www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 465 - Week 43 : van 21 tot 27 oktober 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

MALDEGEM KRIJGT
EEN NIEUWE MEERDERHEID

Het was vorig weekend niet alleen onze winterkermis, voor 13 u moesten wij in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen ook onze stem uitbrengen.

De kiezer heeft de kaarten grondig door elkaar geschud: CD&V houdt van haar huidige 16 zetels nog slechts 12 zetels over. Daardoor verliest die partij na 30 jaar haar absolute meerderheid in de gemeenteraad. Noël Wille en Cecile Ryckaert zijn vanaf volgend jaar geen gemeenteraadslid meer.

Open VLD behaalde zondag 4 zetels wat even goed is als bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Groen behoudt zijn 2 zetels.

Grote overwinnaar van de verkiezingen is N-VA: die haalde zondag 9 zetels binnen tegenover 3 zetels bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in kartel met OGP.

Lieve Blondeel die in deze bestuursperiode gedurende 3 jaar in de raad van het OCMW zat wordt vanaf januari gemeenteraadslid.

Freddy Boels blijft niet alleen gemeenteraadslid, hij stond bij N-VA ook op de derde plaats op de lijst voor de provincieraad. Dank zij zijn hoge score wordt hij in de volgende bestuursperiode ook lid van de provincieraad.

Het Vlaams Belang, dat tijdens deze bestuursperiode zijn 2 verkozenen uit de partij zag stappen slaagde er zondag niet in om een zetel te halen.

NIEUWE MEERDERHEID
Nadat de definitieve uitslag bekend was - en in de wetenschap dat alle partijen er op gebrand waren om de absolute meerderheid van CD&V te breken, verwachtte iedereen dat er snel bericht zou komen over de nieuwe bestuursmeerderheid die door N-VA, Open VLD en Groen zou gevormd worden.

Groot was dan ook de verrassing toen woensdagavond Groen een persbericht verspreidde waarin de partij scherp uithaalde tegen Open VLD. De partij liet meteen ook weten dat zij niet met Open VLD in een bestuursmeerderheid stapt.

Groen wil samen met CD&V nagaan of er op basis van hun programma een krappe (14 zetels op 27) maar werkbare meerderheid kan gevormd worden.


STARTDAG BIJ KLJ ADEGEM

STARTDAG BIJ KLJ ADEGEM
Tijdens de startdag moest de groep -12 op de speelweide en in de lokalen op de zandakkers verschillende leuke opdrachten uitvoeren.

Het gaat KLJ Adegem, de jongste Maldegemse jeugdbeweging, voor de wind. Vorige week zondag organiseerde de KLJ haar startdag van het werkjaar 2012 - 2013.

Bij de start van het nieuwe werkjaar mocht KLJ Adegem 20 nieuwe leden verwelkomen. De leden zijn ingedeeld in 2 groepen (-12 en +12). Dit jaar start KLJ ook met de groep +16 jaar. Verwacht wordt dat met de komst van de +16 jarigen de KLJ de kaap van de 100 leden zal bereiken of zelfs overschrijden.

Zondag namiddag werden de -12 leden in verschillende groepen ingedeeld. Voor hen had de leiding opdrachten uitgewerkt waarbij zij niet alleen handig moesten zijn maar ook hun hersenen moesten gebruiken.

Terwijl de -12 leden zich op de speelweide en in de lokalen op de Zandakkers amuseerden, werkten de +12 leden een dorpsspel af, waarbij zij in het dorp de aanwijzingen vonden voor een thriller die zijn ontknoping aan hun lokaal zou krijgen.


GBS DE KRUIPUIT KOOS
ZIJN SCHOOLPARLEMENT

GBS DE KRUIPUIT KOOS ZIJN SCHOOLPARLEMENT
Net als de volwassenen zondag moesten maandag ook de leerlingen van de lagere afdeling van de GBS De Kruipuit aanschuiven om hun stem uit te brengen.

Omdat er ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen in hun school kieshokjes waren opgesteld, maakten de directie en de leerkrachten van de GBS De Kruipuit van de gelegenheid gebruik om maandag de verkiezing van hun schoolparlement te organiseren.

