De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 313 - Week 47 : 22 november tot 28 november 2009


ADEGEM KEERDE 11 11 11 DE RUG TOE

Adegem geeft dit jaar ongeveer 4 eurocent per inwoner aan 11 11 11 . Nog nooit was onze bijdrage zo laag. Dat komt niet omdat de Adegemse bevolking niet bereid was om te geven maar omdat er op zaterdag 14 november bijna niemand bereid was om mee te werken aan de ophaling van de omslagen van 11 11 11 .

"Ik heb met verschillende verenigingen contact gehad en er was mij van meerdere zijden toegezegd dat er mensen zouden helpen.

Zaterdagvoormiddag daagden enkel Geeraard Heyndrikx en Piet Blomme op. Piet Blomme kwam namens de wijk Ringbaan - Zandakkers. Samen met mensen uit die straten zou hij instaan voor de ophaling van de omslagen in die straten.

Geeraard deed zaterdag wat hij in zijn eentje kon doen" vertelde Annelies Lammerteyn die dit jaar de coördinatie voor de 11 11 11 acties in Adegem op zich had genomen ons in een eerste reactie.

ALTERNATIEF

Via de telefoon riep Annelies de hulp van Kleit in maar ook daar was de opkomst van vrijwilligers zo klein dat er niemand kon gemist worden. Zij is er van overtuigd dat tegen volgend jaar de ophaling van de omslagen van 11 11 11 anders moet georganiseerd worden.

Piet Blomme, die in het verleden de actie in Adegem coördineerde, en nog jaarlijks meewerkt aan de actie, bevestigde dat er in Adegem al enkele jaren te weinig vrijwilligers komen opdagen om de ophaling van de omslagen vlot te laten verlopen.

Het ontbreken van jeugdbewegingen in Adegem kan een van de oorzaken van het probleem zijn. Bij de verenigingen van volwassen is er in het verleden nooit veel enthousiasme geweest om mee te werken aan de actie.

De heer Blomme is voorstander van een variante op het systeem dat in Middelburg al jaren gehanteerd wordt.

De coördinator van de actie zoekt geëngageerde mensen en verengingen die bereid zijn om voor de actie het meterschap van een of meerdere straten op zich te nemen.

De Meters of peters zorgen er dan voor dat voor een bepaalde datum de omslagen in de straten waarvoor hij of zij verantwoordelijk zijn worden opgehaald.

Piet Blomme heeft dat voorstel reeds in Maldegem gedaan. Hoewel ze ook daar geen overschot aan medewerkers hebben, werd het voorstel zonder commentaar in de schuif opgeborgen.

Mogelijks haalt Annelies Lammerteyn voor Adegem het voorstel terug uit de lade.

 


EEN GOUDEN HUWELIJKS BOOTJE VOOR AMAAT EN MARIA

Samen met hun kinderen en kleinkinderen werden Meej De Muyt en Georgette Vereecke
ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum door schepen van burgerlijke Stand
Antoine Pauwels in het Maldegem gemeentehuis ontvangen.

Stralend van geluk bestegen Amaat De Muyt en zijn echtgenote Maria Vereecke zaterdagvoormiddag de trappen van het Maldegems gemeentehuis.

Hoewel er in hun trouwboekje staat dat zij Amaat en Maria heten kent iedereen op de Vierweegse en omgeving hen als Meej en Georgette.

Meej en Georgette werden ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum samen met hun familie in het gemeentehuis opgewacht door schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels en een delegatie van het gemeentebestuur.

Uit het overzicht van de levensloop van het gouden paar dat door schepen Pauwels werd geschetst leerden wij dat Mee op 4 maart 1927 in de Murkel werd geboren. Zijn ouders waren landbouwers die ook een eigen maalderij hadden.

Hij liep school op de Kruipuit en in Eeklo. Vanaf zijn 14de hielp hij op het landbouwbedrijf van zijn ouders. Dat werk werd onderbroken voor zijn legerdienst en kampen in Duitsland.

Georgette werd op 1 juli 1931 in Wippelgem geboren. Ook haar ouders waren landbouwers. Zij liep tot haar 14de school in haar geboortedorp om daarna te helpen in het huishouden en op de boerderij van haar ouders.

KENNISMAKING

Meej en Georgette moeten in hun jeugd lid geweest zijn van de BJB want ze leerden elkaar kennen in Waarschoot op een van de feesten van die vereniging.

Daarna was Waarschoot regelmatig hun ontmoetingsplaats. Op 18 november 1959 traden zij in het gemeentehuis van Evergem in het huwelijk.

Een dag later trouwden zij in dat zelfde Evergem voor de kerk. Het jonge paar bouwde in Adegem aan zijn landbouwerstoekomst. Meej en Georgette werden de ouders van 1 zoon en vijf dochters die hen 12 kleinkinderen schonken. Het wordt voor het gouden paar uitkijken naar hun eerste achterkleinkind.

Raadslid Boudewijn De schepper overhandigde het gouden paar
het erediploma dat bij een gouden huwelijksjubileum hoort.

Naast het opvoeden van hun 6 kinderen en het uitbouwen van hun landbouwbedrijf hadden Meej en Georgette niet veel tijd voor hobby's.

Nu genieten zij op de Vierweegse van een welverdiende rust. Zij hopen dat nog veel jaren, omringd door hun familie, samen te kunnen doen.

 


LEERLINGEN VAN DE PAPAVER KUNNEN JETONS EN PRIJZEN VERDIENEN

Tijdens een korte show op het kerkplein stelde een showgroep
van de Paver de ideale uitrusting voor een fietsende scholier voor.

