De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 314 - Week 48 : 29 november tot 05 december 2009


DE MANNEN STONDEN IN DE KEUKEN

Het ging er zondagvoormiddag in de keuken van het Parochiaal centrum gezellig aan toe.
Toch waren alle gerechten klaar tegen het moment dat de vrouwen hun intrede deden.

Bij de Gezinsbond Adegem kregen vorige week zondag de mannen de gelegenheid om te bewijzen dat ook zij van wanten weten in de keuken. Zij waren met dertien die voor hun partner een volledig menu bereidden.

Nadat zij het menu grondig hadden bestudeerd werden de groepjes gevormd. Iedereen wist wat de komende drie uren van hem verwacht werd.

Hoewel ze voor hun partners niet wilden afgaan als een gieter, en er geconcentreerd werd gewerkt, was er toch ruimte voor af en toe een lol in de keuken van het Parochiaal centrum.

Naar mate de tijd vorderde en het moment naderde dat de dames op het toneel zouden verschijnen werden de heren toch een beetje zenuwachtiger om the final touch aan hun gerechten aan te brengen.

Om in de stemming te komen werden de dames bij het binnen gekomen verrast met het aperitief dat de naam don Juan had meegekregen.

Van wat er tussen het aperitief en de aardbeienmousse met macaronskoekjes als dessert werd opgediend, hebben zowel de dames als hun keukenprinsen genoten. Na de heerlijke maaltijd wachtte de heren nog wel de afwas.

 


ADEGEMSE LAUREATEN VAN DE ARBEID
VIEREN VEERTIGSTE VERJAARDAG

Omdat de vereniging van de Adegemse Laureaten van de Arbeid dit jaar 40 jaar bestaat
werd gebeurde de jaarlijkse ontvangst door de gemeente niet in den Hoogen Pad in Adegem
maar in het Maldegems gemeentehuis.

Nadat 40 jaar geleden enkele Adegemnaren het ereteken van Laureaat van de Arbeid hadden ontvangen vroegen enkelen onder hen zich af was zij met hun laureaatschap zouden doen.

Het ereteken opbergen in een dossier en er nooit meer naar kijken of er iets zinnigs mee doen. Louis Savat hakte de knoop door en nodigde de andere laureaten bij hem thuis uit.

Een korte vergadering was voldoende om te beslissen dat er een vereniging de Adegemse Laureaten van de Arbeid kwam.

Iedere Adegemnaar die sindsdien het ereteken Laureaat van de Arbeid ontving werd uitgenodigd om lid te worden van de vereniging.

De vereniging bestaat ondertussen 40 jaar en telt een dertigtal leden. Jaarlijks organiseert de vereniging een aantal activiteiten waarvan het avondfeest de belangrijkste is.

Ieder jaar wordt dat feest ingezet met een ontvangst door het gemeentebestuur. Daar worden dan ook de nieuwe diploma's uitgerekt.

Ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de vereniging ging de ontvangst door gemeentebestuur dit jaar door in het Maldegems gemeentehuis.

Zowel burgemeester Johan De Roo als de Adegemse leden van de Laureaten van de Arbeid vonden het jammer dat Koen Himschoot, die vorig jaar in het laureaatschap werd opgenomen, niet op de ontvangst in het gemeenthuis aanwezig was om zijn diploma in ontvangst te nemen.

 


NOG GEEN BESLISSING OVER DE WINDMOLENS

Op en rond het industrieterrein verschenen vorige week veel bordjes met
het opschrift TE KOOP. Dit is een actie van de tegenstanders van de mogelijke
vestiging van drie windmolens op het industrieterrein.

Met spanning werd donderdag 26 november in Adegem en Maldegem uitgekeken naar de uitspraak van de bestendige deputatie van Oost Vlaanderen in het beroep dat de feitelijke vereniging Madewind had aangetekend tegen de weigering van de gemeente Maldegem om een bouwvergunning voor drie windmolens op het industrieterrein af te leveren.

Volgens sommige bronnen heeft bestendige deputatie haar beslissing voor een week uitgesteld. Volgens andere bronnen wordt er gewacht op de beslissing van minster Joke Schauvliege.

Bij haar kabinet werd door Madewind beroep aangetekend tegen de weigering van het provinciebestuur van Oost Vlaanderen om een milieuvergunning voor de windmolens af te leveren.

Het gerucht dat de minster in november in dat dossier een beslissing zou nemen was voorbarig. Van schepen van Ruimtelijke Ordening en Vlaams Parlementslid Valerie Taeldeman, vernamen wij dat er net als in het beroep tegen weigering van de bouwvergunning af te leveren, ook in het dossier van de milieuvergunning nog een hoorzitting komt.

De uitspraak van de minster wordt dan ook niet in de eerste helft van de maand december verwacht.

