De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 305 - Week 39 : 27 september tot 03 oktober 2009


BRAM REGELBRUGGE VERDIENDE
SPORTMAN VAN HET JAAR

De sportclubs verkozen dit jaar Bram Regelbrugge van ACME niet alleen als
beloftevolle jongere, maar ook als sportman van het jaar.

Ieder jaar de dinsdag van Maldegemkermis huldigt sportief Maldegem zijn sportlaureaten. In het verleden gebeurde dat in den Hoogen Pad.

De laatste jaren verhuisde de laureatenhulde naar de sporthal Van Cauteren in de Bloemestraat.

Niet het bestuur van de sportraad of de schepen van sport maar de sportclubs aangesloten bij de sportraad verkiezen de laureaten.

Sportclubs en individuele sporters kunnen kandidaten voor een van de titels aan de sportdienst en de sportraad door geven. Op basis van hun prestaties maakt de sportraad voor iedere categorie een lijst van genomineerden.

Die lijsten werden aan de sportclubs overgemaakt. Op dinsdag 22 september moesten de vertegenwoordigers van de sportclubs tussen 19u en 19u30 hun vijf stembrieven binnenbrengen.

AANDENKEN

Tijdens de sportlaureatenavond worden ook de Maldegemse sporters gehuldigd die de afgelopen 12 maanden uitzonderlijke prestaties hebben geleverd.

Het zijn de sportclubs die de mensen voordragen die voor een attentie van de sportraad in aanmerking komen. Op basis van het aantal binnengekomen namen bestelde de sportraad zijn aandenkens.

Het is jammer dat er ook dit jaar veel laureaten die door hun club worden aangeduid zonder verwittigen afwezig blijven op de laureatenavond.

Dat het goed gaat bij AC Meetjesland bleek ook dit jaar uit de lijst van de mensen die actief zijn in de atletiek die voor een aandenken in aanmerking kwamen.

Ook bij de tennisclub 't Lobbeke waren het jongeren die voor een aandenken werden voorgedragen. Er waren vorig seizoen ook zowel in de volleybal, basketbal en voetbal jeugdploegen die de kampioenstitel binnenhaalden.

Ook voor die spelers, hun trainers en begeleiders was er een aandenken.

LAUREATEN

Terwijl die sporters hun aandenken kwamen ophalen en dansgroep Motion en zangeres Nicki Bandera voor de nodige ontspanning zorgden, zaten leden van de sportraad de stembrieven te tellen.

Na de telling bleek dat Noel Van Hoorebeke die reeds 50 jaar actief is in de atletiek tot laureaat van Sportverdienste werd verkozen. Hij haalde het van Marijn De Busschere die reeds 45 jaar bestuurslid is van de vinkenmaatschappij Ons Genoegen.

Sportclub van het jaar werd AC Meetjesland. Andere kandidaten voor die titel waren KSK Maldegem -17. Krachbal Donk Dames tweede Nationale en Heren derde nationale, Volleybalclub Je VO Miniemen A ( provinciaal kampioen), scholieren (provinciaal kampioen) en dames ( promotie naar 2de ). Provinciale ( promotie).

Voor de titel van sportvrouw van het jaar kozen de sportclubs Sarah Roegiers van AC Meetjesland. Zij werd Belgisch kampioen Kogelstoten, Vlaams kampioen Hamerslingeren, 2de in het Vlaams kampioenschap kogelstoten, Provinciaal kampioen Kogelstoten (indoor en outdoor) en provinciaal kampioen speerwerpen ( outdoor).

TWEE TITELS

Met spanning werd uitgekeken wie dit jaar de trofee voor beloftevolle jongere en sportman van het jaar zou krijgen.

Voor de titel van beloftevolle jongeren moest gekozen worden uit Jellert Van Landschoot (voetbal), Inez De Craemer (judo), Birger Longueville (voetbal), Bram Regelbrugge ( atletiek), Pedro en Arno De Baere ( Volleybal- en Edward Van Herzele (Atletiek en basketbal).

Op de stembrief voor de sportman van het jaar stonden de namen van Ewout Meyers (motorcross), Tony Van Oost (Canicross), Hugo Baelemans ( Survival Run) en Bram Regelbrugge.

In beide categorieën kozen de meeste sportclubs voor de Adegemnaar Bram Regelbrugge. De erelijst die Bram de afgelopen 12 maanden bij elkaar haalde was dan ook niet mis.

