www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 470 - Week 48 : van 25 november tot 1 december 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

HELP MEE INBRAKEN TE
VOORKOMEN EN OP TE LOSSEN

Ook in onze gemeente gaat het aantal inbraken de laatste weken in stijgende lijn. In de nacht van dinsdag op woensdag werd op 7 plaatsen op het industrieterrein ingebroken.

Bij slechts 2 bedrijven kon er buit (geld) meegenomen worden. In de Zwarte Zustersstraat in Maldegem werd ingebroken maar er werd niets meegenomen.

In het centrum van Maldegem werd in 3 voertuigen ingebroken en werkmateriaal gestolen. Ook op 22 en 23 november liepen erbij de politie meldingen van inbraak binnen.

De politie doet een oproep naar de bevolking om er mee voor te zorgen dat de golf van inbraken gestopt wordt.

Dat kan door er voor te zorgen dat zowel woningen als bedrijfsgebouwen goed worden afgesloten.

De politie vraagt aan de mensen die verdachte personen of voertuigen opmerken of verdachte situaties opmerken om onmiddellijk contact op te nemen met het nummer 101.


EEN SURVIVALRUN
OM VAN TE GENIETEN

EEN SURVIVALRUN OM VAN TE GENIETEN
De inrichters van de Survivalrun van het Meetjesland hadden opnieuw een omloop uitgewerkt die door de deelnemers als een van de mooiste en zwaarste uit het circuit wordt omschreven.

Meer dan 600 deelnemers schreven zich zondag in voor de 18de survivalrun van het Meetjesland, met start en aankomst aan de feesttent van de Moerewege.

Opmerkelijk is ook dat veel jongeren de stap naar deze, toch wel zeer zware sport, zetten.

De inspanningen die deze atleten voor een naturaprijs leveren liggen veel hoger dan de inspanningen die de meeste (te duur) betaalde voetballers, tennissers en wielrenners leveren.

Opmerkelijk is ook dat de survivalatleten er enkele minuten na hun aankomster al opnieuw fris bij staan.

De wedstrijd in Adegem werd zoals de vorige jaren aangezien als het Belgische Kampioenschap.

Omdat de organiserende club aangesloten is bij de Nederlandse federatie kwamen ook veel Nederlanders -zelfs van uit het Hoge Noorden- naar Adegem afgezakt om zondag aan de survivalrun deel te nemen.

Een temperatuur die rond de 6 graden schommelde was voor de deelnemers ideaal om het parcours af te leggen.

Ook voor het talrijk opgekomen publiek was het zondag genieten tijdens de wandeling langs de omloop en daarna van de sfeer in de feesttent.


MET DE WARME LUCHTBALLON
OP SCHOOLREIS

De leerlingen van het 3de leerjaar van de GBS De Kruipuit willen dit jaar een speciale schoolreis. Zij willen een uitstap maken met een warme luchtballon.

Omdat een dergelijke schoolreis kostelijk is organiseren de leerlingen samen met hun juffrouw een tombola.

Een lot kost 2 euro. De hoofdprijs van de tombola is een vlucht met een warme luchtballon. De leerlingen zullen de komende dagen en weken bij familie en vrienden aankloppen om loten te verkopen.

Hoe meer loten er verkocht worden hoe dichter de speciale schoolreis komt.


VOORLEESWEEK

IN DE DRIESPRONG

VOORLEESWEEK IN DE DRIESPRONG

Omdat de Driesprong, de basisschool van de Mevr. Courtmansschool, al twee jaar in het proefproject van de nieuwe taal(leer)methode zit, stond de caravan van de Taalbende dit jaar tijdens de voorleesweek in de Driesprong.

De leerlingen van het tweede leerjaar speelden voor de tweede kleuterklas een eigen poppenkastverhaal.

De allerkleinsten kregen in de caravan van de Taalbende het bezoek van de leerlingen van het zesde leerjaar, die hen verhaaltjes voorlazen.

Ook juffrouw Ruth trok naar de caravan om er voor haar leerlingen van 1A een verhaal voor te lezen.


