De week van Pol Veirman
Zevende jaargang - n° 317 - Week 51 : 20 december tot 26 december 2009


EEN VROEG KERSTGESCHENK
VAN MINISTER CREVITS

Schepen van openbare werken Noel Wille was aangenaam verrast toen een parlementaire nota van minister Hilde Crevits binnenliep met de bevestiging dat de rotonde op de N9 ter hoogte van de Hillestraat in Adegem in het investeringsplan van 2012 werd opgenomen.

De nieuwe sporthal in de Bloemestraat, en de lichten of een rotonde op de N9 ter hoogte van de Hillestraat, zijn twee dossiers waarin schepen Noel Wille de afgelopen jaren veel tijd en energie heeft gestoken.

De beide dossiers zullen gerealiseerd worden als hij als schepen geen bevoegdheid meer over deze dossiers heeft.

Ondanks de middenbermen die op de N9 zijn aangelegd blijft het kruispunt van deze gewestweg met de Hillestraat gevaarlijk.

In de tijd dat Adegem nog een zelfstandige gemeente was, werd er door het toenmalig gemeentebestuur een oplossing voor dat gevaarlijk kruispunt gevraagd.

Na de fusie werd door het gemeentebestuur van Maldegem het dossier van het kruispunt nog meermaals op de tafel van het ministerie van openbare werken gelegd.

Dat ministerie had echter geen oor voor het plaatsen van verkeerslichten of het aanleggen van een rotonde op dat kruispunt. Ook niet nadat er naast enkele ongevallen met gekwetsten ook een ongeval met dodelijk afloop gebeurde veranderde die houding niet.

STREEFBEELD

Toen het dossier van het nieuw streefbeeld van de N9 tussen Gent en Sijsele door het Vlaams Gewest werd opgestart, en de steden en gemeenten langs de N9 hun voorstellen mochten indienen, haalde Maldegem opnieuw het dossier van de rotonde ter hoogte van Hillestraat van onder het stof.

De rotonde werd evenveel keer in de studie van het nieuw streefbeeld opgenomen als afgevoerd.

Tijdens een persconferentie begin december konden burgemeester Johan De Roo en schepen Noel Wille nog niet met zekerheid zeggen of de rotonde er in de nabije toekomst zou komen.

NOTA

Vorige week viel dan een parlementaire nota van minister van openbare werken Hilde Crevits in de brievenbus van het Maldegem.

Schepen Wille las de nota tweemaal alvoor hij het zijn collega's durfde meedelen dat de minister de aanleg van de rotonde op de N9 ter hoogte van de Hillestraat op het investeringsdossier van 2012 heeft gezet.

"Het is het tweede grootste dossier dat ik als schepen heb opgestart. Het zal ook het tweede dossier zijn dat gerealiseerd wordt als ik geen bevoegdheid meer heb.

Dat is niet belangrijk. Het belangrijkste is dat de beide dossiers gerealiseerd worden" besloot schepen Wille zijn mededeling.

 


ADEGEM ENIGE MEETJESLANDSE GEMEENTE
IN VLAANDEREN ZINGT KERST

Het koor Canticorum onder de leiding van dirigent Jan Wauters is klaar om samen met het
Davidsfonds op 26 december in de Sint Adrianuskerk kleur te geven aan Vlaanderen zingt Kerst

Ignace Thevelein is kapelmeester van de Brugse kathedraal en verantwoordelijk voor de kerkmuziek in het bisdom Brugge.

Hij had voor Brugge in het kader van een niet - commerciële kerstbeleving het idee van een samenzang gelanceerd.

Het Davidsfonds nationaal heeft in overleg met de heer Thevelein het initiatief overgenomen en opengetrokken.

Onder de vlag van Vlaanderen zingt Kerst, wil het Davidsfonds op zoveel mogelijk plaatsen in Vlaanderen op tweede kerstdag kerstliederen in samenzang laten weerklinken.

Daarmee wil het Davidsfonds Vlaanderen laten zien en horen dat er nog een andere kerst is dan de commerciële kerst die wij al decennia kennen.

