De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 307 - Week 41 : 11 oktober tot 17 oktober 2009


KLJ ADEGEM IN DE STARTBLOKKEN

De KLJ monitoren lieten de kinderen al even proeven van de ontspanning
die ze in de toekomst bij KLJ mogen verwachten.

Omdat er de afgelopen jaren in Adegem geen jeugdbewegingen meer waren moesten Adegemse jongeren die lid wilden worden van jeugdbeweging uitwijken naar Maldegem, Kleit of Eeklo. Daar komt nu verandering in.

Dankzij KLJ zal Adegem vanaf 8 november opnieuw een actieve jeugdbeweging hebben. Vorige week vrijdag stelde de leiding van de nieuwe Adegemse jeugdbeweging zich, in de lokalen van de Zandloper op de Zandakkers aan de ouders en kinderen met belangstelling voor een plaatselijke jeugdbeweging, voor.

"Het is de gewestleiding van KLJ die de eerste stap voor de oprichting van een Adegemse afdeling heeft gezet" vertelden Eva Van Beek en Sofie Aesaert de twee hoofdmonitoren van KLJ Adegem ons vrijdagavond.

Ieder jaar kijkt de gewestleiding of er plaatsen zijn waar er belangstelling is om een KLJ afdeling op te richten. Dit jaar nam de leiding ondermeer contact op met de Adegemse speelpleinwerking.

Na de eerste contacten bleek dat een aantal monitoren bereid waren om mee te werken aan de oprichting van een Adegemse afdeling van KLJ.

In een korte tijd zijn ze er in geslaagd om een 11 koppige leiding voor de nieuwe afdeling samen te stellen. Die bestaat naast de hoofdmonitoren Eva en Sofie uit Steven Mortier (secretaris en gewestbestuurslid), Sophie Maesen, (kassierster), Jana Savat (verantwoordelijke Jeugdraad), Kristof Goeman (gewest bestuurlid), Ellen Rabaeys (sfeerverantwoordelijke), Leander Claeys (sfeerverantwoordelijke), Timothy Dekeyzer (webmaster), Charlottre Bastiaans (monitor) en Iris Hermie (monitor).

STARTDAG

Terwijl de hoofdmonitoren de ouders de structuur en de werking van KLJ uitlegden, informeerden over het lidgeld ( jaarlijks €18,00 voor het 1ste kind van een gezin en €8,00 voor een tweede en volgende) en hun vragen beantwoorden, mochten de kinderen met de andere leden van de leiding meegaan om te proeven van de soort ontspanning die KLJ te bieden heeft.

De officiële start komt er op zondag 8 november. Dan worden alle jongeren tussen 9 en 16 jaar verwacht aan het lokaal op de Zandakkers.

Als kennismaking is de eerste ontspanningsnamiddag gratis. Pas daarna hoeven de kinderen en hun ouders maar te beslissen of ze tot KLJ Adegem zullen toetreden. Er is om de twee weken een ontspanningnamiddag.

Het is de bedoeling dat de Adegemse afdeling, als zij haar draai heeft gevonden, ook op kamp gaat en deelneemt aan de sportdagen die door andere afdelingen worden georganiseerd.

Aan de reacties in de zaal was op te maken dat er zowel ouders als kinderen tevreden zijn dat er in Adegem opnieuw een jeugdbeweging is.

 


DR. HERREBAUTLAAN WIL VEILIGER GROEN IN ZIJN STRAAT

De bomen zijn zo uitgezet dat je nog nauwelijks op het voetpad kan wandelen.
Rolstoelgebruikers en ouders en met een kinderwagen zijn verplicht op de rijdweg te rijden.

Wie als voetganger in de dr. Herrebautlaan moet zijn die kan niet op het voetpad gaan zonder voortdurend tegen de takken van de bomen te schuren.

De bomen staan er al jaren en worden jaarlijks gesnoeid. Zij zijn in de loop der jaren zo uitgezet dat zij al 2/3 van het voetpad hebben ingenomen.

Op 3 augustus schreef het buurtcomité van de dr. Herrebautlaan naar het college van burgemeester en schepenen een brief waarin zij uitlegden dat de bomen voor gevaarlijke situaties zorgen.

Zij willen graag groen in hun straat maar geen groen dat het gebruiken van het voetpad onmogelijk maakt.