AANPASSING

Uit wat doorgaans goed ingelichte bronnen heet vernamen wij dat de weigering van de milieuvergunning te maken had met de inplanting van een van de drie windmolens.

Die zou voor het provinciebestuur onaanvaardbaar geweest zijn. Nog steeds voor volgens dezelfde bron zou Madewind bereid zijn om deze probleemwindmolen uit het dossier te lichten waardoor het beroep een grotere kans op slagen heeft.

Wij hebben geprobeerd om bij Madewind bevestiging te krijgen van wijziging in het dossier maar de woordvoerder was van vorige week vrijdag tot en met maandag niet te bereiken.

TE KOOP

De bedrijven op het industrieterrein en inwoners in de omgeving van het industrieterrein die tegen de komst van de windmolens zijn startten in het vooruitzicht van de uitspraak in beroep nog een actie.

Bij verschillende bedrijven en woningen verscheen een bord TE KOOP met daaronder de tekst EEN DRAAIENDE WIEK MAAKT ONS ZIEK.

De slogan die bij een vroegere actie reeds werd gebruikt. Er zijn al mensen die kandidaat kopers aan de telefoon hebben gekregen.

 


MALDEGEMS VROEGSTE GESCHIEDENIS

Zondag 6 december organiseert het Heemkundig Genootschap van het Meetjesland in het kader van Meetjeslanders vertellen over het Meetjesland zijn vijfde en laatste lezing.

Voor de lezing over de vroegste geschiedenis van Maldegem wordt een beroep gedaan op Hugo Notteboom.

Hugo zal vanaf 10u30 met de kennis van de jongste onderzoeken antwoorden geven op ondermeer vragen over het ontstaan en de groei van Maldegem, over de familie van Maldegem en het Kasteel van Rezinge. De toegang is gratis.

 


OP BEZOEK IN DE SCHUILKELDER VAN BALGERHOEKE

In het kader van een les in vredesopvoeding schetste Hugo Notteboom voor de leerlingen van het vierde en vijfde leerjaar van de St. Antoniusschool in Balgerhoeke een beeld van de geschiedenis van de beide wereldoorlogen en de gevolgen ervan voor onze regio.

Beter dan de geschiedenis uit de boeken te halen, en de kinderen een inzicht te geven van wat er in de eigen regio gebeurd is, moeten de leerkrachten Chris en Helga gedacht hebben toen zij Hugo Notteboom en heemkundige uitnodigden, om voor de leerlingen te spreken over WO I en WO II.

Hugo deed dat overzichtelijk en met de nodige zin voor humor waardoor de leerlingen aan zijn lippen hingen.

De leerlingen kregen in het kader van de les Vredesopvoeding niet alleen uit leg over de oorlogen. Hun leerkrachten hadden er ook voor gezorgd dat zij na de uiteenzetting van Hugo een bezoek mochten brengen aan de schuilkelder die onder het kerkplein van Balgerhoeke zit.

De brandweer en de technische dienst van de stad Eeklo zorgden er voor dat het water uit de schuilkelder gepompt werd en dat er voldoende verlichting in was zodat de kinderen alles ( stortbaden en toilet en schuilruimte) konden zien.

MOMUMENT

In de schuilkelder uit 1942 zijn nog duidelijk de douches en het toilet te zien.

Niet alleen de kinderen en hun leerkrachten zakten in de schuilkelder af ook burgemeester Koen Loete, schepen Rita De Coninck kwamen een kijkje nemen in de schuilkelder.

Veel is er over de schuilkelder niet geweten. Hij zou in 1942 door de Duitsers zijn gebouwd als commandopost en infirmerie.

Na het vertrek van de Duitsers werd hij door de plaatselijke bevolking als schuilkelder gebruikt. Tijdens de heraanleg van het kerkplein werd de ingang naar de schuilkelder overbouwd.

Een zwaar riooldeksel sluit nu de ingang van de schuilkelder af.

De werkgroep die in het kader van Dorp in Zicht Balgerhoeke meer in de kijker wil plaatsen, wil de schuilkelder als oorlogsmonument in ere herstellen.

Zij kunnen zeker rekenen op de steun van schepen Rita De Coninck.

 


SAMSONHONDEN PARADEERDEN IN DEN HOOGEN PAD

 

De koppelkeuring van Bearded collies was voor niet kenners spectaculair en plezant om zien.

De honden die vorige week zondag voor de show in den Hoogen Pad zorgden zijn bij de meeste mensen gekend als de samsonhonden. Officieel en voor de kenners zijn het Bearded Collies.

De Bearded Collie Club Belgium die zondag instond voro de keurwedstrijd is de enige vereniging van ras Beaderd Collies in België.