De 102 leerlingen hadden een oproepingsbrief gekregen. Maandag kregen zij bij het betreden van het kieslokaal, in ruil voor hun oproepingsbrief, een kiesbrief met daarop de namen van alle leerlingen die zich kandidaat hadden gesteld.

Net als op zondag zorgden de voorzitter en de bijzitters er voor dat zowel de kiezing als de telling van de stemmen volgens de regels verliep. Binnen de 14 dagen komt het schoolparlement een eerste maal samen. De verkozenen zullen dan voorstellen doen die zij in de loop van het schooljaar willen gerealiseerd zien.

Van enkele verkozenen is geweten dat zij van vrijdag een muziekdag willen maken. Andere verkozenen willen dat er een nieuw voetbalreglement komt. Er zal eerst in het parlement en daarna met de directie van de school moeten onderhandeld worden om die punten te realiseren.


ADEGEM KERMIS
IN DE PAPAVER

ADEGEM KERMIS IN DE PAPAVER
Om de concurrentie met de gemeenteraadsverkiezingen te ontlopen verplaatste De Papaver zijn kermisprogramma van zondag naar zaterdag.

Ondanks het slechte weer in de voormiddag en de vroege namiddag, liep het zaterdagnamiddag en avond storm voor de kermis in de Papaver.

In een van de workshops konden de kinderen hun eigen T shirt beschilderen, terwijl hun ouders genoten van een hapje en een drankje.

ADEGEM KERMIS IN DE PAPAVER

Er werd gekermist in de stijl van FC De Kampioenen.

Nog voor de kermisfuif met Radio Hallo van Markse begon waren ook Carmen en Pascal al nadrukkelijk op de kermis van de Papaver aanwezig.


WILLY EN CECILE ZIJN EEN
STRALEND BRILJANTEN PAAR

WILLY EN CECILE ZIJN EEN STRALKEND BRILJANTENPAAR
Ter gelegenheid van hun briljanten huwelijksjubileum werden Willy Matthys en zijn echtgenote Cecile Van Parys samen met hun familie in het gemeentehuis ontvangen.

Stralend van gezondheid en geluk kwamen Cecile Van Parys en haar echtgenoot Willy Matthys de trouwzaal in het Maldegems gemeentehuis binnengestapt.

Daar werden zij, ter gelegenheid van hun briljanten jubileum, verwelkomd door schepen en OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche.

Cecile werd op 21 december 1925 geboren. Zij was 12 jaar toen ze de schooldeuren achter zich dicht trok. Haar moeder was overleden en haar hulp was nodig in het gezin.

Een harde leerschool voor een meisje van 12. Het is pas na haar huwelijk dat zij het beroep van kapster heeft geleerd. Zij was blij dat later haar dochter in haar voetsporen is getreden.

Veel mensen hebben Cecile ook gekend als de opdienster in de zaal D'Havé.

Ook toen zij een punt achter haar beroepsloopbaan had gezet bleef Cecile graag onder de mensen. Daarom was zij vele jaren een actief bestuurslid van KAV.

WILLY EN CECILE ZIJN EEN STRALKEND BRILJANTENPAAR
Burgemeester Johan De Roo overhandigde het briljanten paar het gemeentelijk geschenk en een telegram van het Koningshuis.

Willy Matthys zag op 13 september 1924 het levenslicht.

Ook hij ondervond al op jonge leeftijd in welke harde wereld wij leven: op 14 jaar was hij rijp voor de arbeidsmarkt.

Hij was 16 jaar toen de oorlog uitbrak en twee jaar later moest hij voor de Duitsers in de omgeving van Hamburg bij de boeren werken. Op het einde van de oorlog was hij een van de eerste die terug thuis was.

Tot in 1969, het moment waarop Willy met pensioen ging, werkte hij bij de firma Chore - Time dat later Roxel werd.

Cecile en Willy ontmoeten elkaar een eerste maal in de Circle in Eeklo, maar het was pas op Veldekens kermis dat de vonken oversloegen.

Het briljanten paar dat al 59 jaar in de Oude Staatbaan in Adegem woont, geniet van iedere dag dat het leven hen schenkt.

Zij hopen nog vele jaren samen met hun familie van het leven te kunnen genieten.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home