www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
 

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 319 - Week 1 : van 3 tot 9 januari 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

ADEGEMS VOLKSTHEATER ORGANISEERT TALENTENJACHT

Dit jaar viert het Adegemse volkstheater zijn 50 jarig bestaan. In het kader van de viering van zijn gouden jubileum onthult het AVT op zaterdag 9 januari om 16u aan de zaal D'Havé waar het amateurtoneelschap de basis van zijn succes legde, een plaket.

Nog in het kader van zijn 50jarig bestaan organiseert het Adegems toneelgezelschap onder de banier van talententent een talentenjacht.

Met die talentenjacht hoopt het AVT talent te ontdekken dat mee aan de toekomst van het gezelschap zal bouwen.

Tijdens de toneelcursus waarvan de eerste les op 11 februari in het lokaal van het AVT in de Ringbaan 38 in Adegem doorgaat, krijgen jongeren vanaf 14 jaar de gelegenheid om onder de leiding van Marijke De Winne lesgeefsters aan de kunstacademie in Eeklo, de kans om hun acteertalent te ontdekken of verder te ontwikkelen.

De cursus wordt op 15 en 16 april afgesloten met een optreden in den Hoogen Pad. Wie aan de cursus wil deelnemen, schrijft zich voor 1 februari in op [email protected].

Het aantal deelnemers is beperkt. Deelnemen aan de cursus kost 20 €.

Dat bedrag kan overgeschreven worden op de rekening van het Adegems volkstheater 961-1912228-62.


NIET IEDEREEN WIL SERVICEFLATS IN DE PASTORIJ


Nu het een erfpacht heeft voor de pastorij kan het OCMW beginnen aan de samenstelling van het dossier om de Adegemse pastorij tot serviceflats om te bouwen.

Nadat pastoor Adrien Dhooghe uit Adegem vertrok en het vaststond dat Adegem geen inwonende pastoor meer zou krijgen, werd ook de gebruiksovereenkomst die bestond tussen de gemeente Maldegem, eigenaar van het gebouw, en de Adegemse kerkfabriek opgeheven.

De denkpiste om van de pastorij de nieuwe buitenschoolse opvang te maken werd snel verlaten. Het idee om de pastorij onder het beheer van het OCMW om te bouwen tot serviceflats kon echter wel op de instemming van het schepencollege rekenen.

ERFPACHT
Om van de pastorij serviceflats te maken moet het OMCW over het gebouw beschikken.

Het schepencollege stelde tijdens de raadszitting van december voor om de pastorij in erfpacht te geven aan het OCMW zodat het OMW het dossier voor de verbouwing kan opstarten.

De OGP/NV-A fractie zag de erfpacht niet zitten. Jason Van Landschoot vindt het niet normaal dat de gemeente het gebouw gratis ter beschikking stelt van het OCMW.

De liefde kan volgens de heer Van Landschoot niet van een kant blijven komen.

Hij verwees daarmee naar het negatief antwoord dat hij eerder dit jaar kreeg van de voorzitter van het OCMW om het terrein waarop het vroegere St. Elisabethrusthuis stond en de aanpalende percelen gratis af te staan aan de gemeente om er sociale woningen op te bouwen.

Ook zijn fractiegenoot Freddy Boels zag de verbouwing van de pastorij tot serviceflats niet zitten.

Hij haalde zijn voorstel uit het recent verleden, om van de pastorij een gemeentelijk dienstencentrum te maken, opnieuw uit de kast.

Die argumenten waren niet voldoende de meerderheid van gedacht te doen veranderen.


GEEN GRATIS BETONSTRAATSTENEN MEER

Op 3 februari 1999 besliste de gemeenteraad dat de inwoners van Maldegem en de deelgemeenten bij de gemeente gratis betonstraatstenen konden aanvragen voor de aanleg van hun oprit.

Na 10 jaar heeft de gemeente, volgens de uitleg in een informatie in het kader van besparingsmaatregelen, besloten om die beslissing in te trekken.

Vanaf 1 januari 2010 worden geen betonstraatstenen gratis ter beschikking gesteld.

VLAANDEREN ZINGT KERST BRACHT BIJNA 500 EURO OP


Op tweede kerstdag namen 250 mensen in de St. Adrianuskerk deel aan Vlaanderen zingt Kerst, een initiatief van het Davidsfonds dat kon rekenen op de medewerking van het koor Canticorum.

De deelnemers aan de samenzang hebben niet alleen gezongen, samen brachten zij ook nog bijna 500 € bijeen. Dat bedrag wordt geschonken aan de vzw Poverllo.

Uit de reactie van verschillende leden van het koor kon worden opgemaakt dat zij ook volgend jaar aan een gelijkaardige samenzang willen meewerken.


NOG GEEN BESLISSING OVER WINDMOLENS OP HET INDUSTRIETERREIN

Op 26 november zou de bestendige deputatie een beslissing nemen in het beroep van de feitelijke vereniging Madewind tegen de weigering van de bouwvergunning voor de bouw van 3 windmolens op het industrieterrein.

Zowel bedrijven op het industrieterrein en mensen die in de omgeving van het industrieterrein wonen blijven zicht tegen de komst van de windmolens verzetten. De bestendige deputatie houdt zijn beslissing in beraad.

Hoewel het niet met zoveel woorden gezegd wordt, wacht de bestendige deputatie van Oost Vlaanderen met haar beslissing tot minister Joke Schauvliege een uitspraak heeft gedaan in het beroep dat Madewind heeft aangetekend tegen de weigering van het provinciebestuur van Oost Vlaanderen om de milieuvergunning voor de windmolens af te leveren.

