De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 304 - Week 38 : 20 september tot 26 september 2009


WIE VERMOORDDE BERNARD VERSTRAETE ?

Met een gebedsdienst in de St. Adrianuskerk in Adegem namen zijn familie en
vele vrienden afscheid van Bernard Verstraete.

De 35 jarige Bernard is de zoon van August en Christa Lammens. Vorige week maandagmorgen zag een vrouw op weg naar haar werk, in het speelpark aan het Godshuishammeke in Gent, het levenloze lichaam liggen.

Volgens de eerste vaststellingen zou Bernard in de loop van de nacht van zondag op maandag met verschillende messteken om het even gebracht zijn.

Bernard was iemand die van het leven genoot en niet bang was om een uitdaging aan te gaan. In het verleden maakte hij van zijn café in Lembeke een restaurant.

Daarna werd hij de patron van 't Cipierken in Eeklo. Hij stond nu voor een nieuwe uitdaging. Hij zou het jongerencafé De Slurf in Bentille overnemen.

De moord heeft een einde gemaakt aan het jonge leven van Bernard. Over de stand van het onderzoek naar de moordenaar(s) van Bernard houdt de politie de kiezen op elkaar.

 


DE NIEUWE VERWARMING IS NOG NIET VOOR MORGEN

De kerkfabriek St. Adrianus heeft het ontwerp voor de vernieuwing van de verwarming in de Adegemse kerk goedgekeurd. Aan de nieuwe verwarming hangt een voorlopig kostenplaatsje van € 295.900.

Omdat de kerk niet volledig beschermd is wordt daarvan 30% betaald door de Vlaamse Gemeenschap. De rest moet door de gemeente Maldegem betaald worden.

Het project staat voorlopig nog niet op de meerjarenplanning 2008-2013 van de kerkfabriek. Tijdens de gemeenteraadszitting van woensdag 16 september waren alle raadsleden het er over eens dat de Adegemse kerkfabriek een belangrijk deel van die kosten voor haar rekening moet nemen.

Voor de dossiers van de renovatie van de glasramen en renovatie van het orgel bedraagt het gemeentelijk aandeel reeds € 121.385.

Burgemeester Johan De Roo en schepen van financiën Remi De Jaeger voegden er wel aan toe dat kerkfabriek steeds met een degelijk dossier is naar buiten gekomen en dat zij ook in die dossiers haar financiële verantwoordelijkheid heeft genomen.

Volgens een aantal raadsleden zal de kerkfabriek een belangrijk deel van de kosten kunnen betalen met het geld dat ze zal ontvangen voor de onteigening van haar percelen grond die in het nieuw industrieterrein vallen.

Volgens burgemeester De Roo is er reeds contact geweest met zowel de kerkfabriek Sint Adrianus als met de raad van Maldegemse kerkfabrieken. Uit die onderhandeling zou gebleken zijn dat de kerkfabrieken begrip hebben voor het standpunt van de gemeente.

 


ADEGEM HERDACHT ZIJN BEVRIJDERS

Het is niet omdat wij zelf de oorlog niet hebben meegemaakt dat wij geen hulde meer moeten
brengen aan de mensen die voor onze vrijheid en welvaart gestorven zijn" onthouden wij uit
de toespraak van minister van defensie Pieter De Crem.

Iedereen die de afgelopen jaren de Canadees - Poolse herdenkingsplechtigheid heeft bijgewoond heeft zondag vastgesteld dat het aantal aanwezige genodigden lager lag dan de voorbije jaren en dat er minder publiek was dan de voorbije jaren.

Het waren vertegenwoordigers van verschillende godsdiensten die de plechtigheid openden. In hun gebed riepen zij iedereen die verantwoordelijkheid draagt op om bij meningsverschillen niet te kiezen voor wapens maar voor overleg.

Het koor Canticorum, de leerlingen van de Papaver, de muziekkapel van de Zeemacht en
doedelzakspeler Diederik De Jaeger zorgden voor de muzikale omlijsting van de plechtigheid.

Ook dit jaar brachten leerlingen van de Mevr. Courtmansschool Maldegem en Canadese en Poolse leerlingen van de Navoschool, in hun eigen woorden hulde aan zowel de gesneuvelden als de veteranen van WO II.