Ignace Thevelein behoudt de artistieke leiding over Vlaanderen zingt Kerst. Hij heeft ook de kersliedjes gekozen die in het kader van Vlaanderen zingt zullen gezongen worden.

ADEGEM

De Adegemse afdeling van het Davidsfonds en het koor Canticorum hebben voor dit project de handen in elkaar geslagen.

Adegem is daarmee ook de enige gemeente in het Meetjesland die deelneemt aan Vlaanderen zingt Kerst.

Het koor Canticorum dat het voortouw zal nemen in de samenzang heeft zich de afgelopen weken op die samenzang voorbereid.

Wij kregen de kans om even het programma van de samenzang in te kijken. Wij vonden er alle oude, gekende kerstliedjes in terug.

Het Davidsfonds en het koor hopen dat de St. Adrianuskerk op zaterdag 26 december om 16u vol zit met mensen van binnen en buiten Adegem die samen met het Davidsfonds en het koor Canticorum kerstliederen willen zingen.

Iedereen die naar de samenzang komt krijgt het boekje met de tekst van de kerstliederen die ze vanaf 16u kunnen meezingen.

POVERLLO

Om zijn solidariteit met de mensen, die minder mogelijkheden hebben om kerst te vieren te bevestigen, koppelt het DF ook een actie aan Vlaanderen zingt Kerst.

In de ingang van de kerk zal een mandje staan waarin de deelnemers aan de samenzang een vrijwillige bijdrage kunnen leggen.

Dat bedrag wordt geschonken aan Poverello, een organisatie die zich bekommert om mensen die moeilijke omstandigheden door het leven moeten gaan.

 


DUIVENMELKERS HULDIGDEN HUN KAMPIOENEN

Tijdens een gezellige bijeenkomst in hun lokaal 't Kruisken huldigden de duivenmaatschappijen
De Jonge Snelvlieger en De Vrijheid hun kampioenen van het voorbije seizoen.

De viering van hun kampioenen 2009 was niet, zoals door sommigen werd voorspeld, het laatste wapenfeit van de Adegemse duivenmaatschappijen de Jonge Snelvliegers en De Vrijheid. Maatschappijen die dit jaar hun 100ste verjaardag vieren.

Op zondag 8 november hebben de leden van de twee maatschappijen tijdens een Algemene Vergadering in hun lokaal''t Kruisken zich achter het voorstel van het bestuur van de beide maatschappijen geschaard.

De beide maatschappijen blijven bestaan en zullen voor het volgend seizoen een vluchtenprogramma uitwerken.

Zaterdagavond zaten de leden opnieuw bijeen bij Claudine in 't Kruiske. Op het programma stond de viering van de kampioenen van het seizoen 2009.

Die nieuwe kampioenen zijn Willy Van den Abeel ( snelheid Oude Duiven + winnaar jubileumvlucht met trofee geschonken door de KBDB). Noel De Meyere ( snelheid jaarlingen), Frank De Smet (snelheid jonge + ploegkampioen met jonge duiven samen met Willy Sesselle – Koning snelheid met jonge duiven + overwinnaar kermisvlucht met trofee geschonken door hobbyvoeders O & A Schoors en halve fond jonge duiven), Willy Sesselle (ploegkampioen met jonge duiven samen met Frank De Smet), en kampioen uit Quiévrain, Marnix Schelstraete ( Asduif snelheid jonge duiven en winnaar van wandklok geschonken door juwelen De Schrijver met 100ste prijs in de jubileumvlucht), Danny Grijp ( Asduif Quiévrain jonge duiven + Algemeen kampioen jonge duiven en Algemeen kampioen halve fond) Robert De Laere ( halve fond oude en jaarlingen en Asduif op de halve fond ) en Kurt De Smet Asduif jonge duiven op de have fond.

 


NIEUWE VOETPADEN NA DE WINTERSTOP

TiTijdens de gemeenteraadszitting van november werd de aanleg van nieuwe voetpaden in een deel van de Canadezenlaan en de Oude Staatsbaan goedgekeurd.

