De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 306 - Week 40 : 04 oktober tot 10 oktober 2009


MET NIEUWE VLAG NAAR VOLGEND JUBILEUM

Trots poseerde het bestuur van OKRA Adegem met zijn nieuwe vlag.

Die werd ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Adegemse seniorenvereniging gewijd en aan de leden voorgesteld.

Met zijn nieuwe vlag zet OKRA Adegem de eerste stap naar zijn volgende jubileum

 


KINDEREN VAN DE KRUIPUIT SCHRIJVEN EEN BOEK

Alle leerlingen van de gemeenteschool op de kruipuit schrijven mee aan een boek.
Zij worden daarbij begeleid door Erik Hebberecht.

Vorig schooljaar rijpte in de gemeenteschool op de Kruipuit de idee om een boek te schrijven. Voor dit project kan de school rekenen op de medewerking van Erik Hebberecht die zijn sporen als schrijver van kinderverhalen reeds verdiend heeft.

"Ik ben enkel de katalysator in dat project" verduidelijk Erik hebberecht als wij hem in de school op de Kruipuit aantreffen.

Hij laat er geen twijfel over bestaan dat het de kinderen zijn die de verhalen schrijven. Hij zorgt er voor dat ze in de juiste vorm gegoten worden.

Bij de start van het project stond het vast dat alle leerlingen van het eerste tot het zesde leerjaar zouden meewerken.

Omdat het van de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar nog niet mag verwacht worden dat zij een opstel schrijven, mochten zij hun verhalen aan Erik vertellen.

KIEZEN

Het begon met een gesprek tussen de directie en de leerkrachten. Daarna werden de kinderen bij het gesprek betrokken.

Met hen werd afgesproken hoe het boek tot stand zou komen. Iedere klas mocht voor zijn verhaal naar een ander continent trekken.

De kinderen van het eerste leerjaar bleven in Europa. Het tweede leerjaar zocht het in Amerika, De leerlingen van het derde leerjaar verplaatsen zich voor hun verhalen naar Afrika.

De verhalen van het vierde leerjaar spelen zich af in Azië. Oceanië wordt het toneel voor de verhalen van het vijfde leerjaar. De leerlingen van het zesde leerjaar zochten hun inspiratie aan de Noord- en Zuidpool.

THUIS EN OP SCHOOL

Voor de leerlingen van het derde tot het zesde leerjaar aan hun opstellen begonnen, hebben zij zowel in klasverband als thuis opzoekingen gedaan om er zeker van te zijn dat wat zij over de juiste plaatsen, mensen en dieren schreven.

Daardoor is het schrijven van het boek meer dan het schrijven van een opstel geworden.

De leerlingen zijn ondertussen klaar met hun opstellen en Erik Hebberecht is druk bezig met het lezen van de meer dan 90 verhalen.

EERSTE LEZING

Als Erik zich door alle verhalen gewerkt heeft zal hij uit alle verhalen van iedere klas een verhaal distilleren.

Om er zeker van te zijn dat de kinderen zich in de verhalen kunnen terugvinden zullen zij samen met Erik de eerste versie van de verhalen lezen en bespreken.

Als er woorden op passages zijn waarvan de kinderen vinden dat die anders moeten dan zal dat gebeuren. Na de eerste lezing kan Erik Hebberecht opnieuw aan de slag om de verhalen in hun definitieve vorm te gieten.

MEDEWERKING

Een boek schrijven en uitgeven is meer dan het verhaal schrijven. Er moet een voorwoord geschreven worden en er moeten ook illustraties in het boek worden opgenomen. Dan moet het boek ook nog uitgegeven worden.

Daaraan hebben ze op de Kruipuit ook gedacht. Omdat de opbrengst van het boek naar Kom Op Tegen Kanker gaat heeft Frank Deboosere toegezegd om het voorwoord te schrijven.

Voor de illustraties kunnen Erik en de leerlingen rekenen op de medewerking van illustratrice Gerda Dendooven en haar leerlingen. De uitgeverij Clavis wil het boek beoordelen en als het goed bevonden wordt uitgeven.

TITEL

Als er geen kink in de kabel komt zal het boek tegen mei 2010 in de rekken liggen. Als het van Erik en de school afhangt dan krijgt het boek van ongeveer 80 bladzijden KRUIP UIT JE SCHELP" als titel.

Met die titel geven de schrijvers aan dat zij hun cocon verlaten en de wereld ontdekken. De titel kan ook gelezen worden als KRUIPUIT, JE SCHEP.

Die titel geeft aan dat de school voor de leerlingen een veilige schelp is die hen beschermt en begeleid naar volwassenheid.

 


OPPERVLAKTEWATER ONDERDIJKE WORDT GESPLITST

Om het probleem van het overvloedige oppervlaktewater van de Onderdijke op te lossen wordt dat water dat naar de Appelboom vloeit ter hoogte van de Appelboom gesplitst. Daarom worden er op de Appelboom buizen richting Vulderstraat gestoken.

