De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 315 - Week 49 : 06 december tot 12 december 2009


OKRA VERWENDE ZIJN GOUDEN EN DIAMANTEN PAREN

Het bestuur van OKRA Adegem pakte dit jaar met een nieuw initiatief uit. Zij nodigden de echtparen, die dit jaar hun gouden of diamanten huwelijksjubileum gevierd hebben uit, op de koffie en de taart in het parochiaal centrum.

De echtparen Magdalena De Sutter - Julien De Kesel en Josepha De Coster - Noel Beelaert kregen felicitaties voor hun diamanten huwelijksjubileum.

Felicitaties waren er ook voor de gouden koppels Mariette Goethals- Remi Crul, Lutgarde Geirnaert Firmin De Busschere, Georgette Vereecke- Meej (Amaat) De Muyt en niet op de foto Eliane De Lille Arseen Van Brackel.

 


EEN BEETJE WATEROVERLAST AAN DE ROTONDE

Vermoedelijk hebben afgevallen bladeren de riolering aan de rotonde op het kruispunt van
de Krommewege, Vliegplein, Ringbaan, Kallestraat en Blekkersgat (De Krabbe) verstropt.

De aanhoudende regen van de afgelopen weken zorgde er voor dat de gemeente vrijdag moest ingrijpen om het klein beetje wateroverlast in te dijken.

Nadat hij zijn verwondering had uitgedrukt, omdat hij de waterpeilen van de meetpunten in Maldegem niet kan terugvinden op Internet terwijl de gemeentelijke diensten dat wel kunnen, stelde raadslid Jason Van Landschoot (OGP) vast dat ondanks de overvloedige regen van de afgelopen weken er in Maldegem en zijn deelgemeenten nog geen sprake geweest is van wateroverlast.

Net als burgemeester Johan De Roo stelde de heer Van Landschoot vast dat de maatregelen die de gemeente in het kader van het Marshallplan, na de overstromingen van een paar jaar terug, hun vruchten afwerpen.

Niet alleen in Kleit hielden zij het droog. Op de Appelboom en de Kruipuit was er ook nog geen sprake van wateroverlast.

De afleiding van het oppervlaktewater van Onderdijke naar de Vulderstraat was net op tijd klaar. In de Vulderstraat hopen ze nu dat de gemeente ook nog de inrit van de Vulderstraat aanpakt.

 


KVG ONTMOETTE DE SINT

Tijdens zijn ontmoeting met de sint en zijn knecht was Bartje niet op zijn tong gevallen. Dat hij ook dit jaar zijn bril vergeten had was puur toeval.

Hij maakte de grote kindervriend meteen ook duidelijk dat zijn stem hem niet toeliet om een liedje te zingen.

De kinderen beleefden in afwachting van de komst van de sint een leuke namiddagmiddag met het kindercircus van Lieven De Temmerman uit Knokke.

 


SOCIALE HUUR EN KOOPWONINGEN IN ADEGEM

De komende 10 jaar moeten er in Maldegem en zijn deelgemeenten bijna evenveel sociale huur en koopwoningen gebouwd worden als de afgelopen 30 jaar.

Met zijn grond en pandendecreet dat op 1 september inging, heeft het Vlaams Gewest ondermeer beslist dat er ten laatste tegen 2020 153 sociale huurwoningen en 72 sociale koopwoningen in Maldegem moeten bijkomen.

Er moeten ook nog drie sociale bouwkavels gecreëerd worden. Volgens het Vlaams gewest moet in iedere Vlaamse stad of gemeente 3% van de woningen ( huizen en appartementen) onder de noemer sociaal vallen. In Maldegem is dat momenteel slechts 1,86%. Die achterstand moet volledig weggewerkt zijn tegen 2025.

Volgens het decreet zal het Vlaamse gewest het woonbeleid van de steden en gemeenten die in 2020 het hun opgelegde bindend sociaal objectief niet halen, overnemen.

De gemeente en het OCMW van Maldegem beschikken over veel te weinig bouwgrond om zelf de norm te kunnen halen. Daarom wordt er vooral gerekend op de sociale bouwmaatschappijen.

