De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 290 - Week 24 : 14 juni tot 20 juni 2009


PRINS BOUDEWIJNLAAN EN HILLESTRAAT
SCHIETEN IN ACTIE

Als het van de inwoners van de Prins Boudewijnlaan en de Hillestraat afhangt blijven de gevels s een natuurlijk wachtbekken.

De periode van het openbare onderzoek voor de wijziging van de verkavelingsvergunning in de Hillestraat is al een paar maanden voorbij.

Voor het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt moeten er nog enkele technische zaken onderzocht worden.

De inwoners van de Prins Boudewijnlaan en de Hillestraat hebben (eindelijk) ingezien dat zij als actiecomité tegen de wijziging van de verkavelingsvergunning niet langer in de anonimiteit mogen blijven en dat hun actie niet alleen bij een petitie die aan het college van burgemeester en schepenen werd overgemaakt, mag blijven.

ONDERHOUD

Volgens het gewestplan liggen de gronden waarvoor de wijziging van de verkavelingsvergunning gevraagd wordt in een KMO zone.

Zuiver wettelijk is er tegen de verkaveling niets in te brengen. Er zijn echter nog andere factoren waarmee, bij de aflevering van de vergunningen, moet rekening gehouden worden.

Een delegatie van de inwoners van de Prins Boudewijnlaan en de Hillestraat gingen op bezoek bij burgemeester Johan De Roo om hem hun bezorgdheid over de gevolgen van de KMO verkaveling in de gevels te spreken.

Gewapend met foto's van wateroverlast in de gevels en in de tuinen van de mensen in de omgeving van de gevels wezen zij de burgemeester op de verhoogde kans op wateroverlast als er in de gevels bedrijven komen.

Meer bebouwing betekent minder grond waar het regenwater kan doordringen. De delegatie wees ook op de stijging van de verkeersdrukte die er zal komen in de Hillestraat en op het kruispunt met de N9 als er 13 bedrijven in de gevels komen.

GEEN BESTEMMINGSWIJZIGING

Burgemeester De Roo had begrip voor die argumenten en vroeg om de foto' s te mogen houden om bij het dossier te voegen.

Een bestemmingswijziging van de grond zodat het onmogelijk wordt om daar bedrijven op te richten zal de gemeente volgens de burgemeester niet doen.

Mocht zij die stap zetten kunnen de eigenaar(s) van die gronden van de gemeente een schadevergoeding eisen omdat hun grond in waarde vermindert. Bij het bekijken van het plan vond de burgmeester dat 13 bedrijven op het KMO terrein teveel is.

Hij zal laten onderzoeken of het zelfs wettelijk kan om daar 13 loodsen in te planten.

Maandag komt een eerste dossier over de Hillestraat op het college. Burgemeester De Roo verzekerde de delegatie dat zij op de hoogte zal gebracht worden van de beslissingen die het college in het dossier neemt.

 


SERVICEFLATS IN DE ADEGEMSE PASTORIJ

De gemeente Maldegem zal het OCMW de mogelijkheid geven om de leegstaande pastorij om te bouwen tot serviceflats.

Nu de pastorij na het vertrek van pastoor Adrien Dhooghe leeg staat, moest de gemeente op zoek naar een nieuwe bestemming voor het gebouw.

r werd er even gedacht om de buitenschoolse opvang die nu op de Zandakkers zit in de pastorij onder te brengen. Dat voorstel is niet langer door het college van burgemeester en schepenen weerhouden.

Het ziet er naar uit dat de pastorij binnen afzienbare tijd als serviceflats de thuishaven voor 7 of 8 senioren wordt.

CENTRALISATIE EN DECENTRALISATIE

In het sociaal beleidsplan dat door het OCMW en de gemeente is opgemaakt staat, dat er zal gestreefd worden naar centralisatie en decentralisatie in de huisvesting van senioren.

Met de bouw van het Warmhof op de woon en zorgsite van het OCMW werden de residenten van het RVT Sint Jozef (Maldegem) en het Elisabethrusthuis (Adegem) samengebracht in Maldegem.

