De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 297 - Week 31 : 02 juli tot 08 augustus 2009


NOG DIT JAAR NIEUWE PALEN VOOR WALEWEG

De meeste elektriciteitspalen in de Waleweg staan er in slechte staat bij.
De bewoners kregen begin dit jaar de verzekering dat de palen dit jaar vervangen worden.

Naast wat parkeerproblemen heeft de Waleweg ook problemen met de elektriciteitspalen. Een wandeling door de straat leerde ons dat de meeste palen er geroest bij staan.

Bij sommige palen heeft de verroesting zo erg ingevreten dat je niet veel kracht moet geven om er met je vinger door te duwen.

Richard Verstuyf nam vorig jaar reeds contract op met de gemeente om de slechte toestand van een van de elektriciteitspalen (nummer 13) in de Waleweg aan te kaarten.

Deze paal is zo geroest dat het schild dat open kan om de draden te controleren
van de paal viel. Dat schild is onlangs vervangen.

Begin dit jaar kreeg de heer Verstuyf bericht van de gemeente dat het probleem is doorgegeven.

Er werd ook aangekondigd dat alle palen in de Waleweg in de loop van 2009 zullen vervangen worden. Er zat bij zijn schrijven zelfs een kostprijsberekening.

Onderrussen gaat de verroesting verder. Bij de paal net over de spoorweg was de verroesting zover dat het blokje dat in de paal kan weggenomen worden om de draden te controleren afviel en de draden gedurende weken bloot lagen.

Het ziet er niet naar uit dat de palen in de nabije toekomst vervangen worden. Onlangs werd het afgeroeste blokje om veiligheidsredenen wel vervangen.

 


DE WINDMOLENS KOMEN ER (voorlopig) NIET

Zowel de inwoners van de Ringbaan en de Zandakkers, als bedrijven op het industrieterrein, hebben de afgelopen maanden actie gevoerd tegen de komst van vijf windturbines.

Het ziet er naar uit dat de tegenstanders van de komst van de windmolens een eerste slag hebben gewonnen.

De Provincie Oost Vlaanderen levert geen vergunning af voor de drie windmolens die Madewind wou plaatsen op drie locaties op het industrieterrein.

Uit de motivatie van de weigering blijkt dat ook volgens de provincie de locaties van de windmolens te dicht bij de woonzone staan.

Madewind kan nog in beroep gaan bij de bevoegde minister.

Over de inplanting van twee windturbines door Final Energy heeft het Vlaams Gewest nog geen beslissing genomen.

 


UITBREIDING INDUSTRIETERREIN GOEDGEKEURD

In de zitting van 9 juli heeft de provincieraad het PRUP (provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan) goedgekeurd.

Als nu ook de bevoegde minister na de vakantie nog zijn handtekening onder het PRUP zet dan ligt de uitbreiding van het industrieterrein vast.

Er waren in verband met die uitbreiding veel bezwaren tegen vooral de uitbreiding langs de zuidzijde (Kampel) Er was vooral bezwaar tegen de inkleuring van dit deel als zone voor afvalverwerking.

Volgens de mensen die een bezwaar indienden laat die omschrijving de mogelijkheid open om op dit deel van het industrieterrein een mestverwerkingsbedrijf in te planten.

De firma De Bree Solution die de uitbreiding langs die zijde heeft aangevraagd, heeft eerder dit jaar tijdens een informatievergadering de aanwezigen de verzekering gegeven dat de firma daar geen mestverwerkingsbedrijf zal oprichten.

Het was op die bijeenkomst duidelijk dat niet iedereen de woorden van de vertegenwoordiger van de firma geloofde.

AANPASSINGEN

Van provincieraadslid en schepen van Milieu van Maldegem Geert De Roo, die ons de gelegenheid gaf om het PRUP in te kijken, vernamen wij dat de provincie niet met alle binnengekomen bezwaren heeft rekening gehouden. Er zijn wel extra voorwaarden in het PRUP opgenomen.

Bij de opmaak van het dossier hebben de diensten van de provincie de waterstudie die Maldegem voor de gemeente heeft laten maken, als een van de werkdocumenten gebruikt.

Er werd ook regelmatig overleg gepleegd en samengewerkt met de gemeentelijke diensten.

De uitbreiding langs de zuidzijde blijft behouden zoals in het ontwerp voorzien. Er is echter een belangrijke voorwaarde aan toegevoegd.

Er moet in het zuidelijk deel van de uitbreiding een waterbufferzone komen van 2,45ha. De bedrijven die in die zone liggen, en volgens het ontwerp nu zonevreemd zouden worden, werden uit het ontwerp gehaald.

Ook in de uitbreiding langs Ringbaan komt er een waterbufferzone. Die lag aanvankelijk in het gedeelte van de Ringbaan dat de bouwgrond is.

De waterbufferzone is nu overgebracht naar het gedeelte van de grond dat industriegrond wordt.

Normaal zullen er geen vrachtwagens van het uitgebreide gedeelte van het industrieterrein langs de Ringbaan richting Kallestraat kunnen rijden.

Goed nieuws is er ook voor de mensen die langs de Staatsbaan wonen en wiens bedrijfsgebouwen nu door het PRUP in de noordelijke bufferzone komen.

Die gebouwen moeten, volgens de nota van toelichting bij het PRUP bij stopzetting of overname van de zaak niet afgebroken worden.

REALISATIE

De gemeente heeft de realisatie van de uitbreiding van het industrieterrein uitbesteed aan Veneco 2.

De eerste stap in de realisatie zijn de onderhandelingen met de eigenaars en gebruikers van gronden die in de uitbreiding zijn opgenomen. Verwacht wordt dat die onderhandelingen pas begin volgend jaar zullen starten.

 


ONNODIGE VERWARRING ROND PRUP
PRINS BOUDEWIJNLAAN– HILLESTRAAT

De provincieraad stelde in juli ook het voorontwerp vast voor het PRUP Prins Boudewijnlaan – Hillestraat. Daardoor kan het openbaar onderzoek worden georganiseerd. De goedkeuring zal voor het najaar zijn.

Er was bij de mensen in de Prins Boudewijnlaan en de Hillestraat enige ongerustheid ontstaan. Zij dachten dat het PRUP betrekking had op de wijzing van de verkavelingsvergunning die door G Invest was aangevraagd.

Volgens schepen Geert De Roo is de naam van het PRUP slecht gekozen.

Het heeft immers niets te maken met het dossier van G Invest. Het regelt de voorziene uitbreidingsmogelijkheden van het Europees Slachthuis Van Landschoot. Die uitbreiding komt niet tot in de achtertuinen van de Hillestraat.

 


 

Home
Home
 
Made in France