www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 597 - Week 19 : van 3 tot 9 mei 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

STRAATNAMEN
IN NIEUWE VERKAVELINGEN

Nu zowel de wegen als de nutsvoorzieningen in de nieuwe verkavelingen in de Hillestraat (Ascot) en de Kallestraat (Hyboma) mogen aangelegd worden was het voor de gemeente ook tijd om een beslissing te nemen in verband met de namen van de straten in die verkaveling.

"De Geuzen" wordt de naam van de straat in de Ascotverkaveling. Het wandel- en fietspad in de verkaveling kreeg "Het Geuzenpad" als naam.

Op advies van de cultuurraad krijgt de straat in de Hybomaverkaveling niet Lekvijversdreef als naam maar Lekvijvers.


HERDENKING GESNEUVELDEN
18 DAAGSE VELDTOCHT

HERDENKING GESNEUVELDEN 18 DAAGSE VELDTOCHT
Aan de gedenkstenen van de 7de Jagers te Voet en de Carabiniers werden onder meer door burgemeester Marleen van den Bussche bloemen neergelegd.

Gaston Roeygens, voorzitter van de Verbroedering Grenadiers Adegem, en erevoorzitter Richard Verstuyf verwelkomden aan den Hoogen Pad de deelnemers aan de jaarlijkse herdenking van de Grenadiers, Carabiniers en 7de Jagers te Voet die in onze regio sneuvelden tijdens WOII.

De eerste bloemen werden neergelegd aan de gedenkstenen van de Carabiniers en 7de Jagers te Voet aan de Sint Adrianuskerk. Begeleid door Nut en Vermaak ging het daarna naar het monument van de Grenadiers.

In haar toespraak aan dat monument maakte burgemeester Van den Bussche de link tussen de slag om Waterloo 200 jaar geleden en de moed en de capaciteiten die de Grenadiers tijdens de 18de veldtocht hebben getoond.

HERDENKING GESNEUVELDEN 18 DAAGSE VELDTOCHT
Drie oud-strijders die gestreden hebben in onze regio (waarvan Cyriel Ryckaert met zijn 98 jaar de oudste was), namen aan de plechtigheid deel.

Ook de vertegenwoordiger van de Nationale Verbroedering van de Grenadiers bracht in zijn toespraak hulde aan de gesneuvelde oud-wapenbroeders.

Hij wees op het belang van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid aan het Monument in de Prins Boudewijnlaan en vroeg zich af of die herdenkingsplechtigheid zal stand houden als onze generatie er niet meer is : bevragingen hebben immers uitgewezen dat onze jeugd steeds minder weet over de vaderlandse geschiedenis.

Applaus was er voor de drie aanwezige oud-strijders die deelnamen aan de 18 daagse veldtocht en die onder meer actief waren in onze regio.

Na de plechtigheid aan het monument van de Grenadiers kregen de gasten in het Damberd een receptie aangeboden door het gemeentebestuur. Een delegatie van de Verbroedering van de Grenadiers bracht daarna een korte bloemenhulde aan het veldkruis aan de Windvang.

HERDENKING GESNEUVELDEN 18 DAAGSE VELDTOCHT
Namens de Adegemse afdeling van Eendracht Maakt Macht legde voorzitter Georges De Vos ook bloemen neer aan de gedenksteen van de Carabiniers op Raverschoot.

De herdenkingsplechtigheid werd zoals steeds afgesloten op Raverschoot, met een bloemenhulde aan de gedenksteen van de Carabiniers.

Daar werd het woord gevoerd door onder meer Koenraad De Ceuninck, voorzitter van de gemeenteraad, en gemeenteraadslid Boudewijn de Schepper.


DE EXPERTENBEURS IS
VOOR HERHALING VATBAAR

DE EXPERTENBEURS IS VOOR HERHALING VATBAAR
Geboeid zaten zowel de eigenaar als de andere aanwezigen op de expertenbeurs te luisteren naar de uitleg die Johan Smitz gaf over een legerhelm die de oorlog met glans heeft doorstaan.