NOG EVEN WACHTEN

De asverschuivingen en de twee zebrapaden in de Hillestraat zijn aangelegd. Ten vroegste begin december zal er opnieuw doorgaand verkeer in de Hillestraat mogelijk zijn.

Niet alleen in Adegem moeten de automobilisten nog wat geduld hebben. Het Agentschap Wegen en Verkeer liet vrijdag weten dat de E34 (N49) tussen Eeklo en Kaprijke (richting Antwerpen) en tussen Zelzate en Wachtebeke (richting kust) slecht midden januari voor het verkeer zal opgesteld worden.

De heraanleg van het wegdek zal midden december klaar zijn. Om de toplaag van het aangelegde wegdek te beschermen mag er de eerste weken op het wegdek niet gestrooid worden.

De verkeersregeling die op deze beide plaatsen van kracht is blijft gelden tot midden januari 2013.


GEPROEFD VAN DE LAATSTE
FRANZ BÖLLINGERWIJN

GEPROEFD VAN DE LAATSTE FRANZ BÖLLINGERWIJN

Vorige week zaterdagavond hebben in Oud Sint Jozef een honderdtal mensen deelgenomen aan de laatste wijndegustatie van de wijnen van Franz Böllinger.

Franz, een wijnboer uit het Duitse Platten, organiseerde jarenlang met zijn vriend Omer Colmann jaarlijks een wijndegustatie in Maldegem.

Als hommage aan Franz werd zaterdagavond een gratis wijndegustatie georganiseerd door Omer Colmann en door de echtgenote en de dochter van Franz.

Het was de echtgenote van Franz die de laatste wijnen die Franz gemaakt heeft aan het publiek voorstelde.


RIA SAELENS WIL DE MOOISTE
BOERIN VAN VLAANDEREN WORDEN

RIA SAELENS WIL DE MOOISTE BOERIN VAN VLAANDEREN WORDEN
Met haar 42 jaar is Ria Saelens uit de Kraailokerkweg 14 de oudste finaliste bij de verkiezing van de Mooiste Boerin van Vlaanderen.

Ria Saelens en haar echtgenoot Dirk Moyaert zijn afkomstig van Poeke. In 1991 kregen zij de kans om in de Kraailokerkweg in een varkenskwekerij van een veevoeder bedrijf te stappen.

Nu 21 jaar later hebben Dirk en Ria die ondertussen drie zonen hebben, hebben zich die beslissing nog niet beklaagd. Zij voelen zich thuis in de Kraailokerkweg en in de gemeente.

Omdat Dirk nog halftijds als loontrekkende werkt neemt Ria het grootste deel van het werk op het bedrijf voor haar rekening.

De biggen die bij hun aankomst in de Kraailokerkweg ongeveer 20 kg wegen verlaten het bedrijf als het varkens van ongeveer 115 kg zijn. Als alle stallen volzet zijn zitten er 3600 varkens op he bedrijf.

Naast de zorg voor haar gezin en het werk op het bedrijf heeft Ria ook nog tijd om actief te zijn bij KVLV en van nabij de voetbalprestaties van haar zonen te volgen.

VERKIEZING
Ria, die graag op de hoogte is van wat er in de wereld gebeurt, zag in augustus de eerste aankondigingen van de verkiezing van de Mooiste Boerin van Vlaanderen die door Agri Flanders, de grootste Land- en Tuinbouwbeurs van Vlaanderen, in Gent wordt georganiseerd.

"Als ik ooit aan een dergelijke verkiezing wil deelnemen, dat is het nu mijn moment" dacht Ria en sprak er over met haar echtgenoot. Toen ook die achter haar deelname aan de verkiezing stond schreef Ria zich in. Tot tevredenheid van het ganse gezin kreeg zij bericht dat zij samen met nog 2 andere vrouwen uit Oost Vlaanderen bij de 9 finalisten hoorde.

Vorige week werden de finalisten officieel voorgesteld. Als eerste proef moesten de finalisten zo vlug als mogelijk een overall en laarzen aantrekken. Een proef die voor Ria geen probleem opleverde. Dat zij met haar 42 jaar de oudste finaliste is (de jongste kandidate is 21), hoeft voor Ria geen nadeel te zijn .

