De week van Pol Veirman
Zevende jaargang - n° 318 - Week 52 : 27 december tot 2 januari 2010


AFSCHEID VAN WILLY WILLEMS

Op tweede kerstdag namen familie en vrienden in de Sint Adrianuskerk afscheid van Willy Willems.
Willy is op zaterdag 18 december in zijn woning in de Staatsbaan in Adegem overleden.

Adegem zal Willy Willems blijven herinneren als de man die samen met zijn echtgenote een kleine kleermakerswinkel begon in de Oude Staatsbaan en die uitbouwde tot een tot ver buiten Adegem gekende kledingszaak Willems Kledij.

Willy heeft het niet alleen als zakenman gemaakt. Hij was zolang zijn gezondheid het hem toeliet actief in het verenigingsleven.

Gedurende jaren was hij voorzitter van een bloeiende Adegemse afdeling van UNIZO. Wielerliefhebbers hebben goede herinneringen aan Willy als voorzitter van de Wielerclub Meetjesland.

Als paardenliefhebber was hij eerst voorzitter en daarna erevoorzitter van Ruiterij ter Heule. Zelfs toen het bergaf ging met de gezondheid was Willy nog samen met zijn vrienden regelmatig te zien waar het eerste elftal van KVK Adegem speelde.

Hij was gedurende jaren eerst bestuurslid en daarna voorzitter van de voetbalploeg.

Zijn familie en vrienden wisten dat hij de strijd tegen zijn ziekte niet kon winnen. Toch is hij hen ontvallen op een moment dat niemand het verwachtte.

Dat Willy veel vrienden had bewees de massa mensen die hem zaterdag in de St. Adrianuskerk een laatste maal gingen begroeten.

 


OCMW STARTTE WINTERNOODPLAN

Bij de hevigste winterprik van vorige winter startte OCMW Maldegem, met medewerking van vrijwilligers, een winternoodplan.

Ook deze winter heeft het OCMW bij de vroege winterprik een winternoodplan voor senioren ( 65 plussers), zieken en gehandicapten die geen beroep kunnen doen op hulp van familie of buren, een winternoodplan opgestart.

De hulp wordt nu niet geboden door vrijwilligers maar door de mensen van de OCMW klusjesdienst.

Naast het doen van boodschappen ( medicatie en levensnoodzakelijke goederen) is nu ook het verrichten van kleine klusjes zoals het sneeuwvrij maken van het voetpad in de winterhulp opgenomen.

Het winternoodplan geld niet alleen voor de voorbije winterprik Het plan blijft de ganse winter van kracht.

BETAALKAART

Wie beroep wil doen op het winternoodplan moet zich een stripkaart ter waarde van 6,35 euro aanschaffen. Die kan bij de dienst thuiszorg op het groene nummer 0800-99 724 aangevraagd worden.

De streepkaart in onderverdeeld in vier tijdsblokken. Het doen van boodschappen duurt niet altijd een uur.

Wie voor 12u telefoneert om beroep te doen op het winternoodplan zal nog dezelfde dag geholpen worden.

Wie na 12u belt moet er rekening mee houden dat die hulp er pas de volgende dag komt. Voor meer informatie over het winternoodplan kan ook contact opgenomen worden met het algemeen nummer van het OCMW 050-72.72.10 of met het nummer 0800-96.524 van het sociaal huis.

 


IN DE STRIEPE BLEEF HET LANGER GLAD

Terwijl de meeste straten in Adegem er al goed berijdbaar bijlagen, lag het in de Striepe nog spiegelglad.

Schepen van openbare werken Noel Wille bevestigde tijdens de gemeenteraadszitting van vorige woensdag dat de strooiwagens maandag bij gebrek aan strooizout niet konden uitrukken.

Omdat er zoveel steden en gemeenten een gebrek aan strooizout hadden, kon de Maldegemse bestelling pas tegen dinsdagmorgen geleverd worden.

Naast de twee strooiwagens rukte toen ook de kleine strooiwagen en een sneeuwploeg uit om fietspaden sneeuw- en ijsvrij te maken.

