De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 308 - Week 43 : 25 oktober tot 31 oktober 2009


IJZENDIJKE MEMORIAL ASSOCIASSION
BEZOCHT CANADEES KEKHOF

Belgische en Britse vlaggen van vaderlandslievende verenigingen zorgden
tijdens de korte plechtigheid voor een erehaag rond het centraal monument.

Tijdens WO II heeft zich op een landbouwbedrijf n het Nederlandse IJzendijke een drama afgespeeld met een tankwagen vol brandstof.

Bij die ontploffing verloren verschillende Britse soldaten het leven. Jaarlijks brengt een delegatie van de Britse IJzendijke Memorial Associassion in oktober een bezoek aan de plaats van de ramp.

Ook dit jaar hield de delegatie op weg naar IJzendijke even halt in Adegem voor een korte plechtigheid op het Canadees Kerkhof.

Op het kerkhof werden zij verwelkomd door schepen Antoine Pauwels en delegatie van Adegemse en Maldegemse vaderlandslievende verenigingen.

De Britten stelden het duidelijk op prijs dat er dit jaar meer mensen en vlaggen uit Adegem en Maldegem aanwezig waren dan de vorige jaren

Schepen Antoine Pauwels verwelkomde de Britse gasten en de delegaties van de plaatselijke
vaderlandslievende verenigingen. Samen brachten zij hulde aan alle slachtoffers die tijdens WO II vielen.

Namens de Britse delegatie dankte Martin Reagan het Maldegems gemeentebestuur en de Adegemse en Maldegemse bevolking voor de manier waarop zij nu nog altijd de slachtoffers herdenken.

Schepen Antoine Pauwels onderstreepte de belangrijke rol van militaire kerkhoven. Zij zijn volgens de schepen een blijvende herinnering aan een zinloze oorlog die enkel verliezers opleverde.

De militaire kerkhoven en de herdenkingsplechtigheden zorgen er wel voor dat er in de loop der jaren een band is gegroeid tussen de mensen uit verschillende landen die aan de herdenkingsplechtigheden deelnemen.

Dat het politiereglement in verband met het parkeren van vrachtwagens aan het Canadees kerkhof nog altijd niet is aangepast, vinden niet alleen de plaatselijke vaderlandslievende verenigingen een minpunt voor het Maldegems gemeentebestuur.

Omdat het college van burgemeester en schepenen tocht niets onderneemt vonden zij het de moeite niet om er na de plechtigheid schepen Pauwels over aan te spreken.

 


WERKEN IN DE CANADEZENLAAN EN DE OUDE STAATSBAAN

Woensdagavond moet het gemeentebestuur beslissen of er dit jaar nog werken uitgevoerd worden in de Canadezenlaan en de Oude staatsbaan.

In de Canadezenlaan zouden de paaltjes die tussen de spoorwegbedding en de inrit van de verkaveling staan verwijderd worden. In de plaats daarvan zou er aan de andere kant van de weg een voetpad komen.

In de oude Staatsbaan zou er langs een gedeelte van de rechterzijde van de weg ( komende van uit Adegem centrum) een voetpad worden aangelegd.

De werken kunnen gefinancierd worden met geld dat in de begroting voorzien is voor het herstellen van wegen.

 


IN NOVEMBER UITSPRAAK IN BEROEP TEGEN
GEWEIGERDE BOUWVERGUNNING

De feitelijke vereniging Madewind moest niet alleen in beroep gaan tegen de weigering van de milieuvergunning voor de drie windmolens die zij op het industrieterrein wil inplanten.

Er moest ook beroep aangetekend worden tegen de geweigerde bouwvergunning. Mocht Madewind het beroep in verband met de milieuvergunning bij de Vlaamse gemeenschap winnen dan zijn zij nog geen stap veder omdat de bouwvergunning geweigerd werd.

Daarom ging de feitelijke vereniging ook tegen deze weigering in beroep.

Tijdens een bijeenkomst bij LS Bedding waarop ook gouverneur André De Nys aanwezig was vernamen wij dat het beroep tegen geweigerde bouwvergunning voor het einde van november zal behandeld worden.

 


BELGISCHE TREKPAARDEN IN DE KIJKER

Ook dit jaar liepen de Belgische trekpaarden zowel 's morgens, tijdens de stoet door het centrum, als tijdens het dagvullend programma op de speelweide achter het St. Annapark in de kijker.

 


ADEGEMS VOLKSTHEATER STEUNT DE PAPAVER

Het AVT zorgt er niet alleen voor dat mensen kunnen genieten van een gezellig avondje uit in den Hoogen Pad.

Met een deel van de inkomsten van hun optredens ondersteunt het ook plaatselijke organisaties. In het verleden konden de fanfare de Verenigde Vrienden Adegem, Nood Zoekt Troost, De Papaver, Kom Op Tegen Kanker en de Vierklaver op een financiële ondersteuning rekenen.

Dit jaar valt de Vrije Basisschool de Papaver opnieuw in de prijzen. Directeur Jozef Ginneberge moest niet lang nadenken toen het AVT hem vroeg of er een bestemming was voor een donatie.