Van de 92 sociale woningen die er door die maatschappijen de komende jaren in Maldegem en zijn deelgemeenten voorzien zijn, komen er 29 ( 17 huur en 12 koopwoningen) in Adegem. Die zullen gebouwd worden door de Volkshaard.

Het decreet laat de steden en gemeenten ook toe om privé- verkavelaars te verplichten om in de verkavelingen van meer dan 10 woningen tussen de 10 en de 20% van de woningen als sociale woningen te verhuren of te verkopen.

De Maldegemse gemeenteraad heeft beslist om in het kader van die regel de privé- verkavelaars 15% op te leggen.

 


GEEN GEZAMENLIJKE EINDEJAARSACTIE

In de meeste steden en gemeenten organiseren de handelaars een gezamenlijke eindejaarsactie waarbij er aantrekkelijke prijzen te winnen zijn.

In Adegem blijft het stil rond een eindejaarsactie. Het ziet er dan ook naar uit dat er net als vorig jaar geen zal komen. UNIZO Groot Maldegem startte vorige week zondag zijn eindejaarsactie.

Officieel maken ook de Adegemse zelfstandigen die bij UNIZO zijn aangesloten deel uit van UNIZO Groot Maldegem.

Van Eddy Steyaert secretaris van UNIZO Groot Maldegem vernamen wij dat Cloudine De Laere ( Schoolstraat), als enige Adegemse zelfstandige deelneemt aan de eindejaarsactie.

De prijzenpot is opgetrokken van €15.000,00 naar €22.000.

De hoofdprijs bedrag dit jaar 12 x €300,00 in plaats van 12x €250,00. De trekking van de winnende nummers is op maandag 4 januari om 20u in de Gouden Leeuw.

 


ZING VLAAMSE KERSTLIEDJES

In het kader van Vlaanderen zingt organiseert Davidsfonds Adegem op zaterdag 26 december een samenzang in de Adegemse St. Adrianuskerk.

Iedereen is er welkom. Bij het binnenkomen van de kerk ( voor 16u) ontvangt u een zangboekje.

Op het programma staan Nederlandstalige kerstliedjes. Het koor Canticorum en zijn dirigent Jan Wauters zullen samen met hun organist de samenzang ondersteunen. Het eerste kerstliedje wordt om 16u gezongen.

 


KRISTOF CLAEYS BLIKT TERUG OP ZIJN
DWARS DOOR AFRIKA IN EEN 2PK

Op uitnodiging van het Davidsfonds en de Gezinsbond Adegem is Kristof Claeys op zondagvoormiddag 13 december te gast in het parochiaal centrum.

Hij neemt er zijn publiek vanaf 10u30 mee op zijn tocht dwars door Afrika met zijn 2PK. Zijn reis door het zwarte continent eindigde in Benin.

Het logboek dat hij tijdens zijn rit bij hield is onder de titel "C'est l' Afrique Monsieur" in boekvorm uitgegeven. Wie aan dit aperitiefgesprek wil deelnemen, neemt contact op met Piet Blomme op het nummer 050-71.43.57.

 


HUBERT CASIER STELT TEN TOON IN DEN HOOGEN PAD

Hobbyfotograaf Hubert Casier uit Adegem stelt tentoon in het cultureel centrum van zijn thuisdorp. De tentoonstelling heet 'Tina's Dream'.

Voor deze tentoonstelling zocht Hubert Casier een model met Antilliaanse roots. Zes maanden lang trok hij met Tina naar droomlocaties.

"Ik stel graag tentoon in Den Hoogen Pad, omdat je zo meteen een breed publiek lokt", zegt Hubert Casier. "In een galerie bereik je nooit zoveel mensen.

Iedereen die naar een voorstelling in Den Hoogen Pad komt, wordt meteen ook met mijn werken geconfronteerd. Ik ben best trots op dit werk.

De foto's zijn allemaal zwart-wit en komen goed tot hun recht." Gaf de fotograaf nog mee.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tot 21 december. Elke voormiddag, op zondagnamiddag en ook tijdens de avondvoorstellingen. Info: www.hubertcasier.be.

