De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 292 - Week 26 : 28 juni tot 04 juli 2009


MAURITS EN GODELIEVE DELEN
AL 65 JAAR LIEF EN LEED

Ter gelegenheid van hun briljanten huwelijksjubileum kregen Maurits Van Canneyt en zijn echtgenote
Godelieve van Vooren afgelopen zaterdag in hun huis in 't Broekelken het bezoek van een delegatie
van het college van burgemeester en schepenen.

Het was zaterdag druk in het huis met nummer 28 in 't Broekelken. Familie, buren, vrienden en kennissen wilden er zijn om Maurits Van Canneyt en Godelieve Van Vooren te feliciteren met hun briljanten huwelijksjubileum.

Maurits werd 90 jaar geleden in 't Broekelken geboren, op een kleine afstand van waar hij en zijn echtgenote nu wonen. Zijn ouders waren landbouwers.

Na zijn lager onderwijs in Adegem bleef hij thuis om te helpen op de doeninge van zijn ouders. Zijn beroep als landbouwer werd enkel onderbroken voor zijn legerdienst en de mobilisatie.

Ook Godelieve werd thuis in Adegem geboren. Zij zag 87 jaar geleden het levenslicht op 't Westeindeke dat na de fusie van de gemeenten in 1977 tot Oosteindeke werd omgevormd.

Zij doorliep de lagere school in de meisjesschool in Adegem dorp en volgde daarna ook nog een paar jaar huishoudschool.

Gemeenteraadslid Annelies Lammertyn overhandigde Maurits en Godelieve het gelukwenstelegram van het vorstenpaar. De bijhorende penning werd door de burgemeester overhandigd.

Maurits en Godelieve huwden op 28 juni 1944 zowel voor de wet als voor de kerk. Zij zullen hun trouwdag niet vergeten.

Tijdens hun rit met de koets moesten zij vlug van de koets springen om dekking te zoeken voor een lucht aanval.

Na hun huwelijk bouwden zij hun boerderij uit in 't Broekelken en genieten er nu van een welverdiende rust. Het briljantenpaar kreeg een zoon die hen drie kleinkinderen schonk.

Die zorgden (voorlopig ) voor 8 kleinkinderen. Tot voor kort trokken Godelieve en Maurits er nog met de fiets op uit .

Nu moeten zij het een beetje rustiger aan doen. In hun knusse woning en hun verzorgde tuin genieten zij van iedere mooie dag dat het leven hen schenkt. Zij hopen nog samen van dat gelukkige leven te mogen genieten.

 


DE EERSTE VELDSLAG IS GEWONNEN MAAR DE OORLOG NOG NIET

Woensdagavond vroeg raadslid Freddy Boels in een aan de dagorde toegevoegd punt de gemeente om alles in het werk te stellen om te voorkomen dat er in de Gevels, waar een stuk grond op het gewestplan als KMO zone ligt ingekleurd, nog bedrijven komen.

Een wijziging van de bestemming van die gronden zou een absolute zekerheid bieden. De Gevels moeten volgens het Adegems gemeenteraadslid een natuurlijk wachtbekken blijven en bedrijven horen op daar niet thuis.

Met zijn tussenkomst verwoordde de heer Boels de mening van de delegatie van de Prins Boudewijnlaan en de Hillestraat straat die in het publiek zat.

Burgemeester Johan De Roo bevestigde het negatief advies dat door het schepencollege werd uitgebracht.

Om het stuk grond dat nu als bedrijvenzone is ingekleurd een andere bestemming te geven moeten een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP)worden opgemaakt.

Zover wil het schepencollege niet gaan. Als die stap gezet wordt dan kan de eigenaar van die gronden planschade (vermindering in waarde van zijn grond) verhalen op de gemeente die het RUP heeft laten opmaken.

VERVOLG

Het dossier wordt nu overgemaakt aan stedebouw dat een beslissing zal nemen. De kans is reëel dat het plan wordt afgekeurd. G Invest de indiener van het plan en de gemeente zullen daarvan op de hoogte gebracht worden.

Er zal ook een motivatie zijn waarom het plan wordt afgekeurd. Dan moet G Invest beslissen of het zijn dossier opbergt of het rekening houdt met de door stedebouw en de gemeente gemaakte opmerkingen en een nieuw aangepast plan indient.

Het ziet er naar uit dat het actiecomité de eerste veldslag heeft gewonnen. De oorlog is nog niet gewonnen. Waakzaamheid blijft ook in de toekomst de boodschap.

 


DE KRUIPUIT WUIFDE CHRIS RAMON UIT

Chris Ramon werd donderdagvoormiddag thuis met de koets opgehaald. De directie, leerkrachten,
personeel en leerlingen namen zo op een originele manier officieel afscheid van Chris die
gedurende 15 jaar instond voor de voor en naschoolse opvang op de Kruipuit.

