www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 592 - Week 14 : van 29 maart tot 4 april 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DE BEKE BIJNA DICHTGESLIBT
ONDER DE N9

DE BEKE BIJNA DICHT GESLIBT ONDER DE N9
In de koker die de Beke onder N9 (Prins Boudewijnlaan) laat stromen stond meer dan anderhalve meter slib. Daardoor kwam de Kom ten zuiden van de N9 regelmatig snel onder water.

Omdat er in de nabije toekomst rioleringswerken worden uitgevoerd in de Prins Boudewijnlaan, en omgeving liet de gemeente Maldegem de koker onder de N9 waar de Beke doorstroomt nog eens controleren.

In plaats van een routinecontrole die met een hogedrukspuit kon geregeld worden moest de koker en de rest van de Beke ten noorden van de Prins Boudewijnlaan grondig gekuist worden. Om het werk te kunnen uitvoeren moest de Beke worden afgedamd.

Er kwam een zware waterpomp van het leger aan te pas om het aankomende water in het kanaal over te pompen. Het was ook nodig om voorbij de koker waar de Beke ingebuisd is open te leggen. Die buizen waren niet alleen dicht geslibt, ze waren ook in belabberde staat.

Dat niet alleen de natuur maar ook de bevolking verantwoordelijk is voor het dichtslibben van de koker en de buizen waarin de Beke loopt bewezen de zaken die uit de koker en de buizen werden gehaald: er werden onder meer bakstenen, beton plastiek, voederbakken, curverboxen en houtblokken uit de koker en de buizen gehaald.

Het provinciebestuur -dat instaat voor het onderhoud van de Beke- heeft beslist dat het gedeelte van de Beke ten noorden van de Prins Boudewijnlaan over een afstand van ongeveer 85m blijvend zal worden opengelegd. Om nieuwe verstoppingen te voorkomen zal voor de koker een vuilrooster worden gemonteerd.

Normaal zou er nu een administratieve procedure moeten gevolgd worden voordat de provincie de werken kan uitvoeren. Door het nemen van een burgemeestersbesluit (dat later door de gemeenteraad moet bekrachtigd worden) voor die werken kunnen de werken sneller aangevat worden.


VINKENIERS IN DE
SINT ADRIANUSKERK

VINKENIERS IN DE SINT ADRIANUSKERK

De Adegemse vinkenmaatschappij was vorige week zaterdag gastheer voor de jaarlijkse herdenkingsdienst voor de overleden vinkeniers van het geweest.

Meer dan 300 vinkeniers uit Oost en West Vlaanderen kwamen naar de Sint Adrianuskerk in Adegem om hun overleden vinkeniersvrienden te herdenken. Na de eucharistieviering werden zij in den Hoogen Pad ontvangen.


KLACHT TEGEN HYBOMA-
VERKAVELING ONONTVANKELIJK

De Maldegemse Erfgoedcel had bezwaar aangetekend bij de bestendige deputatie van Oost Vlaanderen tegen de verkavelingsvergunning die door de gemeente Maldegem aan de firma Hyboma was afgeleverd, voor een verkaveling van 27 wooneenheden in de Kallestraat in Adegem.

Met dat bezwaar wou de Erfgoedcel voorkomen dat de boerderij van de familie Sierens, waarvan de gegevens tot 1765 teruggaan, zou worden afgebroken.

De behandeling van het bezwaar was voorzien voor 16 maart, maar zover is het niet gekomen: over de grond van de zaak is er op 16 maart in Gent niets gezegd.

Het bezwaar werd onontvankelijk verklaard omdat de Maldegemse Erfgoedcel geen rechtspersoonlijkheid heeft. De verkavelingsvergunning blijft goedgekeurd.

Voordat de firma Hyboma begint met de aanleg van de wegen en de nutsvoorzieningen moet er eerst nog een archeologisch onderzoek op het terrein van de verkaveling gebeuren. Een archeoloog zal een aantal proefsleuven trekken en onderzoeken als er daar iets archeologisch waardevol in de ondergrond zit.

