De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 296 - Week 30 : 26 juli tot 01 augustus 2009


EEN EEUW DUIVENSPORT IN ADEGEM

Met een jubileumvlucht voor jonge duiven uit Royé vieren de Adegemse
duivenmaatschappijen hun 100ste verjaardag.

Het was in de café's van de families De Laere en D'Havé in Adegem Dorp, toen 100 jaar geleden ook in Adegem de duivensport vaste voet aan de grond kreeg.

Toen was met de duiven spelen nog heel gewoon. Je kweekte duiven, speelde op weduwschap of met een duif op eieren. Daardoor kwamen volgens kenners de duiven sneller van vlucht naar hun hok terug.

Van poeders of pillekes die bij de drogist of de apotheker kon worden gehaald was nog toen nog geen sprake. Het was toen ook de sport van de kleine man. De inleggen en prijzen waren laag en duiven werden toen nog voor een appel en een ei verkocht.

Er is ook in de duivensport de afgelopen jaren veel veranderd. De prijsduiven krijgen nu een betere verzorging. De farmacie heeft daar commercieel op ingespeeld.

Voor ieder kwaaltje die een duif kan hebben is er een drankje, pilletje of poeder. Ook om ze gewoon fit te houden zijn er medicamenten. Bij sommige duivenmelkers is de apotheek voor hun duiven groter dan hun huisapotheek voor eigen gebruik.

Het laatste snufje in de duivensport is de aankomst van een duif laten registreren door de computer. In het begin van de duivensport moest de duivenmelker of iemand van zijn familie of vriendenkring met de wedstrijdring van een duif die thuis kwam van vlucht naar een centraal klokpunt lopen.

Later kwamen de constateurs op de duivenhokken en nu zorgt de computer voor de tijdsregistraties. Wie het elektronisch constateersysteem nog niet heeft is niet meer in.

De nieuwe vorm van thuiskomende duiven te klokken levert de gebruikers van het systeem een aantal seconden tijdwinst op in vergelijking met de duivenmelkers die nog met de klassieke wedstrijdringen en constateur spelen. Het modern systeem heeft ook zijn voordeel als er bij een duivenmelker meer dan een duif op het zelfde moment valt.

Ook op het spelen met de duiven is in de loop de jaren veranderd. Er zijn zowel in België als in Frankrijk en Spanje losplaatsen bijgekomen.

De inleg en de te winnen prijzen zijn meer dan met hun tijd meegegaan. De verkoop van reisduiven is voor sommigen big business geworden.

Duiven houden en er mee spelen is duur geworden. "Omdat het zo duur is om de duiven te onderhouden en er meer te spelen zijn er nog weinig jongeren die de stap naar de duivensport zetten" hoorden wij van enkele oudere duivenmelkers.

VIERING

De viering van het 100jarig bestaan de Adegemse duivenmaatschappijen De Jonge Snelvliegers en de Vrijheid heeft plaats op de kampioenenviering in november of december.

Dan wordt ook de trofee uitgereikt aan de winnaar van de jubileumvlucht van zondag 26 juli.

Naast de klassieke prijzen die aan een gewone duivenvlucht verbonden zijn zorgden het Maldegems gemeentebestuur, juwelen De Schrijver uit Eeklo, Brandstoffen De Meyere uit Adegem, Elektronisch constateersysteem Unikon, Morkhoven, Voeders Beduco- Beyers uit schoten, Versele- Laga uit Deinze en de KBDB Oost Vlaanderen er mee voor dat de prijzenpot van de jubileumvlucht groter werd.

 


BELANGRIJKE BESLISSINGEN

Uit het verslag van de zitting van de provincieraad van 9 juni leerden wij dat het PRUP ( Provinciaal Uitvoeringsplan) Krommewege dat de uitbreiding van het industrieterrein zowel langs noordoost Adegem) als de zuid (Kleit) regelt werd goedgekeurd.

Of er bij de bespreking in de commissie of bij de goedkeuring van het PRUP tijdens de algemene vergadering van de provincieraad wijzigingen aan het oorspronkelijk plan werden aangebracht was uit het verslag niet op te maken.

Er werd ook een ontwerp van PRUP Prins Boudewijnlaan - Hillestraat voorlopig vastgesteld. Voor dit ontwerp wordt goedgekeurd volgt er nog een openbaar ondersoek.

Het ontwerp zal tijdens de periode van openbaar onderzoek bij de gemeentelijke diensten ter inzage liggen.

Met provincieraadslid en schepen van Maldegem Geert De Roo maakten wij een afspraak om inzage te krijgen in zowel het PRUP Krommewege als het PRUP Prins Boudewijnlaan – Hillestraat.

In de nabije toekomst mag er ook meer nieuws verwacht worden over de vergunning die Madewind heeft aangevraagd om op het industrieterrein drie windturbines in te planten.

 


FILE AAN HET CONTAINERPARK

Tot in de Krommewege stonden donderdagnamiddag de auto' s die
een lading mee hadden voor het containerpark aan te schuiven.

Veel mensen maken van hun vakantie gebruik om de grote schoonmaak te doen, onderhoudswerken uit te voeren en of hun tuin een onderhoudsbeurt te geven. Met hun afval trekken zij dan naar het containerpark.

Omdat het containerpark in de Steenhouwerslaan afgelopen week pas op donderdag voor de eerste maal zijn slagbomen naar omhoog liet gaan, stond het vast dat het er die dag bijzonder druk zou worden.

Toen wij donderdag in de vroege namiddag een kijkje gingen op het containerpark moesten wij onze auto op de parking van de Zakkencentrale Belgium achterlaten.