Zelfs de allerkleinsten van de gemeenteschool op de Kruipuit hadden het feest dat voor donderdag gepland was kunnen verzwijgen voor Chris.

Chris is als verantwoordelijke voor de voor en naschoolse opvang toch de persoon aan wie de kinderen graag een geheimpje toevertrouwen.

Chris werd donderdagvoormiddag thuis met de koets opgehaald en naar het sint Annapark in Maldegem gevoerd. De oudste leerlingen maakten de verplaatsing naar Maldegem met de fiets en voor de kleinsten werd een autobus ingelegd.

Het moment dat de koets op speelweide aankwam, stonden de directie, de leerkrachten, het personeel en de leerlingen Chris op te wachten.

Het was voor Chris en haar echtgenoot even slikken toen zij het uitgebreid ontvangstcomité zagen staan.

TOEVAL

Terwijl de kinderen zich konden uitleven op de speelweide brachten de leerkrachten alles in gereedheid voor de verrassingspicknick. Chris was duidelijk onder de indruk van het afscheidsfeest dat haar vrienden hadden georganiseerd.

Chris is eerder toevallig bij de voor- en naschoolse opvang van de school op de Kruipuit terecht gekomen. "Ik kende de school maar onze kinderen hebben er nooit school gelopen.

Via gesprekken met mensen van het oudercomité vernam ik dat de school op zoek was naar iemand om in te staan voor de voor- en naschoolse opvang van de kinderen.

Ik vond dat die opdracht uitstekend met mijn familiaal leven te combineren viel en heb mij toen kandidaat gesteld" deed Chris donderdag haar verhaal.

SCHOOLMOEDER

Zij heeft er nog geen moment spijt van gehad dat zij die stap gezet heeft. "Ik werd onmiddellijk door de leerkrachten en het ander personeel als een van de hunnen aanvaard.

Ook met de kinderen klikte het onmiddellijk. De kinderen gingen mij steeds meer als hun schoolmoeder zien. Waar het nodig was hielp ik kinderen bij hun huiswerk.

Iedereen kon bij mij met zijn verhaal terecht en als er eentje met een probleempje zat was ik de vertrouwelinge" blikte Chris terug op haar 15 jarige loopbaan

TOEKOMST

Met een voor de gelegenheid geschreven danklied, namen de kinderen afscheid van hun schoolmoeder.

Chris heeft de school eerder dit jaar laten weten dat zij op het einde van dit schooljaar afscheid zou nemen. Zij is er van overtuigd dat zij begin september de kinderen zal missen maar er wacht haar een nieuwe toekomst.

In een zwart gat zal ze niet vallen. Haar echtgenoot is ook al thuis en er zijn nog zoveel dingen die ze samen willen doen. Er zal nu zeker meer tijd zijn om meerdaagse uitstapjes te maken.

In de school hopen zij, dat ze het met haar opvolgster even goed zullen treffen als met Chris. Ook voor de kinderen zal het in september even wennen zijn met een nieuwe schoolmoeder.

 


VOETPAD VERVANGT PAALTJES

De Canadezenlaan zal er voor het einde van dit jaar anders uitzien. De paaltjes aan de linker zijde verdwijnen.

Om de voetgangers en rolstoel gebruikers na het verdwijnen van de paaltjes voldoende veiligheid te bieden, zal er aan de andere kant van de straat over dezelfde lengte een voetpad worden aangelegd.

 


KVK ADEGEM STELDE NIEUWE SPELERS VOOR

Tijdens een vergadering in het vooruitzicht van het nieuw seizoen stelde het bestuur van KVK Adegem zijn nieuwe trainers Dirk Van de Putten, Filip Hoste, Thierry Timmeman en de nieuwe spelers

Davy Cathelijn, Jelle Vandewaetere, Frederik Rys, Kenneth Verreck (niet op de foto), Jeroen Bauwens, David Welvaert, Joeri Sabbe, JethroVan den Neste, Bob Van Deynse, Dries Gierdeghom, Lorenzo Lammens en Kurt Daveloo voor.

Voorzitter Noel Wille liet er tijdens de vergadering geen twijfel over bestaan dat hij en het bestuur, met de ploeg die zowel in de hoogte als de breedte versterkt is, een beter seizoen dan het vorige verwacht.

De eerste training is op maandag 20 juli.Meer weten over de eerste speeldata: www.stormonline.be/kvk-adegem .

 


EEN DRAAIENDE WIEK MAAKT ONS ZIEK

Het uitdelen van flyers tegen de komst van vijf windmolens op het industrieterrein zorgde
vrijdagavond voor filevorming langs de N44 ( Aalterbaan) tussen de Krommewege en het kruispunt Rys.

