De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 286 - Week 20 : 17 mei tot 23 mei 2009


TIEN EERSTE COMMUNICANTJES

Zondag was het voor de tien kinderen van het eerste leerjaar van de Papaver de grote dag.

Tijdens een eucharistieviering waarin zij een hoofdrol speelden mochten zij voor het eerst te communie gaan. nieuw de veiligheid te geven waarop ze recht hadden.

 


DRIE DAGEN FEEST BIJ DE VIERKLAVER

Tutti Colori gaf extra kleur aan de viering van tien jaar Vierklaver in Adegem

Bij zijn zoektocht naar een nieuwe vestigingsplaats in het Meetjesland kon de vzw De Vierklaver rekenen op de sympathie en medewerking van het Maldegemse gemeentebestuur.

Het toenmalig gemeentebestuur onder het voorzitterschap burgemeester Jean Rotsart de Hertaing zorgde er mee voor dat de Vierklaver zijn woningen en ateliers in de Lenen in Adegem kon bouwen.

Op 8 december 1998 namen de eerste bewoners hun intrek in de Lenen. Het inhuldigingsfeest kwam er op 23 april 1999.

Het scepticisme dat bij een aantal Adegemnaren bestond toen bekend werd dat de Vierklaver zich in de Lenen zou vestigen verdween toen zij zagen hoe de vlot de mensen van de Vierklaver zich in de gemeente integreerden.

De directie en het personeel van de Vierklaver zochten zelf contact met de bevolking en hebben nooit hun bewoners of werking afgeschermd.

Door de manier waarop zij de bevolking tegemoet traden wonnen zowel het personeel als de bewoners de sympathie van de bevolking en de vereniging.

Zorgen voor een dienstverlening waardoor zowel de bewoners als de bezoekers van de ateliers en dagcentra zich goed voelen, is niet vol te houden met enkel de subsidies waarop de vzw aanspraak kan maken.

De sympathie van de bevolking en verenigingen is in de loop der jaren zo gegroeid dat er regelmatig initiatieven worden genomen waarvan de opbrengst aan de Vierklaver wordt geschonken. De Vierklaver is in de loop der jaren ook uitgegroeid tot een belangrijke werkgever. Er werken 150 mensen in dienstverband en nog eens 45 mensen die er op vrijwillige basis actief zijn.

VERJAARDAG

Op zaterdag en zondag stond in de tent feesttafel gedekt.

De directie en het personeel wilden het 10 jarig bestaan van de Vierklaver Adegem niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Zij wilden veel mensen bij de viering betrekken. Het personeel en vrijwilligers werkten het programma voor het drie dagen durende feest uit.

In de feesttent die op het B terrein van KVK Adegem was opgetrokken was er vrijdag voor de bewoners en de buren een fuif met als extra attractie het optreden van clown Rocky.

Van het feestmaal op zaterdagavond maakte directeur Gaby Van Landschoot gebruik om alle besturen, mensen en verengingen te bedanken voor de goede samenwerking die er in de afgelopen 10 jaar is gegroeid.

Zondagnamiddag schoven de bewoners van de Vierklaver samen met familie en vrienden mee aan de feesttafel.

Als extraatje boden de eigen groep Tutti Colori en de Verenigde Vrienden Adegem hen een prachtig koffieconcert aan.

De Ronde Tafel Maldegem overhandigde directeur van Landschoot een verjaardagscheque van €250 . De zaakvoerder van de nv Indusign kondigde aan dat er momenteel bij zijn firma een actie loopt waarvan de directie en het personeel besloten hebben dat de opbrengst naar de Vierklaver gaat.

De Provincie Oost Vlaanderen had een verjaardagsgeschenk van €1000 voor de Vierklaver.

 


MOS WEEK WAS VERKEERSVEILIGHEIDSWEEK

Omdat zij een uitstekende MOS week hadden afgewerkt ontvingen alle leerlingen
van de gemeenteschool de Kruipuit een brooddoos.

De gemeenteschool op de Kruipuit was de eerste school in Maldegem en zijn deelgemeenten die zich engageerde in het Milieu Opvoeding op School (MOS) project. De Kruipuit was ook de eerste school die het derde MOS logo binnenhaalde.

De MOS 2009 stond in het teken van de verkeersveiligheid. De oproep naar de ouders om hun kinderen een week niet per auto maar per fiets naar school te brengen werd zeer goed opgevolgd.

