De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 285 - Week 19 : 10 mei tot 16 mei 2009


FIETERS MOESTEN EVEN TUSSEN DE AUTO'S

Omdat er maandag ter hoogte van de Intermarché werken aan het fietspad werden uitgevoerd, werd het rijvak
voor de auto's die richting Maldegem moesten over 100m afgesloten ten voordele van de fietsers.

Het verkeer werd er op die plaats door verkeerslichten geregeld. Omdat de bovenlaag van het fietspad nog moest aangebracht worden was het fietspad dinsdag nog niet berijdbaar.

Omdat de verkeerslichten om nog onduidelijke redenen weg waren, en ook de rijweg niet meer was afgebakend, moesten de fietsers daar dinsdagmorgen over een 20 tal meter tussen de auto's die richting Maldegem moesten, rijden.

Er was een telefoontje van de politie naar de aannemer nodig om de fietsers opnieuw de veiligheid te geven waarop ze recht hadden.

 


AUTOWIJDING

Donderdag 21 mei organiseert het Comité van O L Vr. van de Weg op den Hoeke zijn jaarlijkse autowijding. De autowijding begint om 10u30.

Aan de deelnemers wordt een bijrage gevraagd voor het aandenken dat zij bij de wijding krijgen en voor het onderhoud van het Mariabeeld en zijn omgeving.


ADEGEM HERDACHT EINDE WO II

Voor het eerst namen ook de leerlingen van het tweede leerjaar van de Papaver samen met het
bestuur en de vlaggen van Eendracht maakt Macht, deel aan de korte herdenkingsplechtigheid.

Terwijl over het ganse land op 11 november met de nodige luister het einde van WO I herdacht wordt blijft het op 8 mei in de meeste steden en gemeenten stil.

Dat is nochtans de dag waarop wij het einde van WO II herdenken. Veel mensen vragen zich af of de soldaten die vochten en sneuvelden tijdens WO II minder verdiensten voor het vaderland hebben dan de oudstrijders uit WO I.

De Adegemse afdeling van Eendracht Maakt Macht die verkregen heeft dat er een gedenksteen voor de gesneuvelden uit beide wereldoorlogen op het kerkhof kwam, organiseert al enkele jaren op 8 mei, zonder officiëlen, een korte plechtigheid aan de gedenksteen.

Oud en jong legden vrijdagvoormiddag als blijk van hulde aan de
gesneuvelden uit beide wereldoorlogen bloemen neer aan de gedenksteen

Er waren geen officiële toespraken maar toch was de plechtigheid dit jaar uitgebreider dan de vorige jaren. Naast het bestuur was er dit jaar voor het eerst een delegatie van de Papaver en een lid van de politie aanwezig op de plechtigheid.

Voor het eerst legden jong (kinderen van het tweede leerjaar) en oud (Cyriel Ryckaert) samen bloemen neer aan de gedenksteen.

Het is de bedoeling van Eendracht Maakt Macht om de komende jaren nog meer aandacht te besteden aan de herdenking van het einde van WO II.

 


EXTRA AANDACHT VOOR VERKEERSVEILIGHEID

Van de chauffeur van de vrachtwagen kregen de kinderen tips, om er zeker van te zijn
dat zij in de toekomst als zij naast een vrachtwagen staan of rijden, door de chauffeur
van een vrachtwagen gezien worden in zijn dode- hoekspiegel.

Verkeersveiligheid is het jaar door een thema in de scholen. De leerlingen worden er in alle scholen regelmatig attent op gemaakt hoe zij zich moeten gedragen in het verkeer. Ieder jaar wordt ook nog een week van de verkeersveiligheid georganiseerd.

De afgelopen week besteden de meeste scholen in Maldegem en zijn deelgemeenten extra aandacht aan de verkeersveiligheid van hun leerlingen.

Zowel in de Papaver, de Mevr. Courtmansschool als de Ark was er eerst videolessen over verkeersveiligheid met speciale aandacht voor de dode hoeken bij vrachtwagens.

De SAV (beroepsorganisatie van Vlaamse goederenvervoerders en logistieke dienstverlening) zorgde er voor dat er na de les in alle scholen een vrachtwagen ter beschikking was zodat de leerlingen samen met de chauffeur zelf konden ontdekken waar de dode- hoeken bij zijn vrachtwagen zijn.