Als burger moet je er voorzorgen dat het voetpad voor uw deur ijs- en sneeuw vrij is.
Zelfs in Adegem-Dorp nam niet iedereen het zo nauw met de regel.
De school was niet de enige die in de fout ging

Na de afhandeling van de punten van de dagorde legde schepen Wille nog eens het strooiplan uit dat Maldegem volgt.

Volgens dat plan worden eerst de grote invalswegen en de leefkernen gestrooid. In de tweede fase woorden de wijken gestrooid. Daarna komen de minder druk bereden straten aanbod.

Terwijl de Adegemse raadsleden tevreden waren over de manier waarop de gladde wegen in Adegem waren aangepakt vroeg Wilfried De Metsenaere (VB) zich af of de strooidiensten de Striepe niet wisten liggen.

Volgens informatie die hij kreeg van mensen uit die straat was de strooiwagen daar nog niet gepasseerd.

Met de informatienota van de technische dienst in de hand verzekerde schepen Wille raadslid De Metsenaere dat de strooiwagen minsten tweemaal maar mogelijks drie of viermaal in de Striepe was geweest. Voor de blijvende gladheid in de Striepe had de schepen geen verklaring.

 


NIEUWE GEZICHTEN IN HET OCMW

Stefan Lamotte nam woensdag voor huis Wallyn de dossiers van het OCMW over van Lieve Blondeel.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd Lieve Blondeel die voor NV- A op de lijst OGP stond door die fractie naar het bestuur van het OCMW gestemd.

Binnen de partij was er een afspraak dat zij na drie jaar de fakkel zou doorgeven aan lijstgenoot Stefan Lamotte.

Als lid van het vast bureau was Lieve nauw betrokken bij de besluitvorming van de raad van het OCMW. Zo heeft zij de laatste fase van de realisatie van het Warmhof meegemaakt en was zij ook betrokken bij de uitbreiding van de thuiszorg door het OCMW.

"Ik heb de afgelopen drie jaar niet alleen hard gewerkt maar ook veel bijgeleerd. Ik heb ook ervaren dat de besluitvorming binnen het OCMW op een andere en meer menselijke manier tot stand komt dan in de gemeenteraad.

Ook al verschilden wij soms van mening over een bepaald punt, wij wisten van elkaar dat wij allemaal voor hetzelfde goede doel aan het werk waren" vertelde Lieve ons net voor ze haar dossier aan Stefan Lamotte doorgaf.

Zij had het moeilijk met het afscheid. Zij zal zowel de vergaderingen van het vast bureau als van de raad van het OCMW missen.

Achteraf vindt zij dat een opdeling van een mandaat in tweemaal drie jaar niet goed is voor het beleid. Zij heeft zelf ondervonden dat je pas goed je draai in het bestuur heb gevonden als het doorgeven van het mandaat als snel naderbij komt.

TERUG

Paul Ginneberge (CD&V ) neemt vanaf 1 januari in de raad van het OCMW de plaats in.

Na een afwezigheid van drie jaar keert Pol Ginneberge terug in de politiek. Bij de gemeenteraadverkiezingen van 1976 stond hij voor het eerst voor de CD&V (toen nog CVP) op de lijst.

Hij werd vlot verkozen en bleef gedurende 30 jaar in de gemeenteraad zetelen. Bij de verkiezingen van 1976 verloor hij zijn zitje in de gemeenteraad.

Hij was toen teleurgesteld toen omdat zijn partij hem geen zitje in het OCMW gaf

Paul Ginneberge stond als tweede opvolger bij het OCMW. Van de heer De Cuypere was geweten dat hij na drie jaar een punt achter zijn lange politieke loopbaan zou zetten.

Omdat de eerste opvolgster Mia Mouton niet meer in Maldegem woont, komt Paul Ginneberge eerder onverwacht maar met de glimlach terug in de politiek.

Hij zal zich naast zijn zitje in de raad ook inzetten in de werkgroep bejaardenbeleid.

 


EEN VOLLE KERK VOOR VLAANDEREN ZINGT KERST

Onder de leiding van dirigent Jan Wauters nam het koor Canticorum in de St. Adrianuskerk
250 deelnemers aan Vlaanderen zingt kerst op sleeptouw.

De vrees van Piet Blomme dat hij met 250 programmaboekjes van Vlaanderen zingt Kerst (een initiatief van Davidsfonds nationaal) een te grote voorraad had gevraagd, bleek ongegrond.