Hij werd Belgisch kampioen hoogspringen, Vlaams- en provinciaalkampioen hoogspringen (indoor), Provinciaal kampioen discuswerpen (indoor), hoogspringen (indoor) en 100m horden ( outdoor).

Aan het applaus te horen was het publiek het dit jaar wel eens met de keuze van de sportclubs.

Het grootste deel van het publiek liet zich op het einde van de avond van zijn minder goede kant zien. Tijdens het tweede optreden van Nicki Bandera, die het nochtans goed deed, keerden de meeste mensen de zangeres de rug toe.

Zij konden niet wachten tot na het laatste optreden van Nicki Bandera om aan te schuiven voor een drankje en een hapje. Van die drankjes en hapjes waren er nochtans voldoende in voorraad

 


OKRA ADEGEM 50 JAAR JONG

Voorzitter Cecile Ryckaert schetste in het kort de geschiedenis van 50 jaar OKRA Adegem.

Net als in vele andere steden en gemeenten werd in 1959 ook in Adegem de Bond van de Gepensioneerden opgericht. De eerste voorzitter was Gustaaf Herregots.

Eduard Roegist beheerde de eerste centen. Dinsdag 22 september vierde de Adegemse seniorenvereniging, die in zijn 50 jarig bestaan tweemaal van aan veranderde, zijn gouden jubileum.

Tijdens de eucharistieviering die het jubileumfeest inzette werd de nieuwe vlag gewijd. Voorzitter Cecile Ryckaert schetste in den Hoogen Pad tijdens het aperitief de geschiedenis van OKRA Adegem.

Tot voor enkele jaren was de seniorenvereniging nog gekend als KBG ( katholiek Bond Gepensioneerden). Nu heet de vereniging OKRA wat staat voor Open, Kristelijk, respect en Actief.

Het eerste jaar telde de bond der gepensioneerden 70 leden waarvan er 7 leden het bestuur vormden. Nu telt OKRA 387 leden en zijn er 22 bestuursleden.

ACTIEF

Om de leden actief te houden worden er naast de maandelijkse bijeenkomsten in den Hoogen Pad verschillende activiteiten georganiseerd. De leden kunnen terecht bij de kaartclub, de hobbyisten, de krulbolders, dansers en fietsers.

Jaarlijks is er een feest speciaal voor de 80 plussers. Leden die kampen met hun gezondheid of in het rusthuis verblijven worden bezocht.

Wie zich cultureel wil ontplooien kan naar de seniorenacademie in Eeklo of inpikken op het aanbod van den Hoogen Pad.

Wie administratieve problemen heeft wordt geholpen door OKRA die daarvoor kan rekenen op de hulp van het sociaalhuis.

SAMENWERKEN

Namens de gemeente feliciteerde schepen Antoine Pauwles ( bestuurslid OKRA Maldegem) de Adegems afdeling met haar 50 jarig bestaan.

Hij is er van overtuigd dat de afdeling ook in de toekomst haar leden actief zal houden.

Nadat hij de jubilerende afdeling had gefeliciteerd, riep regiovoorzitter Jozef Peirens OKRA Adegem op om in de toekomst nog meer dan in het verleden samen te werken met andere verenigingen in de gemeente en OKRA afdeling in de regio.

Net als voorzitter Cecile Ryckaert riep ook de regiovoorzitter op om niet alleen nieuwe leden te werven maar er voor te zorgen dat er ook op tijd verjonging in het bestuur komt.

GESCHENKEN

Na het officiële gedeelte was het tijd om de voeten onder de feesttafel te steken. Bij een feest horen er ook geschenken. Bloemen waren er voor Mariette Gryp, Angèle Goethals en Gerarda Malis die afscheid namen als bestuurslid.

Voor hun inzet werden de bestuurleden met een fles wijn bedacht. Op alle OKRA leden lag eer een handdoek met daarop het OKRA embleem geborduurd te wachten.

Voor de vrolijke noot tijdens het feest zorgde Lionel De Keyzer. OKRA Adegem is nu op weeg naar zijn volgend jubileum dat over 10 jaar gevierd wordt

 


KERMIS IN DE PAPAVER

Country dance is een van de vele attracties in het kermisprogramma van de Papaver

Dit jaar geen boekenbeurs in de Papaver de zondag van Adegemkermis. Wie gewoon was om de zondag van de winterkermis in de Papaver te genieten van een pannenkoek en of een drankje mag gerust zijn, de traditie blijft ook in 2009 bewaard.