De kinderen hebben de voorbije week veel geleerd over het verkeer en de veiligheidsregels die ze moeten in acht nemen.

Om na te gaan of zij de uitleg over de verkeerstekens wel goed begrepen hadden werden zij tijdens wandelingen in verschillende situaties gebracht waar ze moesten bewijzen dat zij hetgeen ze geleerd hadden ook in praktijk konden omzetten.

Ook de kinderen uit de derde kleuterklas mochten hun stuur- en fietsvaardigheid bewijzen
op een fietsparcours waarop verkeerslichten stonden opgesteld.

Wie zich per fiets in het verkeer begeeft moet ook zorgen dat zijn fiets in orde is. Daarom stond er vorige week een ontmoeting met een fietsenmaker op het programma.

Die controleerde niet alleen alle fietsen. De kleinste probleempjes verhielp hij ter plaats. Hij gaf de kinderen ook tips om zelf kleine defecten te herstellen.

Met een volledig in orde gestelde fiets en een fluohesje voelen de kinderen zich veiliger in het verkeer. Op de Kruipuit zijn er ook al kinderen die gekozen hebben om bij het fietsen een helm te dragen.

DE AGENT

Bij haar afscheid op het einde van de MOS week overhandigden de kinderen wijkagent Caroline Bral
een attentie dat haar altijd aan haar medewerking aan de MOS week zal blijven herinneren.

Hoogtepunt in alle klassen was het bezoek van wijkagent Caroline Bral. Op een gezellige manier legde zij uit welke taken een agent moet uitvoeren. Ook de uitrusting van een agent werd volledig voorgesteld.

De kinderen mochten zelf een kepie, een jas, of kogelvrij vest aantrekken. Het leukst vonden de kinderen toen als een van hun medeleerlingen voor de show in de boeien werd geklonken.

Bij iedere klas eindigde het bezoek van wijkagent Bral met een kort ritje in een politiewagen. Dat vonden zelfs de oudste leerlingen cool.

Tijdens de M O S week, die ook de verkeersveiligheidsweek werd genoemd, konden de kinderen ook stipjes verdienen voor Sam de verkeersslang.

De kinderen hadden zo hun best gedaan dat zij meer stipjes hadden verdiend dan er op de verkeersslag konden geplakt worden.

Daarom kregen zij vrijdag, nadat zij ter afsluiting van de MOS week het themalied hadden gezongen en een belconcert hadden gegeven, naast een brooddoos nog een extraatje.

 


RINGBAAN EN ZANDAKKERS ZOEKEN EEN PLAATS VOOR HUN TROFEE

Vorige week vrijdag stelde het buurtcomité de trofee en het gedicht die ze als winnaars van de Groene Pluim 2009 hadden gekregen aan de inwoners van Ringbaan en Zandakkers voor.

Iedereen zag iets anders in het kunstwerk. Het buurtcomité zoekt nog een geschikte plaats voor zijn gewonnen kunstwerk.

 


EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR WILLY EN ANNIE

Samen met hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen waren Willy Van de Velde
en zijn echtgenote Annie De Zutter zaterdagvoormiddag, ter gelegenheid van hun gouden
huwelijksjubileum te gast in het Maldegems gemeentehuis.

Het was een stralend paar dat zaterdagvoormiddag de trappen van het Maldegems gemeentehuis besteeg. Willy Van de Velde en zijn echtgenote Annie De Zutter werden er ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum, samen met hun familie opgewacht door schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels

Willy is een geboren en getogen Adegemnaar. Het was geen aprilvis toen hij in 1932 werd geboren. Nadat hij de lagere school in Adegem had door lopen ging hij voor twee jaar als schilder/schrijnwerker aan de slag bij Pieter Van den Abeele.

Na zijn legerdienst en buiten zijn kampen werkte hij daarna tot aan zijn prepensioen bij het zelfde schildersbedrijf.

Annie zag in 1938 in Eeklo het levenslicht. Zij doorliep de lagere school in ten Doorn en volgde, terwijl zij al in een confectiebedrijf werkte, nog een jaar avondschool.

Ze verliet de confectienijverheid om aan de slag te gaan bij de koekskesfabriek RVH. Daar bleef ze werken tot de dag van hun trouw.

