www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 462 - Week 40 : van 30 september tot 6 oktober 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

VEILIGER MET DE FIETS OVER DE SPOORWEG

VEILIGER MET DE FIETS OVER DE SPOOVERWEG
Door het fietspad haaks op de spoorweg te leggen zullen de fietsers langs de Oude Staatsbaan niet meer met hun voor- of achterwiel blokkeren tussen het sporen.

In de loop der jaren zijn al veel fietsers in de Oude Staatsbaan gestruikeld of gevallen omdat hun voor- of achterwiel klem raakte bij het dwarsen van de overweg.

Het fietspad valt onder de bevoegdheid van de gemeente maar om werken uit te voeren aan de spoorwegbedding moet er een overeenkomst zijn tussen de gemeente, de eigenaar en de gebruiker van de spoorwegbedding.

Nu die overeenkomst er is kon Schepen van openbare werken Geert De Roo de technische dienst de opdracht geven om het fietspad ter hoogte van de spoorwegoversteek in de Oude Staatsbaan haaks op de spoorweg te brengen.

Het fietspad richting Balgerhoeke wordt iets meer naar rechts verschoven. Tussen het nieuwe gedeelte van het fietspad richting Balgerhoeke en de spoorwegbedding komt een haagje.

Omdat er naast het fietspad richting Adegem centrum te weinig ruimte is voor een haagje wordt het fietspad daar afgeboord met paaltjes.


GBS DE KRUIPUIT MET KUNO TE
GAST IN HET GEMEENTEHUIS

GBS DE KRUIPUIT MET KUNO TE GAST IN HET GEMEENTEHUIS
Samen met Kuno bezochten de leerlingen van het 4de leerjaar van de GBS De Kruipuit het gemeentehuis.

Vorig schooljaar maakten Jasper Defruyt, Ester Van der Meulen en Lisa Van Herreweghe voor hun eindwerk aan de Artevelde Hogeschool, in samenwerking met de gemeente Maldegem, een werkmap waarmee de leerlingen van de plaatselijke scholen tijdens een bezoek aan het gemeentehuis de verschillende diensten in het gemeentehuis kunnen vinden.

Rode draad in het werkdocument van de studenten is het buitenaardse wezen Kuno dat een thuis zoekt op de aarde en zo in het Maldegems gemeentehuis terechtkomt en op ontdekkingstocht gaat.

Dinsdag 25 september was voor de drie studenten van de Artevelde Hogeschool een belangrijke dag. Het 4de leerjaar van de Gemeentelijke Basisschool de Kruipuit mocht als eerste met het werkdocument en Kuno als leidraad een bezoek brengen aan het gemeentehuis.

Voor de leerlingen werd het een leuke ervaring. "Veel leuker dan de klassieke rondleiding" vertelden zij achteraf.


DE PAPAVER KERMIST IN
FC DE KAMIOENENSTIJL

DE PAPAVER KERMIST IN FC DE KAMIOENENSTIJL
De leerkrachten van de Papaver kruipen voor het kermisprogramma van hun school in de huid van FC De Kampioenen

Ook dit jaar pakt De Papaver ter gelegenheid van Adegem kermis uit met een eigen kermisprogramma. Om de concurrentie met de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober uit de weg te gaan verschuift de Papaver zijn kermisdag van zondag 14 oktober naar zaterdag 13 oktober.

Dit jaar staan de personages van FC De Kampioenen centraal in het programma. Vanaf 16u wordt jong en oud verwacht in de school (ingang tegenover de oude pastorij).

Vanaf 17u00 beginnen de workshops, de rommelmarkt en de ritten met de oude legervoertuigen. Dinsdag 25 september kregen de leerlingen van de Papaver in den Hoogen Pad al een voorproefje van de workshops en andere animatie die er op zaterdag 13 oktober in hun school te beleven valt.

De leerkrachten waren bij de voorstelling van het programma al in de personages van FC de Kampioenen gekropen, er was zelfs een optreden van de championettes. Ook op zaterdag 13 oktober zullen zij er in die outfit bijlopen.

Naast de workshops en de rommelmarkt voor de kinderen die geleid wordt door "Fernand" zijn er de bierstalletjes en de FC De Kampioenenbar waar naast dagschotels en dubbele porto's ook nog andere lekkere dranken en hapjes zoals hotdogs en croque-monsieurs te verkrijgen zijn.

