De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 300 - Week 34 : 23 augustus tot 29 augustus 2009


YOU TUBE FILMPJE IS TWEE JAAR OUD

Het filmpje, met jongeren die ondermeer in de Adegemse kerk fratsen uithalen, dat momenteel te zien is op You Tube is volgens de politie twee jaar oud.


AFSCHEID VAN ROEMEENSE VAKANTIEKINDEREN

Dank zij de vzw VLA-ROM genoten ook dit jaar een 60 tal Roemeense
kinderen van een zorgenloze vakantie in Vlaanderen.

Toen Roemenië de stap naar de democratie zette, hebben vele officiële instanties en organisaties hulpacties voor Roemeense steden en gemeenten opgezet.

De gemeente Maldegem adopteerde Macaresti, een dorpje aan de Russische grens. Ook de VZW 't Drempeltje organiseerde acties voor Roemeense gezinnen in nood.

Die hulpacties zijn langzaam maar zeker uitgestorven. De vzw VLRA- ROM met de familie Braet – Schelstraete uit de Aardenburgkalseide als stuwende kracht, is in onze gemeente de enige organisatie die haar actie ten voordele van Roemeense families en instellingen staande wist te houden en op te drijven.

De VZW zorgt nog altijd voor ondersteuning ter plaatse en nodigt ieder jaar kinderen uit instellingen en kansarme gezinnen uit om gedurende een maand in Vlaanderen van een zorgenloze vakantie te genieten.

Dat initiatief is slechts mogelijks om dat er jaarlijks mensen gevonden wonden die bereid zijn die kinderen voor een maand in hun gezin op te nemen.

AFSCHEID

Op 15 juli kwamen de kinderen na een lange busreis toe op den Hoogen Pad. Voor de kinderen die reeds meermaals te gast waren in Vlaanderen, was het een blij weerzien met bekenden.

Sommige kinderen waren hier al voor de tiende of elfde maal te gast. Voor de nieuwkomertjes was het een beetje onzeker uitkijken wij wie zij de komende maand zouden verblijven.

Maandag 16 augustus stonden de kinderen terug op de parking van den Hoogen Pad. Nu namen zij afscheid van hun vakantiegezin.

Van de onzekere gezichten die wij op 15 juli zagen was geen sprake meer. Het waren allemaal stralende gezichten die afscheid namen van hun vrienden. Zij wisten dat het geen definitief afscheid was.

Zowel de mensen die een kind in hun gezin hebben opgenomen als de vzw blijven de kinderen ook in hun thuisland verder volgen en steunen.

OP HET NIPPERTJE

Dankzij de familie Neu - Cidi uit de Bogaardestraat mocht de 6 jarige
Andrea Andrassi uiteindelijk toch nog op vakantie komen naar Maldegem.

Toen een van de gastgezinnen om persoonlijke redenen in laatste instantie moest afhaken zag het er naar uit dat de 6 jarige Andrea Andressie die voor het eerst aan een vakantie in Vlaanderen deelnam buiten de boot zou vallen.

Gelukkig was er de familie Neu – Cidi uit de Bogaardestraat die onmiddellijk op de oproep van de vzw VLA-ROM reageerden en aanbod om Andrea die als Andy wordt aangesproken, voor een maand in hun gezin op te nemen.

"Zowel ons gezin als Andy hebben van haar vakantie genoten" vertelden Peter Neu en zijn echtgenote Farida Cidi ons zondagvoormiddag toen zij hun logé uitwuifden.

Het staat voor de familie uit de Bogaardestraat nu al vast dat Andy ook volgend jaar voor een maand naar Maldegem mag komen.

Mensen die in de toekomst ook als gastgezin willen optreden of de werking van de vzw willen steunen kunnen contact opnemen met de familie Braet Schelstraete.

 


KVK ADEGEM BEGINT ZATERDAG MET DERBY TEGEN AALTER

Om de concurrentie met Maldegem Wandelt, fietst, Proeft en Swingt uit de weg te gaan heeft KVK Adegem zijn eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen verplaatst van zondag 30 naar zaterdag 29 augustus. Om 18u ontvangt KVK de buren uit Aalter.

 


OPGEPAST VOOR (VOORLOPIG NOG) TAMME EVERZWIJNEN

Sedert een tweetal weken zijn er in de bossen van Drongengoed en omgeving vijf everzwijnen gesignaleerd.

Volgens Maurtis Blomme, die in de omgeving van het Jagershof schade heeft opgelopen aan zijn maïs, bestaat er geen twijfel over dat die nu nog tamme everzwijnen zijn uitgezet.

Hij heeft een vermoeden wie er achter het uitzetten van de everzwijnen zit maar heeft daar geen tastbaar bewijs van. De dieren zijn voorlopig zo tam dat ze tot op anderhalve meter van de heer Blomme kwamen.

Zij gingen zelf niet op de vlucht toen hij om hen af te schrikken met zijn tractor extra gas gaf.

De vier beren en een zeug wogen toen de heer Blomme ze voor het laatst zag rond de 70 kg. Omdat hij niet kan bewijzen wie de everzwijnen heeft uitgezet kan de heer Blomme ook geen schadevergoeding eisen voor de schade aan zijn maïsveld is aangebracht.

Voor het Agentschap Bos en natuur (ABN) lopen de everzwijnen in het drongengoedbos niet in de weg.

De dienst van de Vlaamse gemeenschap begrijpt dat de heer Blomme en andere landbouwers uit de omgeving niet opgezet zijn met de komst van de everzwijnen en vrezen dat die dieren hen nog meer schade zullen berokken.

