De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 312 - Week 46 : 15 november tot 21 november 2009


ADEGEM HERDACHT ZIJN OORLOGSSLACHTOFFERS

Leden van de vzw Remembrance Adegem- Maldegem vormden een erehaag
voor de deelnemers aan de herdenkingsplechtigheid.

Op 11 november 1918 kwam er een einde aan WO I . Het is goed dat wij 91 jaar na die datum nog altijd hulde brengen aan de duizenden mensen die toen hun leven hebben gegeven.

11 november is ook een dag om stil te staan bij alle mensen die in alle zinloze oorlogen sneuvelden en nog sneuvelen. De manier van oorlog voeren is veranderd maar het leed dat oorlog meebrengt blijft de zelfde.

Adegem begon zijn herdenking van het einde van WO I met een eucharistieviering in de St. Adrianuskerk. Het koor Canticorum en het koor van de Papaver maakten er een sfeervolle plechtigheid van.

Het gemeentebestuur en vertegenwoordigers van vaderlandslievende verenigingen
legden bloemen neer aan de gedenksteen

Kolonel op rust Georges De Vos herinnerde in zijn toespraak aan het leed dat oorlogen met zich meebrengen.

In WO I die vooral een stellingenoorlog was, waren het vooral soldaten die sneuvelden. In WO II en in de huidige conflicten werden en worden ook de burgers niet meer ontzien.

Voor de voorzitter van Eendracht maakt Macht moet iedereen mee bouwen aan de vrede. Daarom is nodig dat onze maatschappij meer respect krijgt voor normen en waarden uit het verleden.

Het is volgens de heer De Vos onmogelijk te bouwen aan de wereldvrede als wij geen respect hebben voor het leven en de bezittingen van de mensen in onze eigen omgeving.

BLOEMEN

Tijdens de uitvoering van de Vlaamse Leeuw en het Belgisch Volkslied door de Verenigde Vrienden Adegem legden leerlingen van de Papaver bloemen neer aan de graven van de gesneuvelden uit beide wereldoorlogen.

Voor het gemeentebestuur en vertegenwoordigers van vaderlandslievende verenigingen bloemen neerlegden aan het monument, brachten ook leerlingen van de Papaver in rijvorm hulde aan de slachtoffers uit beide wereldoorlogen.

Zij beloofden dat zij het offer dat die mensen in beide oorlogen hebben gebracht nooit zullen vergeten.

 


GAAIBOLDERS STREDEN VOOR MALDEGEMSE TITELS IN ADEGEM

Eric De Vogelaere, Jurgen Van den Bossche en Rudy Bauwens die als ploeg
de kleuren van café 't Kruisken verdedigden, werden zondagavond in
café 't Blondje de nieuwe gaaibolkampioenen van Maldegem

Meer dan 150 mannen, vrouwen en jongeren streden vorig weekend bij Denise in café 't Blondje voor de titels van gaaibolkampioen van Maldegem.

Bij de mannen en vrouwen waren er individuele titels en titels per ploeg te winnen. Iedere deelnemers mocht twee series van elk vijf bollen spelen.

Per serie kan je maximum 15 punten behalen. De afstand tussen de gaaien is zo groot dat de kleine gaaibollen er toch vlot tussen lopen.

TITELS

Zondagavond werden de nieuwe kampioenen gehuldigd. Bij de jeugd gingen de titels naar Jasmien Reyckenboer met 13 punten en Laurens Millecam met 22 punten.

Katelijne Claeys was met 23 punten de beste bij de vrouwen. Bij de mannen werd Danny Roets met 25 punten de nieuwe kampioen.

Met 63 punten haalde de ploeg van 't Kloefke de titel bij de vrouwen binnen. Bij de mannen had de ploeg van 't Kruiske 66 punten nodig om kampioen van Maldegem te worden.