Daarmee werd de centralisatie gerealiseerd. Onder de vlag van Senioren onder de toren wil Maldegem in de leefkernen woongelegenheden voor senioren creëren. De bouwvergunning om de pastorij van Kleit om te bouwen tot serviceflats is reeds aangevraagd.

Tijdens een van de volgende gemeenteraadszittingen zal aan de raadsleden gevraagd worden om het zakelijk recht over de Adegemse pastorij aan het OCMW te verlenen.

Het OCMW kan dan het dossier opstarten om van de pastorij serviceflats te maken.

VERGUNNING

Het OCMW heeft een vergunning om op de gronden van het Elisabethrusthuis 27 bejaardenwoningen of serviceflats te bouwen.

Het OCMW ziet de serviceflats die in de oude pastorij komen als een onderdeel van de 27 vergunde bejaardenwoningen of serviceflats.

De gronden die daardoor op het terrein van het Elisabethrusthuis vrij komen kunnen dan gebruikt worden voor de uitbreiding van de school de Papaver en of de bouw van een onderdeel van de afdeling van het wooncomplex Hove te Donc.

De bouwaanvraag voor de verbouwingswerken aan de pastorij kan gebeuren van zodra het OCMW het zakelijk recht over het gebouw heeft.

Op de terreinen van het OCMW rusthuis kan er voorlopig niets gebeuren. Eerst moet de gemeente een ruimtelijk structuurplan voor de site opmaken en laten goedkeuren.

Pas daarna kunnen er plannen gemaakt worden en bouwaanvragen worden ingediend.

 


NOG MEER SENIOREN TE GAST IN DE PAPAVER

De senioren lieten tijdens hun bezoek aan de Papaver horen dat ook zij nog goed bij stem zijn.

Nadat begin juni juffrouw Conny en haar leerlingen van het eerste leerjaar eerder deze maand een 20 tal bewoners van het Warmhof in de Papaver hadden ontvangen, was het vorige week dinsdag de beurt aan juffrouw Mieke en haar eerste leerjaar om gastvrouw te spelen voor een tweede groep vrienden van het Warmhof.

Het waren niet alleen de kinderen die tijdens dat bezoek zongen. De senioren brachten enkele liedjes waarvan de kinderen nog nooit gehoord hadden.

Er was zelfs een optreden in het Italiaans bij. Dankzij het gezang was ook tijdens dat bezoek het ijs vlug gebroken.

Zowel de leerlingen als de senioren vonden het gezellig om samen een kunstwerkje te maken.

Er werd dinsdagnamiddag niet alleen gezongen en koffie gedronken. Net als bij het bezoek van de eerste groep senioren werden ook nu de lege flesjes en dozen met graantjes van verschillende kleuren op de tafels gezet.

et was aan de kinderen en de senioren om samen de fles op te vullen met laagjes van verschillende soorten graantjes zodat er veelkleurige kunstwerkjes ontstonden.

Die kunstwerkjes hebben nu een plaats gekregen op de kamers van de senioren in het Warmhof.

 


OKRA HULDIGDE ZIJN KRULBOLKAMPIOENEN

Na de laatste wedstrijd van het seizoen 2008 – 2009 huldigde OKRA Adegem zijn krulbolkampioenen

Iedere tweede woensdagnamiddag van de maand behalve in juli en augustus hebben de leden van OKRA Adegem afspraak op de krulbolbaan in Heulendonk.

Er nemen een 30 tal leden aan de maandelijkse bollingen deel. De samenstelling van de ploegen wisselt bij ieder spel.

Van iedere deelnemer wordt bijgehouden hoeveel spelen en punten hij per woensdagnamiddag heeft gewonnen. Op basis van die cijfers wordt in juni door Roger Vermeulen en Roger De Clerck die de bollingen organiseren, het eindklassement opgemaakt.

Dat de dames in het krulbollen niet moeten onder doen voor de heren bewees Christiane Willems. Zij totaliseerde na 10 bollingen 229 punten.

Daarmee werd zij niet alleen kampioen bij de dames. Zij behaalde de hoogste score van alle deelnemers. Rosa Grijp werd met 196 punten tweede en Mariette Grijp werd met haar 153 punten derde.