Omdat de everzwijnen verantwoordelijk kunnen zijn voor schade aan de landbouwgewassen, ongevallen langs de wegen en dreven naar Drongengoed en het overbrengen van ziekten heeft ABN na overleg met de gemeentebesturen van Maldegem en Knesselare een jager opdracht geven om onder toezicht van het ABN de vijf everzwijnen af te schieten.

Het is alsof de everzwijnen het hebben aangevoeld dat er jacht op hen gemaakt wordt.

Sedert de opdracht werd gegeven om hen af te schieten hebben de everzwijnen zich niet meer laten zien in de omgeving van het Jagershof.

 


OPEN SPEELPLEINWERKING IS VOOR HERHALING VATBAAR

De vzw ORANJE sloot haar eerste grote open- speelpleinwerking in Maldegem af met een massale trouwpartij

Omdat de gemeente Maldegem vorig jaar zijn speelpleinwerking in het centrum bij gebrek aan voldoende monitoren voortijdig moest afbreken sloten zij dit jaar een overeenkomst met de vzw ORANJE.

Die nam het op zich om tegen een vergoeding en het ter beschikking stellen van de speelweide achter het St. Annapark om gedurende zes weken in juli en augustus een open - speelpleinwerking te organiseren.

Dat is een speelpleinwerking waarop zowel kinderen zonder als kinderen met een beperking welkom kom zijn. De kinderen waren er welkom van 's morgens 8u tot 's namiddag 17u.

Dagelijks kwamen er mee dan 60 kinderen naar de speelweide. Die werden er door een 15tal monitoren opgevangen.

De speelpleinwerking was opgebouwd rond het leven van Pluk Van De Petteflet de jongen door de monitoren en de kinderen bij het begin van de speelpleinwerking werd uitgevonden.

De kinderen hebben de afgelopen weken het leven van Pluk meebeleefd.

Vrijdag, kwam met de slotdag de speelpleinwerking, ook het hoogtepunt in het leven van PLUK. Hij stapte in het Maldegems gemeentehuis in het huwelijk met Aagje.

Om het huwelijk dat door de schepenen Antoine Pauwels en Valerie Taeldeman werd voltrokken nog meer weerklank te geven werden vrijdagnamiddag nog 30 paartjes in de echt verbonden.

Na de plechtigheid in het gemeentehuis volgde het trouwfeest op de speelweide.

Zowel voor de vzw ORANJE, de kinderen, hun ouders en schepen van jeugd Taeldeman is het initiatief volgend jaar voor herhaling vatbaar.

 


MNM LIET EEN VERVUILD ST ANNAPARK ACHTER

Schepen van feestelijkheden Antoine Pauwels kreeg de eerste van de 1000 gratis uitgedeelde Mojito's aangeboden.

Na een televoting kreeg Maldegem de eer om vrijdagnamiddag en avond de MNM Music Mojitotour af te sluiten. Maldegem haalde het in de voting met ruim verschil van Meise.

De laatste dagen voor het feest had MNM veel reclame gemaakt voor zijn afsluiter in Maldegem.

Het waren dan ook niet alleen Maldegemnaren die vrijdagnamiddag naar het St. Annapark afzakten. Het MNM promotieteam verwende ook de mensen die in het centrum van Maldegem rondliepen.

Om 17u stonden al een paar honderd mensen aan de dranghekkens te wachten om zeker bij de eerste duizend bezoekers te zijn te zijn. Voor 19 was de duizendste gratis mojito al uitgedeeld.

MNM had de drinkkwaliteiten van de mensen uit Maldegem en omgeving onderschat nog voor 20u zat de bar reeds door zijn drankvoorraad.

Het St. Annapark gaf zaterdagmiddag een troosteloze aanblik.
De door MNM beloofde opkuis was er niet gekomen. Overal lagen bekertjes en blikjes.

Zoals aangekondigd werd rond 22u het optreden afgesloten. Veel van de mensen die naar het park waren gekomen bleven tot tevredenheid van de plaatselijke horeca in het centrum hangen.

De mensen die zaterdagvoormiddag door het park wandelen schrokken op toen zij honderden blikjes en bekertjes en papiertjes in het gras zagen liggen. Een kindje in het zitje op de fiets van zijn pa vatte het kort maar krachtig samen "VUIL".

Volgens schepen van milieu Geert De Roo had MNM beloofd om de plaats van het feest op te kuisen. Naar wij vernamen zou in de loop van zaterdagnamiddag toch al het afval dat na het feest was blijven liggen opgekuist is.

 


WAT U MOET WETEN OVER GENERISCHE GENEESMIDDELEN

Tijdens zijn maandelijkse bijeenkomst organiseert Ziekenzorg Maldegem op donderdag 3 september een informatiesessie over generische geneesmiddelen (witte producten).

Na de uiteenzetting is er koffie en gebak. Inschrijven voor het bijwonen van deze namiddag is noodzakelijk en kan bij Jeannine Dhoore tel 050-7140.59

 


JAARLIJKSE VREDESWAKE

Zaterdag 29 augustus organiseert VOS Maldegem - Adegem om 10u15 een vredewake op het Canadees kerkhof.

Na de plechtigheid volgt er een ontvangst door het gemeentebestuur in den Hoogen Pad. Daar wordt ook de tentoonstelling 90 jaar VOS officieel geopend.

 


 

Home
Home
 
Made in France