 


JACKY PAUWELS EVEN TE GAST IN ADEGEM

Tijdens zijn reis door België, Nederland en Noord Frankrijk, bracht Jacky Pauwels zijn
Canadese reisgezellen ook naar Adegem voor een korte plechtigheid op het Canadees kerkhof.

Met zijn reisbureau verzorgt Jacky Pauwels jaarlijks een aantal reizen van Canada naar Europa. Ieder jaar staan er ook een paar bezoeken aan de oorlogssites in België, Nederland en Frankrijk op het programma.

Vorige week was Jacky met een twintig tal Canadezen te gast in Europa. Nadat zij Ieper en omgeving hadden bezocht en plechtigheden in Ieper en Passendale hadden bijgewoond, brachten zij een bezoek aan de oorlogssites in Normandië.

Onze Marnix die een vriend is van Jacky maakte de verplaatsing naar Normandië mee.

Tijdens het bezoek aan Normandië hadden de Canadese reizigers
niet alleen belangstelling voor de oorlogssites.

Voor het eerst bezochten zij in Normandië een kerkhof waar Duitse soldaten begraven liggen. "Het waren toch ook iemands kinderen" hoorden Marnix en Maurice De Bruyne ( ondervoorzitter van de vzw België Canada) die eveneens aan de uitstap naar Normandië deelnam, enkele Canadezen zeggen.

Op 12 november was het gezelschap te gast in Adegem waar ze op het Canadees kerkhof ook door Marie-Jeanne De Clerck van de vzw België Canada werden verwelkomd.

Tijdens de korte plechtigheid legde Maurice De Bruyne de gasten de betekenis van het Canadees Kerkhof voor onze regio uit. Zij waren aangenaam verrast toen Georges Claus hen op het einde van de plechtigheid op zijn trompet begeleidde bij het zingen van het Canadees volkslied.

Na hun bezoek ging het richting Canadamuseum. In de namiddag stond nog een rit door de streek waar de Canadezen tijdens WO II hadden gevochten.

 


SURVIVAL

Terwijl in de feesttent werd gekermist bouwden een eindje verder in de Moerewege de inrichters van de survivalrun van zondag 22 november aan een van de hindernissen die tijdens de loodzware tocht moet genomen worden.

Wie niets van dat spektakel wil missen is zondag al om 10u in de Moerewege. Het publiek kan de omloop te voet of per fiets afleggen.

 


JEVO BEREIDDE 400 KG SPAGHETTISAUS

Omdat sportploegen in stand houden handen vol geld kost organiseren sportclubs geregeld initiatieven om hun kas te spijzen.

Bij volleybalclub JEVO stond vorige week de verkoop van spaghettisaus op het programma. Na het succes van de actie van vorig jaar was het orderboekje ook dit jaar dik gevuld.

Tussen donderdagmiddag en vrijdagavond werd door een tiental mensen 400 kg spaghettisaus gemaakt. Vrijdag mochten de eerste klanten vanaf 17u hun saus in de sporthal Van Cauteren afhalen.

De spaghettisaus is niet alleen in Maldegem en omgeving geliefd. Er gaat 37 kg naar Lokeren en ook in Gent zijn er mensen die JEVO steunen. Zij bestelden samen 30 kg saus.

 


CANNABISPLANTJES GEDUMPT LANGS HET SCHIPDONKKANAAL

Vorige week vrijdag werd langs de berm van het Schipdonkkanaal ter hoogte van Moerhuize een sluikstort gevonden.

In de meer dan 20 zakken zaten naast potgrond, flessen en veiligheidshandschoentjes ook cannabisplantjes.

Een paar telefoontjes leerden ons dat niet alleen langs het Schipdonkkanaal maar ook langs De Rokalseide in Maldegem een sluikstort met de zelfde inhoud werd aangetroffen.

In de zakken waren er volgens de politie geen aanwijzingen die naar de daders kunnen leiden. Mogelijks is het iemand die moest verhuizen of een inval van de politie vreesde.

 


Home
Home
 
Made in France