In de nabije toekomst moeten zowel het provinciebestuur van Oost Vlaanderen als het Vlaams gewest een beslissing nemen over de inplanting van vijf windmolens ( drie Madewind en twee Final Energy) op het Maldegems industrieterrein.

Tot voor kort waren het enkel de inwoners van de Ringbaan en de zandakkers die met acties tegen de windmolens naar buiten waren gekomen.

Dat betekent niet dat de bedrijven op het industrieterrein stil hebben gezeten. Tijdens de informatievergadering waren er enkele bedrijfslijders die al duidelijk stelling namen tegen de komst van de windmolens.

"Tijdens het openbaar onderzoek voor de vergunning hebben bijna alle bedrijven, behalve zij die banden hebben met de bedrijven die een windmolen willen inplanten, bezwaar aangetekend" stelde Zeger De Lille vrijdagnamiddag voor het begin van de protestactie.

HINDER BEPERKEN

Ook aan de rotonde ter hoogte van de vroegere rijkswachtkazerne werden flyers met de tekst
Een draaiende wiek maakt ons ziek" uitgedeeld aan de bestuurders die de rotonde opreden.

Het was aanvankelijk de bedoeling om eerst actie te voeren aan het kruispunt van de N49 ter hoogte van de Aardenburgkalseide en daarna naar de rotonde aan de Brugse Steenweg te trekken.

"De politie heeft ons doen inzien dat het afzetten van de N49 niet alleen gevaarlijk was maar ook de wrevel van de automobilisten op de N49 zou opwekken.

Omdat het zeker niet de bedoeling was om de automobilisten op stang te jagen hebben wij in overleg met de politie onze actie aangepast

WETGEVING GEEN RICHTLIJNEN

Op de flyers die werden uitgedeeld stond ondermeer een plan van het industrieterrein met aanduiding van de plaatsen waar de windmolen komen.

Het kan voor de actievoerders niet dat de inwoners uit de woonwijken in de omgeving van het industrieterrein en de 1500 mensen die op het industrieterrein hun brood verdienden blijvende hinder ( slagschaduw en geluidsoverlast) moeten oplopen voor het profijt van een paar firma's.

De belofte van de mensen van Madewind dat de windmolens bij problemen van slagschaduw zullen stilgelegd worden, is voor de actievoerders niet voldoende.

Zij vragen van het Vlaams Gewest en of de federale regering geen richtlijnen maar een duidelijke wetgeving zoals die in andere landen bestaat. Het kan voor hen niet dat windmolens op minder dan 100 m van de eerste huizen of bedrijven waar de bedrijfsleider woont staan.

DOORGAAN

De bedrijfsleiders konden voor hun actie rekenen op de spontane medewerking van hun personeel en mensen van de aanpalende straten.

Zij vrezen toch dat, nu groene energie goed in de markt ligt, de vergunningen zullen afgeleverd worden. Als dat gebeurt zullen zij er zich niet bij neerleggen.

De bedrijven willen de komst van de windmolens aanvechten tot bij de Raad van State. "Wij zijn niet tegen windmolens maar die moeten dan wel komen op plaatsen waar geen mensen wonen of werken " klonk het bij de actievoerders.

 


GEMEENTESECRETARIS NAM AFSCHEID

Woensdagavond was het voor Daniel De Groote de laatste maal dat hij de
gemeenteraadszitting als gemeentesecretaris bijwoonde.

De heer De Groote is vanaf 1 september met pensioen. Hij volgde laatste zitting met evenveel aandacht als de eerste zitting die hij in 1988 volgde.

Na afloop van de raadzitting werd de afscheidnemende gemeentesecretaris en zijn echtgenote een receptie aangeboden.

 


NIET PLUIS THUIS

Met hun project Niet pluis Thuis, slaan het AZ Alma, de Meetjeslandse huisdokters, thuisverzorgers en mensen die aan mantelzorg doen de handen in elkaar om met een niet pluis thuisindex zowel fysieke als fysische problemen bij thuiswonende bejaarden sneller op te sporen.

Het is de familie of de mensen die bij de mantelzorg betrokken zijn, die samen met de thuisverzorgers de Thuis Niet –Pluis lijst van een patient die gedragsveranderingen vertoont invullen.

Zij stellen geen diagnose maar geven het formulier door aan de huisarts. Die voert dan een gesprek met de patient om een diagnose te stellen. Dan zal hij ook uitmaken of de hulp van een neuroloog of een psychiater gewenst is.

Door die aanpakt willen de zorgverstrekkers er voor zorgen dat bejaarden zolang als mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Het project geniet nu reeds ruime belangstelling in andere regio's.

 


 

Home
Home
 
Made in France