Annie en Willy leerden elkaar kennen op een van de vele kermissen die er in onze regio waren. Zij trouwden op 24 april 1959 in het stadhuis van Eeklo.

Het kerkelijk huwelijk werd voltrokken in de noodkerk op het Oostveld in Eeklo.

Zij vestigden zich in de burgemeester Pussemierstraat. In 1964 verhuisde de familie Van de Velde – De Zutter naar de Prins Boudewijnlaan waar ze nog altijd wonen.

Het gouden paar kreeg vier kinderen en hebben nu acht kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Raadslid Boudewijn De Schepper overhandigde Willy het gelukwenstelegram van de koninklijke familie

Willy was niet alleen van beroep schilder. Ook zijn hobby is schilderen. Naast zijn prachtige schilderijen op doek is hij ook gekend voor zijn schilderijen op dakpannen en koppen van nagels.

Annie is creatief in handwerk en kantklossen. Samen zingen zij in het koor Canti Corum en volgen zij de sportieve prestaties van hun kleinkinderen.

Annie en Willy genieten samen met hun familie van alle mooie dagen van het leven. Zij hopen dat nog vele jaren te kunnen doen.

 


VERBREDING SCHIPDONKKANAAL VERLIEST AANHANGERS

Volgende week zondag (24 mei) zijn er tussen Damme en Zomergem kanaalfeesten. In Maldegem beginnen de feesten al op vrijdagavond bij Pomme Charelle.

Bij de tegenstanders van de verbreding van het Schipdonkkanaal groeit de overtuiging dat zij hun slag zullen thuis halen.

Dat gevoel werd vorige week nog versterkt toen Open VLD West Vlaanderen tijdens een persconferentie bekent maakte dat zij niet langer achter het huidig Seine – Schelde West project staat.

Ook bij CD&V zijn er al verschillende afdelingen die zich tegen het project in zijn huidige vorm uitspreken. De kans dat er in het Vlaams parlement nog een meerderheid gevonden wordt voor het project wordt steeds kleiner.

" Wij juichen de wijziging van standpunt van Open VLD West Vlaanderen toe maar gaan niet akkoord met een belangrijk deel van hun alternatief.

In tegenstelling met Open VLD willen wij geen spoorwegbedding naast de N49 ( van Zeebrugge tot Antwerpen).

Wij zijn tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal om dat het ten koste van veel landbouwgrond gaat.

De aanleg van een spoorwegbedding tussen Zeebrugge en Antwerpen zou ons nog meer landbouwgrond kosten" regeerde schepen Geert De Roo namens de landelijke Gilden op de persconferentie van Open VLD West Vlaanderen.

 


TROFFE VAN WAKKERSTE GEMEENTE

Zondagnamiddag nam schepen van cultuur Frank Sierens de trofee in ontvangst die Maldegem heeft gewonnen als Wakkerste gemeente.

De schepen benadrukte dat het de verdienste was van de dienstdoende cultuurambtenaar, de cultuurraad en de amateur-kunstenaars dat Maldegem de titel heeft binnengehaald.


LAATSTE INTERCLUBWEDSTRIJD

De interclubwedstrijd die Hond en Meester zondagnamiddag op het terrein in de Ambachtenlaan organiseerde zal wellicht de laatste zijn in de geschiedenis van de club.

De eigenaar van het terrein heeft andere plannen het perceel grond. De gemeente zal voor de vereniging van voorzitter Norbert Deuninck een terrein aanleggen in de bufferzone van het industrieterrein.

Enkel de bouw en financiering van het clublokaal en de opslagplaats is nog een probleem.


DE EERSTE PAAL VAN DE NIEUWE SPORTAL IS GEHEID

Het waren de huidige schepen van sport Franks Sierens en zijn voorganger Wille die met het knippen van het lint de officiële start van de bouw van de nieuwe sporthal gaven.


AZ ALMA ERKEND ALS GESPECIALISEERD CENTRUM VOOR MS PATIENTEN

Sedert 1 april is het AZ Alma erkend als gespecialiseerd centrum voor MS patiënten.

Het centrum werkt samen met twee Woon en Zorgcentra uit West Vlaanderen en een WZC in Oost Vlaanderen.

In het belang van de MS patiënten wordt door de samenwerking een massa kennis en ervaring samengebracht.

 


 

Home
Home
 
Made in France