De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 287 - Week 21 : 24 mei tot 30 mei 2009


DONKERE WOLKEN BOVEN
KERMISVIEREND ADEGEM ?

Hoewel de leden van het gemeentelijk feestcomité de lippen op elkaar houden, bewijst hun zenuwachtige houding, als wij naar hun jaarprogramma informeren, ons vermoeden dat zij ongerust zijn over de toekomst van de feestelijkheden in Adegem.

Hier en daar hoorden wij dat het college bestaande privileges van het kermiscomité heeft ingetrokken.

Een paar jaar terug hoorden wij al bij het feestcomité dat hun subsidie ondanks de stijgende kosten nog in tientallen jaren niet was aangepast.

Als het feestcomité door het verliezen van privileges zelf voor een aantal kosten moet opdraaien dan zal het jaarprogramma opnieuw moeten bekeken worden.

Er kan enkel maar bespaard worden op het programma van de zomerkermis en of op de nieuwjaarsreceptie. Naar wij vernamen is er deze week crisisberaad bij het Adegems feestcomité.


ONRUST GROEIT IN HILLESTRAAT EN PRINS BOUDEWIJNLAAN

Vervangen loodsen weldra het groen in de gevels ?

Tot 5 april mochten er bezwaren ingediend worden tegen de verkavelingsaanvraag voor een perceel grond in de Hillestraat die door de NV G Invest bij het college van burgemeester en schepenen werd ingediend.

Het gaat in werkelijkheid om een aanvraag voor de wijziging van een bestaande verkavelingsvergunning (24/9/64)

Het is de bedoeling van de firma, de gronden die op het gewestplan als industriegrond voor ambachtelijke bedrijven en KMO' s staat ingeschreven, te verkavelen zodat er naast een woning ook nog 13 loodsen kunnen gebouwd worden.

Het nieuwe bedrijvenpark zou te bereiken zijn via een straat die de huidige dreef naar het clublokaal van Ruiterij ter Heule zal vervangen.

Een aantal inwoners uit de Prins Boudewijnlaan en de Hillestraat hebben binnen de gestelde termijn bezwaarschriften ingediend tegen de verkaveling.

Op hun bezwaren hebben zij tot op heden van het college van burgemeester en schepenen nog geen reactie gekregen.

Dat kan volgens mensen binnen het college niet omdat het dossier nog niet behandeld is in het college. De Gemeentelijke technische diensten gaan momenteel na of alles wettelijk in orde is en welke het gewicht is van de ingediende bezwaarschriften.

BELANGRIJKSTE BEZWAREN

Uit contacten met de mensen in de omgeving van de te verkavelen gronden blijkt dat zij een bedrijvenzone op die plaats onverantwoord vinden.

"Toen het Gewestplan werd opgemaakt stonden naar nog maar enkele huizen in de Hillestraat. Het gedeelte van de Hillestraat voor de bedrijfzone is in de loop der jaren voor een groot deel bebouwd. In de plannen die wij hebben kunnen inkijken is er rond de bedrijvenzone geen bufferzone voorzien. Dat is wettelijk gezien verplicht " klonk het.

Als er zoals op het plan voorzien 13 loodsen gebouwd worden dan zal dat voor gevolg hebben dat een groot deel van de gevels in de toekomst zijn functie als overstrominggebied zal verliezen.

Dat heeft dan meteen gevolgen zowel voor de bedrijven als voor de inwoners van de Hillestraat en een deel van de Prins Boudewijnlaan.

De inwoners van Hillestraat vrezen met de komst van bedrijven ook voor een belangrijke stijging van de verkeersdruk in hun straat.

De Hillestraat zal de enige straat zijn van waaruit het bedrijvenpark kan bereikt worden. Als er zich daar 13 bedrijven vestigen en die stellen elk vier personen te werk dan zijn dat 52 mensen extra die minstens tweemaal per dag meestal met de auto door de Hillestraat moeten.

Daarbij komen dan nog de vrachtwagens die grondstoffen en eventueel afgewerkte producten aan en afvoeren. Die extra verkeersdruk zijn ze in de Hillestraat liever kwijt dan rijk.

Wanneer de mensen duidelijkheid over het dossier zullen krijgen kon niemand ons vertellen. Het college wacht om een standpunt in te nemen op het verslag van zijn Technische Dienst.

 


AUTOWIJDING BLIJFT IN DE BELANGSTELLING

Voor het eerst was het Diaken Kamiel van Waes die op den Hoeke de auto' s wijdde.

Ook dit jaar hadden voorzitter Marijn Baute en zijn leden van het Comité van Onze Lieve Vrouw van de Weg, bij hun voorbereiding van de autowijding, niets aan het toeval overgelaten.

Hoewel er geen regen voorspeld was voor hemelvaartdag, zag het er donderdagmorgen toch maar donker uit boven den Hoeke.

Gelukkig brak de zon snel door de wolken. Uit voorzorg hield het comité toch maar een tent achter de hand om die in geval van nood vlug te kunnen opzetten.

Het was even over 9u (de wijding begon pas om 10u30) toen de eerste wagens zich in Spanjaardshoek zich voor de wijding opstelden.

 

Vroeger kwamen slechts enkele auto' s via de Molenstraat naar de autowijding.
Net als vorig staan stond er ook dit jaar in die straat een ellenlange file geduldig op de wijding te wachten.

Vroeger kwamen de auto's enkel via 't Kruisken naar de wijding. Al enkele jaren vinden steeds meer automobilisten via de Molenstraat hun weg naar de autowijding. De politie zorgt er voor dat alles in veilige banen verloopt.

