www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 321 - Week 3 : van 17 tot 23 januari 2010

[ ARCHIEF ]

Onze nieuwspagina zit in een nieuw kleedje !

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

BUURTCOMITE EN SPEELPLEINWERKING VOELEN ZICH GEPAKT

Klik voor een grotere versie
Met zijn mededeling dat de vernieuwing van het speelplein op de Zandakkers voor een jaar is uitgesteld bezorgde schepen Geert De Roo de deelnemers aan de nieuwjaarsreceptie een koude douche.

Er heerste vorige week zondag een gezellige sfeer in de lokalen van de Zandloper, op de nieuwjaarsreceptie van de Ringbaan, Zandakkers en Blekkersgat .

Bij een natje en een droogje namen de inwoners uit de 3 straten hun tijd om elkaar een voorspoedig 2010 te wensen.

Voor Jan Bral, voorzitter van het buurtcomité is de nieuwjaarsreceptie de gelegenheid om even terug te blikken op de activiteiten die vorig jaar in de wijk werden georganiseerd en vooruit te kijken naar wat de inwoners van de Ringbaan, Zandakkers en Blekkersgat in 2010 aan initiatieven in hun wijk mogen verwachten.

Hij stelde met tevredenheid vast dat ook de gezinnen met kinderen steeds meer inpikken op de initiatieven die door het buurtcomité worden genomen.

Die kinderen werden door Jan Bral naar voor uitgenodigd om hun naam op een kaartje te schrijven en dat kaartje aan een van de wilgentakken in de receptiezaal vast te maken.

Klik voor een grotere versie
Vlijtig schreven de kinderen hun naam op het kaartje, dat blijvend aan de wilgentakken zal blijven hangen.

SUBSIDIE
Die wilgentakken werden geschonken aan de verantwoordelijken van de speelpleinwerking, die uitgenodigd waren op de nieuwjaarsreceptie.

Die wilgen zullen volgens Vic Blomme, verantwoordelijke van de speelpleinwerking op de Zandakkers, een plaatsje krijgen op het vernieuwde speelplein.

De speelpleinwerking van de Zandakkers had deelgenomen aan een wedstrijd om zijn speelplein groener en avontuurlijker te maken. Het waren de kinderen en de monitoren die samen een voorontwerp hadden uitgewerkt.

Dat voorontwerp werd nog voor het einde van de speelpleinwerking 2009 met een subsidie van 5000 € bekroond.

AANLEGGEN
In februari komen leerlingen van de Hogeschool Land en Tuinbouw uit Gent naar Maldegem om er samen met verantwoordelijken van de speelpleinwerking, het buurtcomité en de gemeente, het ontwerp te bespreken en verder uit te werken. Daarna is het aan de gemeente om het definitief ontwerp uit te voeren.

Volgens zowel de speelpleinwerking als het buurtcomité zou het groener en avontuurlijker speelplein bij het begin van de speelpleinwerking 2010 officieel in gebruik worden genomen.

VOLGEND JAAR
Nadat zowel Jan Bral als Vic Blomme, als verantwoordelijke van de speelpleinwerking, nog even hadden stilgestaan bij het ontwerp werd Geert De Roo, de enige aanwezige schepen op de receptie, gevraagd naar de manier en timing waarop de gemeenten de realisatie van het ontwerp ziet.

Toen de mensen te horen kregen dat de heraanleg van het speelplein en zijn omgeving naar volgend jaar werd verschoven werd het plots stil in de zaal en verdween de gezellige stemming die er tot dan toe heerste.

Volgens schepen De Roo is het ontwerp voor de vernieuwing van het speelplein op de Zandakkers pas eind vorige jaar voor het eerst op het schepencollege behandeld.

Op dat moment was de begroting voor 2010 al opgemaakt. De schepen schat dat het uitvoeren van dit plan meer dan 25.000 € zal kosten. Daar is in 2010 geen geld voor voorzien.

Het schepencollege staat volgens Geert De Roo achter het plan en zal het volgend jaar uitvoeren. Hij merkte ook nog op dat de wijzigingen aan het terrein zo ingrijpend zijn dat er voor die werken een vergunning moet aangevraagd worden.

Om die vergunning te krijgen moet er ook een procedure die tijd in beslag neemt gevolgd worden.