Ook de minister heeft in 2009 geen beslissing genomen. Zowel Madewind als de tegenstanders van de windmolens blijven in de onzekerheid leven.


NOG GEEN CONCRETE PLANNEN VOOR OCMW GRONDEN


Krijgen de OCMW gronden in 2010 een nieuwe bestemming?

Nadat in november 2007 de inwoners van het Elisabethrusthuis naar het Woon en Zorgcentrum Het Warmhof in Maldegem verhuisden werd in 2009 zoals aangekondigd het Elisabethrusthuis met de grond gelijk gemaakt.

Volgens de OGP/NV-A fractie gebeurde dat veel te snel en kon het gebouw mits enkele aanpassingen voor andere doeleinden gebruikt worden.

OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche merkte op dat het OCMW geen vergunning en subsidies meer kreeg om aanpassingswerken aan het gebouw uit te voeren.

Het staat voor de OCMW voorzitter vast dat het OCMW in Adegem een antenne moet behouden. In welke vorm die antenne zal bestaan is nodig niet duidelijk.

Die gronden volledig laten opgaan in sociale woningen is voor het OCMW geen optie.

Er wordt ook gesproken over de uitbreiding van de Vrije Basisschool en een wooncomplex voor MS patiënten.

Concrete plannen zijn er nog niet omdat de gronden volgens het gewestplan niet allemaal in de bouwzone liggen.

Daarom moet er eerst een Ruimtelijk Uitvoeringsplan gemaakt worden waardoor alle gronden in de bouwzone liggen.

Wanneer dat plan wordt goedgekeurd staat nog in de sterren geschreven.


MALDEGEM SCHAFT SUBSIDIES OP ZONNEPANELEN AF

Op 27 november 1996 besliste de Maldegemse gemeenteraad om een eenmalige subsidie van 250 € toe te kennen aan de inwoners die zonnepanelen plaatsten.

Tijdens de raadszitting van december 2009 heeft de gemeenteraad beslist om die subsidie vanaf 1 maar 2010 af te schaffen.

Mensen die ondertussen al een aanvraag voor de subsidie hebben ingediend kunnen, als hun dossier in orde is nog van de subsidie genieten.

Volgens burgemeester Johan De Roo komt er een nieuwe subsidie voor personen die aan hun woning aanpassingswerken uitvoeren om energie te besparen.

Diëgo Smessaert (Groen!) begreep niet dat de gemeente een subsidie reglement afschaft nog voor zijn opvolger is opgemaakt.


TIM SMOLDERS TE GAST BIJ MINIVOETBALLENDE JEUGD

Tim Smolders, de speler van A A Gent vracht vorige week een bezoek aan de 125 jongeren die deelnamen aan de jaarlijkse minivoetbalstage die door de sportdienst werd georganiseerd.

De sympathieke AA Gent speler die in Maldegem woont, had voor iedere jongere een poster van AA Gent.

Zeventig van de deelnemers aan de minivoetbalstage woonden als afsluiter van hun stage dinsdagavond de wedstrijd tussen Cercle Brugge en Standaard bij.


NIEUWE TARIEVEN OP HET CONTAINERPARK

Maldegem heeft zijn tarieven op het containerpark aangepast. De laatste dagen van 2009 was het dan ook meestal aanschuiven aan de inrit van het containerpark.

Vooral de zones Medium (groenafval + aanverwanten) en High (brandbaar restafval, golfplaten, gemengd bouwafval, houtafval en vastglas) werden drukker bezocht dan de vorige dagen en weken.

Het goede nieuws is dat de 25 euro waarover iedere gezin per jaar voor het aanvoeren van afval op het containerpark kreeg behouden blijft.

In de nieuwe regeling is, er zowel in het gebruik de knoppen 1 - 2 of 3 bij het binnenrijden van de zones Medium en High, als in het bedrag dat bij ieder bezoek aan een van die beide zones van uw rekening bij de gemeente gaat, een wijziging.

CIJFERS
Vroeger moest je voor beide zones op knop 1 drukken als je maximum 0,5m³ afval mee had.

Knop 2 moest gebruikt worden door degene die tot 1,5m³ afval aanvoerden.

Wie tussen 1,5m³ en de maximum toegelaten hoeveelheid (3m³) meebracht naar het containerpark moest op knop 3 drukken.

De enige knop aan beide zones die slijtage vertoont is knop 1.

In de nieuwe regelingen staat knop 1 voor maximum 1m³ afval, Knop 2 staat voor 1 tot 2m³ afval.

Wie tussen 2 en 3m³ afval aanvoert moet op knop 3 drukken.

Raadsleden van zowel meerderheid als oppositie drongen er op aan dat er op het gebruik van de juiste knop meer controles zouden gebeuren.

Ook de tarieven zijn aangepast. Wie in medium op knop 1 drukte zag vroeger 1 euro van zijn rekening gaan. Vanaf 1 januari wordt dat 3 euro.

Bij knop 2 gaat het tarief van 2 naar 6 euro en bij het gebruik van knop 3 gaat het van 4 naar 9 euro.

Bij de zone High gaat het tarief van knop 1 van 2 naar 5 euro. Knop 2 stond vroeger voor 6 euro. Dat wordt nu 10 euro.

Bij een druk op knop 3 ging er vroeger 12 euro en nu 15 euro van de rekening.

Uit het verslag van 2008 blijkt dat er 4.681.340 kg gras en groenafval, 2.619.560 kg steengruis, gronden bouw en sloopafval en 1.101.760 kg brandbaar restafval werd aangeleverd.

De kostprijs aan de gemeente voor het verwerken van het afval (zonder de personeelskosten) bedraagt 317.033,91 Euro...


 
Home
Home