De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 310 - Week 44 : 1 november tot 7 november 2009


VOORZICHTIG OP DE APPELBOOM

De rioleringswerken op de Appelboom zitten op schema. De grote omleiding langs de Murkel werd al opgeheven.

Tijdens het weekend is er, mits inachtneming van enkele veiligheidsmaatregelen, normaal doorgaand verkeer mogelijk. Als er gewerkt wordt zal het verkeer er via lichten geregeld worden.


DE PAPAVER OP BEZOEK IN HET WARMHOF

Nadat zij eerst liedjes van K3 en kabouter Plop hadden gezongen, trakteerden de leerlingen
van het eerste leerjaar van de Papaver de bewoners van het Warmhof op een Marie Louise.

De bewoners van het Elisabethrusthuis mogen dan naar Maldegem verhuist zijn, de Papaver blijft met hen ook in het Warmhof contact houden.

Vorige week donderdagnamiddag waren de leerlingen van het eerste leerjaar ( 2 klassen) te gast in het Warmhof. Zij werden opgehaald van de vrijwilligers van het Warmhof.

Voor ze aan hun optreden begonnen, gingen de kinderen samen met het personeel en de vrijwilligers al de senioren die alleen niet naar de cafetaria konden komen ophalen.

Beide klassen openden met een liedje van K3. Het duurde niet lang of de senioren zwaaiden mee met de handen. Terwijl de ene klas optrad liepen de kinderen van de andere klas dansend tussen de senioren. Die genoten van het spektakel.

SAMEN

Na het eerste optreden van de kinderen verscheen de kinesist op het toneel. Hij liet de kinderen opnieuw op het podium plaats nemen en liet hen enkele armoefeningen doen.

Alle senioren die nog voldoende fit waren deden mee aan de turnoefeningen. Het was er
aan te zien dat het niet de eerste maal was dat zij die oefeningen deden.

Daarna zetten de kinderen de senioren aan om samen met hen de turnoefeningen te doen. Eerst was het de kinesist die de oefeningen koos.

Daarna mochten enkele leerlingen zelf het voorbeeld geven. Bij jong en oud gingen de armen vlot in de lucht. De tijd vloog voorbij.

Als slot van hun optreden brachten de twee klassen samen nog een lied en trakteerden de senioren nog op een heuse Marie Louise.

Voor de senioren was het een namiddag waar ze nog een tijdje zullen aan terugdenken. Ook de kinderen genoten van hun namiddag.

 


WEINIG BELANGSTELLING VOOR VEILIGHEID EN DRUGPREVENTIE

Zowel het panel dat het over de verkeersveiligheid voor kinderen had als de mensen die voor informatie rond drugs en drugspreventie waren uitgenodigd waren teleurgesteld over de geringe publieke belangstelling voor de infoavond.

In 2001 beloonde Rotary Maldegem de scholieren, wiens fiets bij de jaarlijkse fietscontrole door de politie volledig in orde was, met een fluoriserende wimpel die achteraan op de fiets werd aangebracht.

Omdat sommige kinderen de wimpel als een gevaarlijk speelgoed gebruikten schakelde Rotary Maldegem over naar het, tegen meer dan dumpingprijzen, ter beschikking stellen van fluoriserende hesjes.

Het eerste schooljaar was dat zeker geen succes. Sommige kinderen kieperden hun hesje gewoon in de gracht. Zij die een hesje droegen werden door de andere kinderen scheef bekeken.

De goede samenwerking tussen de serviceclub, de scholen, oudercomité' s, de politie en de gemeente heeft er voor gezorgd dat de fluohesjes met het schooljaar nadrukkelijker in het straatbeeld aanwezig werden.

Sinds een paar jaar wordt ook het dragen van de fietshelm gepromoot.

GEEN BELANGSTELLING

Tot vorig jaar werden de nieuwe hesjes en helmen tijdens een ontvangst in het gemeenthuis voorgesteld. Dit jaar organiseerde Rotary Maldegem samen met de gemeente, de politie en de dienst drugspreventie in den Hoogen Pad een avond rond veiligheid en drugpreventie.

De infoavond was er in de eerste plaats voor ouders met schoolgaande kinderen.

De organisatoren hadden er alles aangedaan om er een interessante avond van te maken. Het publiek werd bij zijn aankomst verwend met een kopje koffie en na de avond werden het in de cafetaria uitgenodigd voor een drankje.

Buiten de leden van Rotary, directies van scholen en politici zaten er geen 10 mensen in den Hoogen Pad.

De sprekers hebben hun informatie en tips gebracht alsof den Hoogen Pad vol zat. Achteraf konden ze toch niet verbergen dat zij teleurgesteld waren over de opkomst.

 


HET WARMHOF HEEFT EEN OPENLUCHT FITNESSCNETRUM

Met behulp van zeven toestellen kunnen senioren in het Begijnewater het ganse jaar door aan hun conditie werken.

Er worden steeds meer initiatieven genomen om de conditie van senioren op peil te houden. In woon en zorgcentra zoals het Warmhof geven kinesisten de senioren regelmatige aangepaste gymlessen.

In de Scandinavische landen en ook in Japan gaan ze nog verder. Zij bieden alle senioren, door fitnesstoestellen ter beschikking te stellen, de mogelijkheid om gratis aan hun conditie te werken.

In Japan worden speelpleinen voor kinderen die weinig of niet meer gebruikt worden omgebouwd tot speelpleinen voor senioren. Het initiatief blijkt een succes.