Volgens zijn voorzitter Marc Vandenberghe is de Bearded Collie de meest betrouwbare en sociale hond die men zich kan voorstellen.

Als hij goed is opgevoed kan je hem zonder problemen meenemen op restaurant en naar sportmanifestaties.

Hoewel de hond zo gekend en geliefd is, zijn er maar weinig mensen die zich zo een lieve viervoeter als huisdier aanschaffen.

Dat komt volgens voorzitter Vandenberghe omdat een Bearded Collie minstens twee uren per week moet geborsteld worden. Wie met de hond aan wedstrijden wil deelnemen, moet er nog meer tijd insteken.

INTERNATIONAAL

Van uit Zwitserland, Frankrijk, Engeland en Nederland vonden eigenaars en fokkers van Bearded Collies vorig weekend hun weg naar den Hoogen Pad in Adegem.

Sheila Burditt kwam speciaal van uit Engeland om de hinden te keuren. Het was nog maar de tweede maal dat zij als keurder naar het vaste land kwam.

De honden werden ingedeeld in verschillende reeksen van puppy's tot de kampioenen. In die laatste reeks komen enkel de Bearded Collies die hun sporen op internationale wedstrijden al hebben verdiend.

Niet voor het geld maar voor de eer nemen de bezitters en fokkers van de honden aan de wedstrijden deel. Er zijn aan de wedstrijden geen prijzengeld verbonden.

België geniet naam en faam in de wereld van de Bearded Collies. Voorzitter Vandenberghe heeft zelf reeds drie titels van wereldkampioen binnengehaald.

De Adegemnaren die zondag een bezoekje brachten aan den Hoogen Pad waren verrast over wat zij er zagen.

Zij hopen dat het niet de laatste maal is dat de Bearded Collie club Belgium met zijn show naar den Hoogen Pad komt.

 


WIND ZWAARSTE HINDERNIS

Ook dit jaar was de crème van de survival runners naar de Moerewege afgezakt om er te genieten van een moeilijke omloop.

Met de bijtende wind werd de moeilijkheidsgraad van de survivalrun nog enkele punten opgetrokken.

Toch hoorde je de deelnemers tussen de touwen over het Schipdonkkanaal niet klagen.

 


BOBCAMPAGNE EN FIETSCONTROLES

Zowel de automobilisten als de fietsers moeten de komende weken en maanden rekening houden met meer controles.

Nationaal werd het reeds aangekondigd dat er tussen half november en half januari meer dan de vorige jaren controles zullen zijn op drank- en druggebruik.

edere chauffeur die om welke reden ook gecontroleerd wordt zal een ademtest moeten afleggen.

Nu we in de donkere weken zijn aanbeland, laat de Maldegemse politie weten dat zij ook extra aandacht zal besteden aan de fietsers die 's morgens en 's avonds zonder licht rijden.

De politie wijst er op dat fietsers die met hun racefiets of mountainbike in het verkeer komen ook aan alle wettelijke verplichtingen ( verlichting en reflectoren) moeten voldoen.

 


EDDY DE JAEGER VERVANGEND ZONECHEF

Omdat Franky Mervielde op 1 december Maldegem als zonechef verlaat om zonechef te worden van de lokale Politie Assenede - Ertvelde, wordt commissaris Eddy De Jaeger tot een nieuwe zonechef benoemd wordt aangesteld als vervangend zonechef.

 


MARIE-ANNE STANDAERT OP HET PODIUM

Met Marie-Anne en The Rithum Junks krijgt Adegem op zaterdag 12 december talent van eigen bodem op het podium in den Hoogen Pad.

Het optreden begint om 20u30. Een halfuurtje vroeger, deelt Marie-Anne haar passie voor muziek met het publiek en vertelt zij over het concert Join The Bus.

Tot 10 december kunnen DF leden tegen korting kaarten bestellen bij het bestuur van DF Adegem.

 


HET ENGELHOF STELT ZIJN KERSTTUIN VOOR

Ieder jaar verrast Gery Wauters ons met een prachtige kersttuin. Dit jaar heeft hij als thema een Iglodorp.

De honderden lampjes, standjes en versiering van recyclagemateriaal zorgen voor een speciale sfeer in de tuin. Je kan er tijdens en na de wandeling genieten van een drankje en een hapje.

De kersttuin is te bezoeken op 5 – 6 - 12 en 13 december telkens tussen 14u en 21u de toegangsprijs bedraagt €2,00 voor personen boven de 12jaar.

De kersttuin is op afspraak te bezoeken door groepen. Reserveren kan bij Gery Wauters Balgerhoeke 43 Eeklo gsm 0485-2732.55.

Met een bezoek aan de kersttuin in Balgerhoeke 43 steunt de vzw Mindervaliden Vlaanderen afdeling Eeklo.

 


Home
Home
 
Made in France