De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 295 - Week 29 : 19 juli tot 25 juli 2009


DE PLOOIEN ZIJN GLAD GESTREKEN

Tijdens zijn korte toespraak voor de opening van de avondmarkt blikte voorzitter Vic Blomme niet alleen terug op wat Adegem kermis reeds had gebracht.

Hij had het ook even over de problemen die er gerezen waren tussen het feestcomité en het schepencollege. Volgens voorzitter Blomme zijn de plooien na een goed gesprek glad gestreken.


MAATREGELEN OM MEXICAANSE GRIEP OP TE VANGEN

De Mexicaanse griep grijpt overal in de wereld verder om zich heen. Verwacht wordt dat de griep in onze regio de komende maanden naar zijn hoogtepunt zal gaan.

Zowel het ministerie van volksgezondheid, de provinciebesturen als de Civiele Veiligheid nemen maatregelen om België te wapen tegen de Mexicaanse griep.

De bevoegde minister heeft een grote voorraad Vaccins besteld zodat er voor bepaalde bevolkingsgroepen preventief kan ingegrepen worden.

Dat vaccin zal pas in het najaar kunnen geleverd worden. Ook alle gemeenten hebben opdracht gekregen om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Zowel burgemeester Johan De Roo als schepen Noel Wille bevestigden ons dat er de komende maanden enkele lokalen in het leegstaand rusthuis als zorgmeldpunt zullen ingericht worden.

Er komt een callcentrum waar mensen voor informatie over de Mexicaanse griep terecht kunnen. Er zal ook een ruimte voor consultaties worden ingericht.

De medicatie die tegen de Mexicaanse griep door het ministerie wordt geleverd zal ook daar een plaats krijgen. De Maldegemse artsen zullen uit die voorraad kunnen putten.

Volgens burgemeester Johan De Roo kijkt het gemeentebestuur, het OCMW en het sociaal huis niet alleen naar daar de medische problemen die de ziekte met zich meebrengt.

De Mexicaanse griep kan in sommige gezinnen ook voor sociale problemen zorgen. Zo worden plannen voor een sociale hulpdienst uitgewerkt.

Die dienst zou mogelijks kunnen instaan voor het doen van boodschappen voor mensen die als zij door de griep geveld liggen hun huis niet uit kunnen.

Het heeft volgens burgemeester De Roo zeker geen zin om nu al te panikeren maar het is wel nodig dat wij op de komst van de Mexicaanse griep en zijn gevolgen goed voorbereid zijn.

 


REGEN LUIDDE HET EINDE VAN ADEGEM KERMIS IN

Een twintigtal kinderen liet zodagnamiddag zijn artistieke inspiratie de vrije loop tijdens de stoeptekenwedstrijd.

Nadat hij ook op cruciale momenten de rommelmarkt parten had gespeeld, zorgde regen er ook dinsdagavond voor dat de bezoekers van de avondmarkt vroegtijdig naar huis trokken of in een van de café's beschutting zochten tegen de regen.

Zondagnamiddag had de Gezinsbond voor zijn stoeptekenwedstrijd het zeker voor het onzekere gekozen.

Hij liet de wedstrijd doorgaan in het overdekte gedeelte van de speelplaats van de vroegere jongensschool. Er viel geen regen maar de overdekking zorgde wel voor dat de kinderen tijdens het tekenen tegen de sterke zonnestralen beschermd werden.

Hoewel de gezinsbond via honderden briefjes reclame had gemaakt voor zijn stoptekenwedstrijd schreven zich slechts een 20 tal kinderen in.

De deelnemers werden in drie groepen ingedeeld. Volgens de jury, Cecile De Waele, Els De Keyser en schepen van cultuur Frank Sierens, waren bij de kinderen tot 5 jaar Vincent Van den Braembussche, Britt Goethals en Hanna De Coninck het best geïnspireerd. Daan Van Gaever, Cassandra Van Poucke en Marlies Vermeire gingen in de reeks van 6 tot 8 jaar met de prijzen lopen. In de categorie van 9 tot 12 jaar gingen de prijzen naar Thomas Van Poucke, Bram Grootaert en Marie Julie Crul.

Nadat de kinderen hun tekentalent hadden geëtaleerd, een ballon hadden opgelaten en samen met Klutske een uurtje hadden gespeeld, was het de beurt aan het Adegems Volkstheater om eveneens op de speelplaats van de vroegere jongensschool de mensen te trakteren op wagenspelen.

Het publiek genoot niet alleen van het optreden van het AVT. Het nam ook graag deel aan de zangmomenten die in de wagenspelen waren ingewerkt.

De bijna 270 senioren genoten maandag tijdens de seniorennamiddag van het optreden van Dirk Bauters

Senioren die zich niet hadden ingeschreven voor de seniorennamiddag op maandagnamiddag hebben iets gemist.

Toen wij in de hal van den Hoogen Pad stonden hoorden wij de senioren lachen en mee zingen." Wie van deze namiddag niet heeft genoten die is nooit tevreden" hoorden wij later van verschillende senioren.