Daarnaast heeft een werkgroep binnen de Papaver voor zondag 11 oktober een nieuw kermisprogramma samengesteld waaraan vooral de kinderen actief kunnen deelnemen

Om de kinderen al eens te laten proeven van wat zij op zondagnamiddag van 11 oktober allemaal kunnen doen, stelden de leerkrachten vrijdagnamiddag het kermisprogramma aanschouwelijk voor. De kinderen genoten met volle teugen van het optreden van hun juffrouwen en meesters.

Op 11 oktober zullen de kinderen niet passief moeten toekijken naar attracties. Van hen wordt verwacht dat zij meedoen aan Zumbadansen, poppenkastspelen, sokkenpoppen maken in de knutselbus en leren hoe zij iemand een nieuw gezichtje kunnen geven.

Er zal ook een schildersatelier zijn waar de kinderen zich artistiek kunnen uitleven. Wie het liever met bloemen zegt kan deelnemen aan de workshop bloemenschikken.

Kinderen die er ook de beweging willen inhouden schrijven zich zeker in voor rope skipping, boogschieten het rijden met een gocart of ligfiets of voor de country- dance.

Vrijdagnamiddag hebben de kinderen gezien wat hun school hen de zondag van de winterkermis aanbiedt. Samen met hun ouders kunnen zij nu overleggen voor welke workshops zij zich zullen inschrijven.

 


GEZINSBOND VERDEELDE ZIJN PRIJZENPOTTEN

Met de uitreiking van de prijzen in den Hoogen Pad sloot de Gezinsbond
zijn ballonwedstrijd en zijn foto- fietszoektocht af.

Nadat de termijn voor het terugsturen van de kaartjes van de ballonwedstrijd was verstreken, en de inrichters van de jaarlijkse foto- en fietszoektocht de binnengekomen antwoordformulieren hadden gecontroleerd, was voor de Adegemse afdeling van de Gezinsbond de tijd rijp om de tijd rijp om de prijswinnaars uit te nodigen naar den Hoogen Pad en hen in de prijzenton te laten grabbelen.

Op zondag 20 september stonden de prijzen uitgestald in de inkomhal van den Hoogen Pad. Het waren de winnaars van de ballonwedstrijd die de zondag van de zomerkermis was georganiseerd die het eerst in de prijzenton mochten zitten.

De ballon van Marie-Julie Crul legde bijna 420 km en lande in het Duitse Wünnenberg. Dat leverde Marie - Julie de eerste prijs op.

De tweede prijs ging naar Kjenta Basslé. Haar ballon strandde na ongeveer 275 km in het Duitse Bottrop.

Het kaartje dat aan de ballon van Gauthier Andries hing kwam terug uit het Nederlandse Helvort. Dat ligt op ongeveer 160 km van Adegem.

Op het vierde en laatste kaartje dat terug kwam stand de naam van Tijs Saelens. Zijn ballon was 115 km ver tot in het Nederlandse Zundert geraakt.

Van de 108 deelnemers aan de foto- fietszoektocht die hun antwoordformulier binnenbrachten waren er 77 die alle vragen goed hadden beantwoord.

De schiftingsvraag besliste over de volgorde van de prijswinnaars. Myriam Van Haverbeke wist niet alleen het antwoord op alle vragen zij schatte het juiste aantal steentjes (1111) die in de bokaal zaten.

Zij won de hoofdprijs (ballonvaart). Hubert Verborght schatte slechts 1 steentje te weinig. Hij mocht als tweede een prijs kiezen.

De derde prijs was voor Ruben Lambert die meende dat er 1108 steentjes in de bokaal zaten. Voor Marie Louise Schoors als 50ste en Dina Ameye uit Kortrijk als 100ste prijswinnaars was er een speciale prijs.

 


KVG GROOT MALDEGEM STARTTE EEN NIEUW WERKJAAR

Met een Bingonamiddag in den Hoogen Pad waarbij alle leden prijs hadden startte KVG Groot Maldegem zijn nieuw werkjaar.

 


OCMW START KLUSJESDIENST

Kleine schilderwerken waarvoor je geen stielman vindt is een van de taken voor de OCMW klusjesman.

Sedert kort heeft OCMW Maldegem zijn thuiszorg – dienstverlening naar senioren, gehandicapten en chronisch zieken uitgebreid met een nieuwe dienst.

