tussen 15u en 17u brengt het Reizend Speeltheater "Kip van Troje" Festiviola, leuke animatie voor jong en oud.


E CRANE VIERDE 25 JARIG BESTAAN

E CRANE VIERDE 25 JARIG BESTAAN
Dit weekend kreeg iedereen de gelegenheid om E Crane en zijn nieuwste kraanmodel de E- Handler in de Koekoekslaan te bewonderen.

E(quilibrium) Crane startte volgens zijn manager Lieven Bauwens 25 jaar geleden als een klein ontwerpbureau in Eeklo.

Het bedrijfje is gegroeid, verhuisde naar de Koekoekslaan in Adegem en zorgt nu niet alleen voor de ontwerpen van de E Crane producten, maar neemt het ganse productieproces voor zijn rekening.

E Crane heeft naast zijn moederbedrijf in Adegem ook nog antennes in Nederland, Polen en de USA.

Van de 412 werknemers die de firma tewerk stelt, zijn er 45 actief in Adegem.

Het bedrijf breidt nog altijd verder uit. Over gans de wereld staan meer dan 150 kranen die door E crane ontworpen en gebouwd zijn.

Directeur Bauwens is er trots op dat andere firma's het concept van de kranen van E Crane kopiëren.

Dat bewijst volgens hem dat hun product het beste is. De directeur benadrukte dat het succes van het bedrijf niet alleen de verdienste is van de directie maar van het ganse personeel dat als een man achter het bedrijf en zijn producten staat.

Om zowel zijn eigen personeel als de kopers van E Crane producten de nieuwste technische ontwikkelingen te laten ontdekken, heeft E crane sinds vorig jaar in Adegem zijn eigen opleidingscentrum geopend.

NIEUWE SERIE

E CRANE VIERDE 25 JARIG BESTAAN Er was vrijdag ruime nationale en internationale belangstelling voor de voorstelling van de nieuwste creatie van E Crane.

E Crane is niet alleen trots op zijn producten die naar alle hoeken van de wereld hun weg gevonden hebben.

Dankzij zijn sterk engineeringsteam kan het voor zijn klanten een kraan ontwerpen die volledig voldoet aan de eisen van de klant.

Ongeveer 3 maanden nadat een klant akkoord is met het definitieve ontwerp van zijn nieuwe kraan, kan E Crane de kraan leveren.

Het bedrijf staat in voor de opleiding voor bediening van de kranen dat het levert. Ook de snelle en goede nazorg is voor de firma ut de Koekoekslaan in Adegem belangrijk.

E Crane kreeg de voorbije week veel nationale en internationale gasten over de vloer.

De viering van de 25ste verjaardag van de firma ging gepaard met de voorstelling van de E Handler het nieuwste product van E Crane.

Bas Tolhuizen, directeur van de afdeling verkoop, gaf graag uitleg bij de kwaliteiten van de nieuwe kraan.

Voor directeur Bauwens was de viering van het 25 jarig bestaan van de firma een gelegenheid om even stil te staan bij het verleden van het bedrijf.

Het was ook het moment om zich met zijn allen te richten op de toekomst van het bedrijf.


HET MEGA PROJECT
BEHOORT TOT HET VERLEDEN

HET MEGA PROJECT BEHOORT TOT HET VERLEDEN
De leerlingen van het 6de leerjaar van de GBS De Kruipuit kregen donderdag de laatste les van het MEGA project.

Een akkoord tussen de gemeente, de politie, alle scholen van het basisonderwijs van onze gemeente en Rotary club Maldegem, zorgde er 17 jaar geleden voor dat het Mijn Eigen Goed Antwoord (MEGA) project van start kon gaan.

Dat project, voor de leerlingen van het 6de leerjaar, bestond uit 10 lessen.

In die lessen waarvan de eerste twee lessen en de laatste les door iemand van de politie werden geven, is er onder meer aandacht besteed aan legale en illegale drugs, pesten binnen en buiten de school en aan veiligheid in de ruime zin van het woord.

Erik Vandijck had voor Maldegem de lessenreeks in elkaar gestoken.

Hij werd later in het project opgevolgd door Collin Bauwens en Caroline Bral.

FUIF

HET MEGA PROJECT BEHOORT TOT HET VERLEDEN Vrijdagavond werd in de Redekiel de jaarlijkse MEGA fuif als afsluiter van het Megaproject 2015 georganiseerd.

Na de laatste Mega les kregen alle leerlingen een diploma en een attentie.

Het project werd ieder jaar afgesloten met een alcohol en rookvrije MEGA fuif in de Redekiel.

Nu het MEGA project is opgedoekt, staat het nog niet vast of er volgend jaar nog een fuif voor de jongeren komt.


HET KRUISPUNT OOSTWINKEL KRIJGT VORM

HET KRUISPUNT OOSTWINKEL KRIJGT VORM
Als de weersomstandigheden geen roet in het eten gooien zal het kruispunt op de Kruipuit op 13 juni geasfalteerd worden.

Nu is al duidelijk te zien hoe het kruispunt met de straat naar Oostwinkel er zal uitzien. In tegenstelling met wat eerst gemeld werd, worden de werken op de Zwepe niet gelijktijdig uitgevoerd met de werken op het kruispunt.

De werken zullen dan ook vermoedelijk tot aan het begin van de vakantie duren.


MULTICULTUREEL FESTIVAL
IN EN ROND HET SOCIAAL HUIS

Om de mensen van vreemde herkomst die definitief of tijdelijk in Maldegem verblijven, en Maldegemnaren de kans te geven om elkaar en elkaars cultuur beter te leren kennen, organiseerde het OCMW in samenwerking met de gemeente en de raad voor ontwikkelingssamenwerking 11 jaar geleden hun eerste multiculturele avond.

Vrijdag 5 juni is die avond aan zijn 11de editie toe. Het wordt tussen 19u en 23u gezellig verbroederen in en rond het Sociaal huis.

Er staan ook dit jaar verschillende life optredens op het programma. Voor de kinderen is er speciale animatie en de innerlijke mens wordt natuurlijk ook niet vergeten.

Deelnemen aan het 11de multicultureel festival is gratis


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home