Met de videoles en praktische les willen de schooldirecties en de politie voorkomen dat kinderen als zij naast een vrachtwagen staan niet in de dode- hoekzone blijven staan of fietsen.

Naast de aandacht voor de dode- Hoekzones was er de afgelopen week ook aandacht voor de stuurvaardigheid van de leerlingen

VIER RODE KAARTEN

In de Papaver werd de week van de verkeersveiligheid afgerond met fietsuitstapjes. In het vooruitzicht van de komende zeeklassen werden de fietsen van de leerlingen gecontroleerd.

Van de 128 fietsen die voorbij het keurend oog van de politie passeerden waren er vier die een rode kaart kregen. "Het is onverantwoord om kinderen met dergelijke fietsen naar school te laten rijden " was de begrijpelijke reactie van de arm van de wet.

Er waren 52 fietsen waarop niets viel aan te merken. Aan de 72 overige fietsen waren het de lichten, de bel de remmen of de reflectoren, de bel of een combinatie ervan die niet in orde waren.

De ouders hadden nog de tijd om voor hun kinderen op zeeklas vertrekken de fiets in orde te brengen.

 


RINGBAAN EN ZANDAKKERS WINNEN GROENE PLUIM

Ieder jaar reikt Groen! de Groene pluim uit aan een persoon, instelling of organisatie die het afgelopen jaar
of jaren bij het realiseren van een project principes die Groen! hoog in het vaandel draagt hanteert.

Dit jaar werd de Goene Pluim uitgereikt aan het wijkcomité Ringbaan –Zandakkers. Uit de motivatie van Groen! onthouden we dat het wijkcomité er in geslaagd is de bewoners van de wijk te informeren over het belang van groene stroom.

Een debat heeft opgang gebracht waarin de wijk nadat het zich geïnformeerd had een duidelijke stelling innam voor windenergie maar tegen de plaatsen waar ze zouden komen.

 


MEER CONTROLES OP FOUTPARKEERDERS

Tijdens de laatste bijeenkomst van commissie Algemeen Beleid werd er door verschillende raadsleden geklaagd over het (te laks) optreden tegen foutparkeerders.

Er waren de afgelopen maanden zowel bij de gemeenteraadsleden als bij de cel veiligheid verschillende klachten van mensen binnengekomen.

Volgens de politie komt de irritatie bij de mensen niet alleen door auto's die fout geparkeerd staan, maar ook omdat automobilisten in smalle straten bij het parkeren geen rijweg van 3m vrij laten zoals wettelijk voorzien is.

Die automobilisten begaan niet alleen een overtreding zij zorgen er ook voor dat het voor bepaalde wagens van de hulpdiensten onmogelijk is om zonder brokken te maken die wagen te passeren.

GEEN HEKSENJACHT

De politie heeft de boodschap van de Commissie Algemeen Beleid en de cel veiligheid begrepen maar heeft geen plannen om een heksenjacht te ontketenen op foutparkeerders.

Alle politieploegen zullen de komende maanden controleverplichting krijgen. Als zij een fout geparkeerde wagen (controle op de parkeerschijven blijft bevoegdheid van Vinci Park) zien kan dat, als de chauffeur nog bij de wagen is, een vermaning of een PV worden.

Is de chauffeur niet onmiddellijk aanspreekbaar wordt er een bericht tussen de ruitenwissers achtergelaten en krijgt de eigenaar van de wagen de PV thuis toegestuurd.

De politie raadt de automobilisten aan in de toekomst de regels op het parkeren na te leven. Dan moeten zij niet optreden en moet de automobilist geen boete betalen.

 


OPSLAGPLAATS UITGEBRAND

Toen Carine Van Hecke maandag 4 mei omstreeks 16u naar haar garage ging zag zij dat er rook
van onder de deur van de aanpalende opslagplaats naast de garage kwam.

Toen zij die deur opende kreeg het smeulend vuur extra zuurstof. Zij probeerde eerste zelf de brand te blussen maar toen ze zag dat onmogelijk was belde zij de hulpdiensten.

De brand was snel onder controle waardoor de schade nog beperkt bleef. In de opslagplaats stond materaal van R. Van den Bossche de echtgenoot van Carine.

