www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 381 - Week 11 : van 13 tot 19 maart 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

't FOLKLOORKE VERBROEDERT

't FOLKLOORKE VERBROEDERT
't Folkloorke is klaar voor zijn jaarlijks verbroederingsweekend.

Vorig weekend was 't Folkloorke nog een van de smaakmakers van zowel de namiddag als avondstoet in Maldegem. Volgend weekend ontvangt het op zaterdag 19 maart vrienden en sympathisanten op zijn jaarlijks verbroederingsfeest in 't Sparrenhof in Eeklo.

Het verbroederingsfeest begint al op vrijdagavond. Dan verwelkomen de leden van 't Folkloorke de Tolmennekes uit het Nederlandse Wierden en CC Rot-Weiss uit het Duitse Lampertheim.

Zaterdag voormiddag laten de leden van 't Folkloorke hun buitenlandse gasten kennis maken met enkele van onze volksspelen. Zaterdagnamiddag gaan ze samen met leden van de Raad van elf op verkenning door het Meetjesland.

's Avonds is iedereen om 20u11 op de afspraak op het verbroederingsfeest in het Sparrenhof. Na een nachtje verbroederen bereiden de Tolmennekes en CC Rot-Weiss zich zondagvoormiddag voor op hun terugreis.


GROEN LICHT VOOR BOUW VAN NIEUWE KLINIEK

GROEN LICHT VOOR BOUW VAN NIEUWE KLINIEK
De Raad van bestuur van het AZ Alma had redenen om te feesten. Het kreeg begin deze maand de toestemming om zijn fusiekliniek in de Ringlaan in Eeklo te bouwen.

In juli 1998 zetten het Elisabeth Ziekenhuis Sijsele en de Heilig Hart kliniek Eeklo met de oprichting van een vzw de eerste stap naar een samenwerking die zou uitmonden in een fusie. Bijna 13 jaar later is het dossier voor de bouw van de fusiekliniek goedgekeurd door minister Jo Vandeurzen.

Toenmalig minister Mieke Vogels liet eind 1999 weten dat het gezamenlijk strategisch zorgplan van de beide klinieken door de minster pas zou worden goedgekeurd als er een fusie was. Op 1 juli 2006 werd de fusie ondertekend en vanaf 2 februari 2007 wordt gesproken van het AZ Alma met campussen in Eeklo en Sijsele.

Terwijl er werd onderhandeld met de hogere overheid over de erkenning en subsidiėring (75%) van de fusiekliniek, werkte de raad van bestuur van AZ Alma en het studiebureau al jaren aan het ontwerp van het ziekenhuis.

Op 15 en 16 september 2009 werden de plannen eerst aan het personeel en daarna aan het groot publiek voorgesteld. Via een film kon met al door het nieuw ziekenhuis wandelen.

In die periode werd ook de bouwaanvraag bij de stad Eeklo ingediend. In december 2010 is het dossier voor het eerst grondig besproken door VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds voor persoonsgebonden Aangelegenheden). Dat is de laatste stap voordat het dossier ter ondertekening aan de bevoegde minister wordt overgemaakt.

Na de doorlichting bleef het VIPA nog met enkele vragen zitten waarop de raad van bestuur van AZ Alma antwoorden gaf. Begin februari gaf het VIPA gunstig advies en een maand later zette minister Jo Vandeurzen zijn handtekening.

CIJFERS
Met de bouw van de fusiekliniek en de omgevingswerken in de Ringlaan is een investering van 200 miljoen euro (8 miljard Belgische frank) gemoeid. Daarvan wordt 25% betaald door het AZ Alma.

Het gebouw zal 7 verdiepingen tellen. Er zullen meer dan 110 dokters, 1200 medewerkers en 125 vrijwilligers werken. Omdat het project Europees moet aanbesteed worden zal het nog minstens 6 maanden duren voor de contracten aan de aannemers kunnen toegewezen worden.

De realisatie van het project zal vermoedelijk 60 maanden duren. De Campus Eeklo zal, eens de fusiekliniek operationeel is, worden overgedragen aan de stad Eeklo die er zijn sociale woonsite zal uitbreiden.

De campus Sijsele blijft een zorgmetropool. Het project dat vermoedelijk tegen 2020 klaar zal zijn krijgt Sanapolis als naam.


MALDEGEM BREIDT ZIJN M O P-TEAM UIT

MALDEGEM BREIDT ZIJN M O P TEAM UIT

Vorig jaar in november stelde het Maldegems OCMW zijn eerste M(aldegem) O(ntzettend) P(roper) team met zijn vespawagentje voor.

Door het succes van het team dat in eerste instantie de omgeving van het Warmhof, de markt en het sportterrein zuiverde van zwerf- en ander vuil en het convenant dat met de gemeente werd afgesloten zal het OCMW in het kader van zijn sociale tewerkstelling zijn M O P-ploeg met 2 teams en een begeleider uitbreiden.

Er werden ook 2 vespawagentjes besteld. In overleg met de gemeente, die 40.000 euro per jaar uittrekt voor de financiering van het project, heeft het OCMW het takenpakket van het M O S-team uitgebreid.

Het team zal in de toekomst onder meer ook instaan voor het maandelijks bedelen van de infokrant, de jaarlijkse afvalkalender en andere folders en informatie.

Het opruimen van het zwerfvuil langs de wegen en het reinigen van bushokjes en verkeersborden wordt ook in het takenpakket opgenomen.

Het OCMW en de gemeente hopen dat Maldegem er in de toekomst zo ontzettend proper zal bijliggen dat mensen die nu nog voor zwerfvuil zorgen hun leven beteren, waardoor de M O S-cel voor andere taken kan worden ingezet.