Het Maldegemse erfgoedcomité concentreerde dit jaar zijn programma van de Erfgoeddag in het gemeentehuis en in Huis Wallyn. Zowel in het gemeentehuis als in huis Wallyn werd het beroep van notaris in de kijker gezet.

In huis Wallyn was er ook een tentoonstelling van de Meetjeslandse radioamateurs en een infostand van Volkskunde Vlaanderen.

De meeste belangstelling was er zondag voor de Expertenbeurs die in samenwerking met de Gezinsbond-afdelingen van Adegem en Maldegem werd georganiseerd.

De weken die aan de expertenbeurs vooraf gingen hadden zij het publiek uitgenodigd om zich op de expertenbeurs aan te bieden met (familie) stukken waarvan zij graag de herkomst en de waarde wilden weten.

Meer dan 50 mensen zijn zondag met hun familieschatten bij Johan Smitz (gespecialiseerd in antiek) en professor Stefan Van den Bossche (expert in alles wat met schilderkunst en aanverwanten te maken heeft) op bezoek geweest. Zij kregen allemaal uitgebreid uitleg over wat zij aan schatten hadden meegebracht.

Sommige mensen kregen niet te horen wat ze verwacht hadden. Van zowel Johan Smitz als professor Van den Bossche hoorden wij achteraf dat de meeste stukken de zij te beoordelen hadden gekregen een hogere emotionele dan geldelijke waarde hadden. Uitzonderingen waren zeker het schilderij van Karel Van Belle en het beeld van Auguste Rodin.

Zowel de inrichters van de expertenbeurs als de mensen die er aan hebben meegewerkt waren tevreden over het resultaat van het initiatief. Voor de meeste bezoekers mag er over enkele jaren nog eens een expertenbeurs in Maldegem worden georganiseerd.


SNELHEIDSBEPERKING OP STAALIJZER
KRAAIENAKKER EN RAVERSCHOOT

Door de omleiding die uitgewerkt is voor de werken op Veldekens (die nog steeds niet afgerond zijn) en de werken die aan het kruispunt van de Kruipuit nog moeten uitgevoerd worden, krijgen het Staalijzer, de Kraaienakker en Raverschoot veel meer verkeer te verwerken dan in normale omstandigheden.

Vooral de Kraaienakker en Raverschoot worden druk bereden door scholieren die in Eeklo school lopen.

Om het verkeer in die straten in veiliger banen te leiden heeft de gemeente beslist dat, zolang de omleiding van toepassing is, de maximum toegelaten snelheid in de drie straten tot 50km/u wordt teruggebracht.

Van zowel burgemeester Van den Bussche als van commissaris Christophe Geernaert vernamen wij dat er, van zodra de nodige verkeersborden geplaatst zijn, in de drie straten regelmatig snelheidscontroles zullen uitgevoerd worden.


MEETJESLANDSE SCHOLENGROEP
ORGANISEERDE EINDTOETS IN MEOS

MEETJESLANDSE SCHOLENGROEP ORGANISEERDE EINDTOETS IN MEOS
Tijdens de eindtoets L O moeten de leerlingen binnen de twee uren 11 proeven afleggen. Omdat het geen competitie is werden er geen punten gegeven, maar er wordt wel genoteerd wat er bij het uitvoeren van de proeven kan verbeteren.

Sedert 1993 organiseert het OVSG, het koepelorgaan van het Gemeentelijk en Stedelijk onderwijs, de eindtoetsen voor de leerlingen van het zesde leerjaar.

Voor de meeste vakken worden er eindtoetsen opgesteld. Iedere school organiseert die eindtoetsen op zijn eigen locatie.

De scholen van de Meetjeslandse Scholengroep waarvan ook de GBS De Kruipuit deel uitmaakt organiseren al enkele jaren hun eindtoets lichamelijke opvoeding samen.

Omdat Maldegem met zijn sporthal MEOS en zijn aanpalende atletiekpiste de ideale accommodatie voor die toetsen heeft, worden die eindtoetsen al enkele jaren in Maldegem georganiseerd.

Vorige week dinsdag waren meer dan 100 leerlingen van de Scholengemeenschap Meetjesland samen met hun leerkrachten L O te gast in Maldegem.