Hoe de brand is ontstaan was voor zowel het echtpaar, de brandweer als de politie een raadsel.

Er ligt geen elektriciteit in de opslagplaats en er stonden ook geen machines die de laatste dagen gedraaid hadden. Niemand had die dag ook in de opslagplaats moeten zijn.


VUL UW BELASTINGSBRIEF OP UW PC IN

Op uitnodiging van de gemeente Maldegem en de FOD Financiën kwam dinsdagavond
Jan Viane
( in het midden) ambtenaar op het kabinet KMO, in goed begrijpbare taal uitleggen
hoe gemakkelijk het via tax - on - web is om zelf uw belastingsbrief met uw pc in te vullen.

Voor iemand die loontrekkende is worden 70 tot 80 % van de gegevens door tax – on - web zelf ingevuld. Wie nog geen Elektronisch paspoort heeft kan zich op www.taxonweb.bex aanmelden door op de link "zich aanmelden" te klikken.

Daarna volgt u verder de onderrichtingen. Er was behoorlijk wat volk op de informatieavond afgekomen en er werden na de presentatie van de heer Viane veel vragen gesteld.

Wie nog niet zeker is van zijn stuk om zelf via tax –on –web zijn belastingsbrief in te vullen kan zich op 18 en 25 juni tussen 18u en 20u en op 20 en 27 juni tussen 9u en 12u aanmelden bij het belastingkantoor in de Gentsesteenweg in Maldegem.

Daar zullen de ambtenaren uw belastingsbrief via de pc invullen. Als u zich aanmeldt brengt dan uw loonfiches en attesten en uw aanslagbiljet van vorig jaar mee.

 


ORANJE ORGANISEERT SPEELPLEINWERKING IN MALDEGEM CENTRUM

Samen met mensen van de vzw Oranje en enkele monitoren stelde schepen van jeugdbeleid
Valerie Taeldeman de speelpleinwerking 2009 voor.

Vorig jaar moest de gemeente de speelpleinwerking van het centrum voor augustus afblazen omdat er onvoldoende begeleiders beschikbaar waren.

Om dat dit jaar te voorkomen heef de gemeente een overeenkomst gesloten met de vzw Oranje. Die zal de speelpleinwering in Maldegem centrum organiseren.

De speelpleinwerking staat open voor kinderen met en zonder beperkingen. De kinderen worden bij Oranje niet in groepen volgens leeftijd ingedeeld. Er wordt gewerkt met keuze activiteiten.

Om deel te nemen aan deze speelpleinwerking vraagt Oranje de ouders hun kind op voorhand in te schrijven.

In Adegem en Kleit zijn er nog altijd voldoende daar kan de speelpleinwerking normaal doorgaan. In Adegem is er geen speelpleinwerking in de week van 21juli.

Na de successen van de afgelopen jaren, organiseren Maldegem en Zomergem ook dit jaar in juli en augustus op dinsdag- en donderdagnamiddag speelpleinwerking op het terrein van de gemeentelijke Basisschool.

Naast de speelpleinwerking zijn er ook nog de activiteiten die door grabbelpas worden georganiseerd en de sportkampen die door de gemeentelijke sportdienst worden georganiseerd.

Voor die sportkampen kan men zich inschrijven bij de sportdienst.

 


EEN BEETJE MAANDAGMARKT IN MARKTSTRAAT EN DE NIEUWSTRAAT

Vrijdag 14 mei wordt, om de week daarop aan de uitbreiding van het Maldegemse gemeentehuis te beginnen, het grootste deel van het marktplein achter het gemeentehuis als werfzone afgesloten. Ook het voetpad langs de Marktstraat valt in de werfzone.

Er sneuvelen achter het gemeentehuis 55 parkeerplaatsen en de parkeerplaatsen die blijven worden parkeerplaatsen voor 30 minuten.

Op maandag voormiddag is het eerste deel van de Marktstraat en in een deel van de Nieuwstraat verkeersvrij omdat daar de kramen komen die nu op de markt achter het gemeentehuis staan.

De Boudewijn Lippensstraat moet de maandagvoormiddag al het verkeer dat door het centrum komt verwerken.

Wie op maandagvoormiddag niet in Maldegem centrum moet zijn blijft er de eerstkomende maanden best weg.

 


 

Home
Home
 
Made in France