De leesboekjes die de school gebruikt bij het niveaulezen zijn volgens de heer Ginneberge aan vervanging toe. Het bedrag dat de school van het AVT zal krijgen zal gebruikt worden om de aankoop van leesboeken te financieren.

 


BRAHIM TE GAST IN ADEGEM EN MALDEGEM

Zaterdagavond trad Brahim op in den Hoogen Pad. Een paar dagen was hij te gast in Maldegem in de Try Out om er reclame te maken voor zijn nieuwe toer.

 


DE POLITIE GOOIT HAAR NIEUWE DEUREN OPEN

Zaterdag 31 oktober verwacht de Lokale Politie Maldegem u op haar opendeurdag
in haar nieuwe commissariaat in de Industrielaan 8A.

Nadat de politie op 17 en 18 september zijn locaties in het centrum van Maldegem ruilde voor een nieuwe thuisbasis in de Industrielaan was voor het personeel even wennen.

Nu de meeste kinderziekten van het gebouw zijn overwonnen, nodigen zonechef Franky Mervielde en zijn manschappen de bevolking uit om op zaterdag 31 oktober tussen 10u en 17u een kijkje te komen nemen in het nieuwe politiecommissariaat.

Tijdens de opendeurdag zullen de verschillende diensten van het korps zichzelf en hun werking voorstellen. Het spectaculairst zal dat op de eerste verdieping bij het rechercheteam zijn.

Daar kan je als bezoeker vinger en voetafdrukken laten nemen en poseren voor een gerechtelijke foto.

Als de weersomstandigheden het toelaten wordt het volledig wagenpark van het korps op de parking tentoongesteld.

Er zijn daar ook nog demonstraties met drug en politiehonden en met de wapenstok. Wie een ritje wil maken met de go card krijgt een bril opgezet waardoor hij of zij een zichtbaarheid op het parcours krijgt alsof hij of zij een glaasje op heeft.

Mochten de weersomstandigheden minder goed zijn dan gaan al die demonstraties door in de garage en loods die bij het gebouw zijn.

Niet alleen de politie zet zichzelf tijdens de opendeurdag in de kijker. Ook de federale politie, de brandweer en het sociaal huis zijn nadrukkelijk aanwezig op de opendeurdag.

Wie tijdens of na een wandeling door het gebouw toe is aan een drankje die kan bij de bar die door het comité KOTK wordt verzorgd terecht.

Op de officiële opening van het gebouw die op vrijdag 30 oktober vanaf 17u doorgaat worden de ministers De Crem (Defensie) en Turtelboom (Binnenlandse Zaken), gouverneur André De Nys en Procureur des Konings Johan Sabbe verwacht.

ZONECHEF

Ondertussen staat vast dat zonechef Franky Mervielde Maldegem per 1 december verlaat.

Het college van burgemeester en schepenen zal in eerste instantie een voorlopige vervanger moeten aanstellen en de betrekking van zonechef officieel open verklaren.

 


SPEELHOEK VOOR KINDEREN IN HET WARMHOF

Nadat ze zaterdagvoormiddag op koopjestocht waren installeerden leden van
Rotaract Eeklo Meetjesland zaterdagmiddag een speelhoek in de cafetaria van het Warmhof.

Kinderen die met hun ouders op bezoek gaan naar het Woon- en Zorgcentrum Warmhof zullen in de toekomst minder snel vragen om te vertrekken.

Sedert zaterdagmiddag is er in de cafetaria een speelhoek voor kinderen geïnstalleerd. De speelhoek is een geschenk van de serviceclub Rotaract Eeklo –Meetjesland.

De serviceclub die uit jongeren tussen 18 en 35 jaar bestaat is reeds meer dan 30 jaar actief. Naast het organiseren voor socio- culturele activiteiten voor de meer dan 30 leden steunt Rotaract Eeklo – Meetjesland goede doelen.

Hun steun gaat zowel naar projecten in de eigen regio als in het buitenland.

Zaterdagvoormiddag gingen enkele vrouwelijke leden van Rotaract op koopjesjacht. 's Middags kwamen zij zoals afgesproken met het bestuur van het woon en zorgcentrum het Warmhof zwaar bepakt aan in de cafetaria.

Zoals beloofd hadden Rotaract materiaal gekocht om in de cafetaria van het Warmhof een speelhoek in te richten.

OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche dankte Rotaract Eeklo - Meetjesland voor het geschenk waaraan de kinderen die op bezoek komen veel plezier zullen beleven.

 


JAM VERTELT ALLES OVER JONG & ACTIEF MALDEGEM

Ter gelegenheid van de Dag van de Jeugdbewegingen organiseerde de jeugddienst en de
jeugdbewegingen een ontbijt op de markt en stelden de nieuwe jeugdbrochure JAM voor.

Vlaanderen vierde op donderdag 22 oktober de dag van de jeugdbewegingen.

Net als in vele andere steden en gemeenten organiseerde ook de Maldegemse Jeugddienst samen met de jeugdbewegingen op de markt een ontbijt voor alle scholieren die met hun uniform van hun jeugdbeweging naar school gingen.