Bij de mannen was het woensdag wachten tot na de laatste wedstrijd om de nieuwe kampioen te kennen. Die eer was voor Noel Belaert met 223 punten.

Roger Vermeulen strandde als tweede op 8 punten van de nieuwe kampioen. Achiel Wille was met zijn 213 punten derde. Voor zijn vierde plaats had Marijn Leloup genoeg aan 204 punten.

Valère Cromheecke werd met 200 punten vijfde. Kamiel Willems kreeg als oudste deelnemer (93 jaar) een trofee Een attentie was er ook voor Robert Timmerman die na gezondheidsproblemen zijn plaats bij de krubollende OKRA leden terug kon innemen.

Tijdens de hulde van de kampioenen dacht iedereen aan Maurice Hermie die tot vorige maand een trouw deelnemer aan de bolling was maar wegens gezondheidsredenen moest afhaken.

 


SCHEPENCOLLEGE WIL GESPREK MET KERMISCOMITE

Afgelopen maandag werd het probleem van het Adegems kermiscomité (minder inkomsten en meer uitgaven) in het college van burgemeester en schepenen besproken.

Schepen Antoine Pauwels vond het eigenaardig dat het Adegems kermiscomité hem als schepen van feestelijkheden nooit over het probleem heeft aangesproken.

Het college is er van overtuigd dat het Adegems kermiscomité niet beter maar ook niet slechter behandeld wordt dan de andere kermiscomité 's.

Om het probleem uit te praten zal een delegatie van het kermiscomité worden uitgenodigd voor een gesprek met de schepenen Antoine Pauwels en Frank Sierens.

 


WIE WORDT DE NIEUWE GEMEENTESECRETARIS

Over een paar maanden gaat gemeentesecretaris Daniel De Groote met pensioen. De Maldegemse gemeenteraad besliste dat zijn opvolger er door een interne bevordering zal komen.

Een selectiebureau zou de kandidaten die solliciteerden voor de plaats van gemeentesecretaris zowel mondeling als schriftelijk testen.

Vrijdag werden de laatste proeven afgenomen. De gemeenteraad zal in de komende of volgende gemeenteraad zijn keuze bepalen. Zij moeten kiezen tussen Danny Coene en Steven De Jaeger.

 


WIE WORDT BELGISCH KAMPIOEN GAAIBOLLEN

Vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 juli wordt in de kantine van Ex. Donk in het Paardekerkhof het Belgisch kampioenschap gaaibollen georganiseerd.

Omdat de ploeg Komen en Gaan vorig jaar kampioen per ploeg werd, zijn zij dit jaar de inrichters van het kampioenschap.

Vorig jaar schreven zich 450 deelnemers in voor het Nationaal kampioenschap dat eveneens in Donk werd georganiseerd.

Wie dit jaar een gooi wil doen naar de titel (individueel als per ploeg) van Belgisch kampioen gaaibollen moet zich voor 22 juni inschrijven bij het bestuur van Komen en Gaan Donk.

 


VOORAL VROUWEN ZETTEN HET OP EEN LOOPJE

Zaterdagvoormiddag viel met een loopsessie van 5km op de piste in het Maurice De Waelestadion het doek over Start tot run 2009.

Van de 31 mensen die aan dat jaarlijks loopinitiatief dat door ACLE wordt georganiseerd begonnen, hielden 23 het vol. Enkele bleven achter wegens kwetsuren.

Anderen gaven het op. Alle deelnemers die aan de eindproef deelnamen kregen naast hun diploma ook nog een attentie van de CM.

 


ANTOINE PAUWELS IS DE SPORTIEFSTE SCHEPEN

Schepen van feestelijkheden Antoine Pauwels is zonder twijfel het sportiefste lid van het Maldegems schepencollege.

Dit jaar haalde hij in Gent op het Belgisch kampioenschap indoor de bronzen medaille bij de Masters + 60 op de 60m en het kogelstoten Op het nationaal kampioenschap Masters + 65 in St. Niklaas haalde hij zilver op zowel de 100m, de 200m als het verspringen.

 


 

Home
Home
 
Made in France