Wie met de auto van een oprit moet rijden heeft door de uitgedeinde
bomen weinig zicht op het verkeer in de straat

LANG WACHTEN

Met spanning keken de inwoners van dr. Herrebautlaan uit naar een reactie op hun schrijven.

Als de gemeente aan zijn inwoners of adviesraden informatie vraagt dan verwachten zij soms binnen de 14 dagen een antwoord.

Er zijn ondertussen meer dan twee maanden voorbij en het college van burgemeester schepenen heeft nog niets van zich laten horen. Zelfs nog geen bevestiging dat zij het schrijven hebben ontvangen.

Een paar telefoontjes leerden ons dat de brief ergens is blijven liggen. Hij is pas vorige week in het college van burgemeester en schepenen besproken.

In een volgende bijeenkomst van het college zal er beslist worden welke oplossing de gemeente aan het probleem zal geven. De inwoners van de dr. Herrebautlaan zullen van de beslissing op hoogte gebracht worden.

 


BEROEP TEGEN GEWEIGERDE VERGUNNINGEN

Met tevredenheid stelden bedrijven en mensen vast dat de Provincie aan Madewind de bouw en exploitatie van drie windmolens geweigerd had.

Die weigering is zoals werd verwacht voor de feitelijke vereniging niet het einde van het dossier geworden. Zij is tegen de beslissing in beroep gegaan

BESPARING

Dat werd ons door Tom Henneman woordvoerder van Madewind bevestigd. Hij wees er tijdens ons gesprek op dat zij woorden van lof kregen van de administratie voor de manier waarop zij hun dossier hadden samengesteld en voor de maatregelen die zij zichzelf opleggen om de hinder voor de mensen en bedrijven in de omgeving tot een minimum te beperken.

Hij herhaalde nog eens dat er zal over gewaakt worden dat de 30u slagschaduw nergens overschreven wordt.

Hij onderstreepte dat de bedrijven gekozen hebben voor energie van windmolens omdat zij daardoor op lange termijn hun productiekosten kunnen drukken zodat zij concurrentieel blijven ten overstaan van andere bedrijven.

Als ze die concurrentie niet meer kunnen aangaan dan prijzen ze zichzelf uit de markt wat aanleiding geeft tot ontslagen en werkloosheid.

BESLISSING

Het beroep is binnen de wettelijk voorziene termijn ingediend. Bij Madewind verwachten zij tegen medio november de beslissing van de bevoegde minister.

Ondertussen heeft de Vlaamse regering al een beslissing genomen over de aanvraag voor de inplanting van twee windturbines door de firma Final Energy. Dat dossier is definitief afgewezen.

Ondertussen raakte ook bekend dat er een vergunning is verleend aan Electrabel voor de plaatsing om 2 windmolens langs de N49. In plaats van de aangekondigde 7 komen er op termijn 9 windmolens.

 


SPEELWEIDE KRIJGT NIEUW UITZICHT

Op het einde van de speelpleinwerking hebben de kinderen hun inspiratie over het fantasieën over hun ideale speelweide de vrije loop laten gaan.

Hun voorstellen liggen nu nog opgeborgen op de eerste verdieping van de Zandloper.

In februari van 2010 zullen studenten die voorstellen uitwerken. Het is de bedoeling dat de gemeente tegen het begin van de speelpleinwerking 2010 die plannen realiseert.

 


BLIJFT HET BIJ EEN MEETJESLANDSE ERFGOEDMARKT ?

Een 15tal verenigingen werken mee aan de eerste Meetjeslandse erfgoedmarkt
in den Hoogen Pad. Niet iedereen was zondag tevreden over de publieke belangstelling

Voor zijn eerste Meetjeslandse erfgoedmarkt kon Comeet en de erfgoedcel rekenen op de meewerking van een 15 tal verenigingen die begaan zijn met het erfgoed van onze gemeenten.

De erfgoedmarkt gaf de verengingen de gelegenheid om in contact te komen met andere verenigingen die op dezelfde golflengte zitten.

Zij hebben van die gelegenheid dankbaar gebruikgemaakt. Het was voor hen ook een gelegenheid om het publiek te laten zien hoe belangrijk de geschiedenis van ons eigen regio is en op welke manier opzoekingen gebeuren.

Nadat de kinderen in de cafetaria hadden geholpen bij het bereiden van het deeg, zagen ze in de keuken hoe Gaby Bruyninckx een Jan in de Zak maakte.

Daarna mochten zij proeven hoe dat voor hen onbekend vieruurtje smaakte.