De muziek op de Kampioenenfuif wordt verzorgd door Radio Allo.


MALDEGEM ZONG DRIE VERSIES
VAN SING FOR THE CLIMATE

MALDEGEM ZONG DRIE VERSIES VAN SING FOR THE CLIMATE
Koen Cauwels zorgde met zijn rappersversie voor een speciaal tintje tijdens de zangstonde op het speelplein in Adegem

Op 21 mei deed Nic Balthazar een oproep om tijdens het weekend van 22 en 23 september in zoveel als mogelijk Vlaamse steden en gemeenten in Vlaanderen het speciaal voor deze gelegenheid schreven lied "Sing for the Climate" te zingen.

In Maldegem lanceerde Ann Borgonjon een eerste oproep om Maldegem warm te maken voor de actie voor het milieu. Daar kwam weinig reactie op.

Ann zou wegens andere zangverplichtingen zelf niet kunnen deelnemen aan de zangstonde in Adegem.

Het was pas toen de cultuurraad samen met dirigent Jan Wauters en zijn koor Canticorum hun schouders onder het initiatief zetten dat Sing for the climate op meer bijval kon rekenen.

Maldegem koos 22 september en het amfitheater op het speelplein op de Zandakkers in Adegem om Sing for the climate te zingen.

Samen met Canticorum zongen vorige week zaterdag in en rond het amfitheater meer dan 250 niet geoefende zangers Sing for the Climate.

In Adegem zongen men niet 1 maar 3 versies van het lied. Eerst werd de Engelse versie gezongen. Daarna pakte Canticorum uit met de Nederlandstalige versie. En als extraatje zorgde de Maldegemse Rapper Koen Cauwels voor een Rapperversie.


VERKIEZINGEN SPLITSEN KERMISPROGRAMMA

Adegem beleeft zijn winterkermis het 2de weekend van oktober.

Dit jaar valt die kermis echter samen met de gemeenteraadsverkiezingen.

Omdat twee activiteiten van het kermisprogramma in den Hoogen Pad doorgaan en er kieslokalen in den Hoogen Pad worden ingericht ontstond er een probleem voor de dansavond die oorspronkelijk voorzien was op zaterdag 13 oktober en voor het aperitiefconcert en het ribbetjesfestijn van de Verenigde Vrienden Adegem, die normaal op de zondag van de kermis worden georganiseerd.

De dansavond met Daniel De Craene (gratis inkom) wordt nu op zaterdag 6 oktober georganiseerd. Het aperitiefconcert en het ribbetjesfestijn van de VVA gaan nu door op zondag 7 oktober in den Hoogen Pad. Om de concurrentie met de gemeenteraadsverkiezingen te ontlopen verschuift de Papaver zijn kermisactiviteiten naar zaterdag 13 oktober.


TE IJVERIGE ZWERFVUILACTIE

TE IJVERIGE ZWERFVUILACTIE

Ieder jaar ruimen inwoners van de Ringbaan Zandakkers en Blekkersgat het zwerfvuil in hun straten op. Dit jaar lieten zij de zwerfvuildag samenvallen met de wereld opkuisdag.

Zij maakten van de gelegenheid gebruik om ook het zwerfvuil op het speelplein op te kuisen. Daar gingen zij net iets te ijverig aan het werk.

Zij laadden er verschillende paletten op die in de afvalcontainer terecht kwamen.

Op het einde van de actie werden de zwerfvuilopkuisers er attent op gemaakt dat die paletten geen zwerfvuil waren maar speelmateriaal voor de kinderen die naar het speelplein komen.

Omdat er door de gemeente toch regelmatig paletten kunnen geleverd worden mochten de paletten in de container blijven.


SPEELPLEIN ZANDAKKERS
OFFICIEEL GEOPEND

SPEELPLEIN ZANDAKKERS OFFICIEEL GEOPEND
Met het knippen van het dik touw opende minister Joke Schauvliege, daarbij geholpen door een kind dat het speelplein goed kent, het groen en avontuurlijk speelplein op de Zandakkers.