Samen met Rotary Club Maldegem en het oudercomité promoten de directie en de leerkrachten het dragen van fluohesjes en helmen bij de kinderen die per fiets naar school komen.

Vorig jaar bracht Sinterklaas zelfs een voorraad helmen naar de school in Adegem-Dorp.

Om de kinderen extra te stimuleren om een fluohesje en een helm te dragen geeft de school de scholieren de kans om prijzen te winnen.

Vanaf de herfstvakantie tot de krokusvakantie krijgen de kinderen die per fiets naar school komen en een helm en een fluohesje dragen tweemaal per week twee jetons.

Kinderen die te voet naar school komen krijgen als ze een fluohesje dragen tweemaal per week een jeton.

Wie voldoende jetons heeft verzameld kan een of meerdere prijzen uit de prijzenkast winnen. In de prijzenkast zitten leuke gadgets, zwembeurten, cd en filmtickets in.

Nadat de Papaver-showband zijn act had gedaan zongen zij samen met de kinderen
als start van de Helmen en Hesjesactie het lied van Zeppe en Zikkie.

Met die actie die ook vorig jaar werd gevoerd hopen de directie en de leerkrachten van de Papaver dat de kinderen niet zullen vergeten een helm en hesje aan te dragen als ze naar school komen.

 


MALDEGEMSE SENIOREN ROND DE FEESTTAFEL
IN DEN HOOGEN PAD

Ter gelegenheid van de seniorenweek organiseerde de seniorenraad in den Hooogen Pad een namiddag voor alle Maldegemse senioren. Meer dan 300 senioren waren op de afspraak.

Op het menu stonden koffie en gebak en optredens van Lia Linda – Albert en Rudy Clarck.

De senioren genoten zowel van de koffie en het gebak als van de optredens van de artiesten.

 


BRAND EN ONTPLOFFINGEN HERLEIDEN GARAGE TOT SCHROOT

Van de garage en haar inboedel bleef er na de brand en
de ontploffingen niets bruikbaars meer over.

Woensdagavond werden de inwoners van de Prins Boudewijnlaan en de Oude Weg opgeschrikt door ontploffingen en een brand.

De inwoners van de Oude Weg zagen vuurgensters over hun straat en huizen vliegen. Zij vreesden dat door die gensters de bomen vuur zouden vatten.

De ontploffingen hadden zich voorgedaan in de garage van Jean Pierre De Neve in de Prins Boudewijnlaan.

Hoewel er volgens de echtgenote van Jean Pierre niets in de garage lag dat vanzelf kan ontvlammen, moet er toch brand ontstaan zijn in de garage waarin nog materiaal en twee gasflessen lagen.

De brandweer was snel ter plaats maar het kwaad was reeds geschied Het vuur en de ontplofte gasflessen zorgden er voor dat de inhoud van de garage tot schoot werd herleid.

Ook van de garage zelf blijft er niet veel herbruikbaars over. Er sneuvelden ook enkele ramen in het huis van de familie De Neve.

 


DE PAPAVER TE GAST IN MORGENSTER

 

De leerlingen van het vierde leerjaar van de Papaver kregen net voor hun optreden
de laatste instructies van juffrouw Petra.

Ook in het Welzijn en Zorgcentrum Morgenster in Sijsele lieten zij de seniorenweek niet onopgemerkt voorbijgaan.

Tussen de verschillende activiteiten die tijdens de seniorenweek geprogrammeerd stonden was er ook een optreden van de leerlingen van het vierde leerjaar van De Papaver.

Het optreden van de Adegemse leerlingen is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Christel Van Canneyt is verantwoordelijke voor de animatie in Morgenster.

Zij en andere in Adegem wonende personeelsleden van De Morgenster hebben bindingen en contact met de Papaver en met juffrouw Petra. Zo kwam het optreden tot stand.

In een van de sketches lieten de kinderen zien hoe zij zich een
ontmoeting tussen senioren voorstellen. De senioren konden er goed om lachen.

Juffrouw Petra en haar leerlingen hadden een programma van meer dan een uur in elkaar gestoken. Het werd een combinatie van muziek, zang, dans, gym en een trommeldemonstratie.

Zowel voor de kinderen als voor de bewoners van de Morgenster waaronder enkele Adegemnaren, ging de namiddag veel te snel voorbij. Het moment van afscheid nemen kwam voor iedereen te vroeg.

 


VACCINEREN TEGEN DE MEXICAANSE GRIEP

Wie tot een van de risicogroepen behoort, kan zich nog altijd gratis laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep.

Een aanvraag tot vaccinatie gebeurt door te bellen naar het Callcenter op het nummer 0800-96524.

Het Callcenter is tot eind november iedere werkdag bereikbaar tijdens de kantooruren. Wie zich bij een arts aanmeldt voor vaccinatie moet naast zijn elektronische identiteitskaart ook zijn SIS kaart en twee klevertjes van zijn ziekenfonds bij hebben.

 


SAMEN FIT

Wie wil sporten maar er alleen niet aan toe komt, kan deelnemen aan de conditiegym die op maandag door GSF in de turn- en feestzaal van de Papaver wordt georganiseerd.

De eerste les begint om 19u30. De tweede les een uur later.

 


KONINKLIJKE FILMCLUB ORGANISEERT GALAPROJECTIE

Op zaterdag 12 december organiseert de KoninKlijke Filmclub Meetjesland om 20u in de Herbakker in Eeklo een galaprojectie.

De filmclub die in 1955 wed opgericht brengt 9 films die de afgelopen jaren door zijn leden werden gemaakt.

Wie meer wil weten over de filmclub en zijn werking kan terecht bij medevoorzitter Willy Sierens in de Oude staatsbaan.

 


Home
Home
 
Made in France