Ook Maldegem wil zijn senioren kansen geven om zelf, alleen of in groep, onder begeleiding aan hun conditie te werken.

Samen met het Regionaal, Economisch Sociaal Overlegcomitè (RESOC), de Sociaal Economische Regionale Raad (SERR) en het OCMW Nazareth heeft OCMW Maldegem bij Leader+ een dossier ingediend dat door Europa positief werd beoordeeld.

Daardoor werd 65% (€40.000) van de kosten van het project door dat fonds betaald. De rest moet door het OCMW worden betaald

GEZOND

Met het geld van Leader+ werden zeven fitnesstoestellen aangekocht en geplaatst in het gras voor de eerste seniorenwoningen in het Begijnewater.

De inbreng van het OCMW Maldegem bestaat uit de prestaties die de kinesisten als begeleiders bij het fitnessen zullen leveren.

Vorige week donderdag werden de zeven toestellen door de senioren in gebruik genomen. Niet alleen wij vonden het niet van zelfsprekend dat senioren tijdens de herfst en winter buiten aan hun conditie werken.

Dat is volgens de kinesisten een verkeerde opvatting. Als het droog is en de senioren zijn goed gekleed dan kunnen zij volgens de kinesisten ook als het koud is aan de toestellen werken.

De toestellen zijn speciaal voor senioren ontworden. Er staat ook voldoende uitleg bij over het gebruik van de toestellen.

De senioren waren alvast enthousiast over hun openlucht fitnesscentrum. OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche onderstreepte dat de toestellen door alle Maldegemse senioren mogen gebruikt worden. Ook seniorenverengingen kunnen in groep naar de toestellen komen.

 


VRIENDENKRING REMEMBRANCE TROK DOOR DE EIGEN REGIO

Zondagmorgen hadden de leden van de Vriendenkring Remembrance Adegem - Maldegem afspraak aan hun lokaal café 't Kruiske.

Er stond een tocht door de eigen regio op het programma. Op de parking in Drongengoed werd even halt gehouden voor een drankje dat hen door Brouwer Rommelaere en het lokaal werd aangeboden.

Tegen de middag was de groep terug in 't Kruisken en daar stond de dampende hutsepot te wachten. De vriendenkring maakt niet alleen tochten in eigen regio.

Zij zijn op te gast op officiële herdenkingsplechtigheden zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Wie meer wil weten over de Vriendenkring en zijn werking kan contact opnemen met het nummer 0470-5.49.02

 


HET NIEUW POLITIEKANTOOR OPENDE OFFICIEEL ZIJN DEUREN

Op een voor ons nog al rare plaats knipten gouverneur André De Nys, burgemeester Johan De Roo
en zonechef Franky Mervielde, als officiële opening van het nieuw politiehuis, het lint.

Sinds september zitten alle personeelsleden van de Lokale Politie Maldegem onder hetzelfde dak. Met de aankoop en de verbouwing van het gebouw in de Industrielaan 8A is een bedrag van meer dan vijf miljoen euro gemoeid.

Alle oppositiepartijen behalve VB vonden het een onverantwoorde investering. Enkel OGP en Groen! bleven afwezig op de officiële opening.

Tijdens zijn toespraak op de officiële ingebruikname van de nieuwe thuis van de politie verdedigde burgemeester De Roo de investering.

Hij is er van overtuigd dat de verhuis naar de Industrielaan de dienstverlening van de politie nog zal verbeteren. Ook gouverneur De Nys liet zich positief uit over het nieuw politiehuis.

Het waren vooral kinderen die tijdens de opendeurdag hun vingerafdrukken lieten nemen.

Na de officiële opening op vrijdagavond mocht het publiek zaterdag een kijkje nemen in de gebouwen van de politie.

De Maldegemse bevolking heeft van die gelegenheid gebruik gemaakt. Meer dan 1500 mensen zakten zaterdag naar het industrieterrein af.

Naast de nieuwe kantoren en het materiaal waren er ook nog demonstraties met de tuimelwagen, de gevechtsstock en de politiehonden.

 


BJM STELDE ZIJN BASKETBALSCHOOL VOOR

Vorige week zaterdag mochten de leerlingen van de BJM basketbalschool samen met de spelers van de eerste ploeg het veld opkomen.

BJM is dit seizoen met de basketbalschool gestart. Nog tot eind november mogen kinderen geboren in 2001- 2002 en 2003 zonder verplichtingen de lessen volgen.

De lessen gaan door op dinsdagnamiddag tussen 17u30 en 18u30. Vorige week leerden een 20 tal kinderen hoe ze hun handen en voeten moeten plaatsen als zij een bal naar de ring werpen.

 


KOTK SLOOT ZIJN ACTIE AF

De meer dan 30 leden waaronder ook enkele jonge nieuwkomers van het comité Kom Op Tegen Kanker hadden zondag de ganse dag hun handen vol om in Oud St. Jozef te laten genieten van het ontbijt, de soep en aperitiefbar en het taartenbuffet.

Tussendoor brachten particulieren en vertegenwoordigers van verenigingen de opbrengst van hunacties binnen.

Bij het einde van de smuldag stond volgens Marleen Van den Bussche voorzitter van het comité KOTK de teller voorlopig stil op €40.000.

In dat bedrag zit niet het bedrag de firma Van Hulle aan KOTK schenkt voor de ingezamelde Taxus scheerlingen. Dat geld gaat rechtstreeks naar de nationale actie.


 

Home
Home
 
Made in France