De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 294 - Week 28 : 12 juli tot 18 juli 2009


DE MOEREWEGE IS DE SLIMSTE STROATE

Nadat ze de quiz De Slimste Stoate van Maldegem hadden gewonnen schitterde het straatnaambord vorige week in de straat.


MARIA SESSELLE WON DE POEZIEPRIJS 2009

Met haar gedichten over Adegem en Kleit won Maria Sesselle de Maldegemse poëzieprijs 2009

Maldegem bouwt aan een poëzieroute. Die route zal aangeduid worden met borden waarop gedichten staan die verwijzen naar sagen en legenden die in betrekking hebben op Maldegem en zijn deelgemeenten.

Ieder jaar worden minstens twee borden van de poëzieroute geplaatst. Om aan de geschikte gedichten te geraken die op deze borden komen, schrijft de gemeente ieder jaar een poëzieprijs uit.

Dit jaar waren de opgelegde onderwerpen "Adegem buiten de Wereld en de Bezembinders". Iedereen in het Meetjesland mocht aan de poëziewedstrijd deelnemen.

Op de 11 juliviering in het park Wallyn worden de naam van de winnaars van de poëzieprijs bekendgemaakt. Dit jaar was er voor de twee gedichten maar een winnaar.

Maria Sesselle mag dan wel in Zomergem wonen, zij voelt zich nog altijd Adegemnaar. Afkomstig uit Onderdijke kent zij ook Kleit en de Kleitse bezembinders.

Voor schepen van cultuur Frank Sierens de geschenkenbon aan Maria overhandigde werden de twee bekroonde gedichten voorgelezen door Lieve Blondeel.

 


RINGBAAN EN ZANDAKKERS ADOPTEREN BLEKKERSGAT

Met het knippen van het lint en een receptie ter hoogte van de Krabbe werd de opname van
het Blekkersgat in de wijk Ringbaan –Zandakkers officieel gemaakt

De heraanleg van de Ringbaan heeft er voor gezorgd dat de Ringbaan en zandakkers zich als een wijk gingen voelen. Een comité zorgde destijds voor een feestelijke opening van de gerenoveerde straat.

De samenkomst beviel de mensen zo goed dat het wijkcomité een blijvend karakter kreeg en er nu jaarlijks een aantal activiteiten in de wijk worden georganiseerd.

Vorige week zondag organiseerden de Ringbaan en de Zandakkers in het kader van Vlaanderen feest hun jaarlijks buurtfeest.

Voor op de Zandakkers de voeten onder de feesttafel staken, stond er nog een belangrijke gebeurtenis op het programma.

VERWELKOMING

Enkele inwoners van Blekkersgat vonden het een gemis dat hun straat nergens bij hoort en bijgevolg ook bij geen wijkfeest of wijkkermis betrokken wordt.

Die geruchten kwamen ook mensen uit de Ringbaan en Zandakkers ter ore. Die hadden daar een eenvoudige oplossing voor. Hun wijk werd uitgebreid met Blekkersgat.

Het buurtfeest was de ideale gelegenheid om de inwoners van Blekkersgat in hun wijk Ringbaan –Zandakkers- Blekkersgat te verwelkomen.

Dat gebeurde met eert een fietstocht door de prachtige omgeving en een receptie op het kruispunt van Blekkersgat en Ringbaan. Weinig mensen wisten dat dit punt de Krabbe wordt genoemd.

Omdat Rita Dooghe het grootste deel van de organisatie van de petitie tegen de komst van de windmolens op het industrieterrein op zich had genomen, bood Jan Bral, voorzitter van het wijkcomité, haar namens de inwoners van de wijk een kleine attentie aan.

Om de inwoners van Blekkersgat te laten voelen dat zij er echt bijhoren, werd tijdens de receptie op de Krabbe ook het kunstwerk dat de wijk als trofee bij de Groene Pluim van Groen! heeft gekregen, op het rondpunt aan de Krabbe tentoongesteld.

Om te voorkomen dat het kunstwerk door vandalen beschadigd of meegenomen zou worden bleef het kunstwerk slechts tijdens de duur van de receptie op het rondpunt staan.

Voorzitter Jan Bral maakte van de receptie gebruik om Rita Dooghe, voor het werk dat ze gedaan heeft bij de organisatie van de petitie tegen de mogelijke komst van de windmolens op het industrieterrein, namens de wijk een kleine attentie te overhandigen.

Na de korte plechtigheid op de Krabbe ging het richting Zandakkers waar de gedekte feesttafel stond te wachten.

 


ANTIEK EN ROMMELMARKT LEED ONDER FESTIVAL DER LAGE LANDEN

Hoewel vermoedelijk door de ochtendlijke regen een twaalftal ingeschreven deelnemers niet kwamen opdagen, werd Adegem – Dorp zaterdag toch volledig ingenomen door de Antiek- en rommelmarkt.

De markt had niet alleen af te rekenen met af en toe enkele druppels regen Er was in Eeklo het festival der lage landen dat veel volk naar zich toetrok.

 


BALGERHOEKE LAAT ZICH HOREN

Een stuurgroep heeft de opmerkingen over en suggesties voor Balgerhoeke van de
inwoners van Balgerhoeke gebundeld en aan de bevolking, het stadsbestuur
van Eeklo en het gemeentebestuur van Maldegem voorgesteld.

De inwoners van Balgerhoeke ( een stukje Adegem en een stukje Eeklo) voelen zich zowel door Maldegem als Eeklo in de steek gelaten.

Om daar verandering in te brengen heeft een stuurgroep via de methode van Dorpinzicht vorig jaar een openvergadering voor de inwoners van Balgerhoeke belegd.

