De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 289 - Week 23 : 07 juni tot 13 juni 2009


AFSCHEID VAN EREVELDWACHTER RICHARD SPILLEBEEN

Zaterdag 6 mei namen familie en vrienden in de Sint Adrianuskerk in Adegem afscheid
van Richard Spillebeen. Richard werd op 13 februari 1911 in Sint Laureins geboren.
Hij overleed op 30 mei 2009 in het AZ Alma Campus Sijsele.

Voor de jongere generatie die van zijn overlijden hoorde was het gewoon het overlijden van een mens die met zijn 98 jaar een hoge leeftijd bereikt heeft.

Voor de mensen die de jaren vijftig nog hebben meegemaakt was Richard Spillebeen de champetter van Veldekens met een streng uiterlijk maar met een hart van goud.

Gedurende 30 jaar heeft hij ons dorp doorkruist en was hij voor mensen met problemen een aanspreekpunt. Als krijgsgevangene heeft hij de ellende van de oorlog meegemaakt.

Daarom was hij, zolang zijn gezondheid het hem toeliet, actief binnen Eendracht Maakt Macht. Voor zijn werk dat hij voor OKRA gedaan heeft mocht hij terecht de titel van erevoorzitter dragen.

Hij was trots op zijn gezin en zijn gezin was trots op hem.

 


ADEGEM KERMIS VERDWIJNT NIET

De flyer die het Adegems feestcomité over de ganse gemeente verdeelde heeft nogal wat reacties losgeweekt.

Het feestcomité onderstreept dat de kermis niet verdwijnt maar dat door extra kosten ( betalen van de op de gemeente genomen fotokopies, het wegvallen van de subsidie van 500 euro uit het cultuurfonds en het wegvallen van de sponsoring van het programmaboekje) een aantal punten van het programma zullen afgevoerd worden.

Burgemeester Johan De Roo is niet opgezet met de manier waarop het Adegems kermiscomité probeert de gemeente onder druk te zetten.

Hij verwijst naar het subsidiereglement dat op 3 november 1999 werd goedgekeurd. Daarin staat dat iedere leefkern voor het organiseren van zijn kermissen een subsidie krijgt van €495,80 per duizend inwoners.

Adegem zit nu in de schaal van de 5000 inwoners. Als de bevolking blijft aangroeien, zal Adegem binnen een paar jaar de kaap van de 6000 inwoners bereiken en overschreden.

Dan wordt volgens de burgemeester de subsidie voor de centrumkermis automatisch aangepast. Naast de subsidie voor de kermis van het centrum worden ook nog 5 wijkkermissen betoelaagd. De gemeente subsidieert de Adegemse kermissen per jaar met €4215,00.

De gemeente kan geen aanpassing van de subsidie van een kermiscomité doorvoeren zonder het algemeen reglement te wijzigen waardoor er een aanpassing van alle kermiscomités moet komen.

Het feestcomité van Adegem kan een aanvraag doen om een extra subsidie maar dan moet het wel in de loop van zijn werkjaar een financieel verslag van zijn werking opmaken en dat samen met een activiteitenkalender met kostenraming voor het komende werkjaar bij de financiële dienst van de gemeente indienen.

Zo kan worden aangetoond waaraan de subsidies besteed. Dat dossier zal dan teug op de agenda van het college van burgemeester en schepenen komen.

Het nemen van fotokopies bij gemeentelijke diensten door verenigingen en comité' s is gereglementeerd. Toch werd volgens de burgemeester vastgesteld dat er toch nog veel kopies werden genomen door verenigingen en comité' s die niet op de lijst staan van de verenigingen en nog wel kopies op de gemeente mogen nemen.

Daarom wordt het reglement nu strik toegepast. Net als schepen Wille is de burgemeester van oordeel dat de gemeente de kosten van het programmaboekje van Adegemkermis niet kan dragen terwijl het kermiscomité de inkomsten van de reclame binnenrijft.

De burgemeester wees er in zijn reactie nog op dat andere kermiscomité zelf ook in de loop van het jaar activiteiten organiseren om extra geld binnen te rijven.

Het college van burgemeester en schepenen bespreekt op maandag 8 juni het dossier en wil daarna met het Adegems gemeentelijk feestcomité rond de tafel gaan zitten om de problemen uit te praten.

 


WELKE STRAAT WORDT DE SLIMSTE STROATE VAN MALDEGEM

 

Annelies, Nelly Sandra en Eric, het feestcomité van Heulendonk, zijn klaar voor hun quiz en zijn feestweekend.

Tijdens zijn feestweekend van 3 en 4 juli organiseert Heulendonk voor de tweede maal zijn quiz welke straat wordt de slimste stroate van Maldegem.

Nog tot 15 juni hebben ploegen de tijd om zich bij het feestcomité van Heulendonk in te schrijven. Inschrijven kan ook door €15,00 te storten op de rekening 088-2391772-39 van Heulendonk feest met vermelding van de naam van de deelnemende ploeg.