CONCURRENTIE

Het was aangenaam om door de erfgoedmarkt te wandelen. Iedereen was onmiddellijk bereid om uitleg te geven. Je kreeg er ook een beeld van hoeveel er over ons erfgoed is gepubliceerd.

Bij verschillende standen kon je horen dat er nog veel van onze geschiedenis nog niet op papier is gezet. Mensen die belangstelling hebben om in ons verleden te duiken hadden op de erfgoedmarkt verschillende verenigingen die hen graag in hun groep willen opnemen.

De workshops in de namiddag zorgden er voor dat je als bezoeker ook actief kon meewerken aan de erfgoedmarkt.

Dat het zondag geen grote volkstoeloop naar den Hoogen Pad werd was voor een groot deel te wijten aan de concurrentie van die dag. Er was de grote rommelmarkt op 't Kaaike in Eeklo die duizenden mensen lokte.

Zowel bij de deelnemers aan de erfgoedmarkt als de bezoekers waren overwegend positieve reacties te horen.

Zij zien de Meetjeslandse erfgoedmarkt niet als een eendagsvlieg maar zouden een nieuwe erfgoedmarkt niet meer laten samenvallen met Kaaikes kermis.

 


DRONGENGOED KEERT TERUG NAAR DE MIDDELEEUWEN

Waar voor enkele maanden nog rijen bomen stonden ligt nu een bijna kale vlakte.
Over enkele maanden zal de terugkeer van verdwenen heideplanten zichtbaar worden.

De afgelopen maanden hebben de bossen in de omgeving van de startbaan van het militair vliegveld in Ursel ingrijpende wijzigingen ondergaan.

In het kader van het Danah project dat gedeeltelijk met Europees geld wordt gefinancierd, zijn er honderden bomen geveld.

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) brengt met het Danah project de toestand rond de startbanen van het militair vliegveld in Ursel terug in de staat zoals het was tijdens de Middeleeuwen.

Toen was de streek een heidevlakte. Die heide is in de loop van de geschiedenis geëvolueerd naar bossen.

Om terug te keren naar de oorspronkelijke toestand moesten er niet alleen bomen verdwijnen.

Ook de bovenste grondlaag moest afgegraven worden om de zaadjes die gedurende honderden jaren van de buitenlucht werden afgesloten de kans te geven om opnieuw te ontkiemen.

Een paar jaar terug heeft ANB met succes een proefstrook aangelegd. Over enkele maanden zal duidelijk zijn of ook het volledige project in Ursel lukt.

 


OPENDEURDAG BIJ DE MALDEGEMSE POLITIE

Op 17 en 18 september verhuisde de Maldegemse politie van Het St. Annakasteel en de Brugsesteenweg naar de Industrielaan 8/A. Telefonisch is de politie nu te bereiken op het nummer 050-72.71.50.

Op zaterdag 31 oktober krijgt de bevolking tussen 10u en 17u de gelegenheid om een bezoek te brengen aan de nieuwe thuis van de politie.

In en rond het gerenoveerde gebouw is naast het huidig wagenpark ook retromateriaal van rijkswacht en politie te bewonderen.

Ook de BOB bus en de tuimelwagen zullen aanwezig zijn. Voor de mensen die hun stuurvaardigheid met de fiets willen uittesten wordt een speciaal fietsparcours aangelegd.

Ook de brandweer en het sociaalhuis hebben tijdens de opendeurdag bij de politie een stand in het gebouw.

 


BOELARE GEDEELTELIJK AFGESLOTEN

Wie op dinsdag 13 oktober in Eeklo moet zijn moet er rekening mee houden dat den Boelare tussen de N9 en de August Van Ackerstraat tussen 8u en 17u voor het verkeer wordt afgesloten.

Aan de bouwwerken op de hoek van den Boelare wordt een reuzenkraan geplaatst. Het verkeer wordt omgeleid via de Zandvleuge.

 


MEETJESLANDSE GEMEENTEN ONDERTEKENEN CHARTER

Op initiatief van de CM ging vorige week dinsdag in de Herbakker in Eeklo onder de vlag van "Voorbij de beperking" een symposium door rond een inclusief beleid met toegankelijkheid als voorwaarde.

Alle gemeenten ondertekenden het charter waardoor zij er zich toe verbinden in hun beleid maatregelen opnemen waardoor ook mensen met beperkingen zich maximaal kunnen ontplooien.

 


 

Home
Home
 
Made in France