Een aantal bedrijven uit onze regio maken van hun deelname aan de autowijding een erezaak. Dit jaar was het EEG Slachthuis Van Landschoot met zijn 14 vrachtwagens de grootste blikvanger op de wijding.

Ook enkele oude tractors passeerden niet onopgemerkt voorbij de wijdende diaken Kamiel van Waes. Twee teams van het comité deelden de aandenkens aan de wijding uit.

Nadat hij een laatste maal met gewijd water had gezwaaid, gaf de teller aan dat er 560 voertuigen aan de wijding hadden deelgenomen.

Volgens voorzitter Baute bewijst dat aantal dat de autowijding in Adegem na al die jaren nog altijd niet aan belangstelling heeft ingeboet. Het comité zal dan ook op de ingeslagen weg verder gaan.

 


DAVIDSFONDS ADEGEM 75 JAAR JONG

Het bestuur van DF Adegem ziet de toekomst van zijn afdeling met vertouwen tegemoet. Het bestuur bestaat uit Antoine Goethals (voorzitter), Piet Blomme (secretaris), Eddy Spillebeen (penningmeester), Monique Vermeire (niet op de foto) Marc Maeyens, Leo De Kesel en Heidi Van de Keere.

In 1875 werd in Leuven de basis gelegd van het Davidsfonds. Het werd gezien als een katholieke tegenhanger van het Willemsfonds dat in 1951 was opgericht.

In Adegem was er pas in 1933 sprake van de oprichting van een eigen DF Afdeling. De officiële start kwam er in 1934. Enkele ingezetenen van Adegem waren toen wel al lid van DF Eeklo. Zij werden ook op de stichtingsvergadering van DF Adegem uitgenodigd.

Stuwende kracht achter de pas opgerichte afdeling was onderpastoor Hubert Cornelis die er ook de eerste secretaris van werd. Dokter Raphael Du Caju werd de eerste voorzitter.

In 1959 werd hij opgevolgd door dokter Freddy Matthys. Met Antoine Goethals die al 31 jaar bestuurslid is van het Davidsfonds is de afdeling nog maar aan haar vijfde voorzitter.

De mensen respect bij brengen voor de eigen taal en het eigen Vlaanderen was en zijn nog altijd de belangrijkste doelstellingen van het Davidsfonds.

De manier waarop dit gebeurt, is mee geëvolueerd met zijn tijd. Dat onderstreepte nationaal voorzitter Peter Peene tijdens zijn toespraak tijdens de academische zitting in den Hoogen Pad.

Kunst bij de mensen brengen en de mensen samen naar de kunst brengen zijn de belangrijkste wapens van het Davidsfonds om zijn doelstellingen te bereiken.

Hugo Notteboom schetste de geschiedenis van 75 jaar DF Adegem

Tijdens de viering van 75 jaar DF Adegem werd ook de 84 bladzijden tellende brochure met de geschiedenis van DF Adegem voorgesteld. Hugo Notteboom, auteur van de brochure, blikte in het kort terug op de jubilerende DF afdeling.

Uit die terugblik bleek dat de afdeling niet alleen hoogtepunten gekend heeft. Vooral na WO II was het voor de buitenwereld lang stil rond DF Adegem.

Het is pas met de komst van onderpastoor Jozef Vranckx dat de afdeling aan een heropstanding begon. Daarna heeft het bestuur door regelmatig voor vernieuwing, zowel in het programma als in het bestuur, gezorgd dat de afdeling aanzien kreeg en behoudt zowel in de eigen gemeente als bij DF Nationaal.

Bij de fusies van de gemeente besliste DF Adegem om zijn eigenheid te bewaren en niet samen te smelten met DF Maldegem. Voorzitter Antoine Goethals is er van overtuigd, dat het toenmalig bestuur de juiste beslissing heeft genomen. De twee afdelingen werken vooral de laatste jaren nauwer samen.

Er is volgens voorzitter Goethals de laatste jaren ook meer samenwerking met andere socio- culturele verenigingen uit Adegem en Maldegem. Die samenwerking komt de leden van alle verenigingen ten goede.

Schepen van cultuur Frank Sierens bracht de gelukwensen van het college van burgemeester en schepen over. Hij prees DF Adegem omdat het steeds bereid is de gemeente de helpende hand te reiken als er een culturele manifestatie wordt georganiseerd.

Hij wees er op dat ook bij de oprichting en de werking van de cultuurraad het Davidsfonds steeds het voortouw neemt. Schepen Sierens is er van overtuigd dat de viering van 75 jaar DF Adegem geen eindpunt maar een mijlpaal in het bestaan van de vereniging is.

 


PERCUSSIETEAM SPEELDE ZICH IN DE KIJKER

Water was het thema tijdens het lenteconcert dat Nut en Vermaak afgelopen zaterdag in den Hoogen Pad bracht. Het percussieteam van de koninklijke fanfare bracht met behulp van flessen, al of niet gevuld met water, en twee tonnen met water, een opgemerkt stukje muziek.

 


SOROPTIMISTEN STEUNEN SOCIALE DOELEN

Trouw aan het charter van hun internationale serviceclub steunt ook de Meetjeslandse
afdeling van de Soroptimisten sociale doelen.

De € 2000 die de leden verzamelden met de verkoop van champagne tijdens de kerstperiode, schonken zij aan het zorgenprogramma Beauty Boost dat het AZ Brugge aanbiedt aan vrouwen met een hoofd- of halstumor. Het zorgenprogramma helpt de kankerpatiënten bij het herwinnen van hun zelfvertrouwen.

De €600 die de dames verdienden op de rommelmarkt van Kaprijke, werd gebruikt om medisch materiaal en schoolgerief aan te kopen voor het project dat Soroptimisten zelf in Senegal hebben opgezet.

 


 

Home
Home
 
Made in France