De quiz gaat door op vrijdag 3 juli. De eerste vraag wordt om 20u op de deelnemende ploegen afgevuurd.

Vorig jaar namen 40 ploegen aan de eerste quiz deel. Meer dan 80% van de deelnemende ploegen beloofde op het einde van de quiz dat zij er ook in 2009 zouden bij zijn.

Eind mei waren er reeds 34 ploegen ingeschreven. Om zowel de ploegen als het publiek tijdens de quiz meer ruimte te geven, werd voor een grotere feesttent gekozen.

VERNIEUWING

In de vragenreeksen komen de onderwerpen foto's, actualiteit, muziek bekende personen, Maldegem, sport, varia, woordzoeker, keukenweetjes en van makkelijk naar moeilijk aan bod.

Het feestcomité geeft dit jaar ook een programmaboekje uit. Tijdens de quiz worden 4 vragen gesteld waarvan de antwoorden in het programmaboekje staan.

Die boekjes kunnen afgehaald worden in Adegem in Café den Osschaert, in Donk in café 't Pleintje, in de Poggio in Kleit, In Old Vick en de Statie in Maldegem.

De finale van de quiz wordt gespeeld door de drie ploegen met de meeste punten. Op hun slotvraag moeten zij punten inzetten.

Die punten komen er als ze een goed antwoord geven maar gaan af van hun totaal als geen antwoord geven of hun antwoord fout is.

In iedere ploeg moeten er minstens twee personen zijn die in de straat wonen die zij vertegenwoordigen. Ploegen waarvan alle leden in die straat wonen krijgen bonuspunten. Verliezers zijn er bij de quiz niet.

Zelfs wie als laatste eindigt ontvangt nog een prijs waarvan de waarde zijn inschrijvingsgeld ruim overtreft. Voor de ploeg die het grappigste antwoord van de avond geeft is er ook nog een speciale prijs

Voor inschrijving en informatie over de quiz en het feestweekend van Heulendonk bij de leden van het feestcomité of via [email protected]

 


DUITS JEUGDKOOR ZINGT SAMEN MET CANTICORUM DE MIS

Het Jugendchor Lembeck uit het Duitse Lembeck is van 12 tot en met 14 juni te gast in de Jeugdherberg die Loyale in Maldegem.

De jeugdherberg was verrast toen zij voor de boeking van het verblijft een brief in foutloos Nederlands kregen.

Achteraf bleek dat Krista Note de dirigent van het koor Adegemse roots heeft.

Op zondag 14u zingt het jugendchor Lembeck samen met het Adegems koor Canticorum om 9u30 de eucharistieviering in de Sint Adrianuskerk.

 


BLINKENDE EN PUFFENDE TRACTOREN TE GAST IN ADEGEM

Nadat hij een laatste maal het deelnemersveld had overschouwd gaf voorzitter Antoine Bruggeman de start voor de rondrit met de oldtimer tractoren.

Om 8u kwamen op pinkstermaandag de eerste oldtimer tractoren toe op de parking van het André Trensonstadion in de Ringbaan.

Zij kwamen uit alle hoeken van Vlaanderen om deel te nemen aan de rondrit die door de Retro Motoren Tractoren Vereniging werd georganiseerd.

Voorzitter Bruggeman had een parcours van ongeveer 50km uitgestippeld langs hoofdzakelijk verkeersluwe straten.

Om alles in veilige banen te leiden kon gerekend worden op politiebegeleiding. Tegen 9u30 stonden de meer dan 130 tractors en enkele huifkarren klaar om aan de rit te beginnen.

Tractors van alle merken en kleuren die minsten 30 jaar oud waren vormenden een file van een paar honderd meter

Toen de laatste huifkar van de parking van het André Trensonstadion reed, was de eerste tractor reeds aan de Krommewege. Bij het oprijden van de Kampel werd wat meer afstand tussen de tractoren gelaten.

Mocht er eentje van de puffende machines in moeilijkheden geraken kon degene die hem volgde nog tijdig stoppen. Ondanks het puffen namen alle voertuigen vlot de hindernis.

Met een gemiddelde snelheid van rond de 15 km/u ging het richting Beernem. Tijdens de terugreis naar Adegem werd er nog even halt gehouden op 't Vossenhol om er een crèmke te proeven.

Zoals voorzitter Bruggeman had aangekondigd waren de oldtimers rond 17u30 terug op de parking van het André Trensonstadion.

Sommige deelnemers hadden er toen nog een rit van meer dan 100km naar huis voor de boeg. De tractor mocht rusten want die werd op een vrachtwagen geplaatst.