Wie de aanbesteding van de werken heeft gewonnen kon men ons voor de bijeenkomst van het college van burgemeester en schepenen nog niet zeggen.

Wel staat het vast dat de werken kort na de winterstop in de bouwsector zullen aangevat worden.

 


KERSTMANNEN OP BEZOEK

Zaterdag waren bij het tankstation Cuelenaere in de Staatsbaan de kerstmannen op bezoek.

Als vroeg kertsgeschenk werd er tien eurocent korting gegeven per liter brandstof. Daarnaast kwamen er nog punten op de pluskaart.

Iedereen kreeg ook nog een kalender. Wie er tijd en zin in had kon ook nog genieten van een glaasje glühwein of chocolademelk.

 


RUDDY DE SMET DERDE IN DE VERKIEZING
VAN DE KRAK VAN HET JAAR

Ook dit jaar organiseerde het Brugsch Handelsblad in iedere stad of gemeente waar het verschijnt zijn verkiezing van de Krak van het Jaar.

Tot 15 december mochten de mensen via internet, telefoon of formulier stemmen. De redactie heeft de namen van de personen die op de derde plaats geëindigd zijn bekend gemaakt.

Voor onze gemeente is dat Rudy De Smet, hier op de foto met bril op.

 


KERST – IN – ACTIE

Voor de twaalfde maal op rij organiseert het jeugdontmoetingscentrum de Redekiel in samenwerking met het Comité voor Initiatief, Ladies Circle, Ronde Tafel 87, St. Barbaraparochie en het OCMW hun Kerst –In - Actie.

Met die actie en de medewerking van traiteur Werita uit Balgerhoeke zorgen de initiatiefnemers ervoor dat mensen die het financieel niet breed hebben toch ook een feestelijke kerstavond kunnen beleven.

Met de actie worden in groot Maldegem 111 mensen bereikt.

Voor de vierde keer kunnen OCMW- cliënten kiezen tussen een kerstmaal van de actie of een kerstfeest dat door het OCMW wordt georganiseerd.

Om de actie op de vooravond van kerstdag vlot te laten verlopen, kan de actie nog vrijwilligers gebruiken.

Wie de handen uit de mouwen wil steken kan contact opnemen met Ilona Van Canneyt van de Redekiel op het nummer 050-71.06.16 of via [email protected]

 


OCMW STEUNT MUSIC FOR LIFE

Na een bezoekje aan de bar konden de deelnemers aan de
winterbarcecue een tijdje beter tegen de ijzige wind.

Met de opbrengst van de vierde actie Music For Life willen Studio Brussel en het Rode Kruis Vlaanderen de strijd tegen malaria ondersteunen.

Het Rode Kruis Vlaanderen wil met het geld, dat via verschillende acties in het glazen huis, dat dit jaar in Gent staat, muskiettenten aankopen om mensen in de gebieden waar malaria het meest voorkomt beter te beschermen.

Daarnaast wil het in die gebieden ook acties opzetten om de mensen te leren zelf voorzorgsmaatregelen te nemen om de ziekte te voorkomen.

Ten voordele van Music For life heeft het personeel van het OCMW op initiatief van Kim Van den Berghe, Filip De Moor, Veronique Landuyt, Christa Cherlet, Simonne Ballegeer en Ilse Focquaert een winterbarbecue georganiseerd. Die barbecue werd gesponsord door de plaatselijke middenstand en het OCMW.

Het initiatief bracht €1200 op. Het bestuur van het OCMW heeft dat bedrag tot €1500 opgedreven. Een delegatie van het OCMW personeel zal dat bedrag op dinsdag 22 december in brievenbus van het glazenhuis van studio Brussel in Gent deponeren.

Het personeel dat aan het initiatief deelnam, genoot van de winterbarbecue. Jammer dat een snijdende wind de barbecuepret kwam bederven.

 


Home
Home
 
Made in France