Het was donderdagmorgen dan ook even drummen om aan een van de 250 boterkoeken en een van de bekertjes chocolademelk te geraken. Er werden in totaal 36 liter chocomelk uitgegoten en ook alle koeken vonden hun weg naar een hongerige maag.

NIEUWE BROCHURE

De jeugdraad had er voor gezorgd dat zijn nieuwe brochure "JAM"klaar was om op de dag van de jeugdbewegingen voorgesteld te worden.

In tegenstelling met de vorige brochure is het nu brochure die professioneel is samengesteld en in het oog springt. Op de cover staat de kampfoto van KSA Maldegem die de tweede prijs behaalde in de nationale wedstrijd voor de mooiste kampfoto

"Het is dankzij de subsidie van de Vlaamse regering dat wij ons een dergelijke brochure konden permitteren" bekende jeugdconsulent Jeroen Cauwels ons vrijdagmorgen.

De jeugddienst en de jeugdbeweging hebben ook hard gewerkt aan de voorbereiding van de nieuwe brochure.

Alle jeugdbewegingen zelfs de onlangs opgerichte KLJ Adegem kregen ruimte om zichzelf en hun werking uitgebreid voor te stellen.

Daarnaast is er informatie over de speelpleinen, grabbelpas en alles wat de jeugd en hun ouders over jeugdwerking en ontspanningsmogelijkheden voor de jeugd in onze gemeente moeten weten.

De nieuwe brochure die op 10.000 exemplaren is gedrukt .wordt meegegeven aan alle kinderen van 6 jaar ( kinderen kunnen vanaf 6 jaar aansluiten bij een jeugdbeweging).

De brochure zal ook in een aantal openbare gebouwen zoals de bibliotheek, de tekenacademie en het gemeentehuis liggen.

 


ZIEKENZORG EET HUTSEPOT

Donderdag 5 november verwacht ZIEKENZORG Groot Maldegem zijn leden en sympathisanten om 12u in den Hoogen Pad Op het menu staat echte Vlaamse hutsepot.

In de namiddag wordt er Hoger - Lager gespeeld. Als afsluiter staat er ook nog koffie en gebak op het menu. Wie er wil bij zijn moet vooraf inschrijven. Dat kan bij ondermeer Jos De Coster tel 050.71.36.06 en Rosette Willemarck tel 050-71.83.07.

 


GEMEENTELIJKE DIENSTEN VERHUIZEN

Door de renovatie en uitbreiding van het gemeentehuis verhuizen tijdelijk een aantal diensten deze week van het gemeentehuis naar het Sint Annakasteel in de Westeindestraat 1.

Door de verhuis zijn de diensten Bevolking, Burgerlijke Stand en Vreemdelingen op donderdag 29 en vrijdag 30 oktober gesloten.

De dienst Bevolking is vanaf zaterdag 31 oktober te bereiken in het Sint Annakasteel. De diensten Burgerlijke Stand en Vreemdelingen zijn vanaf 3 november op het zelfde adres te bereiken. De telefoonnummers van de drie diensten blijven ongewijzigd.

 


MEETJESLANDSE KUNST EN POEZIEROUTE KRIJGT STEEDS MEER VORM

Aan Café De Roos aan Celiebrug werden vorige week zondag 3 poëziepanelen onthuld.
Zij vormen een onderdeel van de in aanbouw zijnde Kunst en Poëzieroute

Op initiatief van COMEET (Cultuur Overleg Meetjesland) die daarvoor kan rekenen op financiële ondersteuning van het provinciebestuur, bouwt het Meetjesland aan een Kunst en Poëzie route.

Ook op andere plaatsen die voor een gemeente een speciale betekenis hebben worden poëzieborden en of kunstwerken geplaatst.

Zondag verwelkomde Annick Willems, burgemeester van Sint Laureins, een schare genodigden aan Celiebrug voor de onthulling van 3 poëziepanelen.

Celiebrug en de beide vaarten hebben een belangrijke rol gespeeld tijdens de beslissende fase van WO II.

Het is daarom dat die plaats werd uitgekozen om een herkenningspunt in de Meetjeslandse Kunst en Poëzieroute te worden.

De teksten op de borden zijn van Paul De Wispelaere, Herman Leenders en Peter Theuninck. Zij beschrijven alle drie in hun eigen stijl hun zicht op de Switchback zone uit WO II. Aan de Celiebrug wordt ook nog een gedenksteen geplaatst.

Frank Sierens Maldegems schepen van cultuur en voorzitter van COMEET onderstreepte bij de onthulling van de poëzieborden, de goede samenwerking tussen COMEET en de cultuurdiensten van de Meetjeslandse gemeenten.

Als over enkele jaren alle kunstwerken en poëziepanelen geplaatst zijn zal de Kunst en Poëzieroute in kaart gebracht worden.

Het is ook de bedoeling om rond de route een brochure te maken die een beschrijving geeft van de route en de belangrijke zaken die de mensen tegenkomen.

 


 

Home
Home
 
Made in France