De praktische proeven die de finalisten op 1o en 11 januari voor verkiezingsavond van zaterdag 12 januari 2013 in Agri Flanders moeten afleggen zijn aan het leven in de land- en tuinbouw gelinkt.

PUBLIEKSPRIJS
Zaterdagavond kiest een jury ter plaatse de Mooiste Vlaamse Boerin 2013 - 2014.

Het publiek hoeft het niet eens te zijn met de uitspraak van de jury. Daarom wordt er eveneens een publieksprijs toegekend. Van medio december af kan via de facebook-pagina van Agri Flanders op een van de finalisten gestemd worden.


SEVERIJN D'HOEDT WINT
VELDLOOP IN DEINZE

SEVERIJN D'HOEDT WINT VELDLOOP IN DEINZE

Met zijn 1572 atleten die in verschillende reeksen de eindstreep haalden boekte de Grote Prijs van de Stad Deinze een nieuw deelnemersrecord. ACME kwam met 76 leden aan de start, en negen van die atleten stonden op het podium. De beste prestatie kwam van Severijn D'Hoedt, die zijn reeks won.

In tegenstelling met vroeger ging Severijn niet van bij de start in overdrive: hij liep doorlopend in de voorste gelederen en zette zich pas in de laatste ronde op kop. Zijn tempo was zo strak dat alle andere atleten hem moesten laten lopen.


N-VA VOELT ZICH
ONTERECHT BUITENGESLOTEN

Door de coalitie die CD&V en Groen gevormd hebben heeft Maldegem volgens N-VA de kans gemist op de door de bevolking gevraagde veranderingen. De partij van voorzitter Piet Blomme voelt zich onterecht buitengesloten.

Nog voor er onderhandelingen begonnen waren sloot CD&V, wegens onbetrouwbaar, N-VA uit voor samenwerking. De onderhandelingen tussen N-VA, Open VLD en Groen werden door Groen opgeblazen.

N-VA wijst er in zijn reactie verder op dat Groen, door met zijn twee zetels coalitie te vormen met CD&V, die partij de kans geeft om de oude politiek verder te zetten.

Dat dit de intentie is van CD&V blijkt volgens N-VA uit de samenstelling van het nieuwe schepencollege: alle CD&V schepenen die herkozen zijn zetelen opnieuw in het nieuwe schepencollege. N-VA benadrukt dat het van uit de oppositie met haar 9 zetels sterk wil wegen op het beleid. Dat zal constructief zijn waar het kan en kritisch waar het moet.

VERWEER
N-VA gaat ook in het verweer tegen de klacht die Groen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen heeft ingediend. Volgens N-VA is het feit dat een partij enkele stemmen te kort heeft om een extra zetel binnen te halen geen reden om tot een hertelling van de stemmen over te gaan.

Ook over de onregelmatigheden die volgens Groen in kiesbureau 46 en telbureau 3 mogelijks zouden gebeurd zijn slaat Groen volgens N-VA de bal mis. Het verschil in uitgebrachte stemmen zou volgens N-VA mogelijks te wijten zijn aan een schrijffout van de voorzitter van het kiesbureau.

Het is wel juist dat een pak met stembrieven bestemd voor het telbureau voor de gemeente verkeerdelijk naar het telbureau voor de stembrieven van de provincieraad is gevoerd. Dat pak stembrieven is volgens de N-VA getuigen bij de kiesverrichtingen GESLOTEN door een auto van de PZ Maldegem naar het juiste telbureau gevoerd. Daar zou het door de voorzitter van het telbureau, in aanwezigheid van twee bijzitters, getuige en de politie, zijn opengedaan.

BEHANDELING
De Raad voor Verkiezingsbetwistingen behandelt op woensdag 28 november in openbare zitting het bezwaar dat door Groen tegen de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober is ingediend.

In het kader van die behandeling heeft N-VA een uitgebreide memorie van antwoord geformuleerd. Na de behandeling zal de Raad van verkiezingsbetwistingen beslissen welk gevolg hij geeft aan het bezwaar dat door Groen werd ingediend.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home