De auto's die naar het containerpark moesten stonden tot in de Krommewege aan te schuiven. Later bleek dat er accordeonfile tot na 16u bleef bestaan

De weinige mensen die hun afval per fiets naar het containerpark brachten hadden
geen last van de file. Zij konden zonder stoppen tot aan de containers doorrijden.

Bijna iedereen wachtte geduldig zijn beurt af om op het containerpark te geraken. Zij keken wel even verrast naar de mensen die per fiets hun afval naar het containerpark brachten.

Die hadden geen last van de file en konden onmiddellijk tot aan de inrit van het containerpark rijden.

Ondanks de drukte heerste er noch bij Rudy en zijn manschappen
noch bij de bezoekers geen zenuwachtige sfeer

Omdat er zoveel auto's het containerpark op moesten bleef de slagboom bij de inrit af en toe iets langer gesloten. Niemand maakte zich daar druk over.

Ondanks het grotere aanbod dan normaal, was er op het containerpark een ontspannen sfeer. Er werden in vergelijking met de dagen waarop het iets rustiger is minder praatjes gemaakt op het containerpark.

Iedereen besefte dat er in de Steenhouwerslaan en de Krommewege nog mensen stonden aan te schuiven om ook van hun afval verlost te geraken.

LOOS AMARM

Hoewel er op de nationale feestdag niemand op het containerpark kon ging het alarm die dag twee maal af.

Omdat er op de dagen dat het containerpark gesloten is altijd een verantwoordelijke van wacht wordt aangesteld, zat er voor die man niets anders op dan zich naar de Steenhouwerslaan te begeven.

Daar zag hij geen enkele reden waarom het alarm was afgegaan. De reden van het alarm zag hij even later wel toen een spin opnieuw in de baan van de alarmstraal kroop.

Het diertje werd met zachte dwang verwijderd.

 


DIEFSTAL OP BOUWWERF

Hoewel het sportterrein Maurits De Waele in de Kleine Bloemestraat 's avonds en op dagen dat er niet gesport of gewerkt wordt gesloten wordt, kreeg de bouwwerf van de nieuwe sporthal tot ongewenst bezoek.

Uit de werfcontainer van de aannemer werden verschillende machines ontvreemd. Van de daders ontbrak elk spoor.

 


ODIEL SESSELLE STRANDDE OP TWEE PUNTEN

Met 7-9 verloren Odiel Sesselle en zijn maats in Ursel de finale van het wereldkampioenschap krulbol.

Net als de Belgische Vereniging van Bolsporten op 11 juli op zijn kampioenschap van Vlaanderen in Adegem zag ook de Vlaamse Krulbolbond op de Nationale feestdag zijn aantal inschrijvingen (366 bij de mannen en 42 bij de vrouwen) voor het wereldkampioenschap krulbol in Ursel in vergelijking met de vorige jaren sterk stijgen.

De vrede die vorig jaar tussen de verschillende krulbolfederaties getekend werd was daar zeker niet vreemd aan. Niet alleen Krulbolders uit Oost en West Vlaanderen maar ook van over de Nederlandse grens en uit Limburg vonden op 21 juli hun weg naar gemeentelijk sportstadium van Ursel (Knesselare).

REGEN

Wie pas na 15u naar de wedstrijden kwam kijken moest zijn auto op ruime afstand van het sportstadium achterlaten.

Toen in de loop van de namiddag er een eerste maal regendruppels uit de hemel vielen, vreesden bolders en inrichters dat het wereldkampioenschap zou uitregenen.

Het bleef toen gelukkig bij die enkele druppels. In de vooravond gingen de hemelsluizen ook boven Ursel wijder open. De wedstrijden moesten zelf stilgelegd worden.

Een twintigtal minuten later was de bui uitgeregend en gewapend met harken en mestrieken zorgden de inrichters er voor dat de zandbanen opnieuw goed bespeelbaar werden.

FINALES

Ondanks de spanning werd er tijdens de finale bij de mannen heel wat afgelachen.
Vooral Rudy Goossens bracht met zijn uitspraken en bedenkingen het publiek aan het lachen.

Omstreeks 21u waren de nieuwe wereldkampioenen bij de vrouwen gekend. Van een spannende strijd was er in de finale geen sprake.

Sophie Van Daele en Tajana Van Der Jeugt hadden in hun halve finale hun beste poer verschoten. In de finale werden zij door Adrienne Willems en Judith Van Dender met 1-9 ingemaakt.

De tweede plaats was voor het duo Antoinette Dobbelaere en Christine Van Den Berghe.

Bij de mannen had de ploeg van Rudy Goossens ( Maldegem) Roger Staelens (Eelvelde) en Eddy De Wever ( Ertvelde) tot het uiterste moeten gaan tegen Aimé Van Waes- Werner Bultiauw en Koen Puype ( derde in de uitslag) om in hun halve finale met een 9-8 stand

het laken naar zich toe te halen. In de finale tegen Odiel Sesselle (Adegem) – Roger Braet (Maldegem) en Jan Staelens (Kleit) keek de ploeg van Rudy Goossens na 2 ronden op een 4 – 0 achterstand.

Wie dacht dat de finale gespeeld was had het mis. Rudy en zijn maats vochten terug en maakten er nog een spannende finale van.

Ook in de finale bleek het team van Rudy Goossens met 9-7 de sterkste. Er was ook nog een wedstrijd in de wedstrijd.

Roger Staelens, een van de toekomstige wereldkampioenen, moest het in de finale opnemen tegen zijn schoonbroer Odiel Sesselle en zijn neef Jan Staelens.

Na afloop van de finale en de huldiging dronken zij samen een pint op de spannende finale.

 


 

Home
Home
 
Made in France