Daar werd de komst van een bevraging van de bevolking via een vragenlijst aangekondigd. Tijdens die openvergadering mochten de mensen mee bepalen welke onderwerpen er in de vragenlijst weden opgenomen.

Er werden 1200 vragenlijsten, aan alle inwoners boven de 12 jaar van Balgerhoeke, afgegeven. Daarvan kwamen er 50 % ingevuld bij de werkgroep terug.

De afgelopen maanden heeft de stuurgroep de binnengekomen informatie geïnventariseerd en in een brochure bijeengebracht.

OVERLEG

Vorige week zondag was het een beetje feest in Balgerhoeke Er stond een nieuwe open vergadering op het programma. Bij het binnenkomen in het dorpshuis werd de inwoners door Maldegem en Eeklo een aperitief aangeboden.

Tijdens de open vergadering werden de brochure met de binnengekomen informatie voorgesteld.

Uit de brochure blijkt duidelijk dat de doorstroming van informatie zowel vanuit Maldegem als Eeklo naar de inwoners van Balgerhoeke onvoldoende is.

Ook de uitwisseling van informatie tussen de inwoners langs beide kanten van de vaart is volgens de mensen die de vragenlijst invulden onvoldoende. .

Bijna iedereen pleit voor de oprichting van een dorpsplatform dat als schakel optreedt tussen de inwoners en de besturen van Eeklo en Maldegem.

Van dat dorpplatform wordt ook verwacht dat er voorstellen worden gedaan en initiatieven worden genomen om in de toekomst Balgerhoeke meer in de kijker te plaatsen.

Na de open vergadering kon het gesprek verder gezet worden op parking voor de kerk die voor het verkeer was afgesloten.

Daar werd de innerlijke mens met frietjes en een ijsje verwend. Tijdens de gesprekken in het dorphuis en op het kerkplein hebben zich al een aantal mensen aangemeld om samen met de stuurgroep deel uit te maken van het dorpsplatform.

 


VLAANDEREN FEESTTE OOK IN DE DOKTER HERREBAUTLAAN

De kinderen openden op 11 juli het buurtfeest met behendigheidsspelen . Daarna stonden
er voor jong en oud ook nog volkssporten op het programma.

Voor de tweede maal organiseerden Rosette en Pia in het kader van Vlaanderen Feest een buurtfeest in de Dr. Herrebautlaan.

Slechts de twee families die al met vakantie zijn ontbraken zaterdag op de afspraak. De extra tent was dan ook geen overbodige luxe.

Vorig jaar beperkte het feest zich tot een geslaagde uitgebreide barbecue .Dit jaar begon het feest reeds in de vroege namiddag.

Er stonden verschillende spelen opgesteld waarin kinderen hun handigheid konden bewijzen. Een van de spelen was het eirollen. Een spel dat wij langs hier nog niet gezien hadden.

Na de volksspelen en de quiz was het tijd om aan te schuiven voor de barbecue.

Na de kinderen was het de beurt om tijdens volksspelen en een quiz tussen de beide zijden van de straat te bewijzen dat ze handig en slim zijn.

Die proeven bleken een ideale opwarmer voor de Barbecue die in de vooravond op het programma stond. Na de barbecue hoefden de feestneuzen op geen decibel te kijken.

Iedereen feestte mee en een spandoek wees de mensen die voorbij de Dr; Herrebautlaan passeerden er op er daar gefeest werd.

 


VLAAMS KRULBOLKAMPIOENSCHAP IN HET ANDRE TRENSONSTADION

Wesley Ruebens ( St. Margriete), Christiane Vervynck( Lovendegem) en Robert Braet
( Maldegem) werden in het André Trensonstadion Vlaams krulbolkampioen per ploeg.

De verzoening tussen de drie krulbolfederaties heeft er voor gezorgd dat er geen twee wereldkampioenschappen krulbol ( Adegem en Ursel) worden georganiseerd.

De Belgische Krulbolbond organiseert het Belgisch kampioenschap op 15 augustus in Doornzele. Het wereldkampioenschap wordt verder op 21 juli door de Vlaamse Krulbolbond in Ursel georganiseerd.

De Belgische Vereniging van Bolsporten organiseert vanaf dit jaar op 11 juli het Vlaams Krulbolkampioenschap in het André Trensonstadion.

De drie kampioenschappen zijn beschermde wedstrijden. Op die dagen mag er geen enkele ander grote wedstrijd door een van de andere federaties worden georganiseerd.

ZWAKKE FINALE

Na de tweede inschrijving stonden er zaterdag 302 deelnemers op de inschrijvingslijst. Er was een deel van de zandlaag verwijderd zodat de banen zeer goed bespeelbaar waren.

De enkele druppels regen die in de loop van de namiddag uit de hemel vielen hadden geen invloed op het verloop van het kampioenschap.

Zowel de ploeg van Georgette Leers ( Maldegem), Andy Goossens (Maldegem) en Ivan De Rycke (St. Laureins) als de latere kampioenenploeg Christiane Vervynck, Robert Braer en Wesley Ruebens moesten op al hun krulbolkwaliteiten beroep doen om de halve finales te overleven.

Vooral de ploegen van Georgette Leers moest dat in de finale bekopen. De ploeg van Christiane Vervynck haalde de titel met een sprekende 9-1 overwinning binnen.

 


VALERIE TAELDEMAN NAAR HET VLAAMS PARLEMENT

Maldegems schepen Valerie Taeldeman legt maandag de eed af als Vlaams parlementslid. Bij de jongste verkiezingen stond Valerie bij CD&V op de eerste plaats bij de opvolgers.

Doordat Joke Schauvliege minister wordt kwam haar zetel in het parlement vrij. Die wordt door de eerste opvolger ingenomen.

 


 

Home
Home
 
Made in France