De L O proeven werden afgenomen door de leerlingen van de Sporthumaniora De Tandem uit Eeklo.

Ook Rosa Barzeele van OVSG kwam een kijkje nemen naar de sportvoormiddag in Maldegem. Tijdens haar gesprek met de vertegenwoordigers van de verschillende scholen onderstreepte zij dat de eindtoetsen geen competitie zijn tussen de leerlingen en de scholen.

De testen zijn een ideaal middel om na te gaan hoe ver de leerlingen staan en of er eventueel voor sommige vakken in scholen niet aan de aanpak moet gewerkt worden.

Het initiatief van de Meetjeslandse Scholengroep om de eindtoets L O samen te organiseren wordt door zowel het OVSG als door andere scholengroepen gevolgd. Dit jaar kwam er zelfs een delegatie van de school van Lissewege een kijkje nemen naar de sportvoormiddag in Maldegem.

Manu Buysse, directeur van de Scholengroep Meetjesland, heeft nog van andere scholen aanvragen om informatie over de gezamenlijke aanpak van de eindtoets L O gekregen.


ZORGT DE LIJN VOOR
CHAOS IN MALDEGEM?

Zonder overleg te plegen met het Maldegems gemeentebestuur heeft de directie van De LIJN enkele veranderingen aangebracht aan haar dienstverlening in Maldegem.

De huidige bushalte aan de markt is er nog alleen voor de passagiers van de lijn 87 Maldegem-Deinze.

De mensen die richting Gent of Brugge moeten hebben nu een nieuwe halte, ter hoogte van het Sint Annakasteel. Die autobussen rijden tussen 9 en 17 uur (daluren) ook niet meer naar het Station.

Er komt wel een nieuwe bushalte bij in de Kanunnik Andrieslaan, ter hoogte van de Zwarte Zusterslaan.

Noch het Maldegems gemeentebestuur noch de gebruikers van het openbaar vervoer zijn te spreken over de manier waarop De Lijn haar beslissing heeft genomen.

"Wij dachten dat de vertegenwoordiger van De Lijn het voorstel van wijziging in Maldegem op onze vergadering van de cel veiligheid kwam toelichten. Het werd meteen duidelijk dat het niet om een voorstel, maar om een definitieve beslissing ging" vertelde burgemeester Marleen van den Bussche.

Zij wees er ook op dat Maldegem in het verleden acht verkeerplaatsen in de omgeving van het station heeft opgeofferd om De Lijn ter wille te zijn. En er werd aan het station ook een overdekte fietsenstalling geïnstalleerd.

De nieuwe regeling zal ongetwijfeld voor verwarring zorgen :

Wie 's morgens voor 9 uur aan het station de bus richting Gent of Brugge neemt kan daar, als hij of zij voor 17 uur terug in Maldegem komt, niet afstappen.

Hij of zij moet aan het Sint Annakasteel of in de Kanunnik Andrieslaan afstappen, en van daar te voet naar zijn fiets of auto aan het station gaan.

Ook voor het verkeer in het centrum zal het verplaatsen van de bushaltes van de markt naar het Sint Annakasteel gevolgen hebben.

Die nieuwe haltes liggen net op de plaats waar er een kleine asverschuiving in de weg is. Als de autobussen daar stoppen om passagiers te laten op of afstappen, houden zij het verkeer op dat achter hen komt.

Als er een autobus uit de richting Brugge en een uit de richting Gent op het zelfde moment aan het Sint Annakasteel stoppen, dan staat het verkeer er in beide richtingen stil.

Burgemeester Van den Bussche heeft de directie van De Lijn laten weten dat zij voor het einde van mei een eerste evaluatie van de gevolgen van de wijziging van de bushaltes in Maldegem wil hebben.


51ste AUTOWIJDING
OP DEN HOEKE

51ste AUTOWIJDING

Op donderdag 14 mei (O-L-H Hemelvaart) wordt op den Hoeke de 51ste autowijding georganiseerd. De eerste auto wordt om 10u30 gewijd.

Ook andere voertuigen zijn welkom op de wijding die door het Comité van O-L-V van de Weg wordt georganiseerd.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home