Om die mensen zolang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te houden kunnen zij nu naast Poetspunt, gezins- en bejaardenzorg en de mindermobielencentrale ook beroep doen op de klusjesdienst.

De nieuwe dienst werd mogelijk gemaakt door de subsidiering van personeel in het kader van de jobcreatie en diensteneconomie.

Voorlopig heeft de dienst 1 man in dienst. Het is de bedoeling om in de toekomst de dienst met nog twee personen uit te breiden.

DOELGROEP

In tegelstelling met de dienst Poetspunt kan niet iedereen beroep doen op de nieuwe dienst. De klusjesdienst richt zich enkel tot senioren van minimum 60 jaar, gehandicapten ( minimum 66%) en Chronische zieken.

De aanvragers moeten in de gemeente zijn ingeschreven en er ook wonen. Niet iedereen in deze doelgroep zal op de nieuwe dienst een beroep kunnen doen.

Voorrang wordt gegeven aan personen die door hun leeftijd, ziekte of handicap niet meer zelfstandig die klusjes kunnen opknappen.

Het moet gaan om kleine klusjes waarvoor geen speciale technische kennis nodig is. Het OCMW wil met zijn nieuwe dienst niet in concurrentie gaan met de privé-sector.

In het reglement staat daarom duidelijk omschreven voor welke opdrachten iemand een beroep kan doen op de klusjesdienst.

BETALEN

De aanvraag gebeurt bij de dienst thuiszorg in het dienstencentrum of via de nummers 050-72.7231 en 050-72.72.32. Als de aanvraag binnen is komt een maatschappelijk werkster kijken of zowel de aanvrager of het klusje in aanmerking komen om een beroep te doen op de dienst.

De nieuwe dienst wordt wel gesubsidieerd maar die subsidie is niet voldoende om alle kosten te dekken. De klusjesman kost de aanvrager €5,25 per uur.

Er wordt minimum 1 uur aangerekend. Het te betalen bedrag kan verhoogd worden door de aankoop van klein materiaal en door verplaatsingskosten.

SUCCES

Hoewel de dienst nog maar enkele weken bestaat en er nog geen reclame is voorgemaakt, kwamen er bij het OCMW toch al 18 aanvragen voor de klusjesman binnen.

De familie Notebaert – Hoste ( foto hierboven) in de Gentsesteenweg die een beroep deed op de klusjesdienst, is zeer tevreden over de nieuwe dienst.

De familie is er van overtuigd, dat deze nieuwe dienst samen met de andere dienstverleningen van het OCMW er zal voor zorgen dat mensen minder snel de stap naar het rusthuis zullen moeten zetten.

 


OUD CHIRO LEIDING ORGANISEERT KERMISFUIF

Zaterdag 10 oktober organiseert de oud Chiro leiding Adegem naar aanleiding van de winterkermis D' Aogemse Fuive in de zaal D'havé in Adegem-Dorp.

Voor de muziek zorgt dj Gillos. Een bezoekje aan de Fuive kost €5 . Voor de liefhebbers van bubbeltjesdrank is er ook een Cavabar.

 


ERFGOEDMARKT

Zondag 4 oktober organiseert de erfgoedcel Meetjesland voor het eerst in den Hoogen Pad een erfgoed Markt.

Verenigingen die werken met en rond het Meetjeslands erfgoed stellen er tussen 10u en 18u hun werking voor. De toegang is gratis.

 


PRIJSWINNAARS

In huis Wallyn werden op zaterdag 26 september door de gemeente en UNIZO de hoofdprijzen ( 4 fietsen) die bij de actie Met belgerinkel naar de winkel" te verdienen waren uitgereikt.

UNIZO Groot Maldegem die twee van de vier fietsen schonk vond het jammer dat slechts 1 van de Adegemse zelfstandigen aan deze actie deelnamen.

Twee van de vier fietsen gingen naar Adegemnaren. Achiel Pollet (Kruisken) en Thérèse Van Vooren Oosteindeke zijn sedert zaterdagvoormiddag een fiets rijker.

Onder de deelnemers aan een van de sportieve of culturele activiteiten van Maldegem Wandelt – Fietst – Proeft en Swingt werden 313 prijzen verdeeld.

De hoofdprijs, een Barbecueset ter waarde van €500 die geschonken werd door de Maldegemse beenhouwers, ging naar de Adegemnaar Danny Goethals.


 

Home
Home
 
Made in France