De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 288 - Week 22 : 31 mei tot 06 juni 2009


ADEGEMS KERMISCOMITE TREKT AAN DE ALARMBEL

Al bij een groot deel van de Adegemnaren viel dit weekend een flyer in de bus waarin het feestcomité zich afvraagt of het in de toekomst nog mogelijk zal zijn om in Adegem kermissen te organiseren.

Het gemeentelijke kermiscomité dat zich bij het begin van de nieuwe bestuursperiode voorgenomen had om vernieuwing in zijn programmatie te brengen, wist zich daarin gesteund door het gemeentebestuur.

Als gemeentelijk comité kon het beroep doen op de grafische dienst van de gemeente om zijn flyers en programmaboekje te drukken.

Dank zij die ondersteuning kon de gewaardeerde nieuwjaarsreceptie worden georganiseerd. Dit jaar had het kermiscomité voor de winterkermis een grote kermisquiz georganiseerd.

Het kermiscomité moet volgens de flyer zijn vernieuwing terugschroeven omdat het comité niet langer gratis gebruik kan maken van de grafische dienst van de gemeente.

"Tijdens een onderhoud met burgemeester Johan De Roo verwees deze naar het reglement op de administratieve prestaties van 18 december 2003. Daarin staat dat de gemeente €0,10 per fotokopie zal aanrekenen aan verenigingen of comité's die bij de gemeentelijke diensten fotokopies nemen.

In datzelfde reglement staat een lijst van gemeentelijke comité's die nog wel gratis fotokopies mogen nemen bij de gemeentelijke diensten. Ons comité is in die lijst niet opgenomen.

Toen wij opmerkten dat er nog comité' s zijn die niet op de lijst staan maar toch nog gratis fotokopies nemen bij gemeentelijke diensten reageerde de burgemeester dat hij dit zou onderzoeken" vertelde Vic Blomme ons als verantwoording op de verspreide flyer

Als voorzitter van het Gemeentelijk kermiscomité heeft Vic Blomme een paar maal contact opgenomen met schepen Frank Sierens. Die beloofde hem om het probleem voor het college van burgemeester en schepenen te brengen.

Ondertussen kreeg het comité een schrijven van de gemeente waarin bevestigd werd dat het in de toekomst moet betalen voor de kopies die door het comité bij de gemeentelijke diensten worden genomen.

In dat schrijven van 25 maart staat dat door de financiële dienst sedert het ontstaan van het reglement jaarlijks een vrijstelling van betaling voor het comité werd gevraagd. Het college heeft beslist om die vrijstelling vanaf dit jaar niet meer toe te staan.

REKENEN

Het kermiscomité dat al druk bezig was met de voorbereiding van zijn kermisprogramma van de zomerkermis heeft zich aan het rekenen gezet. De toepassing van het gemeentelijk reglement betekent voor het kermiscomité een extra uitgave van €3000.

Dat is volgens Vic Blomme driemaal meer dan wat het comité binnenhaalt aan sponsoring in zijn boekje met het kermisprogramma. Daarbij komt ook nog dat het comité vanaf volgend jaar ook niet meer kan putten uit het cultuurfonds om een deel van de kosten van de nieuwjaarsreceptie te betalen.

Net als in de Flyer wijst voorzitter Blomme dat hun gemeentelijke subsidie ondanks de stijging van de prijzen sedert de fusie in 1977 nooit meer is aangepast.

"De extra uitgaven en het wegvallen van de subsidie uit het cultuurfonds hebben voor gevolg dat wij ons programmatie voor dit werkjaar moeten herzien.

De grote kermisquiz zal niet kunnen doorgaan en ook de nieuwjaarsreceptie zal van het programma worden afgevoerd" klinkt het bij een teleurgesteld Adegems kermiscomité.

Ook het uitgeven van de folder met het kermisprogramma zal niet doorgaan. De mensen die betaald hebben voor een reclame in de folder zullen de komende weken hun geld terug krijgen.

REACTIES

Zoals wij hadden verwacht wisten de Adegemse gemeenteraadsleden niets van de problemen. Het college had daar met hen nog niet over gesproken. Schepen Frank Sierens bevestigd het onderhoud dat het Adegems kermiscomité had met de burgemeester.

Hij vond het jammer dat het comité al aan de alarmbel trekt nog voor alle onderhandelingen zijn afgelopen. " Ik heb gesprekken gevoerd met Vic Blomme en heb hem beloofd om het probleem opnieuw aan de orde te brengen in het college om naar een oplossing te zoeken waarin zowel wij als het comité zich kunnen vinden.

Omdat ik door omstandigheden het punt vorige week in het college niet kon bespreken is het naar volgende week maandag verschoven " reageerde schepen Sierens. Hij is er van overtuigd dat mits een goede communicatie het probleem nooit zo op de spits zou gedreven zijn.