REACTIE
Met ingehouden woede vroegen zowel de verantwoordelijke van de speelpleinwerking als het buurtcomité zich af of er dan geen communicatie is tussen de leden van het schepencollege.

Vervolg »»

( Vervolg )

Volgens de mensen van de speelpleinwerking was schepen Valerie Taeldeman al op het einde van de speelpleinwerking 2009 op de hoogte van het ontwerp, de subsidie die binnengehaald werd en de timing van de realisatie die vooropgesteld werd.

De inwoners van de Ringbaan, Zandakkers en Blekkersgat hadden meer dan een hapje en een drankje nodig om deze koude douche te verwerken.


ROLAND DE VUSSER IS KLAAR VOOR DE ELFSTEDENTOCHT

Klik voor een grotere versie
De afgelopen weken heeft Roland De Vusser extra getraind om, als de Elfstedentocht in Noord Nederland doorgaat, te kunnen deelnemen aan de meer dan 200 km lange schaatsmarathon.

Naarmate in Nederland de geruchten over de mogelijke organisatie van de Elfstedentocht toenamen steeg ook de spanning in de Mezenlaan 7 in Adegem.

Roland De Vusser is 64 jaar en houdt van wintersporten. Tot voor kort gingen hij en zijn echtgenote jaarlijks skiën.

Roland bindt ook al tientallen jaren regelmatig de ijsschaatsen aan. In 1963 gleed hij al met vrienden over het Schipdonkkanaal.

Hij heeft de afgelopen jaren ook deelgenomen aan de Zwinstedentocht en de Weiseree-happening. Daar schaatste hij voor het eerst meer dan 110 km.

Samen met andere leden van de Yeti-Schaatsclub heeft hij zich ook ingeschreven om deel te nemen aan de Elfstedentocht.

Er is een lijst met de namen van 12000 mensen die een vaste startvergunning hebben. Roland en zijn vrienden hebben een plaats op de lijst waarop 16000 mensen staan met een startkans.

Van die lijst mogen er bij iedere organisatie 8000 mensen deelnemen. Iedereen die op de lijst staat weet dat hij om de 2 jaar mag deelnemen als er beslist wordt om de Elfstedentocht te laten doorgaan.

TRAINEN
Roland is altijd sportief geweest maar sinds hij met brugpensioen is bindt hij regelmatig de ijsschaatsen aan. Als voorbereiding op de elfstedentocht dreef hij zijn baantjesrijden in de Yeti in Eeklo op en trok hij met clubleden ook naar een ijspiste in Breda.

De afgelopen weken heeft hij dank zij de koudegolf ook de kans gekregen om meerdere uren op natuurijs te schaatsen.

Die extra trainingen zijn nodig. Roland rekent er op dat hij om de Elfstedentocht uit te rijden minstens 12 uren zal nodig hebben.

Naast de bevoorradingsposten die de inrichters organiseren zal zijn echtgenote hem op verschillende plaatsen op de omloop met extra bevoorrading opwachten.

DOOI
Bij ons stijgen de temperaturen boven het vriespunt in het hoge noorden van Nederland schommelt de temperatuur rond het vriespunt.

Als het er niet harder gaat vriezen wordt de kans steeds kleiner dat de Elfstedentocht dit jaar verreden worden.

Roland blijft ondertussen verder trainen en hoopt dat hij op een dag bericht krijgt dat hij zich naar een van de inschrijvingslokalen mag begeven om zijn startnummer af te halen.


DEELNEMEN AAN CARNAVAL

Carnaval in Maldegem heeft de wind in de zeilen.

De nieuwe Prins Carnaval wordt op zaterdag 30 januari tijdens een jubileumfeest in den Hoogen Pad officieel voorgesteld.

Op vrijdag 12 februari organiseren alle scholen in Maldegem en zijn deelgemeenten hun carnavalsfeest.

De carnavals-orden van Maldegem en Adegem spreken onder elkaar af zodat er in iedere school toch een delegatie van de carnavallisten aanwezig is.

Het staat nu al vast dat er voor de kinderstoet die op zondag 14 februari vanaf 15u30 door Maldegem trekt meer belangstelling is bij de jeugd dan de vorige jaren.

Ook voor de 44ste avondstoet komen de inschrijvingen vlot binnen. Die stoet vertrekt om 19u30.