Tijdens de vakantie van 2009 werden de speelpleinwerkingen in Oost Vlaanderen uitgenodigd om een groen en avontuurlijk speelplein te ontwerpen. De winnaar van de deze prijskamp zou een subsidie krijgen om het ontwerp te laten uitvoeren.

Het ontwerp dat door de Adegemse speelpleinwerking en leden van het buurtcomité werd opgemaakt viel in de prijzen.

Het enthousiasme van de speelpleinwerking en de wijk Ringbaan -Zandakkers-Blekkersgat kreeg echter een ferme deuk toen zij tijdens de nieuwjaarsreceptie van 2010 te horen kregen dat de uitwerking van hun ontwerp en het aanleggen van het groen avontuurlijk speelplein meer dan het dubbele zou kosten dan de subsidie die werden toegekend.

Omdat er niet voldoende geld op de begroting voorzien was, werd door het schepencollege beslist om de aanleg van het speelplein in Adegem in fazen uit te voeren.

De aanleg van het amfitheater heeft het langst op zich laten wachten. Dat is pas sedert enkele maanden gebruiksklaar.

Het gemeentebestuur nodigde minister van leefmilieu Joke Schauvliege uit om, op de dag waarop in Vlaanderen Sing for the Climate werd gezongen, het speelplein officieel te openen.

Voordat zij het lint -dat voor de gelegenheid vervangen werd door een zware koord- doorknipte, overhandigde de minister aan de schepenen Lammertyn, Taeldeman en De Roo het pas van de pers gerolde boek met tips voor moderne speelpleinen.


SPORTDIENST EN SPORTRAAD HULDIGDEN CHRISTOPHE MOLINAROLLI

SPORTDIENST EN SPROTRAAD HULDIGDEN CHRISTOPHE MOLINAROLLI
Omdat hij wegens ziekte niet op de jaarlijkse laureatenhulde aanwezig kon zijn heeft de Sportdienst en de Sportraad Christophe Molinrolli, die goud won op de special Olympics 2012, donderdag een onvergetelijke hulde gebracht.

Ghristophe Molinarolli was er het hart van in dat hij de dinsdag van Maldegem kermis wegens ziekte in de Vierklaver in Adegem moest blijven, terwijl hij op het podium van de laureatenavond in de sporthal Van Cauteren verwacht werd.

Christophe is de sportiefste bewoner van de Vierklaver. Hij traint dagelijks en haalde al verschillende jaren goede resultaten op de special Olympics. Dit jaar kwam hij echter met een gouden medaille in het verspringen terug.

De sporter van de Vierklaver is ondertussen hersteld van zijn ziekte. Afgelopen donderdag stond een uurtje sporten met zijn vrienden van de Vierklaver in de sporthal Meos op het programma.

Christophe vond het raar dat zij niet met het gewone vervoer naar Meos werden gebracht. Hij werd volledig sprakeloos toen aan de ingang van Meos de rode loper lag uitgerold en al zijn vrienden bleven staan, wachtten en applaudisseerden toen de Gouden Christophe tussen een erehaag, gevormd door leden van de sportraad en de sportdienst, over de rode loper liep.

Van sporten is er donderdagvoormiddag niets in huis gekomen: het ganse gezelschap werd meegetroond naar de danszaal, waar Christophe gehuldigd werd.

Nadat hij zijn oorkonde en zijn geschenk had ontvingen werd het officieel gedeelte van de huldiging afgesloten met het Belgisch volkslied. Ondertussen stond in de cafetaria de taart op Christophe en zijn vrienden te wachten.

Het was voor Christophe de mooiste sportdag in zijn leven. Zijn huldiging is te bekijken op www.camob.be


't LOBBEKE HEEFT EEN NIEUWE BALLON

Voor Martin De Vlieger en het bestuur van tennisclub 't Lobbeke waren vrijdag en zaterdag bijzondere dagen: op de plaats waar in de nacht van 4 en 5 januari de indoor tennishal onder het gebeuk van de wind tegen de vlakte ging werd vrijdag een nieuwe ballon gebouwd. Zaterdag volgde de laatste controle.

't Lobbeke is er nu zeker van dat het zijn winterprogramma 2012 - 2013 in zijn eigen accommodatie kan afwerken.

Ondanks de tussenkomst van de verzekering heeft het vervangen van de ballon 't Lobbeke op grote kosten gejaagd.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home