Hij ontkent niet dat het college het er moeilijk mee heeft dat de gemeente moet opdraaien voor de kosten van het drukken van het boekje met het kermisprogramma terwijl het kermiscomité de inkomsten van de reclame in het boekje binnenhaalt.

Hij hoopt dat er in de nabije toekomst een nieuw gesprek komt tussen het college en een delegatie van de het Adegems kermiscomité. Schepen Wille bevestigde de verklaring van schepen Sierens.

Hij vraagt het comité om eens na te gaan hoeveel de andere kermiscomité's aan subsidies krijgen en welk programma zij hun gemeente aanbieden.

 


DE PAPAVER BLIJFT IN CONTACT MET RUSTHUISBEWONERS

Met gezang verwelkomden de leerlingen van juffrouw Conny de 17 bewoners van het Warmhof die donderdagnamiddag in de Papaver op bezoek kwamen.

Zolang het Elisabethrusthuis in Adegem bestond had de Papaver een speciale band het OCMW rusthuis en zijn bewoners.

Kinderen gingen er jaarlijks op bezoek en tijdens carnaval trok de stoet op vrijdagnamiddag steeds voorbij het rusthuis. De senioren genoten van de dansjes die er voor hen werden opgevoerd.

Toen in november 2007 de senioren naar het Warmhof in Maldegem verhuisden, leek de band tussen de Adegemse school en het rusthuis verbroken. Dat bleek maar schijn.

De eerste maanden was het voor de Adegemse residenten wennen aan hun nieuwe huisvesting. Daarom besloten de directie en leerkrachten in overleg met van het personeel van het Warmhof om even een stille periode in te lassen.

Dit schooljaar werd de vriendschapsband opnieuw aangehaald. Een klas was eerder dit schooljaar een namiddag te gast in het Warmhof.

Vorige week dinsdag kwamen 17 residenten van het Warmhof samen met hun begeleiders op bezoek bij het eerste leerjaar van juffrouw Conny.

Het waren niet alleen vroegere bewoners van het Elisabethrusthuis die op bezoek kwamen. Ook senioren uit Maldegem maakten het uitstapje naar Adegem mee.

Jong en oud maakten samen kleurrijke kunstwerkjes

De senioren voelden zich onmiddellijk thuis tussen de kinderen. Die zongen als verwelkoming de liedjes die ze ter gelegenheid van hun eerste communie hadden geleerd.

Voor de senioren aan de koffie en het gebak toe waren werden zij aan het werk gezet. Dozen met verschillende soorten pareltjes werden op de tafels gezet.

Samen met de kinderen vulden de senioren flesjes met laagjes van de verschillende soorten parels. Die kleurige kunstwerkjes pronken nu op de kamers van de senioren in het warmhof.

Niet alleen de leerlingen van het eerste leerjaar zorgden voor ontspanning. In de loop van de namiddag was er ook nog een optreden van de kleuters van de derde kleuterklas.

De tijd om afscheid te nemen kwam er vroeger dan zowel de senioren als de kinderen verwachten. Bij het afscheid klonk er geen vaarwel maar tot weerziens.

 


HET NIEUW BOEK VAN JACKY PAUWELS IS ER

 

Tijdens zijn laatste bezoek aan Adegem had Jacky de verschijning van zijn nieuw boek aangekondigd.

In Big Business met Nazi Duitsland toont de auteur aan dat zowel Duitse als Amerikaanse groot industriëlen goede zaken deden met Hitler en Nazi Duitsland.

Het boek maakt duidelijk dat dank met de steun van die industriëlen is dat Hitler zijn rijk kon uitbouwen.

De industriëlen knepen graag een oogje dicht voor de grote winsten die er door het zaken doen met nazi Duitsland konden gemaakt worden.

Het boek werd uitgegeven bij de uitgeverij EPO en is in de boekhandel te koop tegen €18,50.

 


ENKEL ASIELZOEKERS ORGANISEERDEN FEEST VOOR HUN BUREN

Donderdag was het burendag. Een dag waarop buren elkaar uitnodigen voor een hapje en een drankje. In Adegem en Maldegem hebben wij daar niets van gemerkt.

Mogelijks verandert dit als er ook voor dat soort feestjes subsidies worden gegeven. De 22 asielzoekers die in het oud RVT Sint Jozef wonen waren de Dag van de Buren niet vergeten.

Zij nodigden hun buren uit om donderdagavond gerechten uit hun land te komen proeven. Zij die op de uitnodiging ingingen waren vol lof over de ontvangst en de heerlijke onbekende gerechten die ze geproefd hadden.

 


OLDTIMERS STARTEN AAN HET ANDRE TRENSONSTADION

Wie op pinkstermaandag ( 1 juni) blinkende en puffende oldtimer tractoren wil bewonderen heeft tussen 8u en 9u45 afspraak op de parking van het André Trensonstadion.