Daardoor krijgen ook de praalwagen die 's namiddag aan de kust meerijden in de stoet om naar Maldegem te komen.

Inschrijven voor een van de stoeten of de reclamestoet kan nog bij De Raad van Elf, Halledreef 30 9990 Maldegem.


PAROCHIAAL CENTRUM IS TIJDELIJK KLASLOKAAL

Net op het moment dat ze de verwarming het meest nodig hebben zijn in de Papaver de 4 accumulatoren in het 3de leerjaar van juffrouw Annelies Lammertyn uitgevallen.

Omdat lesgeven en krijgen in een lokaal waar de temperatuur met moeite de 10 graden haalt onmogelijk is moest directeur Ginneberge op zoek naar een tijdelijk alternatief.

"Er moet in die klas nieuwe verwarming komen. Omdat wij voor deze vernieuwing met subsidie willen realiseren moesten wij eerst een dossier opgemaakt worden.

Gelukkig mogen wij voor de tijd dat er geen verwarming in het klaslokaal is gebruik maken van het parochiaal centrum. Juffrouw Annelies geeft daar les" legde directeur Ginneberge uit.

De school houdt uiteraard rekening met de andere verenigingen die wekelijks over dag in het parochiaal centrum samenkomen.

Als het om kleine groepen gaat kunnen zij in en van de klaslokalen van de Papaver terecht. Als het om grotere groepen gaat verhuist het 3de leerjaar voor een namiddag naar de turn- en feestzaal van de school.

Directeur Ginneberge hoopt dat de problemen vlug opgelost geraken zodat de kinderen opnieuw in hun vertrouwde lokaal les kunnen volgen.


HEULENDONK KLONK OP HET NIEUWE JAAR

Klik voor een grotere versie

Meer dan 120 mensen uit Heulendonk en omgeving zakten vorige week zondagvoormiddag af naar de loods van de familie Van de Kerckhove.

Het feestcomité Heulendonk zorgde ervoor dat zij bij een hapje en een drankje nieuwjaarswensen konden uitwisselen. De frietjes waren erg in trek.

Klik voor een grotere versie
De sloebers van Heulendonk hadden weinig tijd om in de loods te genieten van de hapjes. Zij genoten meer van een glijpartij op hun ijsbaan.


KVK ADEGEM ZAMELT PAPIER EN KARTON IN

Om zijn kas te spijzen wil het jeugdbestuur van KVK Adegem u van uw oud papier er karton afhelpen.

Op de parking achter het voetbalveld in de Waleweg staat een container opgesteld waarin u, liefst in pakken gebonden, papier en karton kan deponeren.

Hoe mee papier en karton er aangebracht wordt hoe meer middelen het jeugdbestuur heeft om de opleiding van de jeugd te financieren.


VERBREDING SCHIPDONKKANAAL NOG NIET AFGEBLAZEN

Ondanks de afkeuring van het Plan MER door het departement leefmilieu van de Vlaamse regering heeft minister van openbare werken Hilde Crevits het plan van het Seine Schelde West project nog niet opgeborgen.

Tijdens een commissievergadering van mobiliteit en openbare werken heeft de minister de afkeuring van het Plan MER in het Vlaams parlement toegelicht. Die afkeuring is voor haar geen reden om het dossier nu al af te blazen.

Het plan wordt teruggestuurd met het verzoek om, rekening houdende met de door het departement gemaakte opmerkingen, het Plan MER te herzien.

Er werd ook een werkgroep opgericht om de ontsluiting van Zeebrugge te bekijken. Die werkgroep moet volgens de minister ook rekening houden met de aangereikte alternatieven.

Voor de tegenstanders van het project is het aan de reactie van de minister te zien dat zij het project met daarin de verbreding van het Schipdonkkanaal er wil doordrukken.

Net als bij de aanvraag van het eerste Plan MER zegt ze nu opnieuw dat ze de knoop zal doorhakken als het Plan MER en de nieuwe werkgroep met hun werk klaar zijn.


GESTOLEN GSM

Vorige week maandag kon je in het centrum van Maldegem voor een prikje een gsm kopen.

Handelaars die het verdacht handeltje in de mot hadden verwittigden de politie.

Het bleek om toestellen te gaan die in Nederland gestolen waren. De politie handelt het dossier verder af.

UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home