Burgemeester De Roo vroeg tijdens zijn toespraak een applaus voor de veteranen die er ondanks hun leeftijd op staan om jaarlijks aan de plechtigheid in Adegem deel te nemen.

Net als de officiële Canadese en Poolse delegaties herinnerde hij ook aan de zware offers die mensen van buiten Europa gebracht hebben om onze regio zijn vrijheid terug te geven.

Tijdens de ontvangst in den Hoogen Pad had Maldegems burgmeester een geschenk voor de
Canadees Sidney Cole die dit jaar zijn 90ste verjaardag vierde en ieder jaar op de afspraak is in Adegem.

De rangen van de veteranen dunnen ieder jaar uit. Het is toch nog altijd pakkend om die mensen over hun gesneuvelde wapenbroeders te horen praten.

Sidney Cole is een kranige negentiger, die verschillende van de Canadese soldaten die in Adegem begraven liggen, persoonlijk heeft gekend.

De bloemenhulde werd ingezet door de vertegenwoordiger van de Koning en besloten door de leerlingen van de Papaver.

 


NOEL EN JOSEPHA VORMEN EEN STRALEND DIAMANTEN PAAR

Stralend van geluk bestegen Noel Beelaert en Josepha De Coster de trappen het Maldegems
gemeentehuis. Daar werden zij samen met hun familie ter gelegenheid van hun diamanten
huwelijksjubileum ontvangen door schepen van Burgerlijke stand Antoine Pauwels.

Op 15 september 1949 gaven Josepha De Coster en Noel Beelaert elkaar in het gemeentehuis van Sint Laureins hun jawoord.

Zestig jaar later waren zij te gast in het Maldegems gemeentehuis om er door het gemeentebestuur als diamantenpaar gehuldigd te worden.

Schepen van Burgerlijke Stand Antoine Pauwels blikte kort terug op de levensloop van de jubilarissen. Zo leerden wij dat Noel op 19 november 1924 in Adegem in de Moerewege werd geboren.

Zijn ouders waren landbouwers. Zijn vader heeft vier jaar in Amerika gewerkt. Dat avontuur had zware gevolgen voor zijn gezondheid.

Noel was amper drie jaar toen zijn vader stierf. Noel liep school tot zijn veertiende om daarna zijn moeder te helpen op de boerderij.

In 1943 werd hij opgeëist en moest hij bij een landbouwer in Duitsland werken. Hoe dichter het einde van de oorlog kwam, hoe minder de brieven van het thuisfront hem bereikten. Eens terug in Adegem hernam hij zijn werk op de boerderij in de Moerewege.

Josepha zag op 29 mei 1924 in Sint Laureins (Middeldorpe) het levenslicht. Ook haar ouders waren landbouwers. Zij doorliep de lagere school in Sint Laureins en hielp daarna in het huishouden en op de boerderij.

KENNISMAKING

Noel moest niet ver gaan om Josepha te leren kennen. Tegenover hun boerderij in de Moerewege woonde familie van Josepha en die kwam daar regelmatig op bezoek.

Zo leerden Josepha en Noel elkaar al als kind kennen. Het duurde nog wel enkele jaren vooraleer de liefde ontlook en in 1949 uitmondde in een huwelijk.

Zij kregen samen vier kinderen. De familie kreeg er ondertussen acht kleinkinderen en vier achterkleinkinderen bij.

HOBBY' S

Raadslid Cecile Ryckaert overhandigde het diamantenpaar het gelukwenstelegram
van de koning en de gemeentelijke oorkonde.

Zolang Noel en Josepha actieve landbouwers waren was er weinig tijd voor hobby' s. Nu zij van de welverdiende rust kunnen genieten, hebben zij samen de liefde voor het fietsen en krulbollen ontdekt. Die hobby' s zorgden ook voor een uitbreiding van hun vriendenkring.

Noel en Josepha genieten van het leven en zij hopen dat nog vele jaren samen met hun familie te kunnen doen.