Die onderzoeken zullen minstens een paar weken in beslag nemen. Mocht er iets gevonden worden dan kan die periode nog verlengd worden. De kosten van dat archeologisch onderzoek van ten laste van de verkavelaar.


OP BEZOEK BIJ DE PAASHAAS
OF BIJ DE TALENTENCOACH

Ook dit jaar heeft het bestuur de Adegemse afdeling van de Gezinsbond een afspraak gemaakt met de paashaas. Die heeft beloofd dat hij op maandag 6 april (Paasmaandag) rond 9u30 in het Maeyensbos in de Oude Weg 48 aanwezig zal zijn om er samen met de kinderen (tot 12 jaar) paaseieren te zoeken.

Kinderen van leden mogen gratis paaseieren zoeken. Kinderen van niet-leden betalen 2,50 euro. Inschrijven kan nog tot 29 maart. Terwijl de kinderen paaseieren rapen kunnen de ouders genieten van een drankje en een hapje.

Jongeren vanaf 17 jaar en jonge ouders die willen weten welke richting zij met hun talenten uit kunnen, kunnen zich inschrijven voor een ontmoeting met de talentencoach in De Binnenwereld in Adegem-Dorp 23b.

Die ontmoeting gaat door op dinsdag 7 april. Gratis inschrijven kan nog tot 1 april bij voorzitter Dorine De Vlieger via [email protected].


BUITENSPEELDAG
IS GEEN APRILGRAP

Dit jaar organiseert Vlaanderen zijn jaarlijkse buitenspeelnamiddag op woensdag 1 april. Schepen van Jeugd Valerie Taeldeman benadrukte tijdens de voorstelling van de buitenspeeldag in Maldegem dat het zeker geen aprilgrap is.

De jongeren kunnen tussen 13 uur en 17 uur terecht op de speelweide aan de Piramide in de Gidsenlaan. De mensen van Jeugddienst en leiders van de jeugdbewegingen hebben een waaier van animatie voor de buitenspeelnamiddag klaar. Terwijl de kinderen opgaan in hun spel kunnen de ouders en grootouders genieten van een drankje op het terras.

Ook voor de tennisliefhebbers is 1 april een belangrijke dag: dan kunnen zij opnieuw terecht op de tennisvelden in het sportpark Maurice De Waele.

Voor het reserveren van vaste uren op een van de terreinen kan contact opgenomen worden met de sportdienst tel 050-72.89.70 of via [email protected].


WIE GEEFT HET SINT ANNAKASTEEL
EEN NIEUWE TOEKOMST?

Omdat de gemeente zelf geen bestemming heeft voor het Sint Annakasteel ging zij op zoek naar ondernemers die in dat gebouw een zaak wilden opbouwen.

Daarvoor zou de gemeente met de ondernemer een concessie voor 18 jaar afsluiten. De verbouwingswerken aan het gebouw zouden ten laste zijn van de ondernemer.

Een aantal ondernemers toonde wel belangstelling, maar haakte volgens burgemeester Marleen Van den Bussche af omdat de concessie maar voor 18 jaar was.

Op voorstel van het schepencollege heeft de gemeenteraad nu de concessievoorwaarden aangepast: het Sint Annakasteel kan om het even welke bestemming krijgen als het een meerwaarde is voor Maldegem. De duur van de concessie wordt opgetrokken naar 50 jaar. Binnen de drie jaar moet de zaak opgestart zijn.

Ondernemers hebben tot 26 mei 11 uur om kun kandidatuur en hun project in te dienen bij het schepencollege.


SLAGERIJ IVAN WERD
CLASSESLAGER HARMEN

SLAGERIJ IVAN WERD CLASSESLAGER HARMEN

Ivan Clarysse en zijn echtgenote Claudine Vandenbusche worden in hun beenhouwerszaak in Adegem centrum opgevolgd door hun jongste zoon Harmen.

Het nieuwe interieur en het logo "Classeslager Harmen" dragen duidelijk de stempel van de nieuwe slager-kok.