KLJ EN LANDELIJKE GILDE TE GAST IN TILIA MET "IK WAS JONG IN..."

KLJ EN LANDELIJKE GILDE WAS MET
Vier generaties namen in Tilia samen deel aan de quiz "Ik was jong in..." die door KLJ Adegem werd georganiseerd.

Om zijn quiz "Ik was jong in..." -het project waarmee KLJ Adegem een prijs won in een wedstrijd die door Cera werd uitgeschreven- uit te testen, vroeg de leiding van KLJ de medewerking de Landelijke Gilde en het Woon- en Zorgcentrum Tilia.

Het is een quiz waarbij de ploegen bestaan uit 4 leeftijdsgeneraties. De quiz bestaat uit 6 ronden waarin telkens een decennium (van 1950 tot 2010) centraal staat.

Iedere vragenronde bestaat uit 5 theorievragen en 5 doenvragen. Woensdagnamiddag waren KLJ en Landelijke Gilde te gast in Tilia. Na een korte kennismaking werden de ploegen samengesteld en konden de eerste vragen op deelnemers worden afgevuurd.

Het werd een gezellige namiddag waarvan zowel de jongste deelnemers, de leden van KLJ, als de oudste, de bewoners van Tilia, genoten.

Wie de quiz won was op het einde niet belangrijk. Het project heeft aangetoond dat jong en oud zich nog wel samen kunnen ontspannen. Voor de KLJ was het ook een gelegenheid om de plaatselijke afdeling van de Landelijke Gilde beter te leren kennen.

STEMMEN
KLJ Adegem kan met zijn project nog een prijs winnen. Cera zal foto's van de winnende projecten op zijn website zetten. Tussen 1 en 18 september kan iedereen zijn stem uitbrengen op een van de 100 projecten die bij Cera in de prijzen viel. Het project dat de meeste stemmen achter zijn naam krijgt wint de publieksprijs.


DOOR ADEGEM DORP FIETSEN KAN

DOOR ADEGEM DORP FIETSEN KAN
Vorige week werden in het gedeelte van Adegem Dorp tussen de verkeerslichten en het kruispunt met de Adegemse Kerkstraat de kasseien uitgebroken en herlegd

Zoals aangekondigd heeft de aannemer tijdens de schoolvakantie de kasseien in Adegem Dorp, tussen de het kruispunt met de N9 en het kruispunt met de Adegemse Kerkstraat, uitgebroken en herlegd.

Tijdens de werken werd ook dat gedeelte van Adegem-Dorp voor het verkeer afgesloten. De werken zijn daar afgelopen en de aannemer zal nu verder werken aan de andere kant van de straat.

De auto' s kunnen de eerste week nog niet van de N9 naar Adegem Dorp. Zij moeten nog altijd omrijden via de Hillestraat en de Schoolstraat. Fietsers en voetgangers kunnen echter zowel vanaf de N9 als vanaf de Kallestraat Adegem Dorp in en uit.


BJM BAKT KOEKEN EN BLIJFT ACTIEF

BJM BAKT KOEKEN EN BLIJFT ACTIEF
In 2 dagen hebben bestuursleden en sympathisanten van basketbalclub BJM 640 kg pannenkoeken gebakken.

Door de verplichte verhuis van de sporthal Van Cauteren naar Meos hebben de sportclubs die hun trainingen en wedstrijden in de sporthal Van Cauteren afwerkten niet alleen meer kosten (de huur van de zaal voor jeugdploegen was vroeger gratis) maar ook minder inkomsten: zij baatten in sporthal Van Cauteren de kantine uit.

De ploegen zoeken nu uit hoe zij de extra kosten en mindere inkomsten kunnen opvangen. Basketbalclub BJM heeft zich met nog meer inzet dan in het verleden ingezet voor zijn jaarlijkse pannenkoekenslag.

Vrienden en sympathisanten begonnen de zondag van carnaval om 8u met bakken. Toen zij maandag in de late namiddag de laatste pannenkoeken inpakten stond de teller op 640 kg pannenkoeken.

KAMPIOENEN
BJM is niet alleen kampioen in het bakken van pannenkoeken. De ploeg zal dit seizoen ook minsten 2 kampioenenploegen in zijn rangen hebben. Het bestuur en de spelers zijn dan ook niet te spreken over de leugens die momenteel over BJM verspreid worden.

Het gerucht dat BJM op het einde van dit seizoen zou ophouden te bestaan doet al een tijdje de ronde in onze gemeente.

"Na onze open- bestuursvergadering mochten wij nieuwe bestuursleden verwelkomen. Wij hebben hard gewerkt voor de pannenkoekenslag en 2 ploegen speelden kampioen. Wij hebben de afgelopen dagen 3000 flyers verspreid om jonge spelers aan te trekken en onze jeugdspelers maakten tijdens de namiddagstoet op carnaval in Maldegem promotie voor hun club."

"Een ploeg die er aan denkt om op het einde van het seizoen te stoppen doet zo iets niet" liet Tamara Van Landschoot ons namens het BJM bestuur weten.


MALDEGEM KRIJGT VORSTELIJK BEZOEK

Donderdag 17 maart brengen koning Albert en koningin Paola een bezoek aan Maldegem. Na hun bezoek aan het centrum (vanaf 10u30) brengt de koning een bezoek aan de drukkerij Verstraete op het industrieterrein. De koningin krijgt een rondleiding in het Woon en Zorgcentrum het Warmhof. Het bezoek wordt afgerond met een receptie in Meos.

Wie het vorstenpaar in het centrum wil zien moet er voor 9u30 zijn. Daarna wordt het traject waarlangs het vorstenpaar gaat hermetisch afgesloten.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home