Bij hevige neerslag komt de Appelboom ter hoogte van het café Welkom snel onder water. De toevoer van het water afkomstig van Onderdijke is een van de oorzaken van de wateroverlast.

Na de laatste overstroming werd voor gans Maldegem een masterplan opgesteld. De werken die momenteel op de Appelboom worden uitgevoerd kaderen in dat Masterplan.

SPLITSEN

Het regenwater van Onderdijke wordt nu, als het op de Appelboom komt, links afgeleid naar de grachten langs de bedrijven van de familie Blomme.

Het masterplan voorziet dat in de toekomst dat regenwater ter hoogte van de Appelboom gesplitst wordt.

Een deel zal verder via de oude route worden afgevoerd. Het andere deel zal via riolering naar de Vulderstraat worden afgeleid.

Omdat die splitsing mogelijk te maken moeten er nieuwe buizen gelegd worden vanaf het kruispunt van Onderdijke en de Appelboom naar de Vulderstraat.

OMLEIDING

Door die werken is de Appelboom ter hoogte van Café Welkom voor het verkeer afgesloten. Enkel voetvangers en fietsers kunnen er door.

De automobilisten moeten nu via Onderdijke en de Murkel van en naar de Kruipuit.

Momenteel worden ter hoogte van de Vulderstraat buizen gestoken. Als die werken af zijn zal de omleiding opgeheven worden en zal het verkeer om beurten door de Appelboom kunnen rijden.

Volgens schepen Noel Wille zullen de werken tot medio december duren.

Er was enige wrevel bij de mensen op de Appelboom. Om het steken van buizen mogelijk te maken werd vorige week het wegdek opgebroken om de gasleiding dieper te steken.

De mensen op de Appelboom begrepen niet waarom de gedolven putten op vrijdag werden dicht gesmeten.

Op maandag moest de firma Coppens die de buizen moet leggen de straat weer openbreken om bij de buizen te kunnen Uit een gesprek met een verantwoordelijke van de werken leerden we dat die werkwijze uit veiligheidsoverwegingen wordt gevolgd.

 


ADEGEM KERMIST DE WINTER TEGEMOET

Met een biljartprijskamp in Replay Palace, warme beenhesp in het Damberd en Promo – Night in den Osschaert opent Adegem op vrijdag 9 oktober zijn winterkermis.

Ook de andere dagen van het kermisweekend is er in de Adegemse bierwinkels kermisanimatie.

Zondag verzorgt de V V A vanaf 11u00 een aperitiefconcert in den Hoog Pad. Aan het winderig kippenfestijn dat op het aperitiefconcert volgt kan je deelnemen tegen de prijs van €12,00.

Zondagnamiddag pakt de Papaver uit met een nieuw kermisprogramma waarin veel actie zit voor de kinderen. Ook voor een pannenkoek en een drankje kan je zondagnamiddag bij de Papaver terecht.

 


TWEEDE HALLOWEENSTOET

Zaterdag 31 oktober start om 19u00 op de parking van drukkerij Perka in de Industrielaan de tweede halloweenstoet waarvan de opbrengst bestemd is voor het Warmhof afdeling Oker in Maldegem en de vzw Kruiskenshoeve in St. Laureins.

Na een tocht door verschillende straten van het industrieterrein wordt de stoet ontbonden bij de familie Danneels – Martens Vliegplein 61 Adegem. Daar worden hapjes en drankjes geserveerd.

Kaarten voor de halloweenstoet voor het goede doel kosten €2,50. Zij kunnen besteld worden bij Rosette Ryckaert Dr. Herrebautlaan 8 Adegem. Tel: 09-259.98.80, Annie Martens Vliegplain 61 Adegem. Tel 050-71.30.74, Arlette Dierickx, Staatsbaan 7 Adegem. Tel 050-71.89.45 en Mia Van de Walle Dr. Herrebautlaan 15a Adegem. Tel 09-378.08.31

 


INFOAVOND ROND VEILIGHEID EN DRUGPREVENTIE

Dinsdagavond organiseren Rotary Club Maldegem en Drugpreventie Aalter- Maldegem -Knesselare in den Hoogen Pad een informatieavond rond veiligheid voor de jeugd en drugpreventie in de regio.

Een avond waarop iedereen maar vooral de ouders met schoolgaande kinderen verwacht worden.

Vanaf 19u30 worden de bezoekers in de inkomhal verwelkomd met koffie. In de hall is een tentoonstelling van alle mogelijke attributen die kinderen meer veiligheid kunnen bieden in het verkeer en een infostand rond drugpreventie.

Het eerste luik van de avond gaat over veiligheid en preventie in het verkeer. Na de pauze komt de drugpreventie in de regio aan bod.

 


 

Home
Home
 
Made in France