Ter gelegenheid van de opening van Classeslager Harmen kreeg de nieuwe uitbater onder meer het bezoek van een delegatie van het Maldegems gemeentebestuur.


POM OPENDE TWEEDE LUIK VAN
ONDERNEMERSCENTRUM MEETJESLAND

POM OPENDE TWEEDE LUIK VAN ONDERNEMERSCENTRUM MEETJESLAND
Dinsdag werd op het Vliegplein in Adegem het 2de luik van het ondernemerscentrum Meetjesland officieel geopend. Startende bedrijven of bedrijven die dringen extra ruimte nodig hebben kunnen er terecht.

De provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) heeft als belangrijkste taak bedrijven te helpen die in onze provincie op zoek zijn naar een geschikte locatie.

Om startende bedrijven en bedrijven die een snelle groei kennen te helpen aan een goede en betaalbare tijdelijke (enkele jaren) vestigingsplaats heeft de POM in Oost Vlaanderen 11 ondernemerscentra opgericht.

Een daarvan bevindt zich op het Vliegplein in Adegem. Dat ondernemerscentrum werd opgericht in 2000. In het ondernemerscentrum is ruimte voor 3 bedrijven.

Omdat het centrum de afgelopen jaren een bezettingsgraad van 85% had er nog steeds extra vraag is naar ondernemersruimte besliste de POM volgens zijn voorzitter gedeputeerde Geert Versnick om achter het bestaande gebouw een tweede centrum op te richten.

Het nieuwe ondernemerscentrum bestaat uit 4 modules van elk 450m². Iedere module beschikt over een administratieve ruimte, een sanitaire blok en een loods. Zowel het eerste als het tweede ondernemerscentrum staan op grond van de gemeente Maldegem.

Burgemeester Marleen Van den Bussche onderstreepte tijdens de officiële opening van het tweede ondernemerscentrum dat Maldegem opgezet is met de goede samenwerking met de POM.

Bij het ontwerpen van het nieuw gebouw werd vooral aandacht besteed aan de duurzaamheid en de energiezuinigheid. Er werd door de POM ook een gebruikscode opgesteld waaraan de huurders van de modules zich moeten houden.

Tijdens de officiële opening kondigde voorzitter Versnick aan dat nog voor de opening van het nieuw gebouw er al twee bedrijven een module hebben gehuurd. Het gaat om Mundo Melocoton (verkoop van Babykledij) en de firma Dumaplast (verkoop van bouwmaterialen), dat reeds op het industrieterrein gevestigd is maar dringend extra ruimte nodig heeft.


ARTE AMANTI IN DE
SINT ADRIANUSKERK

Ieder optreden in het kader van het kamermuziekfestival Arte Amanti opent jong talent met een prelude. Op zondag 12 april is het kamermuziekfestival te gast in de Sint Adrianuskerk.

Om 15 uur brengt het Suys kwartet muziek van Shostakovich, Webern en Borodin. Adegemnaar Aaron Pausenberger neemt op het orgel de prelude voor zijn rekening.

Het optreden in Adegem kwam tot stand door de samenwerking tussen Orgelpunt Adegem en de Cultuurraad Maldegem. Kaarten voor het optreden kosten 12 euro.


't FOLKLOORKE EN CC ROTT WEISS
TE GAST IN HET WARMHOF

't FOLKLOORKE EN CC ROTT WEISS TE GAST IN HET WARMHOF

Vorig weekend organiseerde 't Folkloorke zijn jaarlijkse verbroederingsweekend.

Het is een traditie dat 't Folkloorke en zijn Duitse vrienden van CC Rott Weiss Lampertheim hun feestweekend afsluiten met een bezoek aan de Adegemse senioren in het Warmhof.

Voor het eerst werd het een aperitiefbezoek in de voormiddag. Volgens de erevoorzitter van CC Rott Weiss was het de 37ste maal dat zij in onze gemeente en bij de senioren op bezoek is.

Naast een aperitief was er voor de senioren ook nog een attentie.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home