Er zijn in onze gemeente nog duidelijk veel mensen die houden van kerstliederen en die ook zelf graag zingen.

Toen even over 16u het eerste kerstlied werd aangegeven waren bijna alle programmaboekjes weg. De mensen waren duidelijk niet gekomen om te luisteren maar om mee te zingen.

Uit de reacties die wij achteraf sprokkelden bleek dat zowel de leden van het koor, het Davidsfonds, als ook de mensen die op Vlaanderen zingt kerst waren afgekomen, genoten hadden van het uurtje samenzang.

Een initiatief dat voor velen volgend jaar voor herhaling vatbaar is.

 


POLITIE EXTRA ALERT TIJDENS DE EINDEJAARSPERIODE

Ondanks de extra alcoholcontroles die tijdens de BOB campagne worden uitgevoerd vindt de Maldegemse politie tijdens de eindejaarsperiode ook nog de tijd om nadrukkelijker aanwezig te zijn in de omgeving van handelszaken.

Met die extra patrouilles wil de politie in de eerste plaats mensen die met minder eerlijke bedoelingen de handelszaken bezoeken te ontmoedigen.

Daarnaast heeft zij ook tijdens haar bezoek aan de handelszaken ook nog tips voor de bedrijfsleiders om ook tijdens de drukste perioden diefstal en fraude in hun zaak te voorkomen.

 


KERSTFEEST BIJ NOOD ZOEKT TROOST

Zaterdagnamiddag zaten de leden van K V G Groot Maldegem rond de feesttafel in den Hoogen Pad.

Naast een muziekaal optreden stond ook koffie en gebak op het programma. Het werd opnieuw een gezellige KVG namiddag.

 


VLA – ROM ZOEK GASTGEZINNEN

Ook tijdens de koude kerstperiode vergeet de vzw VLA – ROM zijn Roemeense hulpbehoevende vrienden niet.

Samen met haar partners zorgt zij er in Casa Coppi voor dat vooral mensen die overdag in armoede op straat leven een behoorlijke maaltijd hebben.

De vzw heeft ondertussen ook al de vakantieperiode voor volgend jaar vastgelegd. Er zijn 70 Roemeense kinderen die hopen om tussen 14 juli en 15 augustus in een gastgezin in Vlaanderen te kunnen wonen.

Mensen die belangstelling hebben om een van die Roemeense kinderen een zorgenloze vakantie te bezorgen, kunnen contact opnemen met Jacques Braet op het nummer 0497-34.79.79 of via [email protected]

 


DUIVEN IN DE KIJKER

Ondanks het winterweer zakten ook dit jaar veel duivenmelkers op kerstdag naar het André Trensonstadion af om er de kampioenenduiven van enkele gekende duivenmelkers te bewonderen.

Na een wandeling langs de ongeveer 50 duiven vonden de duivenmelkers elkaar terug bij een warm- of frisdrankje. Daar werden de resultaten van het voorbije seizoen en de aan gang zijnde kweek druk besproken.

 


MALDEGEM HAALT OPNIEUW HET NIEUWS MET CANNABIS

Nadat op 9 november op sluikstorten langs het Schipdonkkanaal en in de Rokalseide, cannabisplanten en materiaal om cannabis te kweken gevonden werd, kwam Maldegem vorige week opnieuw in het nieuws met Cannabis.

Nu werd in de Urselweg een cannabisplantage ontdekt waarin ongeveer 150 plantjes stonden. Het was de Maldegemse politie die samen pet de federale politie en een drugshond in de loods in de Urselweg binnenvielen.

In het kader van hetzelfde onderzoek werd ook in Knesselare een huiszoeking verricht. Daar werden een twintigtal plantjes gevonden en ook vijf kg cannabis die klaar was voor de levering.

Er werden twee aanhoudingen verricht. De beide personen werden na ondervraging onder voorwaarden vrijgelaten.

Er is volgens de politie geen verband tussen het ontmantelen van de cannabisplantage en het sluikstort dat in november werd ontdekt.

 


Het Adegem.net team wenst al zijn lezers prettige feestdagen toe.

 

Home
Home
 
Made in France