Als start- en aankomstplaats voor zijn jaarlijkse rondrit koos de Retro Motoren Tractoren Vereniging (RMTV) de parking van het André Trensonstadion in de ringbaan uit.

Voorzitter Antoine Bruggeman verwacht dat er tussen de 100 en de 150 oldtimers tractoren aan de ongeveer 50 km lange tocht zullen deelnemen.

Ook enkele huifkarren zullen om 9u45 richting Beernem vertrekken. De eerste oldtimers worden reeds om 8u op de parking van het André Trensonstadion verwacht.

Omstreeks 17u30 worden de deelnemers terug in Adegem verwacht.

 


ALCOHOL EN ROOKVRIJE FUIF SLUIT TIENDE MEGA PROJECT AF

Donderdagnamiddag kregen de leerlingen van 6A van de Papaver hun laatste les in het MEGA project 2009 van inspecteur Collin Bauwens.

Elf jaar geleden, tijdens zijn ziekteverlof, herschreef rijkswachter Eric Vandyck het programma voor het MEGA project.

Het lessenpakket waaide over uit Amerika waar het in het basisonderwijs een verplichte cursus is. De tiendelige lessenreeks richt zich tot de leerlingen die het volgend schooljaar de stap naar de middenschool zetten.

In België beslissen de scholen zelf of zij de tien lessen in hun programma opnemen of niet.

In Maldegem hebben naast de politie en alle scholen ook de gemeente en Rotaryclub Maldegem hun schouders onder het project gezet. Dit schooljaar werd de lessenreeks voor de tiende maal georganiseerd.

De lessen worden gegeven door de Collin Bauwnes en Caroline Bral, inspecteurs bij de Maldegemse politie en de leerkrachten van het zesde leerjaar.

Na de tiende les kregen alle leerlingen hun diploma en een attentie.

De tien lessen worden niet geven zoals de klassieke lessen. Het zijn vooral de kinderen die tijdens de MEGA lessen aan het woord komen.

De lesgevers snijden het onderwerp van de les aan en laten de kinderen daarop verder bouwen. Tijdens de lessen komen naast drugs verschillende onderwerpen zoals pesten, stress, medicatie en veilig surfen op het internet aan bod.

Voor het begin van iedere les konden de leerlingen vragen stellen. Wie zijn vragen niet in het openbaar durfde stellen kan zijn vraag anoniem in de vraagbox die in de klas staat waar het project loopt, deponeren.

Die vragen werden dan de eerstvolgende les beantwoord. Kon de lesgever zelf niet onmiddellijk het antwoord op een vraag geven ging hij op zoek naar het antwoord of liet hij het antwoord door een deskundige geven.

Ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van MEGA werd door de mensen en besturen die achter het project staan een bijzondere inspanning gedaan om het project in een nieuw kleedje te steken.

Het boek dat bij het project hoort, werd herschreven. Daarbij werd voor een nieuwe minder belerende stijl gekozen.

Volgens inspecteur Bauwens werkten de kinderen dit jaar intensief mee aan het project. Die kinderen kijken nu uit naar de alcohol en rookvrije fuif die zaterdagavond 5 juni tussen 18u30 en 22u in de Redekiel wordt georganiseerd.

De toegang is gratis en bij het binnen komen krijgt iedereen een consumptiebon. Ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van MEGA in Maldegem zijn er tijdens de fuif ook hapjes. De ouders mogen niet binnen in de Redekiel. Zij zijn welkom in de cafetaria van de sporthal naast de Redekiel.

 


DE KANAALFEESTEN MOETEN BLIJVEN

Op voor de tweede kanaalfeesten was de belangstelling groot. Honderden mensen fietsten en wandelen vorige week zondag langs het Schipdonkkanaal.

"Zelfs als de Vlaamse regering beslist dat het Seine en Schelde West Project in zijn huidige vorm niet wordt uitgevoerd waardoor het Schipdonkkanaal niet verbreed wordt, dan nog moeten de kanaalfeesten blijven bestaan.

Zij moeten er ons er jaarlijks aan herinneren hoe heerlijk het is om onder een stralende langs het Schipdonkkanaal te wandelen en of te fietsen" klonk het zondag tijdens de slotmanifestatie van de Kanaalfeesten bij Pomme Charelle bij verschillende deelnemers.

 


DE RONDE VAN BELGIE EVEN IN ADEGEM

Vrijdagmiddag werd het verkeer langs de N9 eventjes stilgelegd voor de doortocht van de ronde van België.

Hoe wel de renners slechts een paar seconden te zien waren stond er toch nog behoorlijk wat volk langs de N9.

 


 

Home
Home
 
Made in France