 


KAV ADEGEM PAKT UIT MET WEBSITE

Nadat Rebecca Derudder en Martine Depestel de door KAV georganiseerde workshops voor het aanmaken en beheren van een website hadden gevolgd, zette het bestuur van KAV Adegem het licht op groen voor de aanmaak van de website van KAV Adegem.

Rebecca Derudder is webmaster en Martine Depestel staat klaar om bij te springen waar het nodig is. Wie nu alles wil weten over KAV Adegem of lid wil worden van deze vereniging kan terecht op www.kav.be/adegem/

 


FRANCINE DE LA MEILLEURE WINT MYSTERIEUS MALDEGEM

Bij een hapje en een drankje werden in de jeugdherberg Die Loyale de prijzen van de wedstrijd Mysterieus Maldegem uitgereikt.

Francine De La Meilleure gaf de meeste juiste antwoorden en won daarmee de hoofdprijs, een arrangement in het Bed en Breakfast 't Prinseveld.

Daniel De Busschere en Wille Van den Bussche kunnen dankzij hun tweede en derde prijs eventjes de lucht in.

Met een verzonnen verhaal over Maldegem, waarin de deelnemers aan de wedstrijd mysterieus Maldegem het antwoord konden vinden op de gestelde vragen, heeft het Plattelandscentrum meetjesland de meer dan 130 deelnemers uit Maldegem en zijn deelgemeenten op een andere manier leren ontdekken.

Op de laatste dag van de wedstrijd konden de deelnemers hun formulier met de antwoorden afgeven op de plaats waar een laatste opdracht hen heen leidde. Dat was de spoorwegbrug over het Schipdonkkanaal.

Donderdagavond tijdens de prijsuitreiking in de jeugdherberg Die Loyale gaven de verantwoordelijken van het Plattelandscentrum Meetjesland toe dat de wedstrijd die voor het eerst werd georganiseerd aan enkele kinderzieken heeft geleden waardoor het de deelnemers extra moeilijk werd gemaakt.

Van de deelnemers hoorden we dat zij zich met de wedstrijd goed geamuseerd hadden en zeker zouden meedoen mocht er een nieuwe wedstrijd wordt georganiseerd.

 


ALCOHOL EN ROOKVRIJE FUIF SLOOT TIENDE MEGA PROJECT AF

De leerlingen van het zesde leerjaar, die dit jaar hadden deelgenomen aan het MEGA project dat de Maldegemse politie in samenwerking met de scholen, het gemeentebestuur en medesponsor Rotary club Maldegem wordt georganiseerd, werden vrijdagavond in de Redekiel verwacht.

Daar werd als afsluiter van het project een rook en alcoholvrije fuif georganiseerd. Omdat het de tiende maal was dat het project in Maldegem werd georganiseerd zorgen de mensen achter het project ook voor een hapje tijdens de fuif.

 


ONTDEK MALDEGEM PER FIETS OF MET DE HUIFKAR

Zaterdag 27 juni organiseert Maldegem in het kader van de Weekends van het platteland voor de vijfdemaal Al onder de weg van Maldegem.

Er is keuze uit een gezinsfietstocht met start en aankomst op de paardenmelkerij Fillipus ( maximum 80 personen), een grote fietstocht door het Meetjesland met start en aankomst in den Hoogen Pad ( maximum 110 personen) en een rit met de huifkar met start en aankomst in 't Balgerhoekske in Adegem (maximum 60 personen).

's Avonds is iedereen welkom op Al onder de Rock van Maldegem op de markt in Maldegem.

Voor informatie en inschrijving voor een van de fietstochten of de huifkarrentocht kan voor 21 juni contact opgenomen worden met Toerisme Maldegem Marktstraat 38 Maldegem.

Tel 050-72.86.22 of via [email protected]. Mensen die aan een van de fietstochten willen deelnemen maar zelf over geen fiets beschikken kunnen ook een fiets bestellen bij Toerisme Maldegem.

 


SNELHEIDSCONTROLES

In het kader van de verkeersdag het de Maldegemse politie op vrijdag 5 juni op verschillende plaatsen in Maldegem en zijn deelgemeenten snelheidscontroles uitgevoerd.

In totaal werden 1346 wagens op hun snelheid gecontroleerd. Er werden 156 inbreuken vastgesteld. Voor hun overdreven snelheid werden 42 chauffeurs uit het verkeer geplukt.

Op de Zwepe waar de maximum snelheid 70km/u bedraagt reden er van de 212 gecontroleerde wagens 26 te snel. Bij een chauffeur wees de meter 111hkm/u aan.

In de staatsbaan waar 50 km/u mag gereden worden werden 655 auto' s op hun snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 53 te snel.

De snelste reed 84km/u. Tijdens de controles werd bij een chauffeur vastgesteld dat hij een beetje te diep in het glas had gekeken.

Er werd ook 13gram Cannabis in beslag genomen. Het staat nu al vast dat er ook in het najaar een verkeersdag komt.

 


 

Home
Home
 
Made in France