 


ADEGEM.NET TE GAST BIJ CAMERA OBSCURA

Samen met de collega van het Laatste nieuws was de helft van adegem.net dinsdag te
gast bij Camera Obscura in de Oude Aardenburgseweg 26 in Maldegem.

Wij kregen er een rondleiding in het museum van foto- en filmcamera's en mochten ook even binnen in het filmzaaltje met 30 plaatsen op de eerste verdieping.

Tijdens het bezoek vernamen wij dat de eerste voorstelling van de twee archieffilms over de processies van 40 jaar terug en de stoet van 1973 ter gelegenheid van de verbroederingsfeesten, is uitverkocht.

Er komt een tweede voorstelling op donderdag 24 september om 20u stip. Een kaartje kost € 5,00 en de opbrengst gaat naar het kinderkankerfonds.

 


SANDRA ARUNDELL SCHENKT VADERS UNIFORM AAN CANADAMUSEUM

Vorige week zaterdag schonk de Britse Sandra Arundell het uniform en andere bezittingen van haar in WO II gesneuvelde vader aan het Canadamuseum.

Drie jaar terug kwam de Britse Sandra Arundell voor het eerst in contact met het Canadamuseum. Zij was amper drie maanden toen haar vader de Canadees Edgard Arundell tijdens WO II in Hoekske in Oedelem sneuvelde.

Met medewerking van Iris De Pover heeft zij achterhaald waar haar vader gesneuveld is en waar hij begraven ligt.

Zij heeft de boerderij in Oedelem waar haar vader gesneuveld is bezocht en was dit jaar ook aanwezig op de plechtigheid. Zaterdag was zij te gast in het Canadamuseum.

Zij schok het uniform en andere bezittingen van haar vader aan het Canadamuseum. Het uniform en de andere oorlogsherinneringen krijgen volgend jaar een plaats in het uitgebreide museum.

 


KOMT DE NIEUWE KLINIEK ER IN 2015

Zo zal de nieuwe kliniek van het AZ ALMA er uitzien.

Nadat de onderhandelingen over de fusie tussen het Elisabeth Ziekenhuis in Sijsele en de H. Hart Kliniek in Eeklo rond waren, kon er begonnen worden aan de planning voor de bouw van een nieuw ziekenhuis.

Dat het nieuwe ziekenhuis in Eeklo komt staat al enkele jaren vast. Over het tijdstip van de bouw was er tot voor kort weinig nieuws.

De voorbije week werd het personeel van de beide afdelingen van het AZ ALMA in den Hoogen Pad op de hoogte gebracht van de juiste stand van zaken.

Een dag later werd in de Herbakker in Eeklo aan de pers meer uitleg geven over het nieuw ziekenhuis.

De plannen zijn klaar. Er zullen 512 bedden zijn en buiten de artsen zullen er nog 1200 mensen tewerkgesteld worden.

FINANCIERING

Aan het nieuw ziekenhuis hangt een (voorlopig) prijskaartje van 180 miljoen euro. Een deel daarvan wordt gesubsidieerd De rest moet door het AZ Alma zelf betaald worden.

De plannen zijn klaar. Enkel over de financiering is er nog geen duidelijkheid. Zolang daar geen duidelijkheid over is kunnen de nodige vergunning nog niet worden aangevraagd.

Het AZ Alma is niet het enige ziekenhuis met bouw- en renovatieplannen. Minister Van Deursen die de subsidies moet toekennen is afhankelijk van het budget dat hij uit de nationale pot krijgt.

Er zijn momenteel drie met het AZ Alma vergelijkbare dossiers. Het is financieel onmogelijk om al die dossiers in 1 jaar te subsidiëren.

De directie van het AZ Alma en de burgemeester van Eeklo Koen Loete, hopen dat het dossier van het AZ Alma in de begroting 2010 Van de Vlaamse regering wordt opgenomen.

Mocht dit lukken dan kunnen de nodige vergunningen aangevraagd worden en wordt er nog in de loop van 2010 gestart met het bouwen van het ziekenhuis.

De directie van het AZ Alma gaat er van uit dat er vijf jaar zullen nodig zijn om de het nieuw ziekenhuis gebruiksklaar te krijgen. In het beste geval zou dit 2015 zijn.

 


 

Home
Home
 
Made in France