De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 298 - Week 32 : 09 augustus tot 15 augustus 2009


VIER OP EEN RIJ BIJ DE FAMILIE VAN DE VOORDE

Zondag 2 augustus werd er bij de familie Van de Voorde op 't Kruiske geklonken op de geboorte van Victor Van De Voorde die op 01/07/2009 het levenslicht zag.

Er werd ook geklonken op het viergeslacht dat de familie met de komst van Victor heeft.

Steven, de vader van Victor, werd in maart 1982 geboren.

Zijn vader Paul zag in februari 1959 het levenslicht en Pieter Van De Voorde, de vader van Paul, werd in maart 1914 geboren.

 


VERBROEDERING

De leden van het Canadees gezelschap legden net als de delegatie van de VZW België – Canada
tijdens een korte plechtigheid bloemen neer aan het centraal monument.

De VZW België Canada die van het bezoek op de hoogte werd gebracht, nodigde delegaties van jeugdbewegingen uit om met de Canadese scouts te verbroederen.

Omdat Adegem geen jeugdbewegingen meer heeft, werden contacten gelegd met jeugdbewegingen uit Maldegem, Eeklo en Bentille.

Voor een picknick in de tuinen van het Canadamuseum kregen zij van de uitbaters van het museum en de cafetaria geen toestemming. De VZW trakteerden hun gasten dan maar op een broodmaal in de cafetaria van het museum.

Bij hun aankomst aan het museum werden de Canadezen begroet door leden van de VZW

België – Canada, Gidsen uit Maldegem, scouts uit Eeklo. Later in de namiddag vervoegden ook Gidsen uit Bentille het gezelschap.

Op het Canadees kerkhof werden de Canadese gasten verwelkomt door burgemeester Johan De Roo.

Net als de burgemeester gaf ook een vertegenwoordiger van de VZW België – Canada informatie over het Canadees kerkhof en de werking van hun vereniging.

Van de Canadese scouts vernamen wij dat zij in hun lessen geschiedenis geleerd hebben over de rol die hun landgenoten die ondermeer in Adegem begraven liggen gespeeld hebben bij onze bevrijding in WO II.

Zij waren onder de indruk van het respect die wij na al die jaren voor hun gesneuvelde landgenoten hebben en de zorg waarmee het kerkhof wordt onderhouden.

Met een bloemenhulde aan het centraal monument en het zingen van de beide volksliederen en hun scoutslied werd de plechtigheid afgesloten.

 


REUNIE VAN DE 75 JARIGEN

Donderdag 5 november staat er een reünie van de 75jarige Adegemnaren op het programma.

Omdat de initiatiefnemers niet over alle adressen van de 75jarige Adegemnaren beschikken doen zij een oproep naar de 75 jarigen die de komende dagen nog geen uitnodiging voor de reünie in hun brievenbus hebben gekregen om contact op te nemen met Julien Veirman tel 050-71.22.24, Wilfried Ginneberge tel 050-71.57.43 of Eddy Fourez te 09-222.67.92

 


SPEELPLEINWERKING VERLOOPT PROBLEEMLOOS

Nu jeugdbewegingen op kamp zijn en ook een aantal ouders nog met vakantie zijn is
het iets minder druk op de speelpleinwerking in Adegem

Samen met 12 monitoren zorgt hoofdmonitor Vic Blomme dat de kinderen die naar de speelpleinwerking op de Zandakkers komen zich niet vervelen.

"In juli kwamen er dagelijks gemiddeld 88 kinderen naar de speelpleinweg. Op de drukste dag waren er 126 kinderen aanwezig.

Nu de jeugdbewegingen op kamp zijn, en ook een aantal ouders nog vakantie zijn, hebben zijn er iets minder kinderen. De laatste weken van augustus zal dat aantal opnieuw in stijgende lijn gaan" vertelde Vic Blomme ons vrijdagnamiddag tijdens de drankpauze.

Naast de kinderen van Adegem zijn er ook een aantal kinderen uit Balgerhoeke die regelmatig hun weg naar de Zandakkers vinden.

De hoofdmonitor hoopt dat de laatste weken even probleemloos verlopen als de vorige weken. Nog niemand heeft zich tijdens het spelen, behalve een schaafwonde, gekwetst.

De speelpleinleiding heeft voor iedere week een thema voorbereid waarrond gewerkt wordt. Deze week stonden spoken in de kijker en de week daarvoor was de zee het thema. Na de drankpauze kunnen de kinderen vrij spelen.

De speelpleinwerking eindigt op 26 augustus met een shownamiddag in den Hoogen Pad gevolgd door een barbecue in de zandakkers waarop ook de ouders van de kinderen verwacht worden.

Organisatorisch zit alles goed. Bij ons bezoek stelden wij vast dat er aan de ene kant van de speelweide geen afsluiting is en aan de andere zijde is een deel van de afsluiting ook voor verbetering vatbaar.

 


KERMIS OP DE SPAANDER

Vrijdag 14 augustus hijst Spanjaardshoek en omgeving om 19u zijn kermisvlag. In de feesttent is er discomuziek en kan er vanaf 19u aangeschoven worden voor de barbecue. Inschrijven kan nog tot 10 augustus bij het feestcomité.

Zaterdag wordt vanaf 14u pijl en boog gehanteerd. Om 20u worden mannen en vrouwen met snelle benen op het podium verwacht om del te nemen aan de wedstrijd fietsen op rollen.

Ook op zondag 16 augustus wordt er gefietst. Starten in de familiale fietstocht kan tussen 14u en 14u30. Om 19u rollen in de feesttent de eerste bollen over het gaaiberd.

Maandag staat na de dienst van de overledenen in de feesttent de ontbijttafel gedekt. Wie wil deelnemen aan het kermisontbijt kan zich inschrijven bij de leden van het feestcomité.

 


BIER OP 't SPOOR

Zaterdag 15 en zondag 16 augustus is het stoomcentrum de place to be. De VZW Stoomcentrum legt er voor de tweedemaal de link tussen de geschiedenis van de trein en het Belgisch bier.

Brouwerij Van Steenberghe zal er zijn met een groot gamma biersoorten. Ook de Bierloods is van de partij met ondermeer het Koantjesbier.

Tijdens het Bier op 't spoorweekend is ook het eigen stoombier van 't vat te verkrijgen. Het museum wordt tijdens Bier op 't Spoorweekend aangevuld met modellocomotieven, modelspoor, en randactiviteiten.

Ook tijdens een ritje per trein naar Eeklo en terug kan er van een lekker biertje genoten worden. Er worden ook ritten op het smalspoor richting Donk georganiseerd. Voor meer informatie over Bier op 't Spoor kan u terecht op www.stoomcentrum.be of op het nummer 050-71.68.52.

 


ONTDEK EEKLO

Met zijn zomerexcursie 2009 geeft het Heemkundig Genootschap van het Meetjesland u de gelegenheid om Eeklo te ontdekken.

Paul Van de Woestijne brengt u als gids langs enkele pareltjes van neogotische bouwwerken. Na het neogotisch Eeklo krijgt ook het moderne Eeklo, met Filip De Pau als gids, de nodige aandacht.

Zoals steeds kan je de zomerexcursie van het Heemkundig Genootschap van het Meetjesland afsluiten in een lokaal restaurant. Dit jaar werd gekozen voor Hof te Vrombaut in de Vrombautstraat 139 in Eeklo.

Voor informatie en inschrijving kan voor 25 augustus contact opgenomen worden met Hugo Notteboom via [email protected] , tel 050-71.29.12 of 0476-.34.76.16.

 


 

Home
Home
 
Made in France