 


WAAR KOMT DE NIEUWE HOOGSPANNINGSLIJN

Door de plaatsing van de windmolens in zee moet er in de toekomst veel meer stroom van de kust naar het binnenland getransporteerd worden.

De huidige hoogspanningslijnen kunnen die extra hoeveelheidstroom onmogelijk aan. Tegen ten laatste 2015 wil Elia verantwoordelijk voor de leidingen een nieuwe hoogspanningslijn aanleggen tussen Zomergem en de kust.

Omdat de leiding onder de grond leggen voor extra zware kosten zou zorgen en bij eventuele defecten, en de plaats van het defect moeilijker zijn op te sporen, plant Elia een nieuwe hoogspanningslijn.

Zij heeft twee voorstellen waarvoor een MER Plan ( een plan dat de invloed van de hoogspanningslijn op het milieu zal hebben) moet worden opgemaakt.

In het eerste voorstel loopt de nieuwe lijn evenwijdig met de N49. In een tweede voorstel loopt de lijn in het zuidelijk deel van Adegem en Maldegem.

Nog tot 17 december kan u het dossier voor het MER Plan inkijken op de gemeentelijke technische dienst in de Bloemestraat. Tot die datum kan u ook opmerkingen of suggesties op het MER Plan indienen.

 


KERSTFEEST BIJ ZIEKENZORG

Donderdag 17 december organiseert Ziekenzorg zijn kerstfeest in den Hoogen Pad. Het feest begint om 14u met een bezinning.

Op het menu staan koffie en kersttronk. Het koor Canticorum komt samen met de leden van Ziekenzorg kerstliederen zingen.

Wie er wil bij zijn neemt contact op met Marietta Coddens op het nummer 050-71.31.32.

 


OVER TWEE JAAR IS ER OPNIEUW EEN SENIORENBEURS

Ondanks de slechte weersomstandigheden bezochten toch ruim 1000 mensen de tweede seniorenbeurs.
Niemand was gehaast en nam zijn tijd om aan de verschillende standen te luisteren naar de uitleg.

De parkeerproblemen en de ongunstige weersomstandigheden waren de enige minpunten aan de seniorenbeurs in het Warmhof.

Door de slechte weersomstandigheden was er voor de organisatoren veel improvisatie nodig om de standen die normaal gezien in het gezondheidsdorp voor het Warmhof zouden staan een plaats te geven in het gebouw.

Omdat de tenten vooral door de wind niet konden opgesteld worden verhuisde een deel van de standen naar de grote hal van de residentie Merlaen. Daar kon je ondermeer terecht voor het meten van je bloeddruk en je cholesterol.

Voor bijna alle mensen eindigde hun bezoek aan de seniorenbeurs in de cafetaria van
het warmhof. Daar genoten zij van een drankje met een pannenkoek of een wafel.

Net als twee jaar geleden heerste er ook dit jaar een gezellige sfeer op de beurs en niemand was gehaast.

Het was opnieuw een namiddag om vele bekenden tegen het lijf te lopen en een praatje te slaan. Dat is volgens Koen Cromheecke ook een van de bedoelingen van de beurs.

OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche was tevreden over de tweede seniorenbeurs. "Aan de weersomstandigheden kunnen wij zelf niets doen maar voor het parkeren zullen wij bij de derde seniorenbeurs over twee jaar een oplossing hebben.

Daarmee bevestigde ze dat er over twee jaar een nieuwe seniorenbeurs komt.

 


CYCLOCROSSLIEFHEBBERS HEBBEN AFSPRAAK OP HET VOSSENHOL

Wie van cyclocross houdt hoeft niet te wachten tot de parkcross in februari om in Maldegem spektakel te zien.

Zondag 13 december organiseert het feestcomité van het Vossenhol zijn jaarlijkse cyclocross op en in de omgeving van de terreinen van de familie Vossaert - Dobbelaere.

Wie niets van het spektakel wil missen is al om 10u aanwezig op het Vossenhol.

De toegang is gratis. Naast drankstandjes op het terrein is er ook de verwarmde cafetaria aan de aankomst waar de innerlijke mens verwarmt en versterkt kan worden.

 


Home
Home
 
Made in France