Zowel de koffie en koeken als het optreden van Dirk Bauters waren duidelijk in de smaak gevallen. Het was voor Dirk niet zijn eerste optreden in Adegem. Hij trad enkele jaren geleden tijdens het feest ter gelegenheid van 50 jaar KVK Adegem op .

Het was een stralende Alfons Bogaert die dinsdagavond met het knippen van het lint
de 14de Adegemse avondmarkt opende.

De zon scheen toen er in de hal van den Hoogen Pad geklonken werd op een geslaagde kermis en het kermiscomité en de genodigden samen met de V V A de avondmarkt openden.

Hoewel er ieder jaar geklaagd wordt dat er weinig te zien is op de avondmarkt vervult dat onderdeel van het kermisprogramma nog altijd zijn sociale taak.

De mensen komen naar de markt om er tijdens het wandelen tussen de kramen bekenden te ontmoeten en daarna een terrasje te doen. Jammer dat de regen te snel een einde maakte aan het terrasjesweer.

 


VIJFDE MEMORIAL RUDY LANDUYT

Met een demonstratie in gehoorzaamheid en agility bracht Hond en Meester voor de vijfde maal hulde aan zijn overleden Vriend Rudy Landuyt

De vrienden van Rudy Landuyt lieten zijn vijfde Memorial samenvallen met Adegemkermis. Zaterdagavond werd er in de tent aangeschoven voor een lekkere barbecue. Zondagvoormiddag omstreeks 10u verschenen de eerste Welsh pony / cob 's al in de ring om er door een keurder uit Engeland te worden beoordeeld. Ook voor mensen die niet onmiddellijks iets met paarden te maken hebben zijn de Welsh pony' s prachtige dieren om naar te kijken.

Ook de kleinste pony' s werden in de tweede keurring met deskundige ogen bekeken.

Niet alleen de Welsh Cob's konden op de sympathie van het publiek rekenen. Rond de tweede keurring was er vooral sympathie voor de ponyveulens.

Een van de pony' s zorgde voor extra spektakel toen het dier na de keuring ging lopen. Het liet zich eerst achtervolgen op het terrein waar het Elisabethrusthuis heeft gestaan.

Toen het zag dat er steeds meer mensen hem achtervolgden trok de pony verder naar de weiden waar de koeien graasden.

Daar liet het beestje zich zonder zich nog verder te verzetten bij de manen nemen. Een extra anima waarvan het publiek genoot.

 


AZ ALMA EEKLO HEEFT EEN NIEUWE MUG

De nieuwe MUG waarmee het Medisch Urgentieteam nu uitrukt is sneller en ruimer dan zijn voorganger.
Hij brengt de urgentiearts en de verpleegkundige en hun apparatuur snel en veilig naar mensen in nood

Veel tijd om de nieuwe MUG te bewonderen was er niet. Urgentiearts Ronny Dereere en zijn urgentieteam van het AZ Alma Eeklo hadden amper de tijd om de nieuwe MUG voor te stellen toen er al een beroep op de wagen werd gedaan.

De nieuwe wagen is iets hoger dan zijn voorganger. Daardoor zal het team geen problemen meer hebben als het in straten moet waar hoge verkeersdrempels liggen.

Het AZ Alma Eeklo startte in juni 1993 met en medische Urgentiegroep. De afgelopen 16 jaar rukte de MUG reeds 9600 keer uit.

Er zijn nu gemiddeld 2,3 oproepen per dag voor de MUG. Dat gemiddelde ligt hoger dan het gemiddelde van de andere MUG 's in Vlaanderen. De MUG wordt nooit aangevraagd door mensen in nood maar door de dienst 100.

De vorige wagen was 7 jaar oud, had 5000 ritten en 130.000 km op de teller staan. De vorige wagen is nog niet versleten. Die wagen zal mogelijks in een ontwikkelingsland aan een tweede leven beginnen.

1000 RITTEN

Frank Vossaert ( op de voorgrond) had voor de nieuwe MUG werd voorgesteld reeds 1000 maal met de MUG uitgerukt. Hij heeft in gans die periode nog nooit een ongeval gehad en heeft ook nog nooit een bekeuring gekregen.

Hij hoopt dat hij die mooie reeks ook met de nieuwe MUG kan verder zetten.

Net als de andere leden van de MUG is hij er van overtuigd dat door het verlagen van de maximumsnelheid en opdrijven van de controles het aantal zware ongevallen op de N49 de afgelopen jaren is gedaald.

 


WIJN KOPEN EN DRINKEN VOOR HET GOEDE DOEL

Het Kom Op Tegen Kanker team is gestart met zijn verkoop van wijn. Liefhebbers van witte wijn hebben de keuze uit Chardonnay 2007 ( €6,00 per fles) of Bourgogne 2006 (€9,00 per fles).

Wie rode wijn verkiest kan kiezen uit Chateau Virgile AOC 2007 (€6,00 per fles) of Chateau Virgile AOC L' Eneide 2006 (€9,00 per fles).

De wijn kan besteld worden bij Maria Chaves Daguilar Broekelken 20 Adegem tel 050-71.51.46 en Café De Gouden Leeuw Marktstraat 16 Maldegem tel